bretagne

Frankrijk - Normandië, Bretagne, 11 dagen Wandelvakantie langs historische Franse kusten

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Groepswandelvakantie vanuit goede hotels

Tijdens deze wandelreis langs de kusten van Normandië en Bretagne verblijf je op drie bijzondere plekken. Te beginnen in het mooie Bayeux vlakbij de invasiestranden uit de Tweede Wereldoorlog, alleen daarom al een must-see. Via Mont Saint Michel gaan we naar Saint Malo, een gezellig vestingstadje aan zee, tevens populaire omgeving voor het bouwen van fraaie villa's met zeezicht in vorige eeuwen. De laatste pleisterplaats is Trébeurden, aan de veel geroemde Côte de Granit Rose. Met een bus rijden we naar de mooiste plekken voor de kustwandelingen. Na een dag lekker uitwaaien een heerlijk diner en overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel. 

Uniek aan deze reis

 • D-Day invasie stranden
 • Granite Rose kust van Côte d'Armor
 • Ville Intra Muros van Saint-Malo
 • Sfeervolle hotels
 • Lekker uitwaaien aan de Atlantische kust
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Normandië & Bretagne

Beknopt programma van deze kustwandelvakantie:

 • Dag 1 aankomst in Bayeux
 • Dag 2 transfer, wandeling Omaha Beach - Port en Bessin, transfer naar Bayeux
 • Dag 3 transfer, wandeling Port-en-Bessin - Arromanches, transfer naar Bayeux
 • Dag 4 verkenning Bayeux
 • Dag 5 busrit naar St.Malo, onderweg wandeling bij Mont-St.Michel
 • Dag 6 transfer, wandeling rond Cancale, transfer naar St.Malo
 • Dag 7 wandeling rond St.Malo
 • Dag 8 busrit naar Trébeurden, onderweg wandeling bij Perros-Guirec
 • Dag 9 wandeling rond Trébeurden
 • Dag 10 transfer, wandeling rond Ploumanac’h, transfer naar Trébeurden
 • Dag 11 vertrek

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in het fraaie, middeleeuwse stadje Bayeux, als door een wonder heelhuids uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. 

Overnachting in

Bayeux

Dag 2

We worden afgezet bij het indrukwekkende oorlogskerkhof boven Omaha Beach. Het is de locatie van de openingsscène van de beroemde speelfilm 'Saving Private Ryan', waarin de gruwelijkheden van de landing zo indrukwekkend in beeld werden gebracht. Nu is er een schitterend zandstrand, waar weinig meer herinnert aan D-Day. Als we deze bijzondere plek goed in ons hebben opgenomen, wandelen we bovenlangs de klifkust, met mooie vergezichten over zee, naar het vissersplaatsje Port-en-Bessin. In de haven valt op hoe enorm de verschillen tussen hoog- en laagwater zijn. Wandeling  ca. 10 km, 170 m stijgen en 200 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Bayeux

Dag 3

Na een korte busrit beginnen we de wandeling in de buurt van Port en Bessin. Al snel zijn we terug op de kliffen en volgen het smalle kustpad oostwaarts langs de Batteries de Longues-s-Mer, een belangrijk punt in de Duitse afweer, met enorme kanonnen die wel 20 km ver konden schieten. Wanneer je daar rondkijkt, snap je wel dat deze plek is uitgekozen door het Duitse leger: je hebt oneindig uitzicht. Verder over mooie gravelpaden bovenlangs de klifkust bij Cap Manvieux naar Arromanches, in 1944 het hart van de Britse sector Gold Beach. Arromanches ligt beschut aan het strand en was van doorslaggevende betekenis bij de invasie, omdat hier een kunstmatige haven is aangelegd waarover alle voorraden en versterkingen konden worden aangevoerd. Vandaag de dag steken nog de restanten van enkele caissons boven water uit. In Arromanches kan je het museum bezoeken, alvorens we terugkeren naar Bayeux. Wandeling ca. 11 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Bayeux

