s

Frankrijk - Normandië, 6 dagen Fietsen langs landingsstranden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Je begint je fietstocht door Calvados in Bayeux, een juweel van een stadje, met fraaie musea en kathedraal. Al snel fiets je naar de kust, waar je de Amerikaanse, Britse en Canadese landingsstranden van D-Day op 6 juni 1944 bezoekt. De herinneringen aan deze bepalende gebeurtenis in de Europese geschiedenis zijn niet te missen. Over jaagpaden en oude spoorlijntjes langs de rivier de Orne, bereik je Caen en het Normandische binnenland. Graanvelden en mooie valleitjes met oude houtwallen en landhuizen wisselen elkaar af. Je overnacht op mooie, sfeervolle plekken en de fietsroutes zijn goed gemarkeerd en autovrij of -luw.... een schitterende fietsbestemming.

Uniek aan deze reis

 • Landingsstranden van juni 1944
 • Goed gemarkeerde en veilige fietsroutes
 • Historisch Bayeux
 • Afwisselend Normandisch landschap
 • Schitterende kust met kliffen en stranden
 • Levendige vissersdorpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fietsen langs de geschiedenis van WOII

Wist je dat je in Normandië prachtig kunt fietsen? Volgens Jaap vind je in deze streek, naast de indrukwekkende geschiedenis van WOII, over prachtige, groene achterlanden en middeleeuwse stadjes. Lees verder...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Normandië - Calvados

Op 6 juni 1944 vond de invasie van de geallieerde legers plaats op de Normandische kust. In de daarop volgende maanden vonden er in het binnenland zware gevechten plaats, met veel slachtoffers en schade. Inmiddels is Normandië weer het groene schiereiland dat het was, maar de geschiedenis is nog duidelijk zichtbaar in de vorm van begraafplaatsen, monumenten, musea, kerkruïnes en bunkers. De laatste jaren is er in Calvados hard gewerkt aan fietsroutes en -paden, zodat het gebied nu uitstekend op twee wielen verkend kan worden. 
Tijdens deze fietstocht bezoek je twee steden, Bayeux, in oude glorie, en Caen, opnieuw opgebouwd. Je trapt langs de schitterende kust, van Omaha Beach, via Gold en Juno, naar Sword Beach, met oorlogsherinneringen en vissersdorpjes. Dan langs kanalen en rivieren naar het rustige binnenland, met zijn lieflijke houtwallen, verstilde dorpjes en uitgestrekte graanvelden. Om uiteindelijk, moe maar voldaan, terug te keren in het fraaie Bayeux, begin- en eindpunt van een afwisselende meerdaagse fietstocht.

Dag 1

Aankomst in het fraaie centrum van Bayeux. Bijna alle andere steden in Normandie zijn na de invasie in 1944 zwaar beschadigd. Omdat de Engelsen Bayeux al in de ochtend na de landing konden innemen, is het middeleeuwse centrum ongeschonden uit de strijd gekomen. Je kunt heerlijk slenteren door steegjes vol winkeltjes of langs de rivier de Aure die door het centrum stroomt.

Overnachting in

Bayeux

Dag 2

Vanuit Bayeux volg je de uitgepijlde fietsroute naar de kust. Geleidelijk dalend kom je door lieflijke valleitjes en langs grote landhuizen in het typische bocage-landschap met houtwallen. Je kan rechtstreeks naar Port-en-Bessin fietsen, of via een omweg naar Omaha Beach, waar de Amerikanen zware verliezen hebben geleden om aan land te komen. Van de serene begraafplaats met uitzicht over zee, word je stil. Via smalle weggetjes met nauwelijks verkeer, maar wel wat kuitenbijtertjes, kom je in het vissersplaatsje Port-en-Bessin. Via Batteries de Longues, een belangrijke punt in de Duitse afweer, gaat het over mooie gravelpaden bovenlangs de klifkust bij Cap Manvieux naar Arromanches, in 1944 het hart van de Britse sector Gold Beach. Arromanches ligt beschut aan het strand en was van doorslaggevende betekenis bij de invasie, omdat hier een kunstmatige haven is aangelegd.
Fietstocht: 47 km ( 30,5 km, zonder Omaha Beach), 350 m stijgen en 390 m dalen

Overnachting in

Arromanches

Dag 3

Nadat je misschien een van de musea in Arromanches hebt bekeken fiets je verder over de Véloroute Littoral. Na de Promenade van Asnelles, waar je letterlijk boven het strand fietst, verdwijnt de route in het glooiende binnenland. Bij Juno Beach, de Canadese sector van de landingsstranden, kom je terug aan de kust. Vanaf vissersplaats Courseulles-s-Mer fiets je grote stukken direct langs het strand over promenades in de opeenvolgende badplaatsen, soms door rustige straten wat verder landinwaarts. Ouistreham is in de zomer een drukke badplaats en er vertrekken veerboten naar Engeland.
Na Ouistreham verlaten we de kust definitief en nemen een stil en vlak fietspad langs het Canal de Caen à la Mer dat ons naar het hart van Caen brengt. Na de invasie grotendeels verwoest, is de stad modern opgebouwd. In het centrum veel water waar de rivier de Orne, het kanaal en de jachthaven samen komen. Je kan een bezoek brengen aan het hooggelegen Chateau, waar je in alle rust over de omgeving uitkijkt. Voor de liefhebbers zijn er nog twee enorme abdijen te bezoeken, maar ook moderne architectuur.
Fietstocht: 51 km, 180 m stijgen en dalen

Overnachting in

Caen

Dag 4

Vandaag de koninginnenrit, met een paar flinke beklimmingen, door de Normandische binnenlanden. Maar je begint heel ontspannen over een tot fietspad omgebouwd oud spoorlijntje langs de rivier de Orne. Heerlijk rustig fietsen, de stad uit door de Normandische natuur. Op gegeven moment is het uit met de pret en moet er vanaf het oude stationnetje van Thury-Harcourt geklommen worden naar het regionale centrum Villers-Bocage, het hoogste punt van deze trip op 160 m boven zeeniveau. 
Fietstocht: 48 km, 410 m stijgen en 310 m dalen.

Overnachting in

nabij Villers-Bocage

Dag 5

Vanuit Villers-Bocage volg je de Véloroute die van Mont-Saint-Michel naar Bayeux loopt. Een perfect gemarkeerde route over smalle, glooiende weggetjes, meer omlaag dan omhoog. Afwisseling van hagen, velden en gehuchtjes. De imposante Abbaye St.Martin de Mondaye, met zijn fraaie tuin, nodigt uit tot afstappen. Het duurt dan niet lang meer voor je het historisch centrum van Bayeux binnenrolt. 
Fietstocht: 40 km, 260 m stijgen en 370 m dalen.

Overnachting in

Bayeux

Dag 6

Einde van het arrangement. 
Bayeux is zeker de moeite waard om een dag langer te blijven.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Bayeux overnacht je in een fraai hotel bij het centrum. In Caen in een leuk hotelletje nabij het centrum. In Arromanches slaap je niet ver van zee in een gastvrij hotel. Tot slot een kleinschalige chambres d'hotes in de groene omgeving van Villers-Bocage (of, als dat niet beschikbaar is, een hotelletje in het dorp zelf). Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen. Voor de lunch kom je onderweg genoeg winkeltjes en eethuisjes tegen. In Bayeux, Arromanches, Caen en Villers kan je zelf een restaurantje kiezen voor het avondeten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4 en 5 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • SNP digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze zeer afwisselende fietstocht gaat door glooiend terrein, met meestal geleidelijke stijgingen (op een paar korte kuitenbijtertjes na). Er zijn echter ook lange, vlakke stukken in de route. Je fietst veelal over goed gemarkeerde Véloroutes, over autoluwe of autovrije asfaltweggetjes. Soms over echte vrijliggende fietspaden (ex-jaagpaden of spoorlijntjes). Er zijn wat korte stukken over goede gravelpaden.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. We raden met name Bayeux, Arromanches en Caen aan. Bayeux vanwege het mooie centrum, Arromanches vanwege de zee en Caen vanwege de bezienswaardigheden. Op alle 3 de plekken zijn veel herinneringen aan de invasie in 1944, zoals monumenten en musea. Bv het Memorial de Caen, waar je een heel dagdeel kunt rondkijken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 149,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

E-Bike (vanaf € 220,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bayeux is 675 km. Je kan gratis parkeren aan de rand van Bayeux op een openbare parkeerplaats.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Bayeux.

Het station van Bayeux ligt op 1 km van het centrum waar je hotel ligt.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

 

U kunt dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Normandië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden aan een fietshelm te dragen (verplicht voor kinderen onder de 12).
Indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort kun je deze zelf mee nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

S

Frankrijk - Normandië

Fietsen langs landingsstranden

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.