kraanvogel-1.jpg

Frankrijk - Lac du Der, 5 dagen Kraanvogels in de Franse Champagne

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Natuurreis vanuit een huisjespark

In het vroege voorjaar en in november speelt zich aan de oevers van Lac du Der-Chantecoq, in het groene bosgebied van de Franse Champagnestreek, een oorverdovend spektakel af, als talloze gracieuze kraanvogels er neerstrijken om te foerageren. Behalve de kraanvogels zijn er in de meren natuurlijk ook nog tal van andere watervogels te zien. Bosvogels zijn in de omringende bossen volop te vinden. En roofvogels vinden in deze vogelrijke omgeving een goed gedekte tafel. Een korte vogelreis dicht bij huis, die een onvergetelijke indruk achterlaat!

Uniek aan deze reis

  • Belangrijkste Europese pleisterplaats voor kraanvogels
  • Comfortabel per touringcar
  • Ook aandacht voor bos en watervogels
  • Verblijf direct aan het water
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar. Bekijk deze hier.

Dag tot dag

Frankrijk - Lac du Der

Lac du Der-Chantecoq, zoals het meer officieel heet, is het grootste kunstmatige meer van Frankrijk, gelegen ca. 190 km ten zuidoosten van Parijs, in het hart van de bosrijke streek Champagne ‘humide’. Niet ver daarvandaan liggen nog twee grote meren: Lac du Temple en Lac d’Orient, die samen met het omringende bosgebied een beschermde status als Parc Naturel Regional genieten. De meren dienen als waterbuffers voor de Seine en de Marne. Tussen de meren wisselt akkerland af met bossen.

Het gebied is beroemd vanwege de grote hoeveelheden kraanvogels die er tijdens de voorjaars- en najaarstrek pleisteren. Hun aantal kan oplopen tot meer dan 60.000. Hun kenmerkende trompetgeluid vult dan de lucht: dit maakt een onvergetelijke indruk. Buiten de kraanvogels zijn er in de meren natuurlijk ook nog tal van andere watervogels te zien. Vooral de fuut, de tafeleend, de wintertaling, de pijlstaart, de wilde eend, de meerkoet, de grauwe gans en de aalscholver zijn talrijk. Dodaars, slobeenden, krakeenden, de smient, de brilduiker, het nonnetje en de grote zaagbek zijn in minder grote aantallen te zien. Aan de oevers staan steltlopers, zoals de grote zilverreiger, de blauwe reiger, de wulp, de kievit, de tureluur en de kokmeeuw. Op het akkerland, in de ruigten of in de dorpjes vinden we o.a. putters, groenlingen, appelvinken, kwikstaarten en met wat geluk zien we zelfs de kerkuil in de ochtend- of avondschemering. Roofvogels vinden in deze vogelrijke omgeving een goed gedekte tafel. Vandaar dat er ieder jaar enkele zeearenden in het gebied overwinteren. Ook de slechtvalk is er regelmatig te gast, evenals de blauwe- en bruine Kiekendief en de zwarte- en rode wouw. De torenvalk, de sperwer, de havik en de buizerd zijn algemeen. Bosvogels zijn in de omringende bossen volop te vinden: mezen, vinken, lijsters en spechten zijn hier te zien. Met name de spechten zijn goed vertegenwoordigd. Naast de groene- en grote bonte specht, leeft hier ook de zwarte specht, de grijskopspecht, de middelste- en de kleine bonte specht. In het voorjaar kunnen we, afhankelijk van het weer, de eerste terugkerende zomergasten waarnemen, zoals de tjiftjaf, de zwartkop, de zwarte roodstaart of de roodborsttapuit. Kortom: een kort vogeluitje naar het Lac du Der kan een onuitwisbare herinnering achterlaten. 

Om een beeld te krijgen van de enorme vogelrijkdom, kan je een kijkje nemen op de lijst van vogelsoorten.

Dag 1

Reis vanuit Nederland met een midibus naar het Lac du Der. De rit duurt vanaf Breda ca. 5 uur. We overnachten in een huisjespark direct aan de oever van het Lac du Der, zodat we vanavond al de eerste vogels kunnen waarnemen.

Overnachting in

Giffaumont-Champaubert

Dag 2

Vandaag blijven we de hele dag aan het Lac du Der, waar op weg naar het noorden tienduizenden kraanvogels enkele dagen pleisteren. Een van de indrukwekkendste fourageerplekken (waar ze op zoek gaan naar hun favoriete wintervoedsel: mais) ligt bij de Ferme aux Grues, waar we uitgebreid de tijd nemen om het schouwspel te bewonderen. De slaaptrek naar de slaapplaatsen bij het grote meer aan het eind van de dag is indrukwekkend. We proberen ook de zeearend, die met enkele exemplaren hier overwintert, in het vizier te krijgen, maar dit is vanwege de uitgestrektheid van het gebied niet altijd even eenvoudig. 's Middags maken we een korte wandeling langs de oever van het Lac du Der, nabij Giffaumont, waarbij we tal van watervogels kunnen observeren.

Overnachting in

Giffaumont-Champaubert

Dag 3

Vandaag maken we een rondtocht per bus om het uitgestrekte Lac du Der-Chantecoq, omgeven door uitgestrekte bossen. We bezoeken het al in de middeleeuwen door monniken aangelegde Etang de Landres waar vanuit de fraaie kijkhut vogels als Dodaars en IJsvogel van dichtbij zijn te zien. Geregeld stappen we uit om op verschillende plekken langs de oevers van het meer naar vogels te kijken. Ook maken we een wandeling op het beboste schiereiland Hoorn van Der.
In het vroege voorjaar kunnen we bij mooi weer kunnen we misschien vogeltrek zien. De tjiftjaf en de zwartkop zijn dan al volop aan het trekken, maar misschien zien we dan al de eerste zwarte roodstaart, de Europese kanarie of misschien zelfs de bergfluiter.  Daarna rijden we een klein uurtje verder naar het noorden, naar de drassige oevers van het Lac du Der, waar we tegen de avondschemering goede kans zien grote groepen kraanvogels tegen de rood kleurende lucht te zien.

Overnachting in

Giffaumont-Champaubert

Dag 4

Vandaag bezoeken we de boorden van het Lac d’Orient en de omringende bossen van het Parc Naturel Régional Forêt d’Orient. We zien hier allerlei steltlopers, eenden en ganzen. En als het weer gunstig is kunnen we tijdens de voorjaarsreis misschien ook de eerste zomergasten zien zoals boerenzwaluw en tjiftjaf. In de bossen, die voor vooral uit fraaie Eiken-Haagbeukenbossen bestaan, kunnen we Appelvink en Zwarte specht vinden, die dan al druk bezig zijn met voorbereidingen te treffen voor het nieuwe broedseizoen. De Middelste bonte specht verraadt zich door zijn typische geluid.

Overnachting in

Giffaumont-Champaubert

Dag 5

In de ochtend kunnen we nog even naar een mooie plek om afscheid te nemen van de vogels en een mooie vogelervaring, voordat de midibus ons weer terugbrengt naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Zo kan het zijn dat we het programma enigszins omgooien als blijkt dat de kraanvogels op een ander tijdstip of op een andere plek zijn gesignaleerd. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.
Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een chalet op een vriendelijk huisjespark aan de oever van het Lac du Der, nabij het dorpje Giffaumont-Champaubert.
Maart en november zijn buiten het reguliere toeristenseizoen, dus het is heerlijk rustig in het huisjespark.
Groot voordeel is dat je direct aan het meer zit en vanaf de voordeur al vogels kunt spotten.

De huisjes zijn volledig ingericht met een of twee slaapkamers, badkamer en keukenhoek. Uiteraard is er voor bedlinnen en handdoeken gezorgd.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis worden ontbijt en avondeten in het restaurant van het huisjespark geserveerd. Het zijn goede 3-gangen maaltijden, maar het restaurant is wat minder sfeervol. Daarom is het laatste diner voorzien in een gezellig restaurant in het dorp, waar we met de bus heenrijden.

Voor de lunch (op de meeste dagen een picknick in het veld) draag je zelf zorg. Je hebt dagelijks gelegenheid lunchinkopen te doen. Wij adviseren je een thermosfles mee te nemen voor tijdens de excursies en observaties. Je kan de thermosfles 's ochtends zelf vullen in je huisje.

Inbegrepen

• Alle overnachtingen
• Alle ontbijten en diners vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 5
• Alle transfers ter plekke volgens het programma
• Diensten SNP-reisleider en Nederlandse chauffeur

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Persoonlijke uitgaven
• Lunches
• Eventuele entreegelden

Over de activiteiten

Tijdens de reis ligt de nadruk op het observeren van vogels. Om bij de beste observatiepunten te kunnen komen maken we dagelijks enkele korte, vlakke wandelingen over verharde of onverharde weggetjes. De wandelingen duren nooit langer dan twee uur en zijn voor een ieder met een normale conditie goed te doen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Als je op eigen gelegenheid reist, ontmoet je de groep in het hotel in Giffaumont-Champaubert.

Touringcar informatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reis je per comfortabele touringcar van Breda naar het Lac du Der. De hier vermelde opstapplaatsen en tijden zijn onder voorbehoud. Wij adviseren U om ongeveer een half uur voor het vertrek bij uw opstapplaats aanwezig te zijn. Het definitieve reisschema ontvangt U in het reispakket.

Bestemming Tijd

Breda (NS-station, internationale halte)  – Lac du Der

10:00 - ca.17:30
Lac du Der – Breda (NS-station, internationale halte)10:00 - ca. 17:15


NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

 

In de Champagne is het weer vergelijkbaar met het weer in Nederland. Dit betekent dat begin maart en in november, de periode dat de kraanvogels zich in de streek ophouden, het weer meestal wisselvallig is. De dagtemperatuur ligt dan rond de 10ºc. Bij het ochtendgloren kan zelfs nachtvorst voorkomen. Goede regenkleding en warme kleding is onontbeerlijk, vooral als we langere tijd in de open lucht op dezelfde observatieplek blijven.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lac du Der ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van de heen- en terugreis per touringcar.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor vier lunches en persoonlijke uitgaven op ca. € 100,- euro. In de dorpjes waar we verblijven zijn geen pinautomaten. Het is daarom aan te raden om van huis voldoende geld mee te nemen.

Je reist met een Comfort Class touringcar vanuit Nederland naar de Champagne en weer terug. Aan boord is veel comfort zoals een toilet, bar, slaapstoelen met veel beenruimte en luchtvering. Ook ter plekke maak je gebruik van deze touringcar. De bus brengt je naar en van de observatieplekken.

Wij raden je aan om uitgerust aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Tijdens de observaties en vogelexcursies adviseren wij je een klein rugzakje mee te nemen met daarin ruimte voor regenkleding, een extra warme trui of fleece, lunchpakket, waterfles of thermoskan en een verrekijker en vogelgids. Omdat het in maart en november koud kan zijn en het terrein drassig, adviseren we je warme kleding, handschoenen, muts en goede regenkleding mee te nemen. Waterdichte wandelschoenen zijn ook sterk aan te raden. Je kan ook rubber laarzen meenemen, maar omdat we dagelijks kleinere stukjes wandelen zijn waterdichte wandelschoenen beter. Denk verder aan:

• GELDIG paspoort
• Kopieën van paspoort, reis-, en ziektekostenverzekering
• Verrekijker en vogelgids
• Eventueel statief en telescoop,
• Eventueel fototoestel, woordenboekje en notitieboekje
• Waterdichte wandelschoenen met een goed profiel of rubber laarzen
• Regenkleding
• Warme kleding
• Muts, handschoenen, sjaal
• Dagrugzak (min. 25 liter)
• Veldfles of thermosfles
• Zakmes
• Zitmatje voor picknick in het veld

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De reis met vertrek in november 2019 wordt begeleid door Hans de Waard, de reis in maart 2019 door een andere ervaren SNP reisleider/vogelaar.
Hans is een natuur- en vogelliefhebber in hart en nieren. Hij deed tijdens zijn studie aan de Hogere Bosbouwschool ook de IVN gidsenopleiding. Hij werkte bij Staatsbosbeheer en voor LNV en de provincie Fryslân als faunaspecialist. Is al decennia lang actief bij vogeltellingen voor SOVON. Een mooi landschap vindt Hans nog aantrekkelijker als er vogels en (wat grotere) zoogdieren in voorkomen. Sinds een paar jaar fotografeert hij die weer enthousiast. Hans is momenteel met pensioen en geniet optimaal van het buitenleven en reizen naar alle continenten. Hij wil graag zijn kennis, ervaring én scherpe oog delen met andere natuur- en vogelliefhebbers (dus ú/jíj lezer); ervaar met hem de triomfantelijke trompetter van de Kraanvogel, het verengeruis van de Vale Gier, de mysterieuze kreet van de Uil, de knallende zang van de Moorse Nachtzwaluw, het geblaf van de Ree en het huilen van de Wolf.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kraanvogel-1.jpg

Frankrijk - Lac du Der

Kraanvogels in de Franse Champagne

Natuurreis vanuit een huisjespark

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten