chateau-fieux.jpg

Frankrijk - Tour de France, Gers & Gascogne, 5 dagen Het Frankrijk van vroeger

« Terug naar overzicht
Licht en comfortabel
Privéreis - Wandelen

Lichte wandel- of fietsvakantie vanuit sfeervolle chambres d'hôtes

Vind in de Gers het Frankrijk van vroeger. Het golvend land is hier puur en de mensen stralen rust en vertrouwen uit. Wandel of fiets (eventueel met E-bike) langs glooiende akkers vol zonnebloemen. Geniet van de weidse uitzichten over de heuvels met op bijna iedere top een statige boerenhoeve. In Miradoux word je door Karel en Wilma Thissen gastvrij onthaald in hun monumentaal en liefdevol gerestaureerde herenhuis. Deze reis kan je uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Bijzonder gastvrije chambres d'hôtes
 • E-bike aanwezig
 • Relaxte wandelingen
 • Vriendelijk glooiend land
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Tour de France, Gers & Gascogne

De Gascogne en het departement Gers worden gekenmerkt door een glooiend landschap, gevormd door de valleien van diverse riviertjes die uitmonden in de Garonne. Dit geeft een veelheid van vergezichten, met altijd een stadje op een heuveltop in zicht. De bevolking is vriendelijk, van oudsher agrarisch en neemt de tijd voor een praatje of een spelletje jeu des boules. De keuken is kleurrijk, met gerechten als confit de canard, voorafgegaan door een zongerijpte meloen en een koud glaasje floc, het lokale aperitief. Je verblijft in Miradoux, een verstild stadje met een rijk verleden, gelegen aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Toen de kerk van Miradoux totaal afbrandde in de 15e eeuw, gaf de kasteelheer opdracht om van zijn 13e eeuwse kasteel een kerk te maken. Dit heeft geleid tot een indrukwekkend bouwsel met enorme muren: half kasteel, half kerk. De St Jacob schelpen zijn in het voorportaal afgebeeld. Je bent te gast in een sfeervolle chambres d’hôtes.

Dag 1

Na aankomst en een eerste verkenning van het grote, prachtige huis, kan er nog tijd zijn voor een kleine wandeling aan de west kant van Miradoux, naar het chateau Fieux en door het befaamde pruimenlaantje.
Wandeling: 8 km, 150 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Miradoux

Dag 2-4 fietsen

Het gemak waarmee u de trappers van de E-bike doet ronddraaien is en blijft verbluffend. Dat is het fijne aan deze fietsen die bovendien comfortabel zijn en uitgerust met goede kwaliteit onderdelen. Het fraaie, glooiende landschap doet de rest, terwijl je leuke dorpjes bezoekt, genietend van de rust en de stilte op de landweggetjes en ook van een glaasje op de diverse terrasjes !

En paar mooie fietstochten:
Om te wennen aan het terrein en de fietsen, een niet al te lange tocht vanuit Miradoux naar Lachapelle. Je verlaat al snel het Departement Gers en na een pittig heuveltje met de E-bike moeiteloos te beklimmen, bent u in het schitterende plaatsje Lachapelle. Hier is een oud XIIIe eeuws kasteelkerkje, in de 18e eeuw zeer rijk aangekleed met Barok-stijl 'trompe-l'oeil' beschilderingen. Een lust voor het oog ! In dit kerkje worden regelmatig concerten georganiseerd. Rij verder naar Marsac en pauzeer naast de watermolen bij het riviertje L'Arrats, alvorens terug te rijden naar het beginpunt (Lengte 24 km)

De eerste stop op dit rondje is een bezoek aan het château van St.Avit Frandat, waar een collectie schilderijen de slag om Malta in beeld brengt tussen de kruisvaarders en de Turken. Deze collectie is er niet toevallig: de toenmalige kasteelheer was aanvoerder van de kruisvaarders. Door naar Lectoure, gezellig en toeristisch stadje, met op vrijdagochtend de markt. Via een leuke omweg langs Plieux, terug naar Miradoux. (Lengte 36 km)

Zoals voorgaande voorbeelden zijn er meerdere routes beschikbaar in alle windrichtingen, met elke keer een specifiek doel (markt, kasteel, museum, stukje Canal-du-Midi, mooi uitzicht). De tochten zijn tussen de 24 en 65 km lang, wat met de E-bikes voor iedereen goed te doen is.
Over het algemeen wordt er gefiets op landelijke weggetjes, waar in een gebied met een bevolkingsdichtheid van 15 mensen per vierkante kilometer (voor Nederlandse begrippen) erg weinig verkeer is. De fietsen zijn uitgerust met een achteruitkijk spiegel, zodat men met een simpele blik het achteropkomende verkeer opmerkt. Kortom: fietsen als God in Frankrijk

Overnachting in

Miradoux

Dag 2-4 wandelen

Hier volgt een impressie van een aantal beschreven wandelingen:

Het schitterende dorpje Flamarens, dat een kasteel uit de 13e eeuw rijk is (bezichtiging mogelijk). De wandeling gaat door een bos en om een vallei heen, terwijl in het midden van de tocht het lieflijke dorpje St. Antoine wordt bezocht, waar bij een restaurantje kan worden neergestreken. Vanaf St. Antoine gaat de wandeling verder naar Flamarens over het pelgrimspad naar Santiago de Compostela (GR 65). Tijdens de wandeling kan je genieten van de fantastische vergezichten over het weidse landschap dat zich niet laat storen door moderne gebouwen. Je waant je nog in de 19e eeuw en geniet vooral van de absolute stilte.
Wandeling: 7,5 km, 150 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

De ’wijde blik route’ is een wandeling die over de kammen van de heuvels rond Miradoux loopt. Weer ligt er een fantastisch mooi en rustig stukje Frankrijk aan je voeten. Nu worden er geen dorpjes aangedaan en kan je in het midden van de wandeling rustig en lommerrijk picknicken bij een watermolen in de rivier de Arratz. Na de pauze loop je vanuit de zuidkant weer terug naar Miradoux.
Wandeling: 11 km, 100 m stijgen en dalen, 3 uur.

Vandaag volgt een wandeling in en rond Lectoure, een belangrijk stadje op 14 km afstand van Miradoux. Er is een prachtige 15e eeuwse kathedraal te bezichtigen en een 17e eeuws bisschoppelijk verblijf dat nu als stadhuis dienst doet. Lengte van de wandeling: 11 km met weinig hoogteverschil.

De wandeling naar het pittoreske, middeleeuwse dorpje Gimbrede is een dagtaak. In dit dorp zijn oude vakwerkhuisjes te bewonderen en het dorp ademt een diepe rust uit. Bij een vroeg vertrek in de ochtend zijn reeën en diverse zeldzame vogels zoals de hop en de wielewaal vast en zeker te zien. Terug in Miradoux strijk je voldaan neer op het terras dat je een overzicht gunt over het afgelegde parcours.
Wandeling: 19 km, 300 m stijgen en dalen, 6 uur (inkorten is mogelijk)

Tot slot een wandeling in en rond Astaffort, gelegen in een ander departement, namelijk de Lot-et-Garonne. Een fantastische wandeling leidt je over mooie paden langs de rivier de Gers, door een heel ander landschap dan je gewend was rond Miradoux.
Lengte: 21 km, 350 m stijgen en dalen, 6,5 uur (inkorten is mogelijk)

Overnachting in

Miradoux

Dag 5

Het arrangement eindigt na het ontbijt, maar voor degenen die langer in Miradoux blijven zijn er meer wandelingen en fietstochten mogelijk.

NB Programma

Met ingang van 22 maart 2017 is een nieuwe wet aangenomen dat het in Frankrijk verplicht is voor kinderen onder 12 jaar een fietshelm te dragen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De chambres d’hôtes is gevestigd in een 19e eeuwse bourgeois woning aan de rand van een dorpje in het département Gers. Het huis is in de stijl (en de tijd) van Napoleon III gebouwd. In die tijd mocht alles groot zijn: plafonds van 4,30 m tot 4,70 m, keukenkasten van 3 m hoog en een terras van 100m2 is het resultaat. De Nederlandse eigenaren hebben het in authentieke stijl, met behoud van details, gerenoveerd. Vanaf het terras heb je een fraai uitzicht op de omgeving. Een ruime huiskamer is voor de gasten ingericht en voor de liefhebbers is er een piano beschikbaar. De chambres d'hotes beschikt over een grote tuin waar een verzameling bomen in alle rust te bewonderen is: ceders, sequoia, ginkgo biloba, judasboom, parasolden. Omdat Miradoux zich op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela bevindt, verblijven er vaak pelgrims afkomstig uit diverse landen. Dat geeft ’s avonds vaak een internationaal gezelschap aan tafel en een gezellige verzameling wandelschoenen bij de voordeur.

Er staan twee fietsen en een biljarttafel tot je beschikking en een kleine keuze aan dranken is tegen betaling verkrijgbaar.

Je overnacht op zeer fraai ingerichte kamers, allen voorzien van een privé-badkamer. Hieronder een korte beschrijving.
Kamer Lavande
De suite Lavande op de rez-de-chaussee beschikt naast slaapkamer met tweepersoons bed over een gezellig ingerichte suite. Er kan thee gezet worden op de kamer. De aangrenzende badkamer heeft een douche, wastafel en toilet.
Kamer Rose
Deze grote kamer op de eerste verdieping heeft een lits-jumeaux. De kamer heeft een oppervlak van ca 27 m2. Aangrenzend een luxe badkamer en een gescheiden toilet.
Kamer Coquelicot
Suite Coquelicot op de eerste verdieping bestaat uit twee aparte kamers: een grote kamer met een lits jumeaux en een kleine kamer met een tweepersoons bed. Een aangrenzende badkamer en gescheiden toilet. Er is een dakkapel die een fantastisch uitzicht mogelijk maakt. 
Kamer Lupin
De kamer Lupin op de eerste verdieping bestaat uit twee geschakelde kamers. Een kamer met twee bedden en een kleine kamer met een groot bed. Lupin heeft een luxe badkamer op de etage.

NB. wanneer je Coquelicot of Lupin met 1 of 2 personen reserveert is er slechts 1 kamer toegankelijk. Wil je toch beide kamers dan is er een toeslag.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten met huiswijn worden uitstekend verzorgd volgens de kleurrijke keuken van de Gers (magrets de canard, confits de canard, veel vers fruit…) en die van Jamie Oliver. Bij mooi weer eet je ’s ochtends en ’s avonds buiten op het terras. Een lunchpakket kan je ter plekke bestellen of in het dorp inkopen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal
 • Routebeschrijving (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Eventuele transfers
 • Lunches
 • eventuele huur E-bike (ca. 25 euro per dag)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt rustige wandelingen door glooiend terrein over goede paden en (on-)verharde stille landweggetjes, met geringe hoogteverschillen. Je gastheer kan je goed adviseren en er zijn wandelingen van verschillende lengte en zwaarte.
Sinds kort zijn er ter plekke goede E-bikes te huur, zodat je ook één of meerdere dagen kunt fietsen. Iets waar deze streek zich zeer geod voor leent.
Ook kan men je vertellen wat er in de omgeving nog meer te doen is. Binnen een straal van 15 km van Miradoux vind je bv. zwemgelegenheid in meertjes en in een (thermaal) zwembad.

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. Er is een wandelprogramma voorhanden voor minstens een week (zie dagprogramma) en daarnaast nog vele tips voor leuke uitjes in de omgeving, bv. naar de historische stadjes Auch (van musketier d’Artagnan), Condom en Lectoure of het klooster La Romieu. Ook zijn er twee fietsen beschikbaar.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren om zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier

Extra's

Fietshuur

e-bike.jpg

e-bike (vanaf € 84,- per persoon)

U kunt voor deze reis een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning, huren van het gerenomeerde merk Kalkhoff.
Deze fiets is uitgerust met 9 versnellingen, geveerde voorvork, bagagedrager met mandje, kilometerteller (verwerkt in display op het stuur), slot, pomp, anti-lekbanden, bidon, helm, verlichting en achteruitkijk-spiegeltje. De accu gaat ca. 80 km mee.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Miradoux is ca. 1150 km. De auto kan je nabij de accommodatie parkeren.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Agen laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Vanuit Agen (op 31 km van Miradoux) kan je, als je twee dagen tevoren aan de accommodatie de aankomsttijd doorgeeft, worden opgehaald (max. 4 personen, ca. 45 euro ter plekke betalen).

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Agen     09:17 - 17:04 1
Agen – Amsterdam CS 09:55 - 17:45      1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud. .

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bordeaux, Toulouse of Bergerac.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld reis je per openbaar vervoer naar Agen. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kan natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in de plaats van aankomst vooraf of na afloop van je reis.

Bordeaux: neem bus of taxi naar Gare Bordeaux-St.Jean en vandaar de trein naar Agen (directe verbinding, elk uur, reistijd ca. 1,5 uur). Agen ligt op 31 km van Miradoux.

Toulouse: neem bus of taxi naar Gare-Matabiau en vandaar de trein naar Valence d'Agen (directe verbinding, elke 2 uur, reistijd ruim 1 uur). Valence d'Agen ligt op 22 km van Miradoux.

Bergerac (met Ryanair of Transavia): neem bus of taxi naar het station en vandaar de trein naar Agen, via Bordeaux (1x overstap, elke 1 a 2 uur, 3,5/4 uur reistijd). Agen ligt op 31 km van Miradoux.

Klik hier voor treintijden.

Vanuit (Valence d')Agen kan je, als je twee dagen van tevoren de aankomsttijd en -plek doorgeeft, worden opgehaald (max. 4 personen, ca. 45 euro, ter plekke betalen).

Je kan dit arrangement starten van begin maart tot eind november. Het voor- en najaar bieden heerlijk, meestal zonnig, wandelweer. De zomer kan soms wat te warm zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Franse Gascogne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_vanuit_le_bonheur.jpg

Frankrijk - Tour de France, Gers & Gascogne

Het Frankrijk van vroeger

Lichte wandel- of fietsvakantie vanuit sfeervolle chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten