Frankrijk - Ecrins Hike Experience, 10 dagen Hike over een stuk van de Hexatrek door Parc National des Écrins

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Hiken langs gîtes en berghutten

Voor hikers die wel van een stevige uitdaging houden, is de Ecrins echt "the place to be"! Het Parc National des Écrins staat bekend als het mooiste én meest veelzijdige hooggebergte van de Franse Alpen. Met sneeuw en ijs bedekte vierduizenders, valleien vol bloemen, watervallen, overvliegende gieren en grote kuddes schapen, en overnachten in afgelegen bergdorpjes in Gites en berghutten. We hiken over steile hellingen en soms cross country op zoek naar de mooiste uitzichten, kuitenbijters gegarandeerd! Durf jij deze challenge aan te gaan?

Uniek aan deze reis

  • Klim langs de 80m hoge waterval Cascade de Combefroide
  • Ruige 4000’ers van het Parc National des Écrins
  • Hike door een deel van de bekende Hexatrek
  • Adembenemend uitzicht op de gletsjers van de Meije
Zwaarte
Comfort

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...


Yomads by SNP - Wat wordt jouw volgende avontuur?

Actieve reizen met andere young nomads boek je bij Yomads. In kleine groepen ga je buiten de gebaande paden. Van een hike break in Turkije tot een women-only huttentocht in de Dolomieten.

Bekijk reizen

Dag tot dag

Frankrijk - Écrins by Yomads

Deze reis in het kort:

Dag 1: Aankomst in de Ecrins

Dag 2: Stuwmeren, boerderijen, en uitzichten over gletsjers

Dag 3: Langs gletsjermeren en hiken langs 4000'ers

Dag 4: Omringt door hoge bergen

Dag 5: Langs watervallen in de vallei van Valgaudémar 

Dag 6: Steile beklimmingen en bergmeertjes

Dag 7: Hiken langs rotspieken

Dag 8: Fenomenale bergen en verticale gesteentelagen

Dag 9: Prachtige vergezichten en langs watervallen in het dal

Dag 10: Terug naar Nederland

Dag 1

Zeg maar dag Nederland! Vandaag komen we aan in La Besse - al op 1550 meter hoogte. Dit pittoreske dorp ligt op een plateau langs de bergwand van het Massif des Écrins. Je uitzicht: het stuwmeer van Chambon onder in de vallei van de Oisans.

Overnachting in

La Besse

Dag 2

Vandaag gaat onze tocht dan eindelijk beginnen. Via het stuwmeer van Chambon klimmen we langs steile hellingen en ruige bergen. Na de hutjes van Le Clots wordt het groener. Hier begint een pittige klim. We kunnen uithijgen bij de boerderijen van Fey op het grasplateau Emparis, op 2200 meter hoogte. Hier kijken we uit op de gletsjers op de noordhellingen van de Meije (3982 meter).

We eindigen de dag in het fotogenieke dorpje La Grave, op 1475 m hoogte. Onze bagage wacht op ons in de gîte. Als het helder is, kunnen we genieten van de kleuren van de zonsondergang op de grillige ijsvelden van de Meije. 

  • Afstand: 22 km, 1500 m stijgen en 1300 m dalen
  • Wandeltijd: 7,5 uur

Overnachting in

La Grave

Dag 3

We schudden de spierpijn van ons af en maken ons klaar voor een nieuwe uitdaging. Vanuit het bos komen we in weiden vol bloemen. Bij de Pas d’Anna Falque beklimmen we een gletsjerdrempel in de vallei, met een mooie waterval. Daarna verwijdt het dal zich, maar wordt het landschap ruiger. Omringd door bergen gaan we verder naar het gletsjermeertje voor de Glacier d’Arsine. Dit landschap van steen en ijs is het letterlijke hoogtepunt van de wandeling, op 2400 meter. Hier dalen we af naar het dorpje Le Casset en brengt de transfer ons naar Vallouise. Bereid je voor op schoonheid, want dit is midden tussen de vierduizenders, aan de voet van de reusachtige Pelvoux (3943 meter). 

  • Afstand: 23 km, 1200 m stijgen en 1100 m dalen
  • Wandeltijd: 7,5 uur

Overnachting in

Vallouise

Dag 4

Omdat we vanavond in een berghut overnachten, pakken we deze ochtend onze rugtas in met extra spullen die we voor vanavond met ons meedragen. In twee dagen doorkruisen we het zuidelijke deel van de Écrins. Hier komen we al een stuk minder andere hikers tegen en heb je écht een "alleen op de wereld" gevoel.

Via het het beboste dal van de Onde gaan we naar Entre les Aygues, vanwaar we steeds steiler klimmen. Ons hoogtepunt: de Col de l'Aup Martin (2761 meter), omringt door ruige bergen. We nemen de Pas de la Cavale (2735 meter) over de volgende bergrug. Dan dalen we steil af naar de berghut van Chaumette, waar we overnachten in een prachtige bergkom.

  • Afstand: 17 km, 1400 m stijgen en 1000 m dalen
  • Wandeltijd: 6,5 uur
N.B.: Vroeg in de zomer is de Col de l’Aup Martin soms nog onbegaanbaar, vanwege steile sneeuwvelden. We laten ons dan iets verder weg afzetten en lopen door een ander dal, rechtstreeks naar Pas de la Cavale. Deze wandeling komt sterk overeen met het origineel.

Overnachting in

Refuge de Chaumette

Dag 5

Goedenmorgen bergwereld! Je wordt wakker met uitzicht over de rotspartijen. Zo wil je je dag toch altijd wel beginnen? Vandaag gaan we naar de vallei van Valgaudémar, beroemd om de vele watervallen.

We beginnen met onze hike om het bergmassief van de Sirac (3440 meter). Het is een klim naar de hoge bergen van Col de la Vallette (2668 meter), waar we een 'haute route' volgen door de uitgesleten bergkommen van Gouiran en Haut Plat. We maken een pitstop bij een hut voor een warme chocolademelk of een café au lait, voordat we aan onze afdaling beginnen.

  • Afstand: 18,5 km, 1300 m stijgen en 1650 m dalen
  • Wandeltijd: 8 uur

Overnachting in

La Chapelle-en-Valgaudémar

Dag 6

Nog een tweedaagse tocht, al is deze minder zwaar. We vullen onze rugzakken en beginnen de dag rustig door de vallei en het dorpje. Vanuit hier volgen we een steile klim langs de tachtig meter hoge waterval Cascade de Combefroide. Langs een grasweide stijgen we verder naar onze volgende bergpas: de Col des Colombes (2405 meter). Na de oversteek van deze pas zien we de bergmeertjes van Lautier al liggen. Een prima plek om weer even op krachten te komen voor het laatste stuk, over de Col des Clochettes naar de Refuge des Souffles (1968 meter).

  • Afstand: 17,5 km, 1450 m stijgen en 850 m dalen
  • Wandeltijd: 7 uur

Overnachting in

Refuge des Souffles

Dag 7

Vandaag staat er een rustigere dag op de planning. Na het ontbijt beginnen we onze hike op hoogte, onderlangs de rotspieken van het Massif des Souffles. We klimmen naar de Col de Vaurze (2500 meter) en dalen steil af naar het gehuchtje Le Désert, in het dal van Valjouffrey (1266 meter). We slapen weer in een gîte, een eenvoudig maar gezellig onderkomen.

  • Afstand: 10 km, 550 m stijgen en 1550 m dalen
  • Wandeltijd: 5 uur

Overnachting in

le Désert (Valjouffrey)

Dag 8

Vandaag een bijzondere route die je niet snel zal vergeten! Na een stevige klim komen we langs een wilde bergbeek en daarna de rotswanden van de Aigulles des Marmes. Bereid je voor op een fenomenaal uitzicht: bergen, twee verschillende valleien van de Valjouffrey. Maar ook de afdaling is bijzonder. We gaan langs een richel van tot verticale stand geplooide gesteentelagen die de 'Orgelpijpen van Belle Côte' worden genoemd.

  • Afstand: 11 km, 1000 m stijgen en 900 m dalen
  • Wandeltijd: 5,5 uur

Overnachting in

Valsenestre

Dag 9

Onze laatste hike dag sluiten we af met knaller. We beginnen met een klim naar Col de la Muzelle (2615 meter), bereid je voor op steile en stenige delen. Bij de doorgang in de rotswand van Rochers de la Muzelle worden we echter getrakteerd met een prachtig zicht op de bergen. Voor ons ligt het groene Lac de la Muzelle (2100 meter). Een goede plek om straks na de afdaling te pauzeren. De laatste afdeling loopt vervolgens via watervallen en door een dal dat steeds groener wordt, naar Le Bourg d'Arud in de vallei Vénéon.

Na de wandeling worden we in een stevig half uurtje naar de gîte van de Mizoën (of La Besse) gebracht.

  • Afstand: 16 km, 1400 m stijgen en 1700 m dalen
  • Wandeltijd: 7 uur

Overnachting in

Mizoën of La Besse

Dag 10

We did it! Moe maar voldaan genieten we na van de mooie rondtocht trektocht en reizen we weer terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gesteld.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We slapen in berghutten en in gîtes d'étape. Dat laatste kan een verbouwde boerderij zijn, een landhuis of een chalet. Soms ligt een gîte afgelegen, soms in een typisch Frans dorpje. Het zijn meestal authentieke en ontspannen plekken met veel gastvrijheid, in een landelijke omgeving. Denk aan één of meer slaapzalen of meerpersoonskamers (4-6 bedden) met stapelbedden en een warme douche op de gang. Je neemt je eigen lakenzak en kussensloop mee. 
Twee nachten slaap je in een berghut. Hier slaap je op een dortoir (en soms in een tent) en er zal weinig luxe zijn. Maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de ligging: midden tussen de bergtoppen van drieduizend meter hoogte. Het bagagevervoer kan niet bij de berghutten komen, dus neem je de belangrijkste items mee. De rest van de bagage wordt naar de volgende overnachtingsplek gebracht. 

Over de maaltijden

We ontbijten en dineren samen in de gîte of berghut. Dagelijks krijgen we een lunchpakket mee, vaak salades. Neem hiervoor een afsluitbaar plastic bakje en lepel of vork mee.

N.B.: Lunch en ontbijt in de hutten kan vrij eenvoudig zijn. Dus neem van huis wat snacks en lekkers voor onderweg mee, want in de hutten is de keuze beperkt.

Wat is bij de reis inbegrepen?

  • Alle overnachtingen
  • Alle maaltijden van diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 10
  • Bagagevervoer (behalve naar en van de twee berghutten)
  • Transfers op dag 3, 4 en 9 met busjes
  • Begeleiding, hulp en advies van SNP-reisleider

Wat is niet bij de reis inbegrepen?

  • Heen- en terugreis
  • Verzekeringen
  • Eigen uitgaven (neem cash geld mee voor in hutten)

Hoe weet ik de route?

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Hij of zij is speciaal getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het midden- en hooggebergte.

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Voor wie is deze reis?

Hiken door de Écrins is niet voor iedereen weggelegd. Dagelijks worden er lange afstanden afgelegd over soms lastige routes, bergwandelervaring is daarom ook vereist. De meeste hikers van het Yomads-aanbod zijn tussen de 30 en 45 jaar. Val je buiten deze leeftijdscategorie, maar lijkt het je leuk om dit avontuur aan te gaan en denk je dat je dit fysiek aankan? Neem dan even contact met ons op. 

Is dit een singlereis?

In de groep kom je individuele reizigers tegen, maar het is zeker geen singlereis. De Yomads-reizen zijn ook populair bij koppels en vriendengroepen.

Hoe is deze reis georganiseerd?

Na de boeking ontvang je:

  • Alle reisdetails per mail en in Mijn SNP
  • Uitgebreid dagprogramma
  • Routes en locaties
  • Uitnodiging WhatsApp-groep

Goed om te weten

Dit is een pittige trektocht; een goede conditie en ervaring met bergwandelen zijn bij deze reis zeer belangrijk. De wandelingen hebben fikse hoogteverschillen en op sommige dagen maak je ook behoorlijk veel kilometers. De paden bestaan veel uit los steen en er zijn steile stukken, maar over het algemeen goed begaanbaar. In het begin van de zomer kan je hier en daar nog een klein sneeuwveld tegenkomen. Wél word je bagage zoveel mogelijk vervoerd. Daardoor hoef je niet steeds dat gewicht mee te dragen. 

NB. op de plekken waar het bagagevervoer wel kan komen, moet de bagage soms een stuk (max. 600 m) gedragen worden vanaf de weg naar de accommodatie. Zorg daarom dat je de te vervoeren bagage in een rugzak of duffelbag hebt zitten, die draagbaar is.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - La Besse is ca. 1075 km. Je kan gedurende de week parkeren in het dorpje, waar de tocht begint en eindigt.

Door SNP wordt er een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden om mee te carpoolen.

Wil je met de trein reizen?

Neem dan de trein naar: Grenoble. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren als deze Yomads-reis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label 'Voldoende Deelnemers'.

Vanaf Grenoble neem je de lijnbus naar Barrage de Chambon (of Le Freney d'Oisans). Reistijd 1,5 - 2 uur. De laatste bus vertrekt tussen 17 en 18 uur uit Grenoble. Zorg dat je met de trein ruim voor die tijd in Grenoble bent.
Op de terugweg kan je op z'n vroegst om 12 uur in Grenoble zijn voor de trein naar huis.

Klik hier voor de bustijden van de rechtstreekse bus ZOU Ligne 55.

Klik hier voor de bustijden met overstap in Bourg d'Oisans van Transisère (zoek een verbinding vanaf Grenoble Gare Routiere naar Barrage du Chambon).

Je kan om 19.20 uur (aankomst laatste Transisere bus) worden opgehaald van Barrage de Chambon (10 min rijden) door de transfer aan te klikken. Als je eerder bent, kan je proberen te liften of omhoog te lopen naar la Besse (5,5 km met 550 m stijgen).

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Dit biedt ook mogelijkheden om je reis uit te breiden met een bezoek aan Parijs. 


 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je loopt met een rugzak waarin plaats is voor de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles (minimaal 1,5 liter), een regenjack en eventueel een fototoestel en verrekijker. De rugzak moet groot genoeg zijn (bv. 40 liter) om wat extra kleding, toiletartikelen en een lakenzak voor een overnachting in een berghut mee te nemen.
Soms moet je vanaf de weg waar de bagage wordt afgezet nog een stuk lopen (max 600 m) naar de accommodatie. Als je met de trein komt heb je mogelijk een overstap in Parijs met de metro.
Daarom adviseren we om de bagage in een rugzak of een weekendtas/duffelbag te vervoeren (geen harde koffer), die je makkelijk kunt dragen, en geen spullen los aan de buitenzijde van tas of rugzak te binden. Beperk het gewicht tot maximaal 15 kilo. 

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
  • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en broek, en fleecevest
  • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
  • handschoenen, sjaal en muts
  • dagrugzakje (min. 30 liter)
  • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
  • tupperware bakje (ca. 1 liter) en lepel/vork voor salades die bij lunchpakket zitten
  • gamaschen (houden voeten droog bij nat gras en sneeuwvelden)
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken (wandelstokken vergroten je stabiliteit en beschermen je knieën bij afdalingen, áls je er mee kunt omgaan, anders heb je alleen maar last van wandelstokken. Als je nooit met stokken loopt, hoeft dat nu ook niet.
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • lakenzak (slaapzak is niet nodig want er zijn dekens aanwezig) en grote kussensloop (voor dikke kussens)
  • licht schoeisel voor in de hutten
  • zaklamp
  • handdoeken
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in de Ecrins

Frankrijk - Ecrins Hike Experience

Hike over een stuk van de Hexatrek door Parc National des Écrins

Hiken langs gîtes en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).