Cevennen Navacelles Frankrijk wandelen

Frankrijk - Cevennen & Navacelles, 7 dagen Causses en Gorges

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs chambres d'hôtes en auberge

In een relatief onbekend deel van Frankrijk, aan de rand van de Cevennen, ligt de schitterende Gorges de la Vis ingeklemd tussen de Causse du Larzac en de Causse de Blandas. De droge en ruige Causses zijn het domein van de schaapskuddes die de melk voor de beroemde Roquefort kaas produceren. Boven de randen van de Gorges cirkelen Vale Gieren terwijl in de diepte het frisse, heldere water uit ondergrondse rivieren tevoorschijn komt. Een bijzonder en heel rustig wandelgebied, waar overnacht wordt in kleinschalige en sfeervolle onderkomens.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere kalkvegetatie
 • Paysage rude et sauvage
 • Spectaculaire résurgence
 • Veel roofvogels en gieren
 • Weidse wolkenluchten
 • Weinig bekend en rustig gebied
 • Zonnig klimaat
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Cevennen & Navacelles

In vroeger tijden, toen de Causses waarschijnlijk een wat vochtiger en minder ruig klimaat hadden, was er meer menselijke activiteit. Hiervan getuigen vele menhirs en dolmen uit de steentijd. Ook recentere bevolkingscijfers tonen dit aan in. In het ommuurde middeleeuwse stadje La Couvertoirade woonden rond 1850 nog zo'n 1000 mensen, tegenwoordig telt het 175 zielen. De verlaten hoogvlaktes hebben hierdoor een speciale, eigen sfeer van vervlogen tijden, hetgeen een vakantie hier bijzonder maakt.
Het contrast met de overvloed aan kristalhelder water in de Gorges is overweldigend. Het regenwater dat op de Causses in de kalkondergrond wegzakt, komt in de buurt van Navacelles als een grote rivier uit de rotswand gespoten, met gemiddeld over het jaar 5 kubieke meter bronwater per seconde. Mede door de watervallen zorgt de Vis voor een speels decor van de wandelingen. En je kan er heerlijk in zwemmen.
Na de wandelingen geniet je met een glaasje wijn en krekelgezang van de overweldigende sterrenhemel.... 

Dag 1

Aankomst in La Vacquerie-St-Martin op 625m hoogte. Een dorpje van 170 inwoners op de Causse de Larzac, een van de grote kalkplateaus aan de zuidrand van de Cevennen. Getuige de vele dolmens en menhirs in de omgeving leefden hier in de Steentijd meer mensen dan nu.
Als je vroeg bent gearriveerd of een extra nacht in La Vacquerie hebt bijgeboekt, kun je beginnen aan een eerste verkenning van de Causse de Larzac. Vanuit Vacquerie gaat het langzaam omhoog naar de rand van het plateau, waar je (bij helder weer) tot de Middellandse Zee kunt kijken.
De korte wandeling kan verlengd worden met een afdaling door het bos naar het beschut gelegen dorpje Parlatges.
Bij Bergerie de Tedenat is er mooi zicht over de ruige, golvende Causse. Onder deze plek bevinden zich kalkgrotten waar regelmatig schapenkaas ligt te rijpen. Wandeling 6,5 of 14,5 km, 200 m of 440 m stijgen en dalen, 2,5 of 5 uur lopen.

Overnachting in

La Vacquerie-St-Martin

Dag 2

Verder over de Causse de Larzac, waar je al snel de mooi gerestaureerde windmolen van St.Pierre de la Fage tegen komt. Regenwater zakt meteen weg in de poreuze kalksteen en in combinatie met de Zuid-Franse zon, levert dit een droog plateau op, met een geheel eigen vegetatie en sfeer. Mooie plek om te lunchen is het ruine-gehucht La Vernède. De wandeling gaat door typisch Causses-landschap langs muurtjes van gestapelde stenen, oude boerderijen, en menhirs. Een schaapskudde zal niet ontbreken en vlak voor het einde is er een fraai uitzichtspunt bij de ruine boven St.Michel.
Wandeling: 21,5 km, 360 m stijgen, 240 m dalen, 7 uur lopen. Indien je overnacht in Le Cros is de wandeling 17 km, 300 m stijgen en 220 m dalen, 5, 5 uur lopen. 

Overnachting in

Le Caylar of Le Cros

Dag 3

De rondwandeling van vandaag volgt deels de Tour du Larzac. Je komt langs een fraaie Lavogne, een drenkplaats voor schapen, typisch voor de droge Causses en loopt over door buxushagen omzoomde paden. Hoogtepunt van de dag is het bezoek aan La Couvertoirade, een pittoresk, ommuurd, middeleeuws stadje, met alles er op en er aan. Zoals een fraaie kerk, robuust kasteel, begraafplaats met bijzondere grafstenen van de Templiers en een windmolen op de heuvel. Twee uur wandelen verder is het tijd voor een drankje op het terras in Caylar, alvorens door te lopen naar het beginpunt. Wandeling: 18 km, 250 m stijgen en dalen, 6 uur lopen. NB. Deze rondwandeling loopt door Le Cros en Le Caylar, dus het maakt niet uit waar je overnacht, de wandeling blijft hetzelfde.

Overnachting in

Le Caylar of Le Cros

Dag 4

Vanuit Le Caylar heb je een korte transfer, voor je aan de afwisselende wandeling begint. Na een eerste deel over de Causse, begint plotseling de lange afdaling de Gorges de la Vis in. In rap tempo verandert de vegetatie van stekelig, droogtebestendig struikgewas naar weelderig groen op de bodem van het dal. Na het sfeervolle dorpje Vissec, volg je een fraai Sentier Botanique naar de watermolen waar de rivier de Vis uit de rots komt stromen, een zogenaamde 'résurgence'. Je volgt het frisse water van de Vis naar de imposante Cirque de Navacelles, een enorme meanderbocht. Wandeling: 23 km, 270 m stijgen en 640 m dalen, 7,5 uur lopen. Door een stukje af te snijden is de route in te korten tot ca. 20 km, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Navacelles

Dag 5

Vandaag een rustige dag waarin je 's ochtends omhoog kunt klauteren naar de rand van het plateau om zelf de beroemde foto van de Cirque de Navacelles te maken. In de middag zoek je een leuk plekje langs het heldere water en verkent het oude dorp. Wandeling 9 km, 320 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Navacelles

Dag 6

Bovenlangs de vele meanders van de Vis loop je stroomafwaarts door het stille en groene dal,  om op enig moment de Gorges de la Vis uit te klimmen. Na een laatste blik op het mooei dal, ben je snel in het stille dorpje St.Maurice-Navacelles. Het is dan nog een paar kilometer uitlopen over de weidse Causse du Larzac naar het beginpunt van deze mooie wandelweek. 
Wandeling: 19,5 km, 560 m stijgen, 250 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

La Vacquerie-St-Martin

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De chambres d'hôtes en auberges waar je overnacht zijn allemaal sfeervol en mooi gelegen. De kamers hebben privé sanitair en je wordt er vriendelijk ontvangen.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt klaar.
De inkoopmogelijkheden voor een lunchpakket zijn beperkt (eigenlijk alleen in Caylar en Couvertoirade), zeker buiten de zomer, als de schaarse winkeltjes gesloten zijn. We bieden daarom de mogelijkheid om voor elke wandeldag een lunchpakket bij te boeken. Deze zijn vaak uitgebreid met bv. een pastasalade of iets dergelijks erbij. Neem voor de lunches tupperware bakjes en lepels mee.
Je kan de lunchpakketten echter ook per dag bij de accommodaties bestellen (wel al meteen bij aankomst doorgegeven) en ter plekke betalen. Ook kan je van huis wat reepjes, noten, etc meenemen als tussendoortje.  
In Le Caylar en Navacelles wordt er door je gastheer/vrouw een heerlijke avondmaaltijd geserveerd. Op de eerste en laatste avond kan je kiezen of je ter plekke eet of een eethuisje in het dorp zoekt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • korte transfer dag 4 (in Le Caylar)
 • bagagevervoer (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige diners
 • lunchpakketten (kun je wel bij boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je loopt op de causses vooral over karrensporen en (on)verharde weggetjes. In de Gorges de la Vis meestal over (stenige) wandelpaden. Een stuk op een stil asfaltweggetje is soms niet te vermijden. Een aantal etappes zijn in kilometers vrij lang, maar omdat de hoogteverschillen beperkt zijn en de paden goed, loopt het vlot weg. Daarbij komt dat de markering van de routes perfect is, zodat je weinig op kaart en routebeschrijving hoeft te kijken

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal extra dagen boeken. We adviseren Navacelles vanwege de bijzondere plek en de vriendelijke chambres d'hôtes.

Extra's

Aanvullende opties

Toeslag lunchpakketten (vanaf € 70,- per persoon)

Hiermee bestel je 5 uitgebreide lunchpakketten (voor elke wandeldag).

Voorwaarden: Als lunchpakketten worden aangevraagd is dit altijd voor alle personen die boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - La Vacquerie-St-Martin is ca. 1275 km. Je kunt de auto gratis parkeren op een openbare parkeerplaats in la Vacquerie of bij de accommodatie (afhankelijk van de overnachtingsplek). Aan het eind van het rondje, kom je hier weer terug.

Trein informatie

Het wandelgebied is erg lastig te bereiken met openbaar vervoer.
Wil je met de trein naar Frankrijk, dan kan je het best een auto huren op het station van Montpellier.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Huurauto nodig?
Wij bieden via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.
klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig. 

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Dit arrangement kan je starten van begin april tot eind oktober.
April kan op 700m hoogte nog fris zijn, de ontluikende natuur, met bloesems en zelfs orchideeën, is echter erg mooi. Mei en juni zijn heerlijk om te wandelen. In juli en augustus worden de causses langzaam geel en bruin onder de hete zon; om te wandelen moet je goed tegen de zon kunnen, zeker omdat er weinig schaduw is, maar 's avonds koelt het altijd weer wat af op de hooggelegen causses. September en vooral oktober zijn heerlijk om te wandelen. Door de herfstbuien wordt de natuur weer groen en met name de vele esdoorns, kleuren schitterend.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Cevennen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

cevennen

Frankrijk - Cevennen & Navacelles

Causses en Gorges

Wandelvakantie langs chambres d'hôtes en auberge

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.