Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 4, 9 dagen Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Spectaculaire voettocht in 6 etappes, die de hoofdkam van de Pyreneeën van oost naar west volgt. Bagage wordt waar mogelijk vervoerd, overnachting in hutten en gites. Etappe 4: Via een stevige klim via het Lac d'Oo terug naar de Spaanse kant, waar de canyons van Ordesa wachten. Via de beroemde Brèche de Roland naar het keteldal van Gavarnie.

Uniek aan deze reis

 • De kloven en cirques van Ordesa en Gavarnie
 • Deels bagagevervoer
 • Klassieke trektocht van oost naar west door de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 4

"Het mooiste avontuur van mijn leven", zo omschreef de Fransman Frederic Parrot de tocht die hij in 1817 in 53 dagen te voet aflegde van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Hij werd de eerste wandelaar die het gehele Pyrenese berggebied van oost naar west doorkruiste. Ook voor u is het mogelijk om zo'n bijzonder Transpyreneeën-avontuur volledig mee te maken. De route die wij hebben uitgezet slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyrenese berggebied. Eenvoudig is het niet: een goede conditie, een flexibele houding en bergwandelervaring zijn absolute voorwaarden voor het slagen van deze trektocht in zes etappes.
Etappe 4 Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie: van Bagnères-de-Luchon naar Luz-St.Sauveur. We trekken van noord naar zuid de centrale bergkam over en belanden in het Spaanse Aragón. We verblijven voortdurend op grote hoogte. Een pittige passage over de 2460 meter hoge Collado de Añisclo brengt ons in het Parque Nacional de Ordesa. Hier volgen we de Valle de Ordesa: een meer dan 1000 meter diep en 2 tot 10 kilometer breed gletsjerdal dat wat betreft kleur en vorm de bijnaam Grand Canyon verdient. Een paar dagen later staan we oog in oog met een volgend geologisch spektakel: de Cirque van Gavarnie. In dit hooggelegen, komvormige dal hebben talrijke gletsjers zich tegen de koele noordwand gevlijd. Eenmaal terug in Frankrijk dalen we af naar het eindpunt Gavarnie.

Dag 1

Heenreis per trein naar Boussens. Met een busje worden we naar Luchon gebracht (80 km) waar we de mensen ontmoeten die de vorige etappe al hebben gelopen.

Overnachting in

Bagnères-de-Luchon

Dag 2

De eerste twee dagen trekken we meteen naar grote hoogte en slapen we in berghutten waar geen auto kan komen. We moeten daarom de bagage al opsplitsen en spullen voor de komende 2 overnachtingen (inclusief lakenzak) en wat extra kleding meedragen. Ook nemen we de lunch voor 3 dagen mee. Nog voor de middag gaan we met de kabelbaan naar het wintersportdorpje Superbagnères, dat op 1800 meter ligt. Over de langgerekte kam van de Céciré stijgen we geleidelijk naar de Col de la Comme de Boup, een breed zadel op 2270 meter hoogte. We bevinden ons dan volop in het hooggebergte. Vanaf onze lunchplek zien we diep onder ons het dal van de Lys. Hoog daarboven liggen de imposante drieduizenders Pic de Maupas en de Crabioules. Voor een nog mooier uitzicht kan de Pic de Céciré (2403) beklommen worden. We vervolgen onze weg onderlangs de rotswand van de Pic de Coume Nègre. Vanaf de rotsrichel Hourquette des Hounts Secs zien we in de diepte het volmaakt ronde en diep blauwe Lac d’Oo. Zo ver hoeven wij niet af te dalen. Wij overnachten in de geheel verzorgde, eenvoudige berghut van Espingo (2000m). Wandeling: 11 km, 750m stijgen, 600m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Espingo

Dag 3

Vandaag wacht ons een om zijn schoonheid beroemde, maar tevens inspannende wandeling. We lopen door een van de hoogste delen van de Pyreneeën en passeren talloze kleine gletsjers en sneeuwvelden. De wandeling begint eenvoudig door een diepe kom, het Cirque d’Espingo. We klimmen naar het op 2550m hoogte gelegen Lac du Portillon. De 3222m hoge Pic Perdiguère spiegelt zich in het meer. We klimmen naar een kam en volgen een smalle graat tot we de 2877m hoge Col de Gourgs Blancs over zijn. Door een enorme glaciale kom, waarin meerdere kaarmeren als een snoer van parels liggen te schitteren, dalen we af. De wereld wordt weer wat groener en uiteindelijk bereiken we de Refuge de la Soula (1700m), een eenvoudige hut. Ook hier wordt voor ons gekookt. Wandeling: 16 km, 1050m stijgen, 1350m dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de la Soula

Dag 4

Na het spektakel van gisteren wacht ons vandaag een wat rustiger tocht. Toch moeten we nog 975m stijgen. We lopen door een hoog gelegen dal, dat door een gletsjer werd uitgesleten. Overal om ons heen zien we de postglaciale verschijnselen. Op de vochtige dalbodem groeien onder andere Parnassia en verscheidene irissoorten. Het laatste stuk klauteren wij steil omhoog tegen de puinhelling die de flank van de Pico de Bachimala bedekt. Uiteindelijk bereiken we de Port d’Aïgues Tortes (2683m), waar we de hoofdkam oversteken naar Spanje. We dalen steil af en lopen dan door het stille dal van de Aigues Cruces naar de refugio de Viados. In deze geheel verzorgde berghut ligt onze bagage inmiddels te wachten. Wandeling: 15 km, 1000m stijgen, 950m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio de Viados

Dag 5

We beginnen vandaag met een korte afdaling langs de Rio Cinqueta. Daarna volgt een lange klim door de prachtige vallei van de Barranco de Salena. We bereiken uiteindelijk de Collada de Ordiceta (2326 m). Vanaf de col loopt het pad verder over de halfverharde weg het uitgestrekte dal van de Ordiceta in. Het laatste stukje naar Bielsa nemen we een taxibusje. Wandeling: 21 km, 950m stijgen, 1500m dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Bielsa

Dag 6

We stoppen wat extra kleding, toiletartikelen en eten in onze rugzak voor de komende dagen. Vanuit Bielsa brengt een busje in anderhalf uur naar het kleine bergdorpje Fanlo, verstopt hoog in de bergen tussen de kloven van Ordesa en Añilisco. Vanaf hier beginnen we de klim tot aan op de bergrug die deze twee imposante kloven van elkaar scheidt. Na een stevige klim van 750 m naar de Cuello Arenas hebben we een fantastische uitzicht over de Ordesa kloof, een van de meest spectaculaire van Europa, uitgeslepen door de eens zo machtige gletsjers van het Monte Perdido massief. Stijgend volgen we de bergrug recht op de Monte Perdido af, bij helder weer zien we de route door de Brêche de Roland die later in de week op het programma staat. Eenmaal boven aan de kom van de Ordesa vallei is het nog een klein uurtje tot aan de hut, bij goed weer en voldoende tijd kan er nog een uitstapje gemaakt worden over de zuidflank van de Monte Perdido, een afgrond van meer dan 1000 m geeft een prachtig uitzicht over de vallei van de Añilisco. We lopen vandaag 14 km, stijgen 1000 m en dalen 100 m. Wandelduur 6 uur.

Overnachting in

Refugio Goriz

Dag 7

Dag ter eigen besteding. Je kunt in de omgeving van de berghut van Goriz heerlijk ontspannen en genieten van de prachtige bergwereld om je heen. Dit is het leefgebied van de Gems en de zeldzame Lammergier. Als je wilt wandelen kan je een spectaculair pad kilometers lang langs de wand van de Ordesa kloof volgen en teruggaan wanneer je zin hebt. Of je daalt af naar de waterval Cola de Caballo, waar je kunt badderen.

NB. We hebben deze extra dag in Ref Goriz moeten inlassen omdat het nog niet 100% zeker is dat Refuge de la Breche de Roland de renovatiewerkzaamheden heeft afgerond vóór het zomerseizoen.
Mocht Refuge de la Breche de Roland toch open zijn, dan proberen we daar op deze dag te overnachten, zodat we de laatste wandeling meer tijd hebben te genieten van het fraaie landschap.

Overnachting in

Refugio Goriz

Dag 8

Last but not least..... Het begin van de tocht is eenvoudig. We stijgen langzaam. De omgeving wordt steeds ruiger. Voor ons ligt de hoge kam die Frankrijk en Spanje van elkaar scheidt. Als we de kam naderen zien we een opvallende pas: de Brèche de Roland. De legende vertelt dat de kam hier ooit door ridder Roeland met zijn enorme zwaard is gekliefd. Na een kort stukje dat met kabels is gezekerd staan we op 2807 meter. Tot slot dalen we een klein stukje af over een kleine gletsjer en sneeuwvelden naar de Refuge Breche Roland (2600m).
Deze berghut ligt hoog boven in het keteldal van Gavarnie, het beroemdste punt van de Pyreneeën. We beginnen aan een pittige afdaling naar de lieflijke Vallée des Pouey Aspé, zo’n 750m onder ons. De rest van de afdaling verloopt veel rustiger. Onderweg hebben we een prachtige uitzicht op de Cirque de Gavarnie en de 422m hoge waterval Grande Cascade.
Eindpunt in het dorpje Gavarnie (1375m). Wandeling 17 km, 700m stijgen, 1600m dalen, 8 uur lopen. Een geweldige uitsmijter, deze laatste dag van Transpyreneeën etappe 4!

Overnachting in

Gavarnie

Dag 9

Na een rit van 1 uur stappen we in Lourdes op de trein, via Brussel, naar Nederland

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.  De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op de eerste en laatste dag overnacht je op tweepersoons hotelkamers. De rest van de tocht in berghutten of gîtes d’étape. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Je dient een lakenzak en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt.
's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten.
De lunches kun je zelf samenstellen. In de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje.
Het is handig om van huis wat energierijke versnaperingen mee te nemen, bv. noten, gedroogd fruit en mueslirepen (chocola is vanwege de warmte niet aan te raden).

Inbegrepen

 • verblijf op op twee- tot vierpersoonskamers of slaapzalen
 • alle diners en ontbijten vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag van terugreis
 • bagagevervoer (niet elke dag, zie programma)
 • alle verplaatsingen volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig te noemen. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen.
Veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte ingaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet er geregeld een moeilijke passage overbrugd worden over losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld.
Een hele goede bergwandel conditie is vereist om deze wandelreis met plezier te kunnen lopen.

In iedere Transpyreneeën etappe zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken voor deze dagen op een rugzak van 8-10 kg.

Ook zijn in iedere Transpyreneeën etappe een aantal transfers met een busje opgenomen. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, bv. als er alleen een asfaltroute is.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Indien je op eigen gelegenheid naar de Pyreneeën reist, ontmoet je de groep op het aankomst-station of in de eerste overnachtingsplek. 

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Boussens en terug vanuit Lourdes via Brussel-Zuid/Midi naar Rotterdam.

NB. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord - Paris Montparnasse    12:35 - 13:30 overgang
Paris Montparnasse    - Toulouse-Matabiau              13:47 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   - Boussens  18:30 - 19:14 TER 72717
   
     

Terugreis Tijden      Treinnr.
Lourdes- Paris Montparnasse   09:11 - 14:13                TGV 8581
Paris Montparnasse    - Paris Nord                             14:13 - 15:08 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  17:25 - 20:02  THA 9369

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Franse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Wil je liever eerst nog acclimatiseren, reis dan een dag  (of twee) eerder naar Bagneres de Luchon (wij kunnen overnachting reserveren) en maak wat rustige inloopwandelingen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5593.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 4

Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 326 klanten