Frankrijk - Languedoc, 8 dagen Katharen in het land van de Zuiveren en de Ketters

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Kunst en cultuur

Groene cultuurreis vanuit stads- en kasteelhotel

Tijdens deze achtdaagse Groene cultuurreis ontdekt u al wandelend de rijke culturele erfenis èn het prachtige afwisselende landschap aan de voet van de Franse Pyreneeën. In de eerste helft van de dertiende eeuw werd hier een van de zwartste bladzijden uit het Europese geschiedenisboek geschreven: de bloedige kruistocht tegen de Katharen. Op de strategische uitlopers van de Pyreneeën ligt een lint van robuuste Middeleeuwse kastelen die als toevluchtsoorden voor deze religieuze groepering dienden. Tijdens deze reis volgen we de sporen van de Katharen, onder deskundige begeleiding van Vrije Academie docent Wendy Fossen en een ervaren SNP reisleider. We verblijven in een sfeervol kasteel en een goed stadshotel.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door docent Vrije academie én SNP reisleider
 • Bezoek historisch centrum Carcassonne en Beziers
 • Katharen kastelen in fraai landschap
 • Unieke combinatie cultuur en lichte wandelingen
 • Verblijf in sfeervol kasteelhotel
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Vrije Academie

SNP Natuurreizen en de Vrije Academie organiseren samen de Groene Cultuurreis in Italië, Spanje en Turkije. Wandelen, musea bezoeken en andere mensen ontmoeten met rustieke accommodaties als uitvalsbasis. 'De mix van natuur en cultuur zorgt voor een ultiem vakantiegevoel.'

Dag tot dag

Frankrijk - Languedoc

Tijdens deze achtdaagse Groene cultuurreis ontdekt u al wandelend de rijke culturele erfenis èn het prachtige afwisselende landschap van de aan de voet van de Franse Pyreneeën. In de eerste helft van de dertiende eeuw werd hier een van de zwartste bladzijden uit het Europese geschiedenisboek geschreven. Een bloedige kruistocht, die was uitgeroepen door Paus Innocencius III en werd ondersteund door de Franse koning, maakte een einde aan de politieke aspiraties van de Graven van Toulouse. De strijd betekende echter vooral de ondergang van de Katharen, een groep gelovigen die een dualistische variant van het Christendom aanhing en het Kwaad op aarde verklaarde uit het bestaan van een Duivelse tegenhanger van de goede God. Deze dualistische doctrine ontketende in de tweede helft van de Middeleeuwen in Europa een ware revolutie. Omdat de Katharen, geleid door de zogenaamde ‘bonhommes en bonnesfemmes’, de christelijke sacramenten afzwoeren, verklaarden zij zichzelf in de ogen van de gevestigde Kerk vogelvrij. De Katharen ontleenden hun naam aan het Griekse woord ‘katharsos’, wat puur of gezuiverd betekent.

Tijdens de Albigenzer kruistocht, zoals de vervolging van de Katharen ook wordt genoemd, verbasterde de naam ‘Katharen’ tot het scheldwoord ‘ketter’. Het prachtige land van de Katharen, waar het bloed zo overvloedig vloeide, strekt zich uit aan de voet van de Franse Pyreneeën, op de grens van de Méditerrannée. Op de strategische uitlopers van de Pyreneeën ligt een lint van robuuste Middeleeuwse kastelen, die ten tijde van de kruistocht tegen de Katharen, in de 13e eeuw, als toevluchtsoorden voor deze religieuze groepering dienden. Katharen zijn er niet meer en de kastelen zijn inmiddels tot ruïnes vervallen, maar er heerst nog steeds een mysterieuze sfeer in dit bijzondere landschap van kalksteenrotsen, nauwe kloven, wijngaarden, maquis en uitgestrekte beukenbossen.

Dag 1

U vliegt naar Toulouse. Na aankomst rijden we in de middag met de bus van vliegveld Toulouse naar Carcassonne (ca. 100 km), met de befaamde dubbel ommuurde Cité. We nemen onze intrek in een comfortabel hotel op een steenworp afstand van de historische binnenstad en gaan hier ’s avonds heerlijk eten.

Overnachting in

Carcassonne

Dag 2

In de ochtend bezoeken we de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad van Carcassonne, La Cité genaamd. Deze Ville fortifiée staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse militaire stad in Europa en de grootste bewaarde vesting uit die periode.
Carcassonne ligt op een strategische plaats op een heuvel in de Audevallei, vanwaar het oude handelswegen beheerste, zoals die van Bordeaux naar Rome. Op deze plek lag al in de 6e eeuw voor Chr. een vesting, die in de 3e eeuw voor Chr. omgebouwd werd tot een oppidum van de Volcae, een Keltische stam. De Romeinen bouwden er een castellum en stichtten in de omgeving de Colonia Julia Carcaso. ’s Middags maken we vanaf La Cité een mooie rondwandeling door de wijngaarden naar een uitzichtpunt vanwaar we een prachtig zicht hebben op de ommuurde stad (7,5 km, 2-2,5 uur, 150 m stijgen en dalen)

Overnachting in

Carcassonne

Dag 3

We stappen in de bus en rijden in 1,5 uur naar Beziers waar we een interessante stadswandeling maken in het historische centrum met fraaie kathedraal. Meest dramatische moment in de geschiedenis van deze stad is het Bloedbad van Beziers in 1209. Omdat niet precies bekend was hoeveel Katharen er in de stad woonden en wie het waren, werd het bevel 'Tuez-les tous, Dieu reconnaîtra les siens' ("Doodt hen allen, God zal de zijnen herkennen") bijna letterlijk uitgevoerd.
Na de lunch rijden we in een uur naar Minerve, aan de voet van de Haut-Languedoc. Dit plaatsje ligt schitterend op een rotspunt tussen twee kloven ingeklemd, waaronder de rivier de Cesse door een tweetal tunnels stroomt. Dit was ook gelijk het zwakke punt van ‘katharennest’ Minerve, dat in 1210 ingenomen werd nadat de kritieke drinkwatervoorziening met een blijde (soort katapult) verwoest was. Na het bezoek aan Minerve maken we een korte, maar mooie wandeling (6 km, 200m stijgen, 400m dalen, 2 uur lopen). Aan het eind van de dag rijden we 50 km terug naar Carcassonne.

Overnachting in

Carcassonne

Dag 4

Noordwaarts rijdend bereiken we in 30 min Lastours, waar maar liefst 4 kasteelruïnes op ons wachten De cipressen die her en der op de heuvel staan geven het geheel een zeer fotogeniek en mediterraan karakter. Ten tijde van de katharen waren er overigens slechts drie burchten, die eerst nog wel standhielden, maar in 1211 alsnog door de Kruisridders werd ingenomen, ook weer als gevolg van watertekort. De kastelen zijn te bereiken na een korte, maar soms lastige, klim over trappenpaden en ook in en rond de 4 ruïnes moet u rekening houden met niveauverschil. Na het bezoek rijden we naar een ‘belvédère’ met spectaculair zicht op ‘les 4 châteaux de Lastours’ voordat we koers zetten naar de Pyreneeën.
Na de lunch in het bedrijvige stadje Limoux is het niet ver naar Alet-les-Bains, waar we de restanten van een imposante abdij bezoeken. Na de kruistochten tegen de Katharen werd deze plek het centrum van een nieuw bisdom. Vervolgens rijden we nog een kort stukje naar Couiza waar we onze intrek in een schitterend kasteelhotel nemen.

Overnachting in

Couiza - Château des Ducs Joyeuse

Dag 5

Vanuit ons hotel wandelen we omhoog naar Rennes-le-Château, een dorpje op een heuveltop, dat op het eerste oog, behalve haar fraaie ligging, weinig heeft te bieden. Eind 19e eeuw woonde hier pastoor Berenger Saunière met zijn huishoudster. Zijn onverwachte rijkdom en bizarre restauratie van de dorpskerk leidden tot hevige speculaties. Had hij de Heilige Graal gevonden of de mysterieuze schat van de Katharen? In het kerkje verwondert u zich over het mysterie van dit dorp en in het Musée Bérenger Saunière worden wat tipjes van de sluier opgelicht. In het dorp zijn restaurantjes om te lunchen, daarna dalen we weer af naar Couiza. Wandeling: 10 km, 250m stijgen en dalen, 3 uur lopen.
In de middag kunt u alle indrukken laten bezinken in de tuin van het hotel
NB. De bus is vandaag niet beschikbaar; wilt u de wandeling niet maken dan kunt u eventueel met een taxi naar Rennes le Chateau gaan.

Overnachting in

Couiza

Dag 6

Na een mooie rit (ca. 70 min) bereiken we Château Queribus (op 729 m hoogte), het meest robuuste van alle Katharenkastelen. Deze imposante donjon was het laatste bolwerk van de Katharen dat viel in 1255. Vanaf het kasteel heeft u een weids uitzicht over de vlakte van Roussillon, met midden daarin de stad Perpignan, en aan de horizon de blauwe Middellandse Zee. Na het kasteelbezoek wandelen we naar het fraai gelegen Occitaanse dorp Cucugnan (6 km, 1,5-2 uur, 400 m dalen, 100 m stijgen). Na de lunch gaan we met de bus naar Château Peyrepertuse, dit kasteel ligt op bijna 800 m op een ongenaakbare rotskam. Na een korte klim over asfalt en vervolgens over een bospad staan we voor de poort van het kasteel, dat langgerekt is en verschillende niveaus heeft. Voor we weer terugrijden naar het hotel brengen we nog een bezoek aan Gorges de Galamus, een diepe, grillige kloof en misschien wel het meest spectaculaire natuurverschijnsel van de Aude. Het riviertje de Agly breekt hier door de kalksteenkam die de brede vallei van de Fenouillèdes aan de noordkant begrenst. De Hermitage de St. Antoine, verscholen onder een overhangende rots, is via een makkelijk pad te bereiken. Het is nog steeds een oase van stilte, hoog boven het wilde water van de Agly.

Overnachting in

Couiza

Dag 7

Vandaag bezoeken we weer twee bijzondere kastelen Puivert en Montsegur.  Puivert is een van de best bewaarde Katharen kastelen en ligt ook weer op een plek met fraai uitzicht. Slechts 25 km verder bereiken we het sluitstuk van onze reis door de geschiedenis van de Katharen: Montségur. Na een bezoek aan het dorp waar u kunt lunchen en het museum over de Katharen kunt bezoeken, gaan we met de bus naar de parkeerplaats onder aan de ‘Pog’, de hoge imposante rotsblok waarop het kasteel is gelegen. De berg en het kasteel kregen de naam Montségur, wat ‘Veilige Berg’ betekent. Een korte, steile klim van ongeveer 20 minuten brengt u tenslotte bij de ruïnes van het kasteel, de figuurlijke bekroning van uw tocht door het land van de Katharen. Montségur was een van de laatste bolwerken van de Katharen en viel uiteindelijk in maart 1244, na een belegering van 9 maanden. 225 Katharen stierven na de val op de brandstapel.
Na het bezoek aan Montségur maken we een mooie boswandeling over het Sentier Cathare naar Montferrier (5 km, 500 m dalen, 1-1,5 uur). Aansluitend rijden we in ruim een uur terug naar Couiza.

Overnachting in

Couiza

Dag 8

We rijden naar het vliegveld van Toulouse (130 km, 2 uur rijden) en keren huiswaarts.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-) omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste 3 dagen verblijft u in Carcassonne in een modern en comfortabel hotel bij de ingang van de Citadel. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben vrolijke kleuren. We kunnen gebruik maken van het zwembad van een partner hotel aan de overkant van de straat. Vanuit het hotel lopen we zo de citadel in.
Het tweede deel van de week verblijft u in een tot hotel omgebouwd kasteel bij Couiza, aan de voet van de Pyreneeen. Een mooie rustige plek met grote tuin en zwembad, waar het heerlijk toeven is. Een beschrijving van het hotel vindt u op dag 4.
Beide hotels hebben alle voorzieningen die je zou verwachten.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitstekend ontbijt klaar.
Voor de lunch kunt u meestal in een restaurantje terecht. Maar u kunt onderweg ook wat inkopen doen voor een picknick. U wordt dagelijks door de reisleider geïnformeerd over de lunchmogelijkheden en mogelijkheden om inkoppen voor een picknick te doen.
In Carcassonne gaan we 's avonds in de stad eten. In Couiza verzorgt het hotel een meer dan uitstekend diner.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen op een kamer met eigen badkamer
 • 7 ontbijten en diners
 • transfers met touringcar conform programma
 • entrees volgens programma (oa. Lastours, Peyrepertuse, Queribus, Montsegur)
 • diensten SNP reisleider en docent Vrije Academie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • eventuele overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Op deze groene cultuurreis ligt de nadruk op excursiebezoeken aan kastelen, dorpjes en steden, alsmede lichte wandelingen door het afwisselende landschap. De wandelingen duren max. 3 uur met hoogteverschillen tot 500m en gaan over (on)verharde wegen en (soms stenige) wandelpaden. Meedoen aan de wandelingen is uiteraard geheel vrijblijvend. De Katharenkastelen staan echter, zonder uitzondering, op lastig te bereiken plekken, hoog op bergkammen en rotspunten. Vaak is er vanaf de parkeerplaats nog een (steil) trappenpad omhoog naar de ingang. Stevige wandelschoenen met een goede (vibram) zool zijn daarom voor iedereen gewenst.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op de luchthaven van Toulouse of in het hotel in Carcassonne.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Toulouse v.v.

Vluchtschema
KL 1301 Amsterdam - Toulouse vertrek om 08.40 aankomst 10.35 uur
KL 1302 Toulouse - Amsterdam vertrek om 11.20 aankomst 13.20 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

NB. bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jouw bestemming.

Praktische informatie

De Aude, aan de voet van de Pyreneeën, heeft een mediterraan klimaat. ‘s Zomers is het hier warm tot heet, maar in voor- en najaar is de temperatuur aangenaam en het weer stabiel. Uiteraard kan er ook een bui vallen en kunnen frissere dagen met wat wind voorkomen. Een trui en een wind- en waterdicht jack mogen dus niet ontbreken.

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunches en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. In Carcassonne en Beziers zijn geldautomaten en in de hotels kunt u met een kaart afrekenen. Reken voor de gehele reis op ca. € 150-200,- aan persoonlijke uitgaven, afhankelijk van hoe uitgebreid u luncht.

Op het vliegveld van Toulouse staat een comfortabele touringcar om om naar het hotel te brengen. De bus brengt ons dagelijks naar de verschillende excursies en wandelingen, behalve op dag 2 en 5. Aan het eind van de reis worden we weer terug naar het vliegveld van Toulouse gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij u voorafgaand aan de reis een paar wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat uw schoenen goed ingelopen zijn.

Je wandelt dagelijks met een licht dagrugzakje, waarin plaats moet zijn voor regenkleding, een extra kledingstuk, een of twee veldflessen en wat versnaperingen.

Denk verder aan:
• Max 20 kg bagage
• GELDIG paspoort
• Kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
• Pinpas

 Voor de wandelingen
• Goed ingelopen wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel.
• Warme en luchtige wandelkleding
• Regenkleding en klein parapluutje (handig bij stadsbezoek)
• Lichte lange wandelbroek
• Zonnebrandolie en zonnebril
• Dagrugzakje (min 25 liter)
• Waterfles
• Eventueel: verrekijker, fototoestel, etc.
• Enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zal hebben, zoals bijv. : rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van het culturele thema van deze reis graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor de inhoudelijke kant van deze reis zorgt Wendy Fossen, deskundige docent van de Vrije Academie. ‘Kunst elitair, stoffig en saai?‘ Niet als het aan kunsthistorica Wendy Fossen van Casa dell’Arte ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat je voorgoed verkocht bent. Zo laat Wendy de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Vanzelfsprekend wordt er niet voorbij gegaan aan de technische kant van de kunst, maar zijn het juist die heerlijke verhalen die je bij blijven.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1_Peyrepertuse_146.jpg

Frankrijk - Languedoc

Katharen in het land van de Zuiveren en de Ketters

Groene cultuurreis vanuit stads- en kasteelhotel

Zwaarte
Comfort
Kunst en cultuur
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen