Frankrijk - Normandië, 5 dagen Les Falaises d’Étretat

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit twee hotels

Tijdens deze wandelvakantie in Normandië kunt u heerlijk uitwaaien langs de spectaculaire kliffen van de Côte d’Albâtre: het abrupte einde van het zacht glooiende mergelland van het ’Pays de Caux’. Wandelen van Fécamp naar Etretat met onder u het woelige zeewater van het Kanaal. Geniet van natuurlijke beeldhouwwerken - zoals La Manneporte en Falaise d’Avalin - ooit de inspiratiebron voor Monet. Lekkere visrestaurantjes in levendig haventjes.

Uniek aan deze reis

 • Bovenlangs witte falaises
 • Levendige havenplaatsjes
 • Niet zo ver van huis
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen langs de Côte d’Albâtre in Normandië

Op een stoffig karrenspoor ploffen we neer. We hebben de eerste kilometers van het wandelen in de benen en zijn in de landelijke omgeving van het gehuchtje Le Tilleul beland. Uit onze rugzak pakken we een broodje, een fles water en een paar bramen die we onderweg geplukt hebben. Even uitpuffen en genieten van een welverdiende pauze. De zon schijnt volop en er is in geen velden of wegen iemand te bekennen. Eenvoudig, maar voor mij het summum van geluk. Lees verder...

Dag tot dag

Frankrijk - Normandië

Ten noorden van de Seine liggen tussen Etretat en Fécamp de spectaculaire kliffen van de Côte d’Albâtre, de Albasten kust. Hier eindigt het zacht glooiende mergelland van de Pays de Caux abrupt in het grijze zeewater van het Kanaal. Prachtige vergezichten over de kilometerslange krijtwitte kliffenkust, fel wit oplichtend in de zon. De impressionist Claude Monet wist deze prachtige beelden vast te leggen op het witte doek. De wandelingen voeren vanuit twee vriendelijke kleine hotels door glooiende weilanden, bloemrijke velden en kleine havenstadjes. Verspreid door het landschap liggen typische Normandische 'manoirs', de in renaissancestijl gebouwde villa's van de Parijse adel en kleine vakwerkhuisjes. Spectaculaire kustwandelingen voeren u langs imposante rotspoorten en de 70 m hoge rotsnaald l’Aiguille om te eindigen op het kiezelstrand van Etretat waar de vissersbootjes rustig wachten op de volgende vaart.

Dag 1

Aankomst in Fécamp. Als u vroeg arriveert kunt u een bezoek brengen aan een van de fraaie musea van Fécamp: het Musée en de destilleerderij van DOM Bénédictin of het boeiende Musée de Terre Neuva et de la Peche, waar u een goed beeld krijgt van de visserij die Fécamp groot heeft gemaakt.

Overnachting in

Fécamp

Dag 2

Op uw eerste rondwandeling maakt u kennis met de kust en het binnenland van het Pays de Caux. U rijdt met eigen auto of per taxi naar Életot (7 km), alwaar de wandeling begint en eindigt. U loopt via weiden en velden naar het dorpje St. Pierre-en-Port. Onderweg naar Les-Petit-Dalles over het ‘Sentier des Douaniers’ krijgt u steeds meer zicht op zee. De wandeling gaat verder door het groene binnenland naar het plaatsje Sassetot-le-Mauconduit. Fraaie bossen en kleinschalige weilanden bedekken de zacht glooiende hellingen van de vallei, als u terugkeert naar Eletot. Wandelduur: 11 of 18 km, max. 250 m stijgen en dalen, 4 of 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Fécamp

Dag 3

U wandelt over de GR 21, het ‘Sentier du Littoral’, van Fécamp naar Étretat. Bovenlangs de witte, winderige kliffen van de ‘Albastkust’ heeft u steeds prachtig uitzicht over de steile en hier en daar meer dan 100 meter hoge en loodrechte kliffen. Landinwaarts strekt het mergelland van de Caux zich uit tot aan de horizon. Een aantal keren wacht u een korte klim of afdaling, omdat u een van de zogenaamde ‘valleuzes’, moet oversteken. Deze beschutte valleitjes zijn ontstaan door het diep inslijten van stromend water in de zachte mergelkliffen. In de grotere 'valleuses’ liggen vriendelijke dorpjes als Yport, Vaucottes en Vattetot. Bij de fraaie Valleuze du Cure krijgt u een mooi beeld van de rotsnaald van Belval. Vanaf de Falaise d’Amont kijkt u aan het eind van de wandeling uit over het kiezelstrand en de huizen van Etretat. Wandelduur: 18,5 km, 300 m stijgen en dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Etretat

Dag 4

De ‘falaises’ ofwel kliffen van Etretat zijn de mooiste van Noord-Frankrijk: loodrecht, parelwit en op diverse plaatsen zodanig door de branding ondermijnd dat imposante rotsnaalden en rotsbogen, zoals La Manneporte en de boog van Aval, zijn ontstaan. Het beeld van de kliffen vanaf het witte kiezelstrand, met op de voorgrond de aan land gesleepte vissersbootjes, was een geliefde inspiratiebron van Claude Monet. Het stadje zelf kent naast een oud marktgebouw diverse karakteristieke villa’s, die aan het eind van de 19e eeuw door beroemdheden als Samuel Beckett, Alexandre Dumas en Matisse zijn gebouwd. U maakt een spectaculaire rondwandeling boven de kliffenkust, in de richting van de vuurtoren van Cap d’Antifer, waar de kliffen 150 meter hoog zijn. Wandelduur: 17,5 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Etretat

Dag 5

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in twee familiehotelletjes in levendige kustplaatsjes. De kamers zijn voorzien van douche en toilet. Enig straat lawaai is niet te voorkomen, met name in weekenden en hoogzomer.

Over de maaltijden

Het ontbijt en wordt iedere morgen voor u verzorgd. Zowel in Fécamp als Etretat zijn er volop mogelijkheden om inkopen voor de lunch te doen. Het avondeten is inbegrepen, behalve de laatste avond. Dan kunt u zelf een restaurantje uitzoeken. NB. Soms dineert u niet in het hotel maar in een nabijgelegen restaurant. Het hotel geeft dan aan waar dit is.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners
 • bagagevervoer op dag 3 (één tas/koffer van max. 20 kg per persoon)
 • SNP-reisdocumentatie
 • informatiepakket met oa. originele kaart (ontvangt u ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele taxi op dag 2
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De tocht voert door licht heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden paden en (on)verharde landweggetjes, met meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen. De paden boven langs de kliffenkust kunnen voor mensen met veel hoogtevrees onprettig zijn, met name bij harde wind. Het pad is overigens goed onderhouden en er is vrijwel steeds ruimte om wat verder van de rand van de klif af te blijven.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Zowel Fécamp met zijn levendige haven als het pittoreske Etretat lenen zich uitstekend voor een extra dag.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Fécamp is 600 km. U kunt uw auto bij het hotel in Fécamp parkeren. Aan het eind van het arrangement reist u per bus in ongeveer een half uur naar Fécamp terug.

Treinreis

U kiest een treinreis naar Fécamp. Het hotel ligt op loopafstand van het station.
Terugreis: vanuit Etretat zijn er dagelijks meerdere rechtstreekse bussen naar Le Havre (ca. 50 min). Hier neemt u de trein naar huis.
NB. Indien u met de trein naar Normandië reist heeft u op dag 2 een taxi nodig om u naar het beginpunt van de wandeling te brengen en weer op te halen (7 km enkele reis).

Klik hier voor bustijden (scroll naar beneden voor Lijn 24 Etretat - Le Havre).

Bestemming Tijd   Overstap
Amsterdam CS – Fécamp  09:17 - 17:262
Le Havre – Amsterdam CS   13:55 - 20:421


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):
€ 302,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 465,50 (zitplaats, 1e klas, retour)

Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL) bij vroegboeking meer dan 3 mnd voor vertrek:
€ 218,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 364,50 (zitplaats, 1e klas, retour)
Voor vertrek vanaf België geldt een extra vroegboekkorting van € 10 p.p.

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Le Commerce (Fecamp)

acc10911att88.jpg

Hotel de Cathedrale (Rouen)

Het hotel heeft een prachtige ligging in het centrum van Rouen. Het centrum is een voetgangersgebied met een hoop vakwerkhuizen en het hotel heeft een 17e-eeuwse vakwerkfaçade. De kamers zijn ruim, comfortabel en goed ingericht.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend of hoogzomer wilt boeken. Het is dan vrij druk aan de Franse kust en in de plaatsjes waar u overnacht.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitrusten-normandie-frankrijk.jpg

Frankrijk - Normandië

Les Falaises d’Étretat

wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen