Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 3, 9 dagen Parque Nacional de Aigües Tortes en Maladeta

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Spectaculaire voettocht in 6 etappes, die de hoofdkam van de Pyreneeën van oost naar west volgt. Bagage wordt waar mogelijk vervoerd, overnachting in hutten en gites. Etappe 3: Vanuit de Franse Ariège naar Spanje en via het bloemenrijke Valle de Aran en de kaarmeren van het Parque Nacional des Aiguës Tortes en langs de hoogste berg van de Pyreneeën, de Maladeta naar Bagnères de Luchon.

Uniek aan deze reis

 • Deels bagagevervoer
 • Granietbergen van Aigües Tortes
 • Klassieke trektocht van oost naar west door de Pyreneeën
 • Langs de hoogste berg van de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 3

"Het mooiste avontuur van mijn leven", zo omschreef de Fransman Frederic Parrot de tocht die hij in 1817 in 53 dagen te voet aflegde van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Hij werd de eerste wandelaar die het gehele Pyreneese berggebied van oost naar west doorkruiste. Ook voor u is het mogelijk om zo'n bijzonder Transpyreneeën-avontuur volledig mee te maken. De route die wij hebben uitgezet slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyreneese berggebied. Eenvoudig is het niet: een goede conditie, een flexibele houding en bergwandelervaring zijn absolute voorwaarden voor het slagen van deze trektocht in zes etappes. . Etappe 3. Parque Nacional de Aigües Tortes en Maladeta: van Oust naar Bagnères-de-Luchon. Vanuit Oust trekken we in zuidwestelijke richting naar het Spaanse Alós d’Isil. Na een kort verblijf in de bloemenrijke Valle de Aran gaan we op weg voor een tocht dwars door het Parque Nacional de Aigües Tortes: het park met de duizend meren. De hardheid van het granietgesteente heeft ertoe bijgedragen dat we hier de hoogste toppen van de Pyreneeënketen vinden, zoals de Besiberi (3015 m) en de Punta Alta (3014 m). We trekken langs de allerhoogste top, de Pico de Aneto (3404 m) en overnachten in een berghut aan de voet van de Maladeta-gletsjer. Deze route vol hoogtepunten eindigt in het Franse Bagnères-de-Luchon.

Dag 1

Met de trein reizen we van Rotterdam, via Brussel-Zuid/Midi, naar Boussens aan de voet van de Pyreneeën. Vandaar rijden we met een taxibusje naar ons onderkomen in de stille vallei van Ustou (70 km). Hier ontmoeten we de mensen die de vorige etappe al hebben gelopen.

Overnachting in

Bidous (Ustou)

Dag 2

Eerst geleidelijk, later steiler, klimmen we naar de 1546 m hoge Col de la Serre du Cot. We lunchen op de col en kunnen eventueel nog een stukje door klimmen naar een kale top, vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de ruigere toppen van de hoofdketen van de Pyreneeën. We dalen af naar het dorpje Couflens. We zijn weer onderin het dal van de Salat. Tenslotte lopen we nog een klein uur over een stil asfaltweggetje naar het gehucht Salau, waar we overnachten. We eten in een nabijgelegen restaurant. Wandeling 16 km, 950m stijgen, 850m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Salau

Dag 3

We verlaten Salau over een onverharde weg, geleidelijk stijgend. Al gauw zien we hoe de hoofdkam van de Pyreneeën zich als een amfitheater rond ons uitstrekt. We zijn op weg naar de hoogste trede, 1200 meter boven ons. Eerst lopen we nog door een beboste vallei, maar boven de 1500 m komen we in de sub-alpiene vegetatiezone terecht. De Port de Salau is de laagste pas van de Centrale Pyreneeën, maar ligt toch nog altijd op 2087 m. Tegen lunchtijd zijn we boven. Aan de andere kant van de pas dalen we 800m af, Spanje in. Achterin het dal van de Noguera Pallaresa worden we aan het eind van de weg opgehaald en naar de overnachtingsplek gebracht. Wandeling: 18 km, 1250m stijgen, 950m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Esterri d'Aneu

Dag 4

Vandaag maken we een lange wandeling en gaan daarom vroeg op weg. Eerst worden we weer een stukje per bus op weg gebracht. We trekken door het gehele massief van Beret. Eerst volgen we de Noguera-beek nog een klein stukje en slaan dan rechtsaf de wildernis in. Enkele uren lopen we door een keteldal dat op ongeveer 2000 m hoogte ligt en bezaaid is met grote rotsblokken, waar de route overheen gaat. In de middag bereiken we de rotsachtige en winderige pas Forqueta d’Arreu (2390 m) en kunnen we genieten van de unieke vergezichten op de pieken van het Nationaal Park Aigües Tortes. Dan dalen we 1100 m af in het diepe dal van de Garonne, dezelfde rivier die bij Bordeaux in zee uitmondt. De streek die we nu ingaan heet Valle d’Aran. Het laatste stuk naar het gezellige dorpje Bagergue reizen we per taxibusje. Hier overnachten we in een geheel verzorgde, sfeervolle herberg. Wandeling: 16 km, 1250m stijgen, 550m dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Bagergue

Dag 5

Voor vannacht moeten we wat kleding en toiletartikelen meenemen, evenals lunchspullen voor vandaag en morgen. We zijn dan in het massief van de Aigües Tortes en een bagagebus kan daar niet komen. De berghut is echter geheel verzorgd, met dekens en maaltijden. We laten ons afzetten bij Banys de Tredos aan het einde van de schitterende Valle d’Aiguamoix. We bevinden ons hier onder aan de drempel van het grote kaarmeer, het Estany Major de Colomers, waaraan onze hut gelegen is op 2100 m hoogte. Vanaf de hut is er 's middags de mogelijkheid een mooie rondtocht door El Circ de Colomers met zijn talloze glaciale meren, die zo typerend zijn voor het Nationale Park Aigües Tortes. Uitrusten aan de oever van het meer kan uiteraard ook. Wandeling naar de hut: 6 km, 350m stijgen, 2 uur lopen. Middagwandeling: 12 km, 850m stijgen, 500m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio Colomers

Dag 6

We staan vroeg op, want er wacht ons een inspannende tocht. We wandelen langs de noordgrens van het Nationale Park Aigües Tortes en passeren maar liefst drie cols van om en nabij de 2500 m. Vanuit Colomers stijgen we door erg rotsachtig terrein naar de Port de Caldes (2550 m). Na een korte afdaling lopen we door een schitterende merengebied rond de hut van Juan Ventosa. Het lieflijke landschap contrasteert met de ongenaakbare en bijna 3000 m hoge pieken. Via de Port de Oelhacrestada (2475 m) dalen we af naar het meertje van Restanca. Vanaf de hut lopen we geleidelijk omhoog door een breed hangend dal. Er wacht ons nog een afdaling van 700 m naar het Hospital de Vielha. Hier stappen we op de bus en rijden door een lange tunnel, dwars onder het gebergte door terug naar de Val de Aran. We overnachten in het stadje Vielha in een goed pension. Wandeling 21 km, 1000m stijgen, 1500m dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Vielha

Dag 7

Vandaag nemen we kleding en spullen mee voor de overnachting in de berghut. Ook nemen we de lunchspullen voor de komende dagen mee omhoog. Nadat een taxi ons een stukje op weg heeft gebracht lopen we vanaf het Pla de l’Artiga (1400m) de bergen in. Er wacht ons een lange en inspannende klim naar de Puerta de la Picada (2477 m), vanwaar het besneeuwde massief van de Maladeta zich in al haar indrukwekkendheid aan ons toont. Boven de grote gletsjer rijst de hoogste top van de Pyreneeën op, de Pico de Aneto (3404 m). Tenslotte volgt een korte klim van 200m naar de berghut van Renclusa (2150m). Ze ligt op een schitterende plek, hoog in het gebergte. Wandeling: 12 km, 1250m stijgen, 500m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio Renclusa

Dag 8

Slechts één bergkam scheidt ons van Frankrijk. Na een korte, venijnige klim vanuit het dal van de Esera komen we op de 2444 m hoge Port de Bénasque en liggen de beboste dalen van de noordelijke Pyreneeën voor ons. Vrij steil dalen we naar Hospice de France. Hier worden we opgehaald en naar het kuuroord Bagnères-de-Luchon gebracht; het eindpunt van deze derde etappe. Wandeling: 11 km, 850m stijgen, 1500m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Bagnères-de-Luchon

Dag 9

We worden met een busje naar het station van Boussens gebracht (80 km) en beginnen aan de terugreis per trein, via Brussel, naar Nederland

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht meestal in berghutten of gîtes d’étape, maar er zijn ook enkele nachten in een hotel op tweepersoonskamers. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Je dient een lakenzak en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt.
's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten.
De lunches kun je zelf samenstellen. In de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje.
Het is handig om van huis wat energierijke versnaperingen mee te nemen, bv. noten, gedroogd fruit en mueslirepen (chocola is vanwege de warmte niet aan te raden).

Inbegrepen

 • verblijf op op twee- tot vierpersoonskamers of slaapzalen
 • alle diners en ontbijten vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag van terugreis
 • bagagevervoer (niet elke dag, zie programma)
 • alle verplaatsingen volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig te noemen. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen.
Veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte ingaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet er geregeld een moeilijke passage overbrugd worden over losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld.
Een hele goede bergwandel conditie is vereist om deze wandelreis met plezier te kunnen lopen.

In iedere Transpyreneeën etappe zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken voor deze dagen op een rugzak van 8-10 kg.

Ook zijn in iedere Transpyreneeën etappe een aantal transfers met een busje opgenomen. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, bv. als er alleen een asfaltroute is.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Als je met de auto gaat kan je die het beste in Boussens neerzetten (een stadje waar wel een gratis plekje is te vinden waar de auto veilig staat).
Van het station van Boussens rijd je met de groep mee naar de eerste overnachtingsplek bij Bidous.

Aan het eind van de tocht rij je met de groep mee naar station Boussens.
Neem voor vertrek contact op met de reisleider zodat je dit goed met elkaar kunt afspreken en elkaar niet misloopt

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Boussens en terug.

NB. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

 

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord - Paris Montparnasse    12:35 - 13:30 overgang
Paris Montparnasse     - Toulouse-Matabiau              13:47 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   - Boussens  18:30 - 19:14 TER 72717
   

Terugreis Tijden      Treinnr.
   
Boussens   - Toulouse-Matabiau   09:19 - 10:21 TER 72732 
Toulouse-Matabiau - Bordeaux-St.-Jean  12:15 - 14:30  IC 4758
Bordeaux St.-Jean - Paris Montparnasse                   15:04 - 17:13 TGV 8416
Paris Montparnasse - Paris Nord  17:13 - 18:08 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  19:25 - 22:02 THA 9381

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5414.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 3

Parque Nacional de Aigües Tortes en Maladeta

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten