Frankrijk - Haut Jura, 7 dagen Monts et Comté

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Zwerftocht over hoogplateaus aan de Frans-Zwitserse grens, waarbij typische Jura-boerderijen, Gele Gentianen, bruin-wit melkvee en overheerlijke kazen de hoofdingrediënten zijn. Soms is er verbluffend uitzicht op de Alpen aan de overkant van het Meer van Genève. De Jura heeft een aparte sfeer die je al wandelend het beste ontdekt en zult gaan waarderen.

Uniek aan deze reis

 • Zwitserse wandeling naar Mont-Dole
 • Fleurige bloemenweiden
 • Heerlijke kaas
 • Parkachtig landschap
 • Schitterende uitzichten op de Alpen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Haut Jura

Het landschap van de Haut Jura is een mozaïek van bergweiden en mooie oude wouden, en bestaat uit een opeenvolging van lange bergruggen en parallel daaraan, brede dalen, vaak met ondiepe meren. De bergweiden worden bevolkt door bruin-witte koeien die de melk leveren voor de heerlijke Comté kaas. Met name in het voorjaar zijn de weiden een veelkleurige zee van bloemen. Gelijk als de sneeuw weg is schieten de wilde Narcisjes uit de grond, later gevolgd door de imposante Gele Gentiaan. De weiden gaan vaak in een parkachtig landschap over in uitgestrekte gemengde beuken- en sparrenbossen. De bomen zijn behangen met korstmossen die in de schone Jura-lucht goed gedijen. Deze afwisselende ronde over het hoogplateau van de Jura, met een glooiend en open landschap, begint en eindigt in Lamoura, een typisch Jura dorpje, dat in de winter als een spin in een web van langlaufloipes zit. Na Les-Rousses begint de beklimming van de hoogste kam van de Jura, die uitzicht geeft op het Meer van Genève in de diepte en de besneeuwde Alpen daarachter. Een beklimming van de Crêt de la Neige (1720m), de hoogste top van de Jura, is mogelijk. Onderweg overnacht u in goede hotelletjes, meestal gelegen in een Jura dorpje, soms eenzaam en alleen in de natuur, waar je een stevige maaltijd van lokale specialiteiten krijgt voorgezet. 

Dag 1

Aankomst in Lamoura, een klein plaatsje midden in de Haut-Jura, op een hoogte van 1150 meter.
Als je op tijd arriveert kun je een verkennende rondwandeling via het Sentier des Amoureux en het Lac de Lamoura maken (9 km, 250 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen). Het Lac de Lamoura leent zich goed voor een duik en ligt op een half uur lopen van het hotel.

Overnachting in

Lamoura

Dag 2

Een eerste kennismaking met het parkachtige landschap van de Jura: een continue afwisseling van weiden en bossen. De eerste onderbreking van de groene natuur is het dorpje Prémanon. Hierna is er een afdaling naar Pont Perroud, gevolgd door een klim, onderlangs het enorme Fort des Rousses. Dit fort had ooit een militaire betekenis, maar is omgebouwd tot avonturenpark voor kinderen en in de enorme kelders liggen de bekende Comté kazen te rijpen. De wandeling eindigt in het levendige plaatsje Les Rousses op een plateau op 1120 meter hoogte.
Wandeling: 18,5 km, 450 m stijgen, 500 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Les Rousses

Dag 3

Al snel loop je de grens over en gaat op zoek naar de Zwitserse top Le Noirmont (1567m), Vanaf dit deel van de Jura heb je (bij helder weer) ongehinderd uitzicht op de Alpen, die zich boven het Zwitserse laagland verheffen. Via de Creux du Croue loop je verder door het afwisselende landschap van vredig Jura-bos met enorme sparren en beukenbomen en bloemenweiden met grazende bruine koeien. Bij het grensdorpje La Cure ga je weer terug Frankrijk in vind je het hotel bijna op de grens. Wandelduur: 19 km, 800 m stijgen, 700 m dalen, ca. 6,5 uur lopen. De route is bij slecht weer in te korten tot ca. 10 km, maar dan mis je de Noirmont en de Creux de Croue.

Overnachting in

Pile Dessus (gemeente Les Rousses)

Dag 4

Vanuit het hotel maak je een schitterende rondwandeling door Zwitserland over de top van de Mont-Dole (1677m). Halverwege bereik je een restaurantje waar het uitzicht al geweldig is. Langs klingelende koeien stijg je verder. Op de top van de Dole staat een grote golfbal met radar en zend apparatuur. Dat is niet voor niets...je bestrijkt vanaf hier het hele Zwitserse laagland en hebt dus een fenomenaal uitzicht over het Meer van Geneve en de Alpen. Wandeling: 14 km, 650m stijgen en dalen, 6 uur lopen.
Na de wandeling kan je je met een gerust hart overgeven aan de sauna en/of het zwembad van het hotel.

Overnachting in

Pile Dessus (gemeente Les Rousses)

Dag 5

Na een korte transfer naar het skigebied op Col de la Faucille, waarmee je heel wat hoogtemeters wint, begint een van de mooiste wandelingen van de Jura. Je volgt de GR9 Balcon de Léman over de (boomloze) hoogste kam van de Jura met (bij helder weer) grandioze vergezichten over het Meer van Genève en de Alpen. Je wandelt over de toppen Mont Rond (1569m) en Colomby de Gex (1688m) richting de hoogste Jura-top: de Crêt de la Neige (1720m). Je kan er voor kiezen de Crêt de la Neige te beklimmen of gelijk af te dalen naar Lelex op 900m hoogte in het dal.
Wandelduur: 16 km, 350 m stijgen, 800 m dalen, 6,5 uur lopen. Extra voor de top: 6 km, 300m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Lelex

Dag 6

Je steekt de beek Valserine over en klimt over een beboste bergrug naar de Bellecombe, een schitterend dal, met goede kans op een ontmoeting met een schaapskudde. Via een parkachtig landschap bereik je de 'fruitière' , de zuivelfabriek, van Les Moussières. Een bezoek is zeer de moeite waard. Het is dan nog een klein stukje naar Pré Fillet, een eenzaam gelegen hotel, met fraai zicht op de omgeving.
Wandelduur: 17,5 km, 550 m stijgen, 300 m dalen, ca. 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Pré Fillet (gemeente Molunes)

Dag 7

Een mooie en ontspannen afsluiting van de wandelweek in de Haute Jura. Door het parkachtige pré-bois bereik je een plek met weids uitzicht over de lagere Jura plateaus. Na een flinke afdaling kom je in een stil gehucht en loopt door mooi open landschap verder noordwaarts. Al snel nader je de bekende omgeving van Lamoura, waar de tocht eindigt.
Wandelduur: 13 km, 400 m stijgen, 350 m dalen, 4,5 uur lopen

Er is geen overnachting in Lamoura voorzien. Je haalt de bagage op bij het hotel en vertrekt.
Wil je liever nog wel een overnachting, dan kan je die reserveren.
Treinreizigers zullen dit sowieso moeten doen, omdat ze na de wandeling vanuit Lamoura, niet meer thuis kunnen komen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht deels in prima dorpshotelletjes op kamers met privé badkamer. Verwacht geen grote luxe, wel een vriendelijke ontvangst.
In Pile-Dessus ben je twee dagen te gast in een comfortabel Chalet-Hotel met zwembad en sauna in een skigebied. In Pre Fillet in een schitterend gelegen, gerestaureerde boerderij met een kleine wellness.

Over de maaltijden

Het ontbijt en een heerlijke avondmaaltijd worden prima verzorgd door de hoteleigenaar. Een lunchpakket voor onderweg kun je zelf in de dorpjes inkopen of je kan dit in het hotel bestellen. 

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen
 • 6 ontbijten
 • 6 diners
 • bagagevervoer op dag 2,3,5,6 en 7 (1 stuks bagage p.p., max. 13 kg)
 • korte transfer op dag 5
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal
 • gebruik originele topografische kaart (krijgt u ter plekke te leen)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De Jura is een dunbevolkt middelgebergte, zodat je meestal in alle rust wandelt. De wandelingen zijn prima gemarkeerd en gaan over (on)verharde weggetjes en goede, soms stenige of glibberige, paden. De hoogteverschillen blijven beperkt, zodat je zonder al te veel inspanning van mooie vergezichten kunt genieten.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden aan dit aan het begin in Lamoura te doen, waar een inloopwandeling beschreven is of in Pile-Dessus waar je een comfortabel hotel met zwembad en sauna hebt. Verder is Pre Fillet een mooie plek voor een extra dag. Er kan een korte wandeling naar het fraaie uitzichtpunt Roche Blanche, een enorme rotswand met geplooide lagen kalksteen, gemaakt worden. 's Middags is er dan tijd om te ontspannen in sauna en jacuzzi.
Optioneel kan je na de laatste wandeling e en extra nacht in Lamoura boeken.

Extra's

Verlengingshotels

hotel_les_arobiers.jpg

Les Arobiers

Hotel les Arobiers is een familiehotel in het dorp Lamoura (1200m hoogte), gelegen aan de rand van Parc naturel régional du Haut-Jura. De mooi ingerichte kamers zijn voorzien van een badkamer, telefoon en TV. In het sfeervolle restaurant worden prima maaltijden geserveerd.
In de buurt vind je een paardencentrum, ijsbaan, zwembad en tennisveld.

Transfers

Transfer van station La Cure naar Lamoura  (vanaf € 33,- per boeking)

Optionele transfer van station La Cure naar het hotel in Lamoura 

Voorwaarden: De kosten zijn per rit (max. 4 personen). Op zondag en in de avond geldt er een toeslag.

Transfer van Lamoura naar station La Cure (vanaf € 33,- per boeking)

Optionele transfer van het hotel in Lamoura naar het station La Cure

Voorwaarden: De kosten zijn per rit (max. 4 personen). Op zondag en in de avond geldt er een toeslag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Lamoura is ca. 850 km. U kunt uw auto in het dorp parkeren op een openbare parkeerplaats (gratis, niet bewaakt).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

La Cure ligt op de Frans-Zwitserse grens. Tussen Nyon aan het Meer van Genève (400 m hoogte) en La Cure op 1150 m rijdt een smalspoortreintje. Tijdens deze schitterende rit slinger je van lichtgroene wijnvelden naar donkere naaldbossen. Omdat er in La Cure geen taxi's bij het stationnetje staan voor de laatste 20 km naar Lamoura, kan je bij boeking een optionele transfer van en naar het hotel bijboeken.

NB. Als je met de trein naar de Jura reist, dien je aan het eind een extra nacht in Lamoura te reserveren.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – La Cure (via Zwitserland)    08:08 - 19:14 3
La Cure – Amsterdam CS (via Zwitserland) 10:44 - 21:58 3

Je kan dit arrangement starten van half mei tot eind september. In mei, juni en juli staan de weides in volle bloei, dan zijn ook de bergboerderijen bewoond. In het najaar kan je genieten van de vele herfstkleuren van de Jura. Omdat de gehele reis zich op ca. 1000m hoogte afspeelt is het zomers nooit te warm.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Jura ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cret_des_neiges.jpg

Frankrijk - Haut Jura

Monts et Comté

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten