Frankrijk, Italië, Zwitserland - Mont Blanc, 9 dagen Drielandentour rond de top van Europa

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

trektocht langs berghutten, gites d’étape, hotels en auberges

Volg de Tour du Mont Blanc door Frankrijk, Italië en Zwitserland en pik van elke cultuur wat mee. Het uitzicht is steeds indrukwekkend en tijdens deze trektocht op grote hoogte loop je over goede paden door ruig terrein, vaak dicht onderlangs de vele gletsjers van het massief. Aan de Italiaanse kant kom je door het sfeervolle centrum van Courmayeur. Eventueel te combineren met de Balcons du Mont Blanc om het rondje compleet te maken.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer mogelijk
 • Klassieker in de Alpen
 • Mooi zicht op grote gletsjers
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Mont Blanc

De Mont Blanc behoeft eigenlijk geen introductie, de naam alleen al roept betoverende beelden op bij iedere bergwandelliefhebber. Deze tocht neemt u mee naar alle hoeken van de Mont Blanc en belicht zowel het Franse, Italiaanse als het Zwitserse gezicht op deze immense berg. Na een fikse wandeling wacht u de Italiaanse keuken, Zwitserse gastvrijheid en wellicht een goed glas Franse wijn. Door bergengtes en kleine valleien met vergezichten op de mooiste gletsjers en majestueuze toppen van de Alpen maakt u een prachtige trektocht langs refuges en in kleine dorpjes gelegen gite d'étape's en herbergen. In principe draagt u zelf uw bagage rond de Mont Blanc, maar u kunt eventueel bagagevervoer bijboeken.

Dag 1

Aankomst aan de voet van de Mont-Blanc op 1100m hoogte.

Overnachting in

Les Contamines-Montjoie

Dag 2

Je begint de ronde om de Mont Blanc met een wandeling door het langgerekte dorp les Contamines-Montjoie. Daarna loop je over een oud Romeins pad, naar Refuge Nant Borrant (1460m). Een uur later passeer je Refuge de la Balme (1706m), mooie plek voor een pauze. De klim gaat verder via het Plan des Dames naar de Col Bonhomme (2329m). Dan door naar de Col de la Croix du Bonhomme (2479m) met nog fraaiere vergezichten. Hier pas begint de afdaling in de mooie Vallée des Chapieux, waar u overnacht op 1550m. Een pittige tocht met prachtige panorama’s over d’Aiguille des Glaciers. Wandelduur: 20 km, 1350m stijgen, 950m dalen, 8 uur lopen.
NB. de eerste (min of meer vlakke) 4 km naar Notre Dame de la Gorge (1200m) kan je evt. met een taxi afleggen, dan nog blijft het een pittige dag.

Overnachting in

Ref. de la Nova, Les Chapieux

Dag 3

Van Les Chapieux stijgt u langzaam over een weggetje richting Refuge des Mottets. Daarna volgt een pittiger klim naar de op de grens met Italië gelegen Col de la Seigne (2516m), vanwaar u afdaalt, genietend van het uitzicht op de Mont Blanc de Courmayeur. Bij Visaille in het weidse Val Veny bereikt u de bewoonde wereld. Wandelduur: 20 km, 1050 m stijgen, 950 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Val Veny

Dag 4

Deze dag bestaat uit 2 delen. In de ochtend loopt u vanuit Val Veny via de Tour du MontBlanc naar Courmayeur, een Italiaans stadje in het Val d’Aosta en de tegenhanger van Chamonix aan de Franse kant. Ook hiervandaan worden al lange tijd beklimmingen van de Monte Bianco georganiseerd en er is een leuk museum in het oude Bureau des Guides. Helaas loopt de route van het Val Veny naar Courmayeur door een skigebied, wat het landschap niet altijd ten goede komt. Ochtendwandeling: 7 km, 300 m stijgen, 800 m dalen, 2,5 uur.
Deel 2 van Courmayeur naar Lavachey in Val Ferret is een schitterende wandeling, beginnend met een flinke klim door een mooi bos naar Rif. Bertone, gevolgd door een hoogtewandeling door weiden en bos met steeds geweldig uitzicht op het Mont Blanc massief met de beroemde Grandes Jorasses. Wandeling: 12 km, 900 m stijgen, 400 m dalen, 4,5 uur
Eventueel kunt u de ochtendwandeling overslaan en met de bus naar Courmayeur gaan om wat meer tijd te besteden in het aardige centrum van Courmayeur.
Het is ook mogelijk hier een overnachting in Courmayeur in te voegen.

Overnachting in

Val Ferret

Dag 5

De tocht gaat verder van Italië naar Zwitserland met aan de ene kant het Massif des Combins en aan de andere kant de Italiaanse uitlopers van de Mont Blanc. Uiteraard begint de dag weer met een fikse klim: van Lavachey op 1650m naar Grand Col Ferret op 2537m. In Zwitserland volgt de afdaling in een dal dat ook Val Ferret heet, naar de nederzetting La Fouly op 1600m. Wandeling: 17 km, 900m stijgen, 950m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

La Fouly

Dag 6

Vandaag een relatief vlakke etappe, door een deels bewoond dal. Van La Fouly wandelt u door één van de mooiste valleien van het Zwitserse kanton Valais naar het hooggelegen bergmeer van Champex (1486 m). Vandaar loopt u het Val d’Arpette in waar u overnacht op 1700m. Wandeling: 19 km, 650 m stijgen, 600 m dalen, 6 uur lopen. 

Overnachting in

Arpette

Dag 7

Een spectaculaire wandeling over de Fenêtre d’Arpette (2665m) vanwaar u afdaalt langs de Glacier du Trient. Trient (1300m) is een dorpje aan aan de pasweg van Martigny naar Chamonix. Wandeling: 11 km, 1000 m stijgen, 1350 m dalen, 6,5 uur lopen. Bij slecht weer is er een alternatieve route, die minstens zo mooi is maar slechts tot 2050m reikt.

Overnachting in

Trient

Dag 8

Een klim naar de Col de la Balme van 2131m voor een laatste blik op de Mont Blanc. Je staat hier boven het skigebied van Le Tour en slaat linksaf naar het Lac de Charamillon (2271m). Dan verder naar de immense Glacier du Tour, waar je op bijna 2500m hoogte begint aan een lastige afdaling die eindigt in Le Tour. Wandeling: 13,5 km, 1400m stijgen, 1200m dalen, 8 uur lopen. Bij slecht weer daal je van Col de Balme rechtstreeks af naar Le Tour, door het skigebied. Je bent nu terug in het dal van Chamonix.

Overnachting in

Le Tour / Montroc-le-Planet

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Wil je de top van de Mont Blanc nu wel eens van dichtbij zien? Dan kun je vanuit Chamonix met de Gondelbaan naar Aiguille du Midi op 3842 meter hoogte.

Indien je nog niet uitgewandeld bent, vervolg je tocht dan met de minitrek Balcons du Mont Blanc (reiscode 304420, klik hier voor meer info).
Deze eindigt in les Houches. Hier kun je de volgende dag de Telepherique Bellevue naar 1800m hoogte nemen en de TMB onderlangs de Glacier de Bionassay naar Les Contamines-Montjoie volgen, waar je de volledige Tour du Mont Blanc afsluit. Het is dan handig om nog een overnachting in Les Contamines bij te boeken.
NB. er is geen bagagevervoer mogelijk voor deze laatste 4 wandeldagen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een verscheidenheid aan accommodaties: refuges (berghutten), gîtes d’étape, albergo's en hotels. De meeste overnachtingsplekken liggen erg mooi en zijn sfeervol, maar eenvoudig, ingericht. Meestal zijn er goede sanitaire voorzieningen, zoals warme douches, maar een enkele berghut kent nog slechts eenvoudige voorzieningen (toiletten en wastafels met koud water).
Je kunt kiezen om te overnachten op meerpersoonskamers/slaapzalen of op privé-kamers (met soms ook een privé badkamer).
NB. In de standaard accommodatie in Les Contamines, Val Ferret en La Tour zijn alleen privé-kamers beschikbaar.
Je dient zelf voor een handdoek, lakenzak en kussensloop te zorgen (overal zijn dekens aanwezig). Indien je overnacht op privé kamers zul je echter ook vaak opgemaakte bedden aantreffen (maar niet overal).

Over de maaltijden

Ontbijt en diner worden prima verzorgd door de accommodatiehouders. Alleraardigst aan deze wandeltocht is dat je door drie verschillende landen en daarmee eetculturen trekt. De grootste overeenkomst tussen de maaltijden zijn de vaak aanwezige, smaakvolle kaassoorten van de Alpenlanden. Bij al het heerlijks past natuurlijk een uitstekende wijn, waarvan men in alle drie de landen voldoende keus heeft.
Lunch en tussendoortjes voor onderweg kun je zelf meenemen, op een aantal plekken onderweg kopen of in de onderkomens bestellen. Soms tref je rond lunchtijd een berghut, waar je kunt eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • SNP-routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle transfers
 • lunches
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De Tour du Mont Blanc speelt zich grotendeels af in het hooggebergte, waarbij je elke dag aanzienlijke hoogteverschillen overbrugt. De goed gemarkeerde route gaat afwisselend over (on)verharde weggetjes en bospaden, maar voornamelijk over stenige, soms steile, bergpaden. Rond de hoge bergpassen komen tot ver in de zomer sneeuwvelden voor. Bergwandelervaring en een zeer goede conditie zijn vereist. Op een aantal dagen (maar lang niet altijd) kan je (bij slecht weer) de route inkorten.
Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Het zelf dragen van de benodigde spullen (lakenzak, handdoek, toiletspullen, extra kleding) verzwaart de tocht uiteraard. Daarom kan je het dagelijks vervoer van je bagage tussen Les Contamines en Le Tour als extra optie bijboeken.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Lavachey in Val Ferret is een leuke plek. Eventueel kunt u ook dag 4 opsplitsen door een nacht in het levendige plaatsje Courmayeur toe te voegen.
La Fouly is een aardig dorpje waar u een aantal wandelingen kunt maken. Vanuit Relais d’Arpette (1700m) kunt u een mooie wandeling maken naar Cabane d’Orny (2811m) aan de gelijknamige gletsjer.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Les Contamines-Montjoie is ca. 1000 km. Er zijn 2 parkeer opties.

1. We adviseren om de auto op dag 1 bij de laatste accommodatie in Le Tour (nabij station Montroc-le Planet) te parkeren op de grote parkeerplaats bij de skilift. Je neemt dan van station Montroc-le Planet de trein en bus naar in Les Contamines (zie hieronder). Na de laatste overnachting kan je gelijk vertrekken. 

2. Wil je de hele ronde om de Mont Blanc lopen (zie dag 9) dan kun je parkeren op een openbare parkeerplaats in Les Contamines-Montjoie.

Van Le Tour/Montroc-le-Planet naar Les Contamines-Montjoie
In Le Tour/Montroc-le-Planet (ca. 10 km ten noorden van Chamonix) neem je de trein naar station St.Gervais-les-Bains/Le Fayet (vertrek 1x per twee uur, reistijd 1.10 uur) en vervolgens de bus naar Les Contamines-Montjoie (rijdt meerdere keren per dag, behalve op zondag, reistijd 30 min). Een taxi is ook mogelijk (15 km).

Klik hier voor bustijden le Fayet - Contamines (kies onder Horaires/Timetables 'Ligne 84').
Klik hier voor treintijden.

Treinreis

Kies een treinrit naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet. Daar neem je de bus naar Les Contamines-Montjoie (15 km, rijdt meerdere keren per dag, behalve op zondag, reistijd 30 min). Een taxi is ook mogelijk.
Voor de terugreis stap je in Montroc-le-Planet (op loopafstand van laatste hotel) in de trein.

Klik hier voor bustijden le Fayet - Contamines (kies onder Horaires/Timetables 'Ligne 84').
Klik hier voor treintijden.

Bestemming  Tijd    Overstap
Amsterdam CS – St.Gervais-les-Bains/Le Fayet   08:17 - 20:18 3
Montroc-le-Planet – Amsterdam CS    09:20 - 20:42 4


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):
€ 302,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 465,50 (zitplaats, 1e klas, retour)

Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL) bij vroegboeking meer dan 3 mnd voor vertrek:
€ 218,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 364,50 (zitplaats, 1e klas, retour)
Voor vertrek vanaf België geldt een extra vroegboekkorting van € 10 p.p.

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Geneve.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Geneve-Airport reis je per bus naar Les Contamines-Montjoie.
Er gaan rechtstreekse shuttlebusjes tussen Geneve Airport en de vallei van Chamonix (ca. 1 uur, 15 min).

Klik hier of hier voor informatie over shuttlebusjes tussen Geneve en Chamonix. Je kan ze vooraf zelf reserveren.

Extra's

Verlengingshotels

hotel-berthod-(1).jpg

Hotel Berthod (Courmayeur)

Comfortabel ***-hotel, centraal gelegen bij het historisch centrum van Courmayeur. Mooie plek voor een rustdag op de Tour du Mont Blanc

Transfers

Bagagevervoer van Les Contamines naar Le Tour

Je kan bagagevervoer tijdens de Tour du Mont Blanc reserveren, voor de wandeldagen tussen Les Contamines en Le Tour.

Houd er rekening mee dat de bagage soms 's ochtends heel vroeg (soms voor 7.00 uur) moet klaarstaan en soms pas na 19.00 wordt afgeleverd. Dit komt omdat enkele van de wegen waarover de vervoerder moet rijden van 7 tot 19 uur gesloten zijn.

Het bagagevervoer wordt uitgevoerd door een daarin gespecialiseerd taxi-bedrijf dat ook bagage van anderen vervoert. Omdat de afstanden die het busje moet afleggen bijzonder groot zijn, is deze service vrij prijzig.
NB. als je meer bagage hebt dan 15 kg, kan je dat aan de chauffeur meegeven. Het wordt naar het laatste hotel in La Tour gebracht, waar je het terugvindt aan het eind van de tocht.

Voorwaarden:

De kosten zijn per boeking van minimaal 2 personen.
Maximaal worden 2 tassen van 15 kg vervoerd.
Aub. geen keiharde Samsonite, maar een 'zachte' weekendtas, duffelbag oid.
Wil je meer tassen laten vervoeren dan kan je de extra tassen apart reserveren.

Extra tas van Les Contamines naar Le Tour

Ben je met meer dan 2 personen dan kan je één of meer extra tassen (van max. 15 kg) laten vervoeren. Je hoeft niet voor iedereen een extra tas te reserveren, als je spullen van 2 personen in een tas kunt proppen, spaar je geld uit.

NB. Je kan alleen een extra tas bijboeken, als je ook het standaard bagagevervoer van 2 tassen hebt geboekt.

Voorwaarden:

De kosten zijn per extra tas van max. 15 kg.

Transfer Geneve Airport - Les Contamines

Hiermee reserveer je een privé transfer van het vliegveld van Geneve naar het eerste hotel in Les Contamines-Montjoie

 

Voorwaarden:

De prijs geldt voor een rit met max. 4 personen 

Transfer La Tour - Geneve Airport

Hiermee reserveer je een privé transfer van het laatste hotel in La Tour naar het vliegveld van Geneve

 

Voorwaarden:

De prijs geldt voor een rit met max. 4 personen 

Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten van eind juni tot begin september.

honden niet toegestaan.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Zwitserland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zwitserland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zwitserland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Autobahnvignet
Het Autobahnvignet Zwitserland is verplicht voor alle gebruikers van de Zwitserse autowegen: de Zwitserse Nationalstrassen, de N-wegen. Op het rijden zonder vignet staat een boete van ca. 100 Zwitserse francs. Voor een auto plus een caravan zijn twee vignetten nodig. Komt men dus niet op deze wegen, maar alleen op de Bundesbahnen, dan heeft u geen vignet nodig. U kunt ze aan de grens kopen, maar ook bij de ANWB.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Zwitserland is een van de veiligste landen ter wereld, maar toch is het ook hier raadzaam om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Een ziektekosten- en een reisverzekering zijn essentieel, vooral vanwege de hoge medische kosten die ski-ongelukken met zich kunnen meebrengen. De eerstehulpafdeling van de ziekenhuizen is 24 uur per dag geopend en in steden is altijd een apotheek open. Alle apotheken horen op hun deur of raam te vermelden welke apotheken wanneer geopend zijn. Nooddiensten, waaronder de helikopter-reddingsdienst zijn zeer efficiënt. U kunt ook een speciaal telefoonnummer bellen voor informatie over lawines. Als u op grote hoogte gaat skiën of wandelen, kijk dan uit voor uitdroging of verbranding door de zon.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schitterende_toppen.jpg

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Mont Blanc

Drielandentour rond de top van Europa

trektocht langs berghutten, gites d’étape, hotels en auberges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen