g

Frankrijk - Queyras, 7 dagen Zonnig sneeuwwandelen

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief in de sneeuw

sneeuwwandelvakantie langs hotels en berghut

Sneeuwwandelen in een ongerept berggebied op de grens met Italië. Vanwege de (bijna) altijd schijnende zon, de heldere lucht en het fraaie boombeeld van de lariksen is het landschap van betoverende schoonheid. De Queyras is een sneeuwzeker gebied met kans op het spotten van gemzen. De dorpjes, deels nog opgetrokken uit karakteristieke houten huizen. liggen relatief hoog, zodat je snel de open bergweides met panoramische vergezichten bereikt. Je verblijft in sfeervolle familie hotels en één nacht in een hoog gelegen berghut.

Uniek aan deze reis

 • Goede lokale ondersteuning
 • Overnachting in berghut
 • Overweldigende sterrenhemel
 • Schitterend berglandschap
 • Sfeervolle overnachtingsplekken
 • Zonnig klimaat
 • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Queyras

In het uiterste oosten van de Franse Alpen ligt de Queyras, een nog authentieke bergstreek die veel te bieden heeft, behalve bewoners: slechts 2500 mensen bevolken de streek naast 2500 gemzen en 2500 plantensoorten! Je maakt hier een sneeuwwandeltocht met een overnachting in een eenvoudige berghut. De scherpe bergkammen steken altijd af tegen de blauwe lucht want na de mediterranée is de Queyras de landstreek in Frankrijk met de meeste uren zon. Vandaar ook dat in de oude dorpjes steevast een fraaie Cadran Solaire (zonnewijzer) aanwezig is.
De dalen liggen hier al tussen 1600 en 2000 meter hoogte en St. Veran is het hoogstgelegen dorp van Frankrijk. Zo zijn ook de hogere bergregionen voor iedereen toegankelijk.
In de kleine bergdorpen passen de van hout en natuursteen gemaakte huizen perfect in het landschap. Dit gebied is niet voor niets een beschermd natuurpark dat bevolkt wordt door steenarend, gems en wolf. En uiteraard de alpenmarmot, maar die geniet van een welverdiende winterslaap. 

Dag 1

Aankomst in het op 1700m hoogte gelegen bergdorp Arvieux, aan de voet van de Col d'Izoard. Voor degenen die vroeg arriveren is er een wandeling in de omgeving van het dorp uitgezet.

Overnachting in

Arvieux

Dag 2

Na het ontbijt krijg je van een Franse berggids uitleg (in het Engels, ca. 1 uur) over het programma, het te verwachten weer en de sneeuwsituatie. In Frankrijk ben je wettelijk verplicht in alle omstandigheden een lawine uitrusting bij je te hebben als je in de winter de natuur in gaat, ook als je, zoals in dit programma, volstrekt veilige routes loopt. De gids leert je met de uitrusting om te gaan.
Goed voorbereid begin je aan de eerste wandeling, via een breed bospad richting Souliers, op 1800m hoogte. Onderweg een aantal fraaie uitzichtpunten, oa. op Chateau-Queyras in de diepte. Souliers is een schitterend gelegen bergdorpje, met zicht op de Grand Rochebrune, een piek van meer dan 3000m, waar je eventueel in een auberge kunt lunchen. De terugweg gaat via het bevroren Lac de Roue.
Wandeling: 14 km, 450 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Arvieux

Dag 3

Na een ritje van een paar minuten begin je in Brunissard aan de wandeling naar de Chalets de Clapeyto op 2250m hoogte. Eerst langs de rivier, dan verder omhoog door het bos en ten slotte tussen de decoratieve lariksen, onderlangs fraaie bergtoppen in een doodstil winters landschap. De houten huisje liggen pittoresk onder een dik pak sneeuw... een geweldige plek voor een picknick. Deels over de zelfde route daal je weer af.
Wandeling: 15 km, 600 m stijgen en dalen, 6 uur lopen

Overnachting in

Arvieux

Dag 4

Na een rit van 20 min begin je in Aiguilles (1450m) aan de doorsteek naar het hooggelegen bergdorp St.Véran (2000m). In Aiguilles kan je een kijkje nemen in het leuke centrum met enkele winkeltjes.
Door het Foret de Chanteloube loop je naar het gehucht Prats Bas en stijgt naar Prats Hauts. Hier mogelijkheid voor koffie of vroege lunch.
Via het Bois des Amoureux, een aantal dorpjes en, naarmate je hoger komt, een steeds opener landschap bereik je St.Véran, een van de hoogste permanent bewoonde dorpen in de Alpen.
Wandeling: 16 km, 650m stijgen en 100m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

St. Véran

Dag 5

Vanuit St. Veran daal je af en steekt via de Pont du Moulin (1850m) de beek onderin het dal over. Hier begint de klim naar het formidabele uitzichtpunt Crete de Curlet (2300m).
Aan je voeten ligt St.Veran en de hele vallei omhoog naar de Italiaanse grens, waar je morgen in Refuge de la Blanche overnacht. Na genoten te hebben van het panorama daal je af en keert via de Pont Vieux terug naar St.Veran, waar nog tijd is om de mooie houten huizen en het museumpje te bekijken, of een Vin Chaud te drinken. Wandeling: 13 km, 650m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

St.Veran

Dag 6

Met wat extra spullen voor de overnachting in de berghut, vertrek je vanuit St.Veran.  Al snel gaat de route over alpiene weides, met spectaculair zicht op de omringende toppen van meer dan 3000m, zoals Rocca Bianca en Tete des Toilies. Je passeert de fotogenieke Chapelle de Clausis en ziet dan Refuge de la Blanche (2500m) al van verre liggen in de brede, boomloze vallei. Wandeling: 12 km, 700 m stijgen, 200 m dalen, 5 uur lopen.
Als je nog energie hebt kun je verder omhoog naar Col de St.Veran (2844m) om een blik in Italië en over de hele Alpen te werpen.
Ga ’s avonds zeker naar buiten, het is ongelooflijk hoeveel sterren je hier ’s nachts kunt zien!

 NB. Mocht het vanwege slecht weer niet mogelijk zijn naar de hut te lopen, dan zal onze lokale vertegenwoordiger in overleg een alternatief programma aanbieden.

Overnachting in

Refuge de la Blanche

Dag 7

Via een deels andere route als gisteren loop je terug naar St.Veran, met weidse vergezichten naar het noorden.
In St.Veran is er mogelijkheid tot omkleden en dan kan je de thuisreis aanvaarden. Wandeling: 12 km, 150m stijgen, 650m dalen, 4,5 uur lopen.

Het is mogelijk om een extra overnachting in St.Veran of in het comfortabele hotel in Arvieux bij te boeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De accommodaties zijn allemaal sfeervol en prachtig gelegen. In de 2 hotels overnacht je op kamers met privé sanitair. Tijdens 1 nacht in de hooggelegen berghut verblijf je op een meerpersoonskamer en er is gedeeld sanitair (met douche).

 • In Arvieux ben je 3 dagen te gast in een fraai 3*** hotel, met mooie tuin en zwembad.
 • In het hooggelegen dorp St. Veran overnacht je in het sympathieke 2** dorpshotel met een gemoedelijke atmosfeer.
 • Berghut Refuge de la Blanche (2500m hoogte) heeft eenvoudige, maar schone gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en je overnacht op een kleine slaapzaal. Op de bedden zijn dekbedden en kussens beschikbaar, handdoek en lakenzak zelf meenemen. Evenals een zaklamp.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt klaar en 's avonds wordt een heerlijk avondmaal bereid. Voor de overheerlijke streekgerechten wordt veel gewerkt met lokaal geteelde biologische producten.
De inkoopmogelijkheden voor een lunchpakket zijn beperkt: alleen in Molines-en-Queyras en St. Véran zijn winkeltjes. Vaak zal het mogelijk zijn (indien op tijd doorgegeven) om ter plekke een lunchpakket te bestellen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • transfer van treinstation Mont-Dauphin naar hotel (dag 1) OF transfer van St.Veran naar Arvieux (dag 7)
 • bagagevervoer van Arvieux naar St.Veran (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon) 
 • transfer op dag 4 van Arvieux naar begin van de wandeling
 • 2 originele wandelkaarten 1:25.000
 • gebruik sneeuwschoenen en uitschuifbare stokken
 • uitleg door lokale gids over de wandelingen, do's & don'ts in de sneeuw
 • gebruik lawinereddingsmateriaal
 • lokale ondersteuning ivm weer- en sneeuwsituatie
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Sneeuwschoenwandelen is wat zwaarder dan gewoon wandelen, maar je hoeft er niets voor te leren. Zeker als de sneeuw diep is, je omhoog gaat en er is nog geen spoor gemaakt, kost wandelen op sneeuwschoenen meer energie. Ga je echter naar beneden, dan is het makkelijker en leuker dan op wandelschoenen (en beter voor je knieën). Er zit aardig wat hoogteverschil in de route en een aantal keren ook een wat steiler stuk, maar de wandeling zijn niet erg lang,
Van SNP krijg je een gedetailleerde routebeschrijving. Ter plekke krijg je 1:25.000 topografische kaarten. Daarnaast raden we sterk aan om de GPS data te downloaden en een GPS ontvanger of moderne telefoon mee te nemen. Zeker met mist en/of verse sneeuw is dit onontbeerlijk voor de navigatie.

Op dag 2 zal, na het ontbijt, een lokale berggids de tocht met je doorpraten. Aan bod komen de weer- en sneeuw situatie de komende week, eventuele aanpassingen van het programma en een oefening met de lawine uitrusting.

Lawines
De beschreven wandelingen gaan uiteraard over veilige routes waar lawinegevaar normaal gesproken geen rol speelt. Mochten de omstandigheden wijzigen, bv. als er in korte tijd veel sneeuw valt, dan zal onze lokale partner contact opnemen (zorg dat ze je telefoon nummer hebben!) en mogelijk het programma aan passen. 
Ondanks dat het lawinerisico nagenoeg nul is bij dit sneeuwwandelprogramma is het wettelijk verplicht dat je in Frankrijk een lawine uitrusting bij je hebt. Een set bestaat uit 3 onderdelen: 1. een DVA (détecteur de victimes d'avalanche). Dit is een zender die je bij je draagt en waarmee je terug te vinden bent als je onder de sneeuw belandt. Je kan het apparaat ook gebruiken om iemand anders te vinden die begraven is: hoe harder de piepjes, hoe dichter bij je bent (vandaar de in Duitstalige gebieden gebruikte naam 'pieps'). 2. Sonde. Een uitklapbare 'tentstok' waarmee je in de sneeuw kan voelen waar iemand precies ligt. 3. Pelle. Een opvouwbaar schopje waarmee je de sneeuw weg graaft. 
Op dag 2 oefen je met de gids in het gebruik van de spullen. NB. een lawine uitrusting is kostbaar, ga er zorgvuldig mee om.

 

 

 

 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal extra dagen boeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Arvieux is ca. 1200 km. Je kunt de auto op de openbare parkeerplaats nabij de eerste accommodatie achterlaten. Op de laatste dag word je 's middags van St. Veran teruggebracht naar Arvieux om de auto op te halen. Eventueel kan je een extra nacht bijboeken in het hotel in Arvieux.

Treinreis

Je reist per nacht- of dagtrein naar Gare Montdauphin-Guillestre.
Je wordt opgehaald van Gare Montdauphin-Guillestre en naar het hotel in Arvieux gebracht.

Op de terugweg neem je de lijnbus vanuit St.Veran naar Montdauphin Gare (ca. 1 uur).

Klik hier voor de bustijden (lijn S25 en S28); meestal sluit de bus aan op de trein. 
Mocht er geen bus gaan dan kun je altijd een taxi nemen (30 km)

Schema Nachttrein.
NB. Schema Dagtrein (TGV via Parijs en Valence) kunnen we opvragen.

Bestemming  Tijd    Overstap
Amsterdam CS – Montdauphin-Guillestre   17:16 - 07:54 1
Montdauphin-Guillestre – Amsterdam CS    15:25 - 09:53 1


Prijs p.p. (v.a. ieder station in NL):
€ 312,50 (6-pers. couchette, 2e klas, retour)
€ 445,50 (4-pers. couchette, 2e klas, retour)


NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Grenoble, Lyon of Marseille

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op de luchthaven van Lyon (Saint Exupery) reist u in ca. 30 min. per tram naar station Lyon Part Dieu. Vanaf daar zijn er overdag diverse treinverbindingen naar Montdauphin - Guillestre (4-5 uur). U kunt ook op het station van het vliegveld (Lyon Saint Exupery) direct de trein naar Montdauphin-Guiilestre nemen. Kijk wat de beste verbinding oplevert.
Het vliegveld van Grenoble ligt 45 km ten noordwesten van de stad. Er gaan shuttlebussen naar het centrum, waar u de trein naar Montdauphin-Guiilestre neemt (3,5 tot 4,5 uur).
Vanaf Marseille neem je de trein naar Gare Montdauphin-Guiilestre.

Klik hier voor de treintijden.

Je wordt opgehaald van Gare Montdauphin-Guillestre en naar het hotel in Arvieux gebracht.
Op de terugweg neem je de lijnbus vanuit St.Veran naar Montdauphin Gare (ca. 1 uur).

Klik hier voor de bustijden (lijn S25 en S28); meestal sluit de bus aan op de trein.
Mocht er geen bus gaan dan kun je altijd een taxi nemen (30 km)

Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten van eind januari tot eind maart. Normaal gesproken ligt er in deze periode sneeuw in de Queyras. Ligt er onverhoopt (deels) geen sneeuw, dan kan je de wandelingen uiteraard ook maken.

Uw bagage wordt vervoerd van Arvieux naar St.Veran.
Voor de overnachting in de berghut, dient u voor één overnachting zelf wat extra's in de dagrugzak meenemen (toilettasje, lakenzak, handdoek en verschoning).

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

gf

Frankrijk - Queyras

Zonnig sneeuwwandelen

sneeuwwandelvakantie langs hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen