Frankrijk - Tour de France, Cantal, 5 dagen Langs oude vulkanen en thermen

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes

Natuur, actief, oude vulkanen, rust en ruimte zijn de sleutelwoorden voor een wandelvakantie in het Parc naturel regional des volcans d'Auvergne. Toppen tot ruim 1800 meter, diepe ravijnen en de schoonste lucht van Frankrijk zorgen voor een intense wandelervaring. Na afloop een goed boek, glas wijn, op zijn tijd een massage of sauna. Elke dag rustig beginnen met een uitgebreid ontbijt en afsluiten met een heerlijk drie-gangen diner. Vanaf het terras genieten van de zonsondergang boven het dorp aan uw voeten. Deze wandelvakantie kunt uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Groen wandelparadijs
 • Verblijf midden in de natuur
 • Vulkanisch hart van Frankrijk
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Tour de France, Cantal

Onze kleinschalige accommodatie midden in “Parc Naturel Regional Des Volcans d’Auvergne” is strategisch gelegen, tussen de twee machtigste bergmassieven van midden Frankrijk. Naar het zuiden vindt u het Massif du Plomb du Cantal en in het noorden ligt het Massif du Sancy. Door de ruige berglandschappen heeft dit gebied nog steeds veel onbedorven natuurschoon en biedt het een waar wandelparadijs. Naast de overweldigende natuur, stilte en rust is een bezoek aan het plaatsje Salers de moeite waard tijdens uw vakantie in Frankrijk. Evenals Chateau du Val, de stuwdam in de Dordogne en tal van romaanse kerkjes en stille gehuchtjes.
In de directe omgeving van de accommodatie is het fijn wandelen zonder u direct aan het gebied rond de hoogste toppen te wagen. Dat behoort natuurlijk wel tot de mogelijkheden. Op ca. 30 minuten rijden zit u midden in de hoge Cantal, met geweldige watervallen en weidse vergezichten. De eigenaar van de accommodatie is zelf een fervent wandelaar en kan u diverse goede wandeltips geven, afgestemd op uw wensen.
Vanuit uw chambres d’hotes kijkt u uit op een lager gelegen bergdorp en mooie zonsondergangen. In de tuin kunt u heerlijk zitten, terwijl bij minder weer ook de grote woonkamer tot uw beschikking staat. Op uw kamer is alle comfort aanwezig en voor alle maaltijden wordt gezorgd. Zo geniet u van een onbezorgde wandelvakantie.

Dag 1

Aankomst bij uw accommodatie. U kunt vanaf 16.00 uur uw kamer betrekken. Een welkomstdrankje staat klaar en om 19.30 is het aperitief met hapje, samen met andere gasten. Om 20.00 uur gaat u aan tafel voor het 3-gangendiner.
Als u vroeg bent kunt u nog een korte 'inloopwandeling' maken naar Deux lacs: u loopt langs het vissersmeer Roussillou en Etang des Bondes. Onderweg kunt u even naar het uitzichtspunt Montauteil (1009 m); zo krijgt u vast een goed beeld van de omgeving. Makkelijke tocht van ca. 1,5 uur, 7 km en ca. 150 m. stijgen en dalen.

Overnachting in

nabij Riom es Montagnes - Landelijke Chambre d'hôte

Dag 2-4a Korte en middellange wandelingen

Enkele suggesties voor kortere wandelingen

 • Le Suc de Grosmont: Langs Etang des Bondes naar het plaatsje Apchon met zijn hoog op een rots gelegen ruïne, die van uit alle windstreken te zien is. Een beklimming is meer dan de moeite waard! Ca. 3uur, 15 km, 300 m stijgen en dalen.
 • Viaduct de Barajol: Prachtig treinviaduct waar in de zomermaanden de toeristentrein ‘Gentiane Express’ over rijdt. U kunt hier alleen te voet komen! Het laatste stuk over wat rommelige (Franse!) paden. Grote kick is het om het viaduct over het spoor over te steken! Ca. 4uur, 13 km, 400 m. stijgen en dalen.
 • Orgues de Chateauneuf: De heuvel af, door het dorp (voor een bezoek aan de bakker en een terras voor een kop koffie!) en bij de begraafplaats weer de heuvels in. Bij de Orgues wordt in de zomer instructie gegeven voor rotsklimmen, altijd leuk om even te gaan kijken. Via het Etang Majonenc terug. Ca.4 uur, 18 km, ca. 300 m. stijgen en dalen.
 • La Font Sainte: Pelgrimskerkje met bron op de hoogvlakte. De laatste 1,5 km loopt u de zogenaamde kruisweg waar u de kruisen tijdens wandelen van 14 tot 1 kunt aftellen. Terug door het dal via het dorpje St. Hippolyte en weer een stevig klim terug via Apchon. Ca. 5 uur, 22km, 400 m. stijgen en dalen.

Overnachting in

nabij Riom es Montagnes - Landelijke Chambre d'hôte

Dag 2-4b Langere wandelingen

Enkele suggesties voor langere wandelingen (tot ca. 8 uur):

 • Le Lac des Cascades: Hoogtepunt van deze wandeling is de Cascade (waterval) du Sartre. Voor dat u er erg in hebt dendert het rustige stroompje, dat u net overstak via een bruggetje, ineens de diepte in! Spectaculair uitzicht (steunend aan een boom) de diepte in. En via een klauterpad kunt u ook afdalen en bekijkt u de geweldige waterval van onderaf. Ca. 7 uur, 28 km, 400 m. stijgen en dalen.
 • Puy Mary: Via Apchon, St Hippolyte, Cheylade en Le Claux beklimt u Col de Serre (1325 m). En met (veel) doorzetting wellicht door naar de Puy Mary (1783 m). Zeer lange en zware wandeling voor de fanatiekelingen, waar u zeker de hele dag over gaat doen. Maar u kunt met de auto worden opgehaald vanaf het eindpunt! Ca. 32 km, 900 m. stijgen en dalen.
 • Bovenstaande tochten zijn ook te wandelen door eerst met de auto ca. 20 minuten te rijden. En vandaar op pad te gaan. Spectaculair bijvoorbeeld is om een deel van de GR400 te lopen. Vanuit Le Claux klimt u omhoog en over de hoge bergkammen naar naar de Puy Mary!
 • Massif du Sancy naar het noorden en Massif du Cantal naar het zuiden: Prachtige bergwandelingen. Al dan niet gebruikmakend van de gondelbanen die u eerst omhoog brengen (of later omlaag). Alleen plannen met mooi, helder en stabiel weer!

Overnachting in

nabij Riom es Montagnes - Landelijke Chambre d'hôte

Dag 5

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Of wilt u nog even doorwandelen? Zorg in dat geval dat u extra nachten bijgeboekt hebt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een vrij gelegen landhuis, met vijf comfortabele gastenkamers, gerund door Nederlanders. Er is een eigen oprit en meer dan voldoende parkeergelegenheid. Uitkijkend op het dorp is dit statige landhuis te vinden tussen veel bomen. Met genoeg ruimte rondom is het prettig zitten op het terras, waar ’s avonds van prachtige zonsondergangen genoten kan worden.
De kamers zijn rustig qua inrichting en hebben comfortabele boxspringbedden van 2x80x200 cm. Deze bedden staan tegen elkaar, en kunnen desgewenst losgekoppeld worden. De badkamers zijn overal recent vernieuwd.
Er zijn drie zogenaamde dubbele kamers, bestaande uit een slaapdeel met bed (2x80x200) en een apart zitgedeelte met slaapbank (uit te klappen tot een bed van 140x200 cm).
Er is een open verbinding tussen het slaap- en het zitgedeelte. Douche en toilet in gescheiden ruimtes. Deze kamers kunnen kunnen ook als driepersoonskamer gebruikt worden.
Bij de accommodatie is een klein wellnessgedeelte met infraroodsauna, waar u zich ook kunt laten masseren (o.a. Voetreflexologie en/of nek/schouder/rug, Reiki)

Over de maaltijden

’s Ochtends staat er een uitgebreid ontbijt voor u klaar. Voor tussen de middag krijgt u een lunchpakket mee, mede omdat u tijdens de wandelingen zelden een dorpje met een bakker o.i.d. zult tegenkomen. ’s Avonds wordt eerst een aperitief met een klein hapje aangeboden. Daarna voor-, hoofd- en nagerecht. Tenslotte koffie of thee.

Omdat er op één dag in de week niet gekookt wordt, zijn er 3 diners inbegrepen. Uw gastheer bekijkt in overleg met u, op welke dag er niet gekookt wordt en op deze dag gaat u in het dorp (op loopafstand) uit eten op eigen kosten. Ter plekke krijgt u hiervoor tips. Mocht er in uw verblijf op elke dag gekookt worden, dan kunt u ook in de chambre d'hotes blijven eten. U betaalt dit diner ter plekke.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3x diner
 • 3x lunchpakket
 • toeristenbelasting
 • SNP-reisdocumentatie
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal (ontvangt u ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele transfers
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het gebied kenmerkt zich door 2 uitersten: Redelijk eenvoudig (voor de geoefende wandelaar) tot echt gebergte (tot maximaal 1785 meter). In de omgeving zijn diverse wandelingen te maken. U kunt het dus net zo zwaar of makkelijk maken als u zelf wilt. Wel moet u in deze bergachtige omgeving altijd rekening houden met behoorlijke hellingen. U wandelt over paden en kleine weggetjes, die meestal goed begaanbaar zijn. Sommige bergpaden kunnen steil zijn. Om bij de startpunten van enkele wandelingen te komen is een eigen auto onontbeerlijk; met name richting de hoge massieven van Sancy of Cantal. Wel kunt u daarbij soms gebruik maken van een kabelbaan.

Er zijn voor meer dan een week wandelingen voor u beschikbaar. Het wandelgebied omvat grotendeels “Le Pays Gentiane” tussen Riom-es-Montagnes en de Puy-Mary. Alle wandelingen zijn speciaal voor SNP nagelopen door de eigenaar van de accommodatie, zelf een groot wandelliefhebber. Omdat hij ook een Nederlander is kunt hem makkelijk om advies vragen. U gaat met Nederlandse routebeschrijvingen en (geleend) topografisch kaartmateriaal op pad.

Extra dagen

U kunt dit arrangement naar believen verlengen. Er is een wandelprogramma voorhanden voor een week en daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden voor uitjes en excursies. Denk bijvoorbeeld aan een van de kuuroorden in de buurt of de stad Clermond Ferrand.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand vanaf Utrecht naar het wandelgebied is ca. 975 km. U kunt de auto bij de accommodatie parkeren.
De accommodatie is niet goed bereikbaar met openbaar vervoer. Bovendien heeft u voor de wandelingen rondom de hoogste massieven een auto nodig. Het is dus het beste om met de eigen auto te komen.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt.

Uw hond kan mee in overleg met de accommodatiehouder; u betaalt € 4,00 aan kosten per dag ter plaatse. U dient zich te houden aan de instructies van de accommodatiehouder ten aanzien van uw hond.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

304375-3.jpg

Frankrijk - Tour de France, Cantal

Langs oude vulkanen en thermen

wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen