Frankrijk - Canal de Garonne, 7 dagen Van Bordeaux naar Toulouse

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

De platanen langs het Canal de Garonne wijzen je de weg naar het prachtige Toulouse. Fietsend over vlakke fietspaden fiets je - naar wens met e-bike - door wijngaarden, schitterende dorpjes en langs historische monumenten. Start in Bordeaux, hoofdstad van het oude Gascogne en onlosmakelijk verbonden met de gelijknamige wijn. Fiets over ‘voies vertes’ langs het aquaduct van Agen. Eindig op het terras aan de Garonne in Toulouse, stad der viooltjes.

Uniek aan deze reis

 • Bordeaux & Toulouse
 • Fiets over voies vertes
 • Historische dorpjes
 • Relatief goedkoop bagagevervoer in de zomer
 • Vlakke tochten langs het kanaal
 • E-bike huur mogelijk
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Canal de Garonne

Samen met het oostelijker gelegen Canal du Midi vormt het Canal de Garonne een verbinding voor de scheepvaart tussen Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Het kanaal begint in Castets-en-Dorthe en gaat in Toulouse over in het Canal du Midi. Bordeaux is via de rivier Garonne aangesloten op het kanaal. Langs het kanaal zijn autovrije fietspaden aangelegd die garant staan voor zorgeloos, vlak fietsen door het fraaie Zuid-Franse landschap. Startpunt Bordeaux en eindpunt Toulouse zijn een bezienswaardigheid op zich. Onderweg kom je langs dromerige dorpjes, middeleeuwse abdijen en stoere duiventorens. Je bagage kan uiteraard vervoerd worden.

Dag 1

Bordeaux is goed bereikbaar per vliegtuig of trein. Vanaf de Gare de Saint Jean ben je zo met de tram op de mooie Esplanade de Quinconces, aan de rand van het oude centrum. In de directe omgeving van de Esplanade bevinden zich de hotels waar SNP mee samenwerkt. Probeer vroeg te arriveren, want er is veel te zien in Bordeaux.

Overnachting in

Bordeaux

Dag 2

Van Bordeaux naar Cadillac (47 km, 150 m stijgen en dalen).
Tot La Sauve volg je een voie verte. Dit autovrije fietspad volgt het tracé van een oud spoorlijntje dat door de glooiende wijngaarden voert. Kleine en grote kastelen volgen elkaar in rap tempo op. Bij de ruïnes van de enorme abdij in La Sauve verlaat je de voie verte en volg je stille binnenweggetjes tot Cadillac.

Overnachting in

Cadillac

Dag 3

Van Cadillac naar Meilhan (ca. 45 km, 200 m stijgen en 140 m dalen).
Na zo'n 15km steek je bij Saint Macaire de Garonne over. Even verder bereik je het begin van het Canal de Garonne en daarmee ook het begin van de voie verte langs het kanaal. De enige klimmetjes die je hierna nog tegenkomt zijn de bruggetjes om dan weer de noordelijke, dan weer de zuidelijke oever van het kanaal te bereiken.

Overnachting in

Meilhan sur Garonne

Dag 4

Van Meilhan / Noaillac naar Serignac sur Garonne (58-65 km, 30 m stijgen en dalen).
Vandaag fiets je de gehele dag zorgeloos over de voie verte langs het Canal de Garonne tot Serignac. Ter afwisseling kan je onderweg kleine omweggetjes maken. Rijd bijvoorbeeld in Mas d'Agenais even het centrum in. In de kerk is een heuse Rembrandt te bezichtigen. Of drink koffie op het schitterende dorpsplein van Damazán, een echte bastide met bogengalerij. Ook de moeite waard is de omweg van 10km naar Tonneins. Dit plaatsje ligt aan de oever van de rivier de Garonne en biedt een ruime keuze aan restaurants, cafés en winkels.

Overnachting in

Serignac sur Garonne

Dag 5

Van Serignac sur Garonne naar Moissac (58 km, 60 m stijgen en 30 m dalen).
De dag begint weer heel rustig, tussen de platanen en boomgaarden en langs het kanaal. Na 10km steekt het kanaal via een aquaduct de rivier over en fiets je dus op een bijzondere manier de pruimenstad Agen in. Hier kan je het kanaal met een boog om het centrum blijven volgen of even de stad in om de kathedraal te bezoeken of een terrasje te pikken. Na een wat minder fraai traject wordt het vanaf de mooie ronde washuizen van Valence d'Agen weer rustig aan het kanaal. De etappe eindigt in het historische plaatsje Moissac. Dit UNESCO werelderfgoed is een belangrijke halteplaats op de Chemin de Sant Jacques, één van de vele pelgrimsroute naar Santiago. De abdij van St. Pierre, uit de 11-12e eeuw, heeft een zeer bezienswaardige kloostergang rond de binnenplaats.

Overnachting in

Moissac

Dag 6

Van Moissac naar Toulouse (67 km, 75 m stijgen en 50 m dalen).
Een lange rit vandaag, die weer heel mooi begint met een oversteek van de rivier via een aquaduct. Daarna fiets je door het boerenland van dorp naar dorp. Opvallend zijn de mooie oude duiventorens die boven de boerderijen uitsteken. Helaas wordt de omgeving wat rommeliger naarmate je Toulouse nadert. Je kan dit evt. vermijden door in Castelnau-d’Estrétefonds met fiets en al op de trein te stappen en de laatste 27km per train af te leggen. Eenmaal in Toulouse is het mooi om via de kanalen Garonne en Midi de stad te doorkruisen. In Toulouse hangt een ontspannen sfeer: veel terrassen, lekker eten en drinken, veel jonge mensen en culturele evenementen. Het centrum is heel compact, zodat je 's avonds prima op je gemak langs de vele historische gebouwen kan slenteren.

Overnachting in

Toulouse

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in verschillende hotels en in één landelijk gelegen Chambres d’hôtes, allemaal met douche en toilet op de kamer.
In Bordeaux, Cadillac en Serignac zijn dat comfortabele driesterrenhotels. In Moissac en Toulouse selecteerden we tweesterrenhotels die te boek staan als fietsvriendelijk en gastvrij.
Alle accommodaties zijn kleinschalig en worden gerund door families of onafhankelijke ondernemers. Onderling zijn ze behoorlijk verschillend, maar dat is ook de charme van deze reis. De hotels in Cadillac en Serignac beschikken over een tuin met zwembad (geopend in de zomer).

Over de maaltijden

In het arrangement zijn standaard alle ontbijten inbegrepen. Dat is meestal een Frans ontbijt (met koffie of thee, croissant, stokbrood, boter en jam), soms een iets uitgebreider buffet.
De avondmaaltijd is alleen inbegrepen op dag 3 en 4 (Meilhan en Serignac), als je in afgelegen accommodaties overnacht. De overige dagen zijn er genoeg restaurants op loop- of fietsafstand; in Cadillac en Moissac zelfs in het hotel.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x diner
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Bagagevervoer (bij te boeken)
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Er zijn geen grote hoogteverschillen. Vanaf halverwege de tweede etappe fiets je voornamelijk over autovrije voies vertes die het oude jaagpad langs het kanaal volgen. Een enkele keer fiets je een stukje het glooiende achterland in om je accommodatie te bereiken of een stadje te bezoeken.

Als je je eigen bagage meeneemt in fietstassen of fietskarretje (dit is bij te boeken) is het fietsen uiteraard wat inspannender. Je kan eventueel de bagage laten vervoeren door dit bij boeking aan te geven.

Extra dagen

Je kan in alle accommodaties een extra overnachting boeken. Aan te bevelen zijn Bordeaux en Toulouse vanwege de culturele bezienswaardigheden in deze fraaie steden. De accommodatie in Serignac is zeer sfeervol: een 17e eeuws klooster verbouwd tot hotel. Vanuit Serignac kan je op een extra dag een bezoek brengen aan de 10km verderop gelegen pruimenstad Agen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar startpunt Bordeaux bedraagt ca. 1050 km. Je kan je auto betaald parkeren op een openbaar parkeerterrein of in een parkeergarage nabij het hotel. 

Met eigen fietsen
Met je eigen fietsen kan je beter naar eindpunt Toulouse rijden (1140km vanaf Utrecht) en de auto parkeren op een openbare parkeerplaats achter het hotel in Toulouse (voor ca. € 6,- per dag).
Vervolgens reis je met je bagage en eigen fietsen per rechtstreekse trein in ca. 3 uur van Toulouse naar Bordeaux. De fiets is gratis, maar mag alleen mee op de regionale TER treinen, zolang er voldoende plaats is in de fietscompartimenten. Vermijd dus de spits.
Handiger is een transfer bij te boeken van Toulouse naar Bordeaux.

Het hotel in Bordeaux heeft slechts beperkte opslagruimte voor de fiets. Vooraf reserveren van een (bewaakte) fietsenstalling bij het hotel is mogelijk.
Je kan een extra nacht Toulouse bijboeken, voorafgaand aan het arrangement of evt. de eerste nacht in Bordeaux inruilen voor een nachtje Toulouse.

Trein informatie

Wil je vanuit Nederland per trein reizen, dan kies je een heenreis naar Bordeaux en terugreis vanuit Toulouse.
Eigen fietsen kunnen niet mee in de trein (TGV), maar je kan via SNP ter plekke een fiets huren.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bordeaux. Eindpunt Toulouse heeft ook een vliegveld, maar je dient aan het einde van de reis de huurfietsen in te leveren bij de verhuurder in Bordeaux. Terugvliegen vanaf Toulouse is wel mogelijk, indien je er tegen bijbetaling voor kiest de fietsen te laten ophalen in Toulouse (zie aanvullende opties).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Het vliegveld van Bordeaux - Merignac ligt op 9 km van het stadscentrum. Vanaf het vliegveld neem je de shuttlebus naar het treinstation in de stad, St. Jean. Hier neem je de tram naar de Esplanada de Quinconces. Vanaf de tramhalte wandel je naar het hotel.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Majestic (Bordeaux)

Transfers

Transfer Toulouse - Bordeaux

Optioneel bij te boeken transfer, incl. fietsen, van eindpunt Toulouse naar Bordeaux.

Handig indien je met eigen auto en fietsen naar Bordeaux bent gereden.

In de zomer (van 9 juni tot 13 september) is deze transfer meer dan de helft goedkoper (omdat de transporteur dan meerdere fietsers kan vervoeren). Deze prijs komt naar boven als je de vakantie daadwerkelijk inboekt.

Voorwaarden: Prijs is per persoon en geldt voor 1-4 personen met of zonder fietsen

Bagagevervoer

Optioneel bagagevervoer tijdens uw fietsreis.

De afstand van Bordeaux naar Toulouse, via de hotels, is ongeveer 280 km.
De bagage wordt vervoerd door taxi's die heen- en terug rijden, dus in totaal zo'n 560 km afleggen. Dit verklaart het hoge bedrag voor het bagagevervoer.

In de zomer (van 9 juni tot 13 september) is het bagagevervoer echter meer dan de helft goedkoper (omdat de transporteur dan bagage van meerdere fietsers kan vervoeren). Deze prijs komt naar boven als je de vakantie daadwerkelijk inboekt.

Een alternatief is het huren van een aanhangwagentje voor de bagage. In dat geval is het wel handig de transfer terug naar Bordeaux bij te boeken, want met fietsen en karretje in de trein reizen is wat lastiger.
Het makkelijkste alternatief (op deze relatief vlakke route) is zelf de bagage meenemen in 2 achtertassen.

Fietshuur

huurfiets.jpg

hybride fiets

Je huurfiets is een goede hybride met 21 versnellingen. De fietsen zijn voorzien van een achtertas, een stuurtas en reparatiesetje.

Voorwaarden:

Prijs is inclusief vervoer van de fiets terug naar Bordeaux.

e-bike.jpg

e-bike

Uw huurfiets is een goede e-bike van het merk Gitane.

Voorwaarden: Prijs is inclusief vervoer van de fiets terug naar Bordeaux.

Hybride fiets (inc. transport terug fiets naar Bordeaux)

fietskar voor bagage

Je kunt je huurfiets laten uitrusten met een fietskar, zodat je handig je bagage mee kunt nemen. Fiets je liever zonder bagage, dan boek je bagagevervoer (zie aanvullende opties).

Voorwaarden: Je dient dit bij boeking aan te geven.

Fietsenstalling in Bordeaux

Indien u met uw eigen fiets(en) naar Bordeaux komt, kunt u het beste een bewaakte stalling bijboeken.

Voorwaarden: Kosten zijn per boeking (maximaal 6 fietsen)

Praktische informatie

Je kan dit arrangement dagelijks starten van begin maart tot eind oktober. In de zomermaanden kan het warm zijn in deze streek.

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_0486.jpg

Frankrijk - Canal de Garonne

Van Bordeaux naar Toulouse

fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen