Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 6, 11 dagen Bearn en Baskische Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Spectaculaire voettocht in 6 etappes, die de hoofdkam van de Pyreneeën van oost naar west volgt. Bagage wordt vervoerd, overnachting in hotels, hutten en gites. Etappe 6: van de vallei van de Aspe door het desolate kalkmassief van de Anie, via de kloven en bergen van de Haut-Bearn en de groene heuvels, boerenhoeves en vakwerkhuizen van het Baskenland naar de vissershaven en baai van Hendaye.

In 2020 wordt Etappe 6 voor het laatst aangeboden, dus grijp je kans...

Uniek aan deze reis

 • De kalkbergen van de Béarn
 • Einde aan het strand
 • Het groene Baskenland
 • Klassieke trektocht van oost naar west door de Pyreneeën
 • Mèt bagagevervoer
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 6

"Het mooiste avontuur van mijn leven", zo omschreef de Fransman Frederic Parrot de tocht die hij in 1817 in 53 dagen te voet aflegde van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Hij werd de eerste wandelaar die het gehele Pyreneese berggebied van oost naar west doorkruiste. Ook voor u is het mogelijk om zo'n bijzonder Transpyreneeën-avontuur volledig mee te maken. De route die wij hebben uitgezet slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyreneese berggebied. Eenvoudig is het niet: een goede conditie, een flexibele houding en bergwandelervaring zijn absolute voorwaarden voor het slagen van deze trektocht in zes etappes.
Etappe 6 Béarn en Baskische Pyreneeën: van Lescun naar Hendaye. Langs de Pic d’Anie, de hoogste bergkam van het meest westelijke deel van de Pyreneeën, trekken we de kalkmassieven van Baskenland in. Dit verraadt zich door de naamgeving van de bergen: de Chardekagagna, de Leizar Atheka of de Buztanzelhay. Langzaam aan wordt de invloed van de Atlantische Oceaan zichtbaar. Het landschap wordt groener, lieflijker en opener. We zien menhirs, dolmen en cromlechs en grote groepen vale gieren die op zoek zijn naar voedsel. Eindelijk zie we dan de Atlantische Oceaan en dalen we af naar kust- en grensplaats Hendaye, met een schitterend strand.

Dag 1

Aankomst in Pau aan de voet van de Pyreneeën. Hier ontmoeten we de mensen die de vorige etappe al hebben gelopen.

Overnachting in

Pau

Dag 2

We gaan vroeg op pad, want er wacht ons een pittige tocht. Na rit van ca. 1,5 uur vanuit Pau, trekken we vandaag het gebergte in en stijgen geleidelijk. Vanaf de Col de Anies kijken we uit over Baskenland. De 2504 m hoge Pic d’Anie ligt links van ons en is de officieuze grenspaal van dit land op de grens van Frankrijk en Spanje. Door een bizar karstlandschap lopen we verder. Vanaf de top van de Pic d’Arlas (2044 m) hebben we uitzicht op de kale rotswoestenij. We lopen langs vele verdwijngaten. Een daarvan verschaft speleologen toegang tot de één na diepste grot ter wereld: de Gouffre de Pierre-St. Martin. Door varenvelden en over de grazige flank van de Soum de la Lèche dalen we verder af naar het dorpje St.Engrâce, waar we in een geheel verzorgde gîte slapen. Wandeling 18 km, 700m stijgen, 1150m dalen, 7,5uur lopen.

Overnachting in

St.Engrâce

Dag 3

Senta-St. Engrace ligt in het lieflijke dal van de Uhaytza. Het glooiende landschap wordt doorsneden door diepe kloven, die luisteren naar de Baskische namen Kakouetta en Olhadubi. We lopen door de vallei en passeren de nauwe uitgang van de Gorges de Kakouetta. Een klein stukje lopen we deze smalle en vochtige kloof in. We kunnen echter niet door de kloof heen en keren terug naar de uitgang. Na een lange, geleidelijke klim komen we boven de volgende kloof, die van de Olhadubi. Waar de Olhadubi en de kloof van de Holzarté samenkomen, steken we via een stevige hangbrug de 150 m diepe kloof over. Bovenlangs de Gorges de Holzarté dalen we af naar de gîte Logibar die is gelegen bij de uitgang van de kloof. Wandeling 21 km, 1250m stijgen, 1000m dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

gîte Logibar

Dag 4

Over een weggetje lopen we naar het prachtige dorpje Larrau, waar we onze lunchinkopen doen in een piepklein winkeltje. Vervolgens lopen we door een vruchtbare vallei met groene weilanden en grote witte boerderijen. Uiteindelijk volgt de lange klim naar de 1284 m hoge Col di Orgambideska. Dit is een van de belangrijkste vogelobservatiepunten van de Pyreneeën. Eind augustus komt hier de vogeltrek op gang en worden per dag soms duizend buizerds, rode wouwen, kiekendieven en ooievaars gespot. Iets voorbij de col ligt de volgende overnachtingsplaats aan de rand van het oeroude beukenbos van Iraty. Hier gaan we in een restaurantje eten. Wandeling 11 km, 1100m stijgen, 150m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Iraty

Dag 5

Vandaag wacht ons een lange wandeling. In dit stille gebied zijn weinig pensions en daarom moeten we een grote afstand afleggen. We beginnen met een afdaling naar de Iratiko Erreka. Het is een van de weinige beken die in Frankrijk ontspringen en naar Spanje stromen. Voor ons betekent het dat we rustig Spanje in wandelen. De wandeling gaat door het uitgestrekte beukenwoud van Irati. Het is wellicht het mooiste en meest ongerepte woud van de Pyreneeën. De reusachtige beuken en grote plukken baardmos geven het woud iets spookachtigs. Zodra we in Spanje zijn pikken we de GR 11 op en lopen we langs het stuwmeer van Irabia. Vervolgens gaan we een brede heuvelrug over. Bij het gehucht Arrazola zijn we eindelijk weer in de bewoonde wereld. Een stukje over een kleine asfaltweg lopend bereiken we de gîte van Mendilatz (Orbaiceta), waar we overnachten. Wandeling 25 km, 600m stijgen, 1100m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Orbaiceta

Dag 6

We blijven een dag in Orbaiceta om uit te rusten. Liefhebbers kunnen een wandeling in de omgeving maken. We overnachten nogmaals in de gîte van Mendilatz (Orbaiceta).

Overnachting in

Orbaiceta

Dag 7

Naar het noordwesten gaat het verder, door de beboste dalen van Spaans Baskenland in de richting van de grens met Frankrijk. In de bossen stuiten we soms op een menhir, dolmen of cromlech. Sommige van deze monumenten zijn duizenden jaren oud. Vermoedelijk zijn de Basken de oerbewoners van Europa en woonden zij er al ver voordat de Kelten binnenvielen. Op de grens zelf maken we een klein ommetje naar de ruïne van de toren van Urcula. We eindigen vandaag in Roncesvalles, met een buitensporig groot klooster, dat op een brede pas ligt. Wandeling 19 km, 600m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Roncevalles

Dag 8

Na het ontbijt rijden we in ca 1 uur 20 minuten naar Aldudes, voor het vervolg van onze wandeltocht. Meteen aan het begin van de wandeling klimmen we weer naar de hoofdkam. Op de Col de Eyharza bereiken we de kam die hier maar 850 m hoog is. Vanaf de pas stijgen we over de met varens en heide bedekte kam nog wat verder, tot we op de hoog boven de bossen uit stekende top van de Peña de Alba staan. Dit is met 1075 m de hoogste berg uit de omgeving. Bij helder weer zien we in het noorden Bayonne en de Atlantische Oceaan liggen. We dalen daarna rustig af over een brede zandweg naar de brede vallei van Baztan. Hier bevinden we ons in een verre uithoek van de Baskische provincie Navarra. We lopen naar het 800m lager gelegen Elizondo.  Wandeling 15 km, 700m stijgen, 900m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Elizondo

Dag 9

Het landschap krijgt steeds duidelijker een Atlantisch tintje. De heuvels doen eerder aan Ierland of Schotland denken dan aan Spanje. Vandaag wacht ons een lange wandeling door de groene Baskische heuvels. We lopen door de vallei van Baztan en passeren enkele boeren gehuchten. Geleidelijk stijgt het pad naar de kale bergkam van de Gorramendi, waar de bergketen van de Pyreneeën nog éénmaal boven de 1000 m reikt. Bij de Collado Inzulegui (718 m) steken we de rug over en dalen af naar een stille vallei. Voor de Col de Vaux (574 m) kunnen we bij een laatste Spaanse bar wat drinken. Daarna dalen we over een kam af en hebben schitterend zicht op de groene heuvels van Baskenland. We eindigen in het dorp Dancharia, waar we overnachten in een prima hotel. Wandeling 26 km, 1050m stijgen, 1150m dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Dancharia

Dag 10

Na een ritje van een half uur naar Olhette, resten ons minder dan 20 kilometer tot aan de oceaan. Door het golvende Baskische heuvelland wandelen we naar de kust. Hendaye is het eindpunt van de ‘Transpyrenées’ . Wandeling 19 km, 400m stijgen, 500m dalen, 6 uur lopen. 
Als we een beetje doorstappen hebben we voldoende tijd om op het prachtige zandstrand een duik te nemen in de woeste branding. 

Overnachting in

Hendaye/Irun

Dag 11

Na het ontbijt loop je in 10 minuten naar het station van Hendaye en stapt op de trein naar huis.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste nacht in Pau en de laatste 4 nachten slaap je op tweepersoons hotelkamers. Tijdens de rest van de tocht slaap je in appartementen, berghutten of gîtes d’étape. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Je dient een lakenzak en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt.
's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten.
De lunches kun je zelf samenstellen. In de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje.
Het is handig om van huis wat energierijke versnaperingen mee te nemen, bv. noten, gedroogd fruit en mueslirepen (chocola is vanwege de warmte niet aan te raden).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle diners en ontbijten vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag van terugreis
 • bagagevervoer
 • alle verplaatsingen volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig te noemen. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen.
Veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte ingaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet er geregeld een moeilijke passage overbrugd worden over losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld.
Een hele goede bergwandel conditie is vereist om deze wandelreis met plezier te kunnen lopen.

In de voorgaande Transpyreneeën etappe's zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld blijft en zelf je bagage dient te dragen. In de laatste etappe kan het bagagebusje op alle overnachtingsplekken komen en loop je altijd met alleen een dagrugzakje.

Ook zijn in iedere Transpyreneeën etappe een aantal transfers met een busje opgenomen. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, bv. als er alleen een asfaltroute is.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Pau is ca. 1275 km. Je kunt de auto aan de rand van het centrum parkeren op een openbare parkeerplaats.
Op de laatste dag neem je de trein van Hendaye naar Pau (ca. 2 uur).

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

In Pau loop je in 15 min (met bagage) naar het hotel.
Vanuit het laatste hotel loop je in 10 min (met bagage) naar het station van Hendaye.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  08:58 - 11:35                 THA 9322
Paris Nord - Paris Montparnasse                               11:35 - 12:30 overgang
Paris Montparnasse    - Pau       12:52 - 17:12 TGV 8574

Terugreis Tijden      Treinnr.
Hendaye - Paris Montparnasse   09:12 - 14:07                TGV 8534
Paris Montparnasse    - Paris Nord                             14:07 - 15:02 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  15:25 - 18:02  THA 9357

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. De eerste 2 wandelingen zijn gelijk pittig. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker.
Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 30 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_haut_bearn.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 6

Bearn en Baskische Pyreneeën

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 514 klanten