Dag 4

Dag ter eigen besteding in Bayeux. Bijna alle andere steden in Normandie zijn na de invasie in 1944 zwaar beschadigd. Omdat de Engelsen Bayeux al in de ochtend na de landing konden innemen, is het middeleeuwse centrum met de schitterende kathedraal, ongeschonden uit de strijd gekomen. Je kunt heerlijk slenteren door steegjes vol winkeltjes of langs de rivier de Aure.
Een bezoek aan het beroemde Wandtapijt van Bayeux is een 'must'. Dit geborduurde doek uit de 11-de eeuw heeft een lengte van 70 meter (!) en illustreert het verhaal van de verovering van Engeland in 1066 door de Hertog van Normandië aka Willem de Veroveraar. Nog niet genoeg gezien over de invasie? Er is in Bayeux een oorlogsmuseum bij het Engelse kerkhof.

Overnachting in

Bayeux

Dag 5

We stappen in de bus voor een rit van 120 km door het glooiende groene Normandische binnenland. In de buurt van Mont Saint Michel worden aan de kust afgezet en maken een wandeling over de dijk, waarbij we zicht hebben op de iconische rots in zee. Zoals we in Nederland gewend waren, hebben ook de Fransen hier de kwelders ingepolderd. De invloed van Nederlandse ingenieurs is duidelijk zichtbaar in het landschap en het woord 'polder' is hier volledig ingeburgerd. Na 8 km wandelen worden we in Beauvoir door de bus opgewacht. Het is nog een klein uurtje rijden naar Saint Malo, waar we Intra Muros overnachten. Er is vast nog tijd om het bijzondere centrum en het strand te verkennen.
NB. Een bezoek aan Mont Saint Michel zelf is niet in het programma voorzien. Er wringen zich elk jaar 3,5 miljoen bezoekers over de rots. We denken dat een wandeling 'met zicht op' mooier en vooral rustiger is.

Overnachting in

Saint Malo

Dag 6

We laten ons na een korte rit afzetten bij Pointe de Nid en beginnen een afwisselende wandeling over rotsachtige kapen (Pointe's) en kleine stranden. De meest noordelijke kaap is de Pointe de Grouin. Vandaar gaat het zuidwaarts naar de levendige boulevard van Cancale, waar we bijkomen op een terrasje, alvorens terug te rijden naar Saint Malo. Wandeling 14 km, 200m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Saint Malo

Dag 7

Vandaag volgen we de GR34 van St.Malo langs de kust naar Dinard. Vandaag niet alleen zee, strand en natuur, maar ook bebouwing. Eerst de stadsmuren van St.Malo, dan de havens met de sluizen, daarna fortificaties uit verscheidene eeuwen, tot WOII aan toe. Via de dam die het estuarium van de Rance afsluit verder naar Dinard, bekend om de Engelse Villa's aan de kust. Met het veerbootje keren we terug naar St.Malo. Wandeling ca. 14 km, 150m stijgen, 150 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Saint Malo

Dag 8

Na een wat langere busrit van 165 km, stoppen we bij Perros-Guirec in het hart van de Granite Rose kust. Tijdens de ca. 5 km lange wandeling zie je behalve granietrotsen en stranden, ook de verschillende stijlen, waarin sinds begin 19e eeuw de villa's en manor's aan de kust gebouwd zijn.
Het is daarna nog maar 15 km met de bus naar het laatste hotel, boven de kust bij Trébeurden.

Overnachting in

Trébeurden

Dag 9

Vanuit het hotel dalen we af naar het schiereiland Le Castel. Bij laagwater kunnen we het eilandje Milliau verkennen. Daarna over het strand koers naar het strand en Pointe de Bihit. We volgen de fraaie kust nog een tijdje en keren dan door het binnenland terug naar het hotel, Een heel andere wereld, met heide en bossen. Wandeling 12 km, 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Trébeurden

Dag 10

Korte rit naar Ploumanac’h. Hier zijn de rose graniet formaties op hun mooist. Ook hier volgen we weer een stuk van de GR34, het Sentier des Douaniers, afgewisseld met een stukje binnenland. Een passende afsluiting van deze bijzondere kustwandelreis. Wandeling 9 km, 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Trébeurden

Dag 11

Na een laatste ontbijt rijden we naar het treinstation Plouaret-Trégor TGV en keren huiswaarts.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Bayeux zijn we te gast in een stadsvilla uit de 18e eeuw. Het fraaie pand ligt aan de rand van het historische centrum en heeft een mooie tuin. Van binnen is de sfeer uit de 18e eeuw behouden, maar het hotel is uiteraard wel van alle moderne gemakken voorzien.
In Saint-Malo verblijven we in een hotel uit het begin van de vorige eeuw, gelegen binnen de stadsmuren van het historisch centrum van de stad. Al generaties in handen van dezelfde familie en sfeervol ingericht. 
Last but not least...In Trébeurden overnachten we in het 'Hôtel de Charme' Ti al Lannec, schitterend gelegen recht boven het strand. Vanuit het zwembad zie je 's avonds de zon in de zee zakken.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk Frans ontbijt klaar.
Het diner is een aantal avonden in het hotel waar we overnachten. Voor de afwisseling, en om optimaal te kunnen genieten van lokale specialiteiten, lopen we regelmatig naar een ander restaurant in de buurt.
Spullen voor een lunchpakket kan je zelf inkopen in de plaatsjes waar we overnachten.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners
 • Transfers conform programma
 • Begeleiding door 1 SNP reisleider
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden
 • Eventuele entrees
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Vanuit comfortabele hotels maken we leuke dagwandelingen aan de Franse kust. De hoogteverschillen zijn gering, maar wel regelmatig een kort klimmetje, en de wandelingen zijn niet heel lang of zwaar. In en rond plaatsjes lopen we veelal over verharde weggetjes. Daarbuiten kan de ondergrond stenig en ongelijk zijn, maar er zijn ook stukken over (mul of nat) zand. Kortom, goede, stevige wandelschoenen zijn een must.
Op de meeste wandeldagen worden we een stukje weggebracht door de bus, ritjes van max. 30 minuten. Op de twee verplaatsingsdagen zit je langer in de bus, maar je maakt onderweg wel een mooie wandeling.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bayeux is 675 km. Je kan parkeren aan de rand van Bayeux op een openbare parkeerplaats. Op de laatste dag keer je per trein terug van Plouaret-Trégor naar Bayeux (ca. 6,5 uur)

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Bayeux (ca. 7 uur reistijd) en een terugreis vanaf Plouaret-Trégor TGV (ca. 8 uur reistijd)

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren als de SNP groepsreis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label Voldoende Deelnemers.
Klik hier Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Hoe kom ik van station bij het hotel? 

Van het station van Bayeux wandelen we door het historisch centrum naar het hotel (25 min lopen). De bagage wordt door een busje naar het hotel gebracht.
Op de laatste ochtend word je afgezet op station Plouaret-Trégor (30 km rijden vanaf het hotel in Trébeurden)

De Atlantische kust heeft meestal mooi weer met aangename wandeltemperaturen en veel zon. Korte periodes van nat en winderig weer zijn echter altijd mogelijk. Zorg dat je daar de goede kleding voor bij je hebt.

Je wandelt met een dagrugzak, waarin plaats moet zijn voor regenkleding, een extra kledingstuk, een of twee waterflessen en een lunchpakket.

Denk verder aan

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • Pinpas
 • Zwemkleding en handdoek
 • Goed ingelopen wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel.
 • Warme en luchtige wandelkleding
 • Regenkleding
 • Pet, zonnebrandolie en zonnebril
 • Dagrugzakje (min 30 liter)
 • Drinkflessen met in totaal minimaal 1,5 liter inhoud
 • Lunchbox
 • Eventueel: verrekijker, fototoestel, etc.
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Normandië, Bretagne

Wandelvakantie langs historische Franse kusten

Groepswandelvakantie vanuit goede hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.