Kustlijn van Normandië

Frankrijk - Normandië, Bretagne, 12 dagen Rondreis op eigen houtje langs de kust

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Natuur Rondreizen

Rondreis langs chateau en bijzondere hotels

Tijdens deze rondreis langs de kusten van Normandië en Bretagne kan je elke dag zelf bedenken wat je gaat doen. We geven slechts suggesties. Wel hebben we de meest bijzondere overnachtingsplekken voor je uitgezocht. Te beginnen nabij het mooie Bayeux, vlakbij de invasiestranden uit de Tweede Wereldoorlog, alleen daarom al een must-see. Via Mont Saint Michel naar een bijzonder hotel aan de Côte d'Embauge, bekend om zijn gouden stranden. Dan zet je koers naar het schiereiland Crozon met schitterende kusten en vele menhirs. De laatste pleisterplaats is Trébeurden, aan de veel geroemde Côte de Granit Rose. Na een dag lekker uitwaaien een restaurantje zoeken met lokale specialiteiten en overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel. Dat noemen we vakantie !

Uniek aan deze reis

  • D-Day invasie stranden
  • Granite Rose kust van Côte d'Armor
  • Oneindige stranden van Presqu'ile de Crozon
  • Sfeervolle hotels en chateau
  • Lekker uitwaaien aan de Atlantische kust
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Normandië & Bretagne

Beknopt programma van deze kustwandelvakantie:

  • Dag 1 aankomst nabij Bayeux
  • Dag 2 - 3  verkenning Bayeux en de D-Day stranden
  • Dag 4 rit naar Fréhel aan de Côte d'Emeraude
  • Dag 5 verkenning van de kust bij Fréhel
  • Dag 6 rit naar Camaret-su-Mer op het Presque'ile de Crozon
  • Dag 7 - 8 verkenning van het Presque'ile de Crozon
  • Dag 9 rit naar Trébeurden aan de Côte d'Armor
  • Dag 10 - 11 verkenning van de Côte d'Armor
  • Dag 12 vertrek

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in het fraaie, middeleeuwse stadje Bayeux, als door een wonder heelhuids uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. 
Bijna alle andere steden in Normandie zijn tijdens de invasie in 1944 zwaar beschadigd. Omdat de Engelsen Bayeux al in de ochtend na de landing konden innemen, is het middeleeuwse centrum met de schitterende kathedraal, ongeschonden uit de strijd gekomen. Je kunt heerlijk slenteren door steegjes vol winkeltjes of langs de rivier de Aure.
Een bezoek aan het beroemde Wandtapijt van Bayeux is een 'must'. Dit geborduurde doek uit de 11-de eeuw heeft een lengte van 70 meter (!) en illustreert het verhaal van de verovering van Engeland in 1066 door de Hertog van Normandië aka Willem de Veroveraar.

Overnachting in

Bayeux

Dag 2 - 3

Uiteraard ga je vanuit Bayeux de invasiestranden van D-Day bekijken. 
Bijvoorbeeld het indrukwekkende oorlogskerkhof boven Omaha Beach. Het is de locatie van de openingsscène van de beroemde speelfilm 'Saving Private Ryan', waarin de gruwelijkheden van de landing zo indrukwekkend in beeld werden gebracht. Nu is er een schitterend zandstrand, waar weinig meer herinnert aan D-Day. Je kan over het zandstrand heen en weer lopen naar Les Moulins, waar een museum over de invasie te bezoeken is, totaal ca. 7 km.
Oostwaarts rijdend kom je in Port en Bessin, een vissershaventje, waar het enorme verschil tussen hoog- en laag water goed opvalt. Leuk om te lunchen.
Iets verderop zijn de Batteries de Longues-s-Mer, een belangrijk punt in de Duitse afweer, met enorme kanonnen die wel 20 km ver konden schieten. Wanneer je daar rondkijkt, snap je wel dat deze plek is uitgekozen door het Duitse leger: je hebt oneindig uitzicht. Het is leuk om vanaf deze plek een stuk bovenlangs de klifkust te wandelen. Na ca. 4 km kijk je vanaf Cap Manvieux boven op Arromanches, in 1944 het hart van de Britse sector Gold Beach. Arromanches ligt beschut aan het strand en was van doorslaggevende betekenis bij de invasie, omdat hier een kunstmatige haven is aangelegd waarover alle voorraden en versterkingen konden worden aangevoerd. Vandaag de dag steken nog de restanten van enkele caissons boven water uit.
Je kan later met de auto naar Arromanches rijden om één van de musea te bezoeken.

Overnachting in

Bayeux

Dag 4

De kortste route naar Fréhel is ca. 200 km. Maar je kan een paar leuke uitstapjes maken. Bv. naar Mont-Saint Michel. Als je het rotseiland wilt bezoeken, zal je ver tevoren moeten reserveren.
Zoals we in Nederland gewend waren, hebben ook de Fransen hier de kwelders ingepolderd. De invloed van Nederlandse ingenieurs is duidelijk zichtbaar in het landschap en het woord 'polder' is hier volledig ingeburgerd. Je kan een rustige wandeling over de dijk maken met zicht op de polders en de iconische rots. Het is dan nog een klein uurtje rijden naar Saint Malo, een bijzondere stad aan zee, waarvan het centrum ommuurd is. Intra Muros is een bezoek zeker waard. Landinwaarts ligt het stadje Dinan, met historisch centrum. Het is lastig kiezen. Vanaf beide plaatsen is het nog ca. 50 km naar je volgende overnachtingsplaats aan de Côte d'Emeraude, waar het strand wacht.

Overnachting in

Fréhel

Dag 5

Het hotel en nabijgelegen strand nodigen uit tot een rustdag. Maar er zijn in de buurt twee fraaie rotskapen die je eigenlijk niet mag missen: Cap d'Erguy en Cap Fréhel, met zijn karakteristieke vuurtoren. Bij beide kapen kan je een korte rondwandeling over de GR34 maken.

Overnachting in

Fréhel

Dag 6

Het gaat verder westwaarts. Na 200 km door de binnenlanden van Bretagne nader je in het Parc Régional Naturel d'Armorique de bestemming: Presqu'ile de Crozon, een fraai schiereiland met rotsige kliffen en zandstranden. Er is vast nog tijd voor een wandeling om Camaret-s-Mer en omgeving te verkennen. Voorheen was het vooral een vissersdorp, nu heeft het ook grote aantrekkingskracht op kunstenaars, wat een kleurrijke combinatie oplevert.

Overnachting in

Camaret-s-Mer

Dag 7 - 8

Je komt vooral naar Crozon voor de overweldigende natuur met een fijne afwisseling van rotskliffen en zandstranden. Met name Cap de la Chèvre is bekend. Je kan er een mooi stukje wandelen over de GR54. Maar de mens heeft ook zijn sporen achtergelaten. Een van de hoogtepunten van Crozon zijn de vele menhirs en dolmen. Van later datum zijn de vele forten die langs de kust zijn gebouwd.
Behalve vanaf het land, kan je al dit moois uiteraard ook op een boot vanaf het blauwe water bekijken.

Overnachting in

Camaret-s-Mer

Dag 9

Vandaag op weg naar de Côte d'Armor, de roze granietkust met de mooist rotsformaties. Het is niet ver, slechts 135 km rijden. Dus na aankomst in het schitterend gelegen hotel, heb je tijd genoeg om de omgeving te verkennen. Breng bv. een bezoek aan het eiland Milliau (als het water laag genoeg staat kan je er heen lopen) en neem een kijkje bij het grote hunebed-with-a-view.

Overnachting in

Trébeurden

Dag 10 - 11

We raden aan zeker naar Ploumanac’h te gaan, waar de rose graniet formaties op hun mooist zijn. Je kan hier een stuk van de GR34, het Sentier des Douaniers, volgen om al het natuurschoon beter in je op te kunnen nemen. Ook bijzonder is Perros-Guirec bekend om de verschillende stijlen, waarin sinds begin 19e eeuw de villa's en manor's aan de kust gebouwd zijn. Je kan er ook een excursie boeken naar L'Archipel des 7 Iles, een vogelparadijs op een paar kilometer varen uit de kust.

Overnachting in

Trébeurden

Dag 12

Na een laatste ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Nabij Bayeux ben je te gast in een 18e-eeuws landhuis in een fraai park. Eeuwenoude bomen, een boomgaard en moestuin. Daarnaast een heerlijk zwembad. Het oude landhuis, gelegen naast de kerk en bijbehorend kerkhof van een klein gehucht, is geheel gerenoveerd en uiteraard van alle moderne gemakken voorzien.
In Fréhel verblijf je in een in geheel eigen stijl opgetrokken, sfeervol hotel uit 1925. Het ligt op een steenworp van het 'gouden' strand, de Sables d'Or, en iets verder van de bekende, rotsachtige Cap Fréhel. Er is geen zwembad, zwemmen kan in zee, wel is er een sauna met jacuzzi.
In Camaret sur Mer is het hotel, al generaties in handen van dezelfde familie, wat minder bijzonder. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de ligging aan de boulevard met zicht op de natuurlijke haven. 
Last but not least...In Trébeurden overnacht je in het 'Hôtel de Charme' Ti al Lannec, schitterend gelegen recht boven het strand. Vanuit het zwembad zie je 's avonds de zon in de zee zakken.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk Frans ontbijt klaar.
Je kan zelf een restaurant voor het diner uitkiezen. Er is keuze genoeg, vaak ook bij het adres waar je overnacht.
Als je gaat wandelen kan je het best wat inkopen voor een picknick. Anders zijn er rond lunchtijd genoeg terrasjes te vinden. In het hoogseizoen dien je hier wel op tijd te arriveren of tevoren te reserveren, anders kan het vol zitten.

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle ontbijten
  • Uitgebreide SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Overige maaltijden
  • Vervoer onderweg
  • Eventuele entrees
  • Verzekeringen
  • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je kan elke dag zelf bedenken wat je gaat doen. Uiteraard hebben we flink wat (kust)wandelingen beschreven. De hoogteverschillen zijn gering, maar wel regelmatig een kort klimmetje. De wandelingen zijn niet heel lang of zwaar. In en rond plaatsjes gaat het veelal over verharde weggetjes. Daarbuiten kan de ondergrond stenig en ongelijk zijn, maar er zijn ook stukken over (mul of nat) zand. Kortom, goede, stevige wandelschoenen zijn een must. Op een aantal plekken kan je ook een fiets huren.
Naast wandelen en fietsen zijn er veel leuke plaatsjes te bezoeken, vaak met musea of andere bezienswaardigheden. Genieten van het lokale eten hoort uiteraard ook tot de bezigheden. Denk aan Cidre et Calvados, Fruits de Mer en Galette Bretonne.

Extra dagen

Je kunt op elke overnachtingsplek extra nachten bijboeken. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bayeux is 675 km. Bijna elke dag heb je de auto nodig voor een korte of langere rit.
De terugweg van Trébeurden is ca. 975 km. Je kan eventueel op de terugweg nog een tussenstop met overnachting in Bayeux maken, je komt er vlak langs.

Je kan dit arrangement boeken van begin juni tot eind oktober. De Atlantische kust heeft meestal mooi weer met aangename wandeltemperaturen en veel zon. Korte periodes van nat en winderig weer zijn echter altijd mogelijk. Zorg dat je daar de goede kleding voor bij je hebt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Normandie en Bretagne 804190 LA Carmacal

 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Bretagne

Frankrijk - Normandië, Bretagne

Rondreis op eigen houtje langs de kust

Rondreis langs chateau en bijzondere hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.