Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 3, 9 dagen Parque Nacional de Aigües Tortes en Maladeta

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

"Het mooiste avontuur van mijn leven." Dat schreef de Fransman Frederic Parrot over zijn wandeltocht in 1817, waarin hij in 53 dagen van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan ging. Hij was de eerste die de Pyreneeën van oost naar west doorkruiste. Maar wat hij kon, dat kunnen wij natuurlijk ook. De route van SNP bestrijkt het mooiste deel van de Pyreneeën en slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidelijke hellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van de machtige Pyreneeën. Dit is een spectaculaire maar behoorlijk pittige voettocht in meerdere delen. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk en je slaapt in berghutten en gîtes. Etappe 3 gaat van Oust naar Bagnères-de-Luchon door het Parque Nacional de Aigües Tortes en Maladeta. 

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer waar mogelijk
 • Granietbergen van Aigües Tortes
 • Oost naar west door de Pyreneeën
 • Langs de hoogste berg van de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 3

Vanuit Oust trekken we in zuidwestelijke richting naar het Spaanse Alós d’Isil. Na een kort verblijf in de bloemenrijke Valle de Aran gaan we op weg voor een tocht dwars door het Parque Nacional de Aigües Tortes: het park met de duizend meren. De hardheid van het granietgesteente heeft ertoe bijgedragen dat we hier de hoogste toppen van de Pyreneeënketen vinden, zoals de Besiberi (3015 m) en de Punta Alta (3014 m). We trekken langs de allerhoogste top, de Pico de Aneto (3404 m) en overnachten in een berghut aan de voet van de Maladeta-gletsjer. Deze route vol hoogtepunten eindigt in het Franse Bagnères-de-Luchon.

Dag 1

Aankomst in de stille vallei van Ustou, waar we de bergen al mooi zien liggen. Hier ontmoeten we de mensen die de vorige etappe hebben gelopen.

Overnachting in

Bidous (Ustou)

Dag 2

De etappes van de Transpyreneeën beginnen altijd gelijk goed: we klimmen vandaag naar de 1.546 meter hoge Col de la Serre du Cot. Op deze bergpas lunchen we. Je kan nog even door naar een kale top, voor een uitzicht over de ruige hoofdketen van de Pyreneeën. We dalen af naar het dorpje Couflens, onderin het dal van de Salat. De dag eindigt met een klein uur wandelen over een stil asfaltweggetje naar het gehucht Salau. We eten in een restaurant vlakbij de accommodatie. Wandeling: 16 kilometer, 950 meter stijgen, 850 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Salau

Dag 3

We verlaten rustig stijgend Salau over een onverharde weg. Al gauw strekt de hoofdkam van de Pyreneeën zich als een stadion rondom ons uit. We zijn op weg naar de hoogste tribune, waarvoor we ruim een kilometer zullen klimmen. De Port de Salau is de laagste pas van de Centrale Pyreneeën, maar ligt toch nog altijd op 2.087 meter. Vanuit een beboste vallei komen we bij de boomgrens terecht. Aan de andere kant van de pas dalen we 800 meter af, Spanje in. Achterin het dal van de Noguera Pallaresa worden we aan het eind van de weg opgehaald en naar de overnachtingsplek gebracht. Wandeling: 18 kilometer, 1.250 meter stijgen, 950 meter dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Esterri d'Aneu

Dag 4

Vroeg uit de veren allemaal, dit wordt een lange dag! Na een korte busrit trekken we door het bergmassief van Beret. Een dal dat bezaaid ligt met grote rotsblokken leidt tot de rotsachtige en winderige pas Forqueta d’Arreu op 2.390 meter hoogte, waar we uitkijken op de pieken van het Nationaal Park Aigües Tortes. De afdaling is ruim een kilometer het diepe dal van de Garonne in - de rivier die bij Bordeaux in zee uitmondt. Het laatste stuk naar het gezellige dorpje Bagergue doen we per taxibusje. Hier wacht een sfeervolle herberg op ons. Wandeling: 16 kilometer, 1.250 meter stijgen, 550 meter dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Bagergue

Dag 5

Voor vannacht pakken we extra lunch, kleren en onze tandenborstel in. Want in het massief van de Aigües Tortes kan onze bagagebus niet komen. De berghut, op 2.100 meter hoogte, is gelukkig geheel verzorgd, met dekens en maaltijden. We laten ons afzetten bij Banys de Tredos aan het einde van de schitterende Valle d’Aiguamoix, vanaf waar we de wandeling beginnen. Aangekomen bij de hut kan je 's middags een rondtocht maken door El Circ de Colomers met zijn vele meren van gletsjerwater, zo typerend voor het Nationale Park. Uitrusten aan de oever kan uiteraard ook. Wandeling naar de hut: 6 kilometer, 350 meter stijgen, 2 uur lopen. Middagwandeling: 12 kilometer, 850 meter stijgen, 500 meter dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio Colomers

Dag 6

Ook vandaag gaat de wekker weer vroeg. We hebben een inspannende dag gepland, wandelend langs de noordgrens van het Nationale Park Aigües Tortes. Drie keer gaan we een bergpas van ongeveer 2.500 meter over. Vandaag brengt ons ook bij een schitterende merengebied, een lieflijk landschap dat een contrast is met de rotsachtige pieken van drie kilometer hoogte om ons heen. De dag eindigt met een afdaling van 700 meter naar het Hospital de Vielha. Hier brengt de bus ons via een lange tunnel dwars onder het gebergte door terug naar de Val de Aran. We overnachten in het stadje Vielha in een goed pension. Wandeling: 21 kilometer, 1.000 meter stijgen, 1.500 meter dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Vielha

Dag 7

Vandaag nemen we weer wat extra spullen en lunch mee voor de overnachting. Nadat een taxi ons een stukje op weg heeft gebracht lopen we vanaf het op 1.400 meter gelegen Pla de l’Artiga de bergen in. De wandeling bestaat uit een lange en inspannende klim naar de Puerta de la Picada (2.477 meter), vanaf waar je uitkijkt over het besneeuwde bergmassief van de Maladeta. De hoogste top van de Pyreneeën steekt hier boven de grote gletsjer uit: de Pico de Aneto (3.404 meter). De dag eindigt met een korte klim naar de prachtig gelegen berghut van Renclusa, op ruim twee kilometer hoogte. Wandeling: 12 kilometer, 1250 meter stijgen, 500 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio Renclusa

Dag 8

We zijn nog maar één bergkam van Frankrijk verwijderd. Na een korte, pittige klim vanuit het dal van de Esera komen we op de 2.444 m hoge Port de Bénasque. De beboste dalen van de noordelijke Pyreneeën liggen voor ons. Vrij steil dalen we naar Hospice de France. Hier worden we opgehaald en naar het kuuroord Bagnères-de-Luchon gebracht: de ideale plek om ontspannen deze etappe af te sluiten. Wandeling: 11 kilometer, 850 meter stijgen, 1.500 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Bagnères-de-Luchon

Dag 9

Na een inspannende wandeltocht stapt je hopelijk voldaan in het busje voor de terugrit naar het station van Boussens, tachtig kilometer rijden. Of je hebt nog helemaal niet genoeg van de bergen en begint aansluitend gelijk aan de vierde etappe van de Transpyreneeën.

NB Programma

Let op: Alle wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijziging met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht meestal in berghutten of gîtes d’étape, maar er zijn ook enkele nachten in een hotel op tweepersoonskamers. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Zelf neem je een lakenzak en handdoek mee. 

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt. 's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten. De lunches stel je zelf samen; in de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje. Het is handig om van huis wat energierijke snacks mee te nemen: noten, gedroogd fruit en mueslirepen (in de warmte is chocola niet handig). 

Inbegrepen

 alle overnachtingen
alle diners
alle ontbijten
bagagevervoer waar mogelijk
verplaatsingen conform programma 
diensten 1 SNP-reisleider 

 

Niet inbegrepen

• heen- en terugreis
lunches
verzekeringen
eigen uitgaven

 

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen. Meestal gaan we over goede paden, maar vaak ook over stenige stukken. Soms is een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker in de hogere gebergtes. Boven de 2.500 meter zijn er nog maar weinig paden. Daar moet je ook vaak over losse stenen, een steil traject of via een sneeuwveld. 
Om tijdens deze wandelreis plezier te hebben is een hele goede bergwandelconditie vereist.

In iedere etappe van de Transpyreneeën zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld bent. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken er dan op dat je rugzak zo'n 8 tot 10 kilo weegt.

Er zijn een aantal transfers in de reis. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, omdat er bijvoorbeeld alleen een asfaltroute is. 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met de auto gaat kan je die het beste in Boussens neerzetten (een stadje waar wel een gratis plekje is te vinden waar de auto veilig staat).
De afstand van Utrecht naar Boussens is ca, 1200 km. 
Van het station van Boussens rijd je met de treinreizigers mee naar de eerste overnachtingsplek bij Bidous.

Aan het eind van de tocht rij je met de treinreizigers mee terug naar station Boussens.
Neem voor vertrek contact op met de reisleider zodat je dit goed met elkaar kunt afspreken en elkaar niet misloopt

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Van station Boussens rijd je 70 kilometer met een taxibusje naar de overnachtingsplek en op de laatste dag van Bagneres terug naar Boussens..

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord - Paris Montparnasse    12:35 - 13:30 overgang
Paris Montparnasse     - Toulouse-Matabiau              13:47 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   - Boussens  18:30 - 19:14 TER 72717
   

Terugreis Tijden      Treinnr.
   
Boussens   - Toulouse-Matabiau   09:19 - 10:21 TER 72732 
Toulouse-Matabiau - Bordeaux-St.-Jean  12:15 - 14:30  IC 4758
Bordeaux St.-Jean - Paris Montparnasse                   15:04 - 17:13 TGV 8416
Paris Montparnasse - Paris Nord  17:13 - 18:08 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  19:25 - 22:02 THA 9381

 

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5414.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 3

Parque Nacional de Aigües Tortes en Maladeta

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten