Frankrijk, Spanje - Pyreneeën Hike Experience, 9 dagen Hiken door Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Trektocht langs hotels en berghutten

Tijdens deze huttentocht hike je door het mooiste deel van de Pyreneeën en slinger je afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidelijke hellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van dit machtige gebergte. Dit is een spectaculaire en behoorlijk zware voettocht, want we verblijven voortdurend op grote hoogte. Een pittige passage over de 2460 meter hoge Collado de Añisclo brengt ons in het Parque Nacional de Ordesa. Hier volgen we de Valle de Ordesa: een meer dan 1000 meter diep en 2 tot 10 kilometer breed gletsjerdal dat wat betreft kleur en vorm de bijnaam Grand Canyon verdient. Een paar dagen later staan we oog in oog met een volgend geologisch spektakelstuk: de Cirque van Gavarnie. In dit hooggelegen, komvormige dal hebben talrijke gletsjers zich tegen de koele noordwand gevlijd. Eenmaal terug in Frankrijk dalen we af naar het eindpunt Gavarnie. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk en je slaapt vooral in afgelegen berghutten. Avontuur verzekerd. Ben jij erbij? 

Uniek aan deze reis

  • Kleine groepen van maximaal 15 deelnemers
  • Unieke plekken, weg van de massa
  • Enthousiaste en deskundige reisleiders
  • Verblijf in kleinschalige accommodaties
  • Vooraf contact met groepsgenoten via WhatsApp
Zwaarte
Comfort

Yomads by SNP - Wat wordt jouw volgende avontuur?

Actieve reizen met andere young nomads boek je bij Yomads. In kleine groepen ga je buiten de gebaande paden. Van een hike break in Turkije tot een women-only huttentocht in de Dolomieten.

Bekijk reizen

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Centrale Pyreneeën

Korte weergave van het programma

  • Dag 1 transfer naar Bagnères de Luchon
  • Dag 2 transfer, wandeling naar Refuge d'Espingo
  • Dag 3 wandeling naar Refuge de la Soula
  • Dag 4 wandeling naar Refugio de Viados
  • Dag 5 wandeling naar Ordiceta, korte transfer, overnachting in Bielsa
  • Dag 6 transfer naar Fanlo, wandeling naar Refugio Goriz
  • Dag 7 wandeling naar Refuge de la Breche Roland
  • Dag 8 wandeling naar Gavarnie
  • Dag 9 transfer naar Lourdes, einde van de reis

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Transfer vanaf het treinstation Montrejeau-Gourdan-Polignan naar Bagneres de Luchon, een levendig stadje aan de voet van de Frase Pyreneeën.

Overnachting in

Bagnères-de-Luchon

Dag 2

De reis begint met twee nachten in berghutten waar geen bagagevervoer kan komen. Dus pakken we extra kleding, een lakenzak en lunch voor drie dagen mee. Met de kabelbaan (of een taxi) gaan we naar het wintersportdorpje Superbagnères, op 1.800 meter. Over de langgerekte kam van de Céciré stijgen we geleidelijk tot een bergpas op 2.270 meter hoogte. Hier ben je volop in het hooggebergte. Geniet van het uitzicht op de drieduizenders. Wie wil beklimt de Pic de Céciré nog even. Onderlangs de rotswand van de Pic de Coume Nègre gaan we verder. Vanaf een rotsrichel zien we in de diepte een volmaakt ronde en diep blauw meer liggen. We slapen in de geheel verzorgde, eenvoudige berghut van Espingo (2.000 meter). Wandeling: 11 kilometer, 750 meter stijgen, 600 meter dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Espingo

Dag 3

De wandeling van vandaag is beroemd. Het wordt inspannend maar prachtig, door een van de hoogste delen van de Pyreneeën, langs kleine gletsjers en sneeuwvelden. Vanaf het Cirque d’Espingo klimmen we naar het op 2.550 meter hoogte gelegen Lac du Portillon. Over een smalle bergkam lopen we tot de 2.877 meter hoge bergpas Col de Gourgs Blancs. Door een enorme glaciale kom, waarin meerdere meren liggen te schitteren, dalen we af. Uiteindelijk komen we terug in het groen bereiken de Refuge de la Soula, een eenvoudige berghut op 1.700 meter hoogte. Ook hier wordt voor ons gekookt. Wandeling: 16 kilometer, 1.050 meter stijgen, 1.350 meter dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de la Soula

Dag 4

Na het spektakel van gisteren doen we het vandaag iets rustiger aan. Toch stijgen we alsnog ongeveer een kilometer. We lopen door een hoog gelegen dal, dat door een gletsjer werd uitgesleten. Er zijn bijzondere geologische verschijnselen en mooie bloemen te zien. Het laatste stuk klauteren wij steil omhoog tegen de puinhelling van de Pico de Bachimala. Bij een pas op 2.683 meter hoogte steken we de hoofdkam over naar Spanje. Een laatste steile afdaling brengt ons naar de refugio de Viados in een stil dal. In deze geheel verzorgde berghut ligt onze bagage klaar. Wandeling: 15 kilometer, 1.000 meter stijgen, 950 meter dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio de Viados

Dag 5

We beginnen vandaag met een korte afdaling langs de Rio Cinqueta. Daarop volgt een lange klim door de prachtige vallei van de Barranco de Salena. We bereiken uiteindelijk de Collada de Ordiceta (2.326 meter). Vanaf de col loopt het pad verder over de halfverharde weg het uitgestrekte dal van de Ordiceta in. Het laatste stukje naar Bielsa nemen we een taxibusje. Wandeling: 21 kilometer, 950 meter stijgen, 1500 meter dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Bielsa

Dag 6

We nemen weer wat extra spullen mee in de rugzak voor komende nachten. Na anderhalf uur rijden met een busje komen we in bergdorpje Nerín. Vanaf hier klimmen we over een bergrug die de kloven Añilisco en Ordesa van elkaar scheidt. Die laatste is een van de meest spectaculaire van Europa, uitgesleten door de vroeger gletsjers van het Monte Perdido-massief. Stijgend volgen we de bergrug en genieten ervan hoe mooi het hier is. Als het weer en de tijd meezitten kunnen we een uitstap doen over de zuidflank van de Monte Perdido, op een afgrond van meer dan een kilometer kijk je uit over de vallei van de Añilisco. Refugio Goriz ligt op 2200 m hoogte. Wandeling: 14 kilometer, stijgen 1.000 meter en dalen 100 meter, 6 uur lopen.

Overnachting in

Refugio Goriz

Dag 7

Bij het vuurwerk is die laatste pijl altijd de grootste klapper. Dat geldt ook voor deze dag. Langzaam stijgend wordt de omgeving steeds ruiger. Kijk rond in de omgeving, naar een wilde gems of zie hoe de zeldzame lammergier door de lucht zweeft. Voor ons ligt de hoge kam die Frankrijk en Spanje van elkaar scheidt. Hierin ligt een opvallende bergpas: de Brèche de Roland. We klimmen een kort stuk met kabels, tot op 2.807 meter. Daarop volgt een afdaling over een kleine gletsjer en sneeuwvelden naar de Refuge de la Breche Roland (2587 meter), hoog in een vallei. Wanneer je hier staat begrijp je waarom dit zo'n beroemde plek in de Pyreneeën is.  Als het mooi weer is pikken we (voor we afdalen naar Refuge de la Breche Roland) de Pic de Taillon van 3144 m mee, het hoogste punt op deze trektocht. Wandeling 13 km, 1000 m stijgen, 600 m dalen, ca. 6 uur lopen.

 

Overnachting in

Refuge de la Breche Roland

Dag 8

Vanuit de Refuge gaan we over de Col des Sarradets en volgen het Sentier de la Breche naar Puerto de Bujaruelo (2273 m). Hier werpen we een laatste blik in Spanje voor we op ons gemak afdalen in de mooie Vallée des Pouey Aspé. Op enig moment krijgen we rechts zicht op de imposante Cirque de Gavarnie, het door gletsjers gevormde amfitheater. We eindigen in dorpje Gavarnie (1.375 meter). Wandeling: 12 kilometer, 100 meter stijgen, 1200 meter dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Gavarnie

Dag 9

Hopelijk tevreden en voldaan terug naar huis. In een uur word je naar het station van Lourdes gereden.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.  De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Bagneres de Luchon, Bielsa en Gavarnie slaap je op een tweepersoons hotelkamer met een eigen badkamer. De rest van de tocht verblijven we in berghutten op meerpersoons slaapzaaltjes, waar dekens en kussens klaarliggen. Zelf neem je een lakenzak, kussensloop en handdoek mee. Sanitair is in de berghutten op de gang.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt. 's Avonds krijgen we een voedzame maaltijd. In de berghutten krijgen we een lunchpakket mee.
Het is handig om van huis flink wat energierijke snacks mee te nemen: noten, gedroogd fruit en mueslirepen (in de warmte is chocola niet handig). 

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle diners
  • alle ontbijten
  • 5 lunchpakketten
  • bagagevervoer waar mogelijk
  • verplaatsingen conform programma
  • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • verzekeringen
  • eigen uitgaven

Over de activiteiten

Hoewel zware en minder zware wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig. Elke dag zijn er aanzienlijke hoogteverschillen. Meestal gaan we over goede paden, maar vaak ook over stenige stukken. Soms is een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker in de hogere gebergtes. Boven de 2.500 meter zijn er nog maar weinig paden. Daar moet je ook vaak over losse stenen, een steil traject of via een sneeuwveld, soms beveiligd met kabels. 
Om tijdens deze wandelreis plezier te hebben is een hele goede bergwandelconditie vereist en geen hoogtevrees.

Er zijn dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld bent. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage voor één of meer dagen mee. Reken er dan op dat je rugzak zo'n 8 tot 10 kilo weegt. Je bagage wordt vervoerd naar Refugio de Viados, Bielsa en Gavarnie.

Er zijn een aantal transfers in de reis. Dit is omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, vanwege bijvoorbeeld lange delen asfalt. 

 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bagneres de Luchon is ca 1300 km.
Het best laat je de auto achter bij station Montrejeau-Gourdan-Polignan en rijdt mee met de treinreizigers naar Bagneres de Luchon.
Op de laatste dag word je terug gebracht naar Lourdes. Met de trein ben je in ca. 1 uur van Lourdes terug in Montrejeau-Gourdan-Polignan om je auto op te halen.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Wil je met de trein naar de Pyreneeën dan kies je een heenreis naar Montrejeau-Gourdan-Polignan en een terugreis vanaf Lourdes.
Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.


Van Montrejeau-Gourdan-Polignan word je aan het eind van de dag naar Bagneres de Luchon gebracht (40 km).
Op de laatste dag word je van Gavarnie naar het station van Lourdes gebracht (50 km).

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. Je moet echter altijd rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaattypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop je aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra je de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. Zodra je boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat je hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat je boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Franse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Wil je liever eerst nog acclimatiseren, reis dan een dag  (of twee) eerder naar Bagneres de Luchon (wij kunnen overnachting reserveren) en maak wat rustige inloopwandelingen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen een aantal overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

  • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
  • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
  • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
  • handschoenen, sjaal en muts
  • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
  • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
  • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • eventueel zwemkleding
  • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
  • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
  • zaklamp
  • (kunststof) handdoeken
  • euro's en pinpas
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

  • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
  • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
  • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Hike in de Pyreneeen

Frankrijk, Spanje - Pyreneeën Hike Experience

Hiken door Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie

Trektocht langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.