Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 5, 10 dagen Parc National des Pyrénées

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Spectaculaire voettocht in 6 etappes, die de hoofdkam van de Pyreneeën van oost naar west volgt. Bagage wordt waar mogelijk vervoerd, overnachting in hutten en gites. Etappe 5: de pieken, grashellingen en diepe beboste valleien  van het Franse Parc National des Pyrenées. Via de markante Pic du Midi d'Ossau en de Chemin de la Mâture naar de vallei van Aspe, waar de laatste beren leven.

Uniek aan deze reis

 • De bossen en beren van Ossau
 • Deels bagagevervoer
 • Door het Parc National des Pyrenées
 • Klassieke trektocht van oost naar west door de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 5

"Het mooiste avontuur van mijn leven", zo omschreef de Fransman Frederic Parrot de tocht die hij in 1817 in 53 dagen te voet aflegde van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Hij werd de eerste wandelaar die het gehele Pyreneese berggebied van oost naar west doorkruiste. Ook voor u is het mogelijk om zo'n bijzonder Transpyreneeën-avontuur volledig mee te maken. De route die wij hebben uitgezet slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyreneese berggebied. Eenvoudig is het niet: een goede conditie, een flexibele houding en bergwandelervaring zijn absolute voorwaarden voor het slagen van deze trektocht in zes etappes.
Etappe 5 Parc National des Pyrénées: van Luz-St-Sauveur naar Lescun. Via de 2664 meter hoge Col de la Fache steken we op de derde wandeldag de Frans-Spaanse grens over en komen in Cirque de Piedrafitte. De markantste bergtop van deze Cirque is de 3144 meter hoge Balatous. Door het weergaloze hooggebergtelandschap van het Parc National des Pyrénées trekken we verder, waarbij we doorlopend boven de 2000 meter hoogte blijven. Het is niet verbazingwekkend dat juist in dit woeste en verlaten deel van de Pyreneeën nog met zekerheid beren voorkomen. We passeren de 2884 meter hoge Pic du Midi d'Ossau, de Matterhorn van de Pyreneeën genoemd. Een magnifiek, volledig in de rotsen uitgehakt pad, het Chemin de la Mâture, voert ons tot in het groene dal van Etsaut.

Dag 1

Heenreis per trein naar Lourdes aan de voet van de Pyreneeën. Met een busje rijden we in ca. 1 uur naar Gavarnie. Hier ontmoeten we de mensen die de vorige etappe al hebben gelopen.

Overnachting in

Gavarnie

Dag 2

We splitsen onze bagage omdat de bagagebus niet bij de hut kan komen. We moeten daarom wat kleding, lunch voor 2 dagen en persoonlijke spullen meenemen. Vanuit het dorp (1375m)gelijk flink stijgen en daarna verder over de flank van het dal van de Ossoue. Het pad blijft lange tijd op dezelfde hoogte. Bij het meer van Ossoue op 1850m hoogte wordt het wat vlakker, maar dan begint een fikse klim van drie uur tot aan de berghut. Het is de hoogste (2651m) geheel verzorgde berghut van de Pyreneeën en het uitzicht vanaf de hut is prachtig. Overal om ons heen liggen gletsjers en boven ons uit torent de top van de Vignemale (3298 m). Wandeling 18 km, 1450m stijgen, 150m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Bayssellance

Dag 3

Wie wil kan ‘s ochtends genieten van een prachtig uitzicht vanaf Petit Vignemale (3032 m). We keren terug naar de Hourquette d’Ossoue (2734 m) en dalen dan verder af. Het Lac de Gaube, op 1750 m hoogte, markeert de plaats tot waar eens de gletsjer reikte. Er volgt nog een korte afdaling door een schitterend bos met verscheidene kleine vennetjes. We eindigen bij de Pont d’Espagne, een brug die boven een smalle kloof is gebouwd. We overnachten in de geheel verzorgde accommodatie ‘du Clot’ waar we onze bagage weer aantreffen. De berghut ligt op een kleine vlakte aan de rand van het bos. Wandeling: 13 km, 100m stijgen, 1250m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Pont d'Espagne

Dag 4

Vandaag stoppen we wat extra spullen voor de nacht in onze rugzak, want we overnachten in een hut waar de bagagebus niet kan komen. In de hut wordt wel voor ons gekookt en er zijn dekens aanwezig. Door de beboste vallei van Marcadeau stijgen we naar de vlakte van Wallon. In de refuge die hier ligt, kunnen we een kop koffie drinken, voordat we verder gaan. We klimmen in drie uur 800 m omhoog tot op de Col de la Fache (2664 m). Onder ons zien we de twee meren van Campoplano en Respomuso liggen. Circa twee uur later komen we aan bij onze geheel verzorgde berghut aan het meer van Respomuso. De tocht is 16 km lang en bij gunstig weer kunnen we zwemmen in een van de meertjes onderweg. Wandelduur 7,5 uur, 1150 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in

refugio Respomuso

Dag 5

We gaan vroeg op pad voor een lange wandeling. We lopen langs de vijf bergmeertjes van Arriel. De laatste 200 meter van de klim zijn hier en daar lastig vanwege de losliggende stenen. Op de Col d’ Arrémoulit (2448 m) gaan we Frankrijk in. Na een afdaling van 500 meter staan we bij het grote meer van Artouste waar we aan de oever lunchen. We lopen verder langs het meer en lopen vervolgens om de Lurien heen naar de Col de Lurien (2342 m). Na een lange afdaling staan we onderin het dal van de Gave. De wandeling is 16 km lang, stijgt 600 m en daalt 1550 m. Wandelduur 8 uur.
Wie wil, kan de wandeling 3 uur inkorten door vanaf het Lac d’Artouste met een toeristisch treintje en vervolgens per kabelbaan af te dalen naar het meer van Fabrièges. Hier treft men de groep weer voor een ritje van 20 km naar Laruns. Hier zien we onze bagage weer terug.

Overnachting in

Laruns

Dag 6

We nemen weer wat kleding en persoonlijke spullen mee, nu voor twee overnachtingen in de berghut van Ayous. Er wacht eerst een ritje terug naar Gabas, waar de wandeling begint. Nadat we een stuk over een asfaltweggetje hebben gelopen wandelen we door de oude bossen die alleen aan de noordzijde van de Pyreneeën in de dalen groeien. Op 1700 m passeren we de boomgrens en gaan we verder door prachtige bloemenrijke bergweiden. De geheel verzorgde berghut van Ayous ligt boven een tweetal prachtige kaarmeren en kijkt uit op de imposante Pic du Midi d'Ossau.De wandeling van vandaag is 10 km lang en klimt 900 m. Wandelduur 4 uur.

Overnachting in

Refuge d'Ayous

Dag 7

We blijven een dag in de hut van Ayous om er uit te rusten en van de omgeving te genieten. Voor de ware bergsporter bestaat de mogelijkheid om een wandeling te maken. Via Col des Moines wandelen we over een graat naar de Pic d’Astu op 2279 m. Via de gelijknamige col stijgen we nog naar 2329 m om vervolgens af te dalen naar het dal van Gave de Bious en daarna terug te klimmen naar de refuge d’Ayous. We stijgen en dalen 900 m, lengte 14 km, 6 uur lopen.

Overnachting in

Refuge d'Ayous

Dag 8

Na een korte stijging steken we de Col d’Ayous (2190 m) over en dalen daarna af in het dal van St.-Cours. Al snel verwisselen we de schaars begroeide berghellingen voor een uitbundig loofbos. Als we tot ca. 1100 m hoogte zijn afgedaald, zien we hoe het pad vóór ons uitgehakt is in een enorme rotswand. Het pad heet de Chemin de la Mâture. Het is één van de mooiste paden van de Pyreneeën. Als luizen tegen de wand geplakt, lopen we hoog boven de diepe kloof. Plotseling opent de kloof zich en staan we in de lieflijke vallei van de Aspe. Een paar kilometer verder slapen we in het dorpje Etsaut in een geheel verzorgde gîte. De wandeling van vandaag is 14 km lang, stijgt 150 m en daalt 1600 m. Wandelduur 6 uur.

Overnachting in

Etsaut

Dag 9

We gaan vandaag nog een dal verder naar het westen. We beginnen daarom met een stevige klim naar de Col de Barrancq (1601 m). De bergen worden geleidelijk lager, het landschap vochtiger en weelderiger. De hellingen zijn begroeid met brem en varens. Rechts van ons kijken we uit over de laagvlakte van Aquitaine. We dalen af naar 1000m hoogte en slingeren tussen de beboste heuvels door naar het schitterend gelegen dorpje Lescun. De wandeling is 15 km lang, stijgt 1100m en daalt 800 m. Wandelduur 7 uur.
Hier wacht een busje om ons in ca. 1,5 uur naar Pau te brengen.

Overnachting in

Pau

Dag 10

Mogelijk kunnen we Pau in de vroege ochtend nog even verkennen. Dan lopen we met onze bagage naar het station en stappen op de trein, via Brussel, naar Nederland

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.  De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht zijn op tweepersoons hotelkamers. De rest van de tocht in berghutten of gîtes d’étape. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Je dient een lakenzak en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt.
's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten.
De lunches kun je zelf samenstellen. In de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje.
Het is handig om van huis wat energierijke versnaperingen mee te nemen, bv. noten, gedroogd fruit en mueslirepen (chocola is vanwege de warmte niet aan te raden).

Inbegrepen

 • verblijf op op twee- tot vierpersoonskamers of slaapzalen
 • alle diners en ontbijten vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag van terugreis
 • bagagevervoer (niet elke dag, zie programma)
 • alle verplaatsingen volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig te noemen. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen.
Veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte ingaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet er geregeld een moeilijke passage overbrugd worden over losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld.
Een hele goede bergwandel conditie is vereist om deze wandelreis met plezier te kunnen lopen.

In iedere Transpyreneeën etappe zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken voor deze dagen op een rugzak van 8-10 kg.

Ook zijn in iedere Transpyreneeën etappe een aantal transfers met een busje opgenomen. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, bv. als er alleen een asfaltroute is.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Indien je op eigen gelegenheid naar de Pyreneeën reist, ontmoet je de groep op het aankomst-station of in de eerste overnachtingsplek. 

Trein informatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Lourdes en terug vanuit Pau via Brussel-Zuid/Midi naar Rotterdam.

NB. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  08:58 - 11:35                 THA 9322
Paris Nord - Paris Montparnasse    11:35 - 12:30 overgang
Paris Montparnasse   -  Bayonne                                  12:48 - 16:47 TGV 8541
Bayonne   -  Lourdes      16:55 - 18:29 IC 14150 

Terugreis Tijden      Treinnr.
Pau - Paris Montparnasse   09:51 - 14:12                 TGV 8581
Paris Montparnasse    - Paris Nord                             14:12 - 15:07 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  15:23 - 18:02  THA 9357

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Franse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. De wandeling op dag 2 is al meteen behoorlijk pittig. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

nabij_de_pic_du_midi_d_ossau.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 5

Parc National des Pyrénées

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten