Frankrijk - Haut Jura, 7 dagen Wandelen over hoogplateau's

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Zwerftocht over hoogplateaus aan de Frans-Zwitserse grens, waarbij typische Jura-boerderijen, Gele Gentianen, bruin-wit melkvee en overheerlijke kazen de hoofdingrediënten zijn. Soms is er verbluffend uitzicht op de Alpen aan de overkant van het Meer van Genève. De Jura heeft een aparte sfeer die je al wandelend het beste ontdekt en zult gaan waarderen.

Uniek aan deze reis

 • Zwitserse wandeling naar Mont-Dole
 • Fleurige bloemenweiden
 • Heerlijke kaas
 • Parkachtig landschap
 • Schitterende uitzichten op de Alpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Haut Jura

Het landschap van de Haut Jura is een mozaïek van bergweiden en mooie oude wouden, en bestaat uit een opeenvolging van lange bergruggen en parallel daaraan, brede dalen, vaak met ondiepe meren. De bergweiden worden bevolkt door bruin-witte koeien die de melk leveren voor de heerlijke Comté kaas. Met name in het voorjaar zijn de weiden een veelkleurige zee van bloemen. Gelijk als de sneeuw weg is schieten de wilde Narcisjes uit de grond, later gevolgd door de imposante Gele Gentiaan. De weiden gaan vaak in een parkachtig landschap over in uitgestrekte gemengde beuken- en sparrenbossen. De bomen zijn behangen met korstmossen die in de schone Jura-lucht goed gedijen. 

Dag 1

Aankomst in Les Molunes, bij een eenzaam gelegen hotel, met fraai zicht op het groene landschap van de Jura.

Overnachting in

Pré Fillet (gemeente Molunes)

Dag 2

Een mooi en ontspannen begin van de wandelweek in de Haute Jura. Door het parkachtige pré-bois bereik je een plek met weids uitzicht over de lagere Jura plateaus. Na een flinke afdaling kom je in een stil gehucht en loopt door mooi open landschap verder noordwaarts. Al snel nader je Lamoura, een klein plaatsje midden in de Haut-Jura, op een hoogte van 1150 meter.
Wandelduur: 13 km, 400 m stijgen, 350 m dalen, 4,5 uur lopen

Op minder dan 2 km van Lamoura ligt het gelijknamige meer. Het Lac de Lamoura leent zich goed voor een duik en ligt op een half uur lopen van het hotel.

Overnachting in

Lamoura

Dag 3

Je gaat verder door het parkachtige landschap van de Jura: een continue afwisseling van weiden en bossen. De eerste onderbreking van de groene natuur is het dorpje Prémanon. Hierna volg je de GR naar de Zwitserse grens. Links zie je het enorme Fort des Rousses. Dit fort had ooit een militaire betekenis, maar is omgebouwd tot avonturenpark voor kinderen en in de enorme kelders liggen de bekende Comté kazen te rijpen. Het laatste stuk loop je door een (in de zomer rustig) langlaufgebied om uit te komen bij het hotel dat op een steenworp van de Zwitserse grens in de weide ligt.
Wandeling: 17,5 km, 469 m stijgen, 409 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Pile Dessus (gemeente Les Rousses)

Dag 4

Vanuit het hotel maak je een schitterende rondwandeling door Zwitserland over de top van de Mont-Dole (1677m). Halverwege bereik je een restaurantje waar het uitzicht al geweldig is. Langs klingelende koeien stijg je verder. Op de top van de Dole staat een grote golfbal met radar en zend apparatuur. Dat is niet voor niets...je bestrijkt vanaf hier het hele Zwitserse laagland en hebt dus een fenomenaal uitzicht over het Meer van Geneve en de Alpen. Wandeling: 14 km, 650m stijgen en dalen, 6 uur lopen.
Na de wandeling kan je je met een gerust hart overgeven aan de sauna en/of het zwembad van het hotel.

Overnachting in

Pile Dessus (gemeente Les Rousses)

Dag 5

Na een korte transfer naar het skigebied op Col de la Faucille, waarmee je heel wat hoogtemeters wint, begint een van de mooiste wandelingen van de Jura. Je volgt de GR9 Balcon de Léman over de (boomloze) hoogste kam van de Jura met (bij helder weer) grandioze vergezichten over het Meer van Genève en de Alpen. Je wandelt over de toppen Mont Rond (1569m) en Colomby de Gex (1688m) richting de hoogste Jura-top: de Crêt de la Neige (1720m). Je kan er voor kiezen de Crêt de la Neige te beklimmen of gelijk af te dalen naar Lelex op 900m hoogte in het dal.
Wandelduur: 16 km, 350 m stijgen, 800 m dalen, 6,5 uur lopen. Extra voor de top: 6 km, 300m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Lelex

Dag 6

Je steekt de beek Valserine over en klimt over een beboste bergrug naar de Bellecombe, een schitterend dal, met goede kans op een ontmoeting met een schaapskudde. Via een parkachtig landschap bereik je de 'fruitière' , de zuivelfabriek, van Les Moussières. Een bezoek is zeer de moeite waard. Het is dan nog een klein stukje naar Pré Fillet, waar je Tour du Jura voltooid is. 
Wandelduur: 17,5 km, 550 m stijgen, 300 m dalen, ca. 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Pré Fillet (gemeente Molunes)

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in hotelletjes op kamers met privé badkamer. Soms gelegen in een dorpje, soms in de weilanden.
In Pile-Dessus verblijf je twee dagen in een mooi gelegen, vrij eenvoudig hotel, wel met zwembad en sauna, op de Frans-Zwitserse grens. Deze accommodatie is gekozen omdat er niets anders is in de omgeving en omdat je van hieruit de mooie wandeling over de Dole kunt maken.
In Pre Fillet overnacht je de eerste en laatste nacht in een schitterend gelegen, gerestaureerde boerderij met een kleine wellness.

Over de maaltijden

Het ontbijt en een goede avondmaaltijd worden elke dag verzorgd door het hotel.
Een lunchpakket voor onderweg kun je zelf in de dorpjes inkopen of je kan onderweg ergens eten op een terrasje. Soms kan je ook in het hotel een lunchpakket bestellen voor de volgende dag. 

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen
 • 6 ontbijten
 • 6 diners
 • bagagevervoer op dag 2,3,5 en 6 (1 stuks bagage p.p., max. 13 kg)
 • korte transfer op dag 5
 • SNP-reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De Jura is een dunbevolkt middelgebergte, zodat je meestal in alle rust wandelt. De wandelingen zijn prima gemarkeerd en gaan over (on)verharde weggetjes en goede, soms stenige of glibberige, paden. De hoogteverschillen blijven beperkt, zodat je zonder al te veel inspanning van mooie vergezichten kunt genieten.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Pre Fillet is een fijn hotel op een mooie plek voor een extra dag. Er kan een korte wandeling naar het fraaie uitzichtpunt Roche Blanche, een enorme rotswand met geplooide lagen kalksteen, gemaakt worden. 's Middags is er dan tijd om te ontspannen in sauna en jacuzzi. In Pile-Dessus is er weliswaar zwembad en sauna, maar  in het verder eenvoudige hotel is weinig te doen,

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Les Molunes is ca. 850 km. Je kunt de auto de hele week bij het hotel laten staan, waar je aan het eind van de week terug keert.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje La Cure.

La Cure ligt op de Frans-Zwitserse grens. Tussen Nyon aan het Meer van Genève (400 m hoogte) en La Cure op 1150 m rijdt een smalspoor treintje. Tijdens deze schitterende rit slinger je van lichtgroene wijnvelden naar donkere naaldbossen. Omdat er in La Cure geen taxi's bij het stationnetje staan voor de laatste 20 km naar Les Molunes, kan je bij boeking een optionele transfer van en naar het hotel bijboeken.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van half mei tot eind september. In mei, juni en juli staan de weides in volle bloei, dan zijn ook de bergboerderijen bewoond. In het najaar kan je genieten van de vele herfstkleuren van de Jura. Omdat de gehele reis zich op ca. 1000m hoogte afspeelt is het zomers nooit te warm.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Jura ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Jura

Frankrijk - Haut Jura

Wandelen over hoogplateau's

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten