Frankrijk - Canal de Garonne, 6 dagen Fietsen van Bordeaux naar Toulouse

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

De platanen langs het Canal de Garonne wijzen je de weg naar het prachtige Toulouse. Fietsend over vlakke fietspaden fiets je door wijngaarden, schitterende dorpjes en langs historische monumenten. Start in Bordeaux, hoofdstad van het oude Gascogne en onlosmakelijk verbonden met de gelijknamige wijn. Fiets over ‘voies vertes’ langs het aquaduct van Agen. Eindig in Moissac op een terras aan de Tarn of in Toulouse op een terras aan de Garonne.

Uniek aan deze reis

 • Bordeaux & Toulouse
 • Fiets over voies vertes
 • Historische dorpjes
 • Vlakke tochten langs het kanaal
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Canal de Garonne

Samen met het oostelijker gelegen Canal du Midi vormt het Canal de Garonne een verbinding voor de scheepvaart tussen Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Het kanaal begint in Castets-en-Dorthe en gaat in Toulouse over in het Canal du Midi. Bordeaux is via de rivier Garonne aangesloten op het kanaal. Langs het kanaal zijn autovrije fietspaden aangelegd die garant staan voor zorgeloos, vlak fietsen door het fraaie Zuid-Franse landschap. Startpunt Bordeaux en eindpunt Toulouse zijn een bezienswaardigheid op zich. Onderweg kom je langs dromerige dorpjes, middeleeuwse abdijen en stoere duiventorens. Je bagage wordt uiteraard vervoerd.

Dag 1

Probeer vroeg te arriveren, want er is veel te zien in Bordeaux.

Overnachting in

Bordeaux

Dag 2

Van Bordeaux naar Cadillac (47 km, 150 m stijgen en dalen).
Tot La Sauve volg je een voie verte. Dit autovrije fietspad volgt het tracé van een oud spoorlijntje dat door de glooiende wijngaarden voert. Kleine en grote kastelen volgen elkaar in rap tempo op. Bij de ruïnes van de enorme abdij in La Sauve verlaat je de voie verte en volg je stille binnenweggetjes tot Cadillac.

Overnachting in

Cadillac

Dag 3

Van Cadillac naar Meilhan (43,5 km, 200 m stijgen en 140 m dalen).
Na zo'n 15km steek je bij Saint Macaire de Garonne over. Even verder bereik je het begin van het Canal de Garonne en daarmee ook het begin van de voie verte langs het kanaal. De enige klimmetjes die je hierna nog tegenkomt zijn de bruggetjes om dan weer de noordelijke, dan weer de zuidelijke oever van het kanaal te bereiken.

Overnachting in

Meilhan sur Garonne

Dag 4

Van Meilhan / Noaillac naar Serignac sur Garonne (57,5-63,5 km, 30 m stijgen en dalen).
Vandaag fiets je de gehele dag zorgeloos over de voie verte langs het Canal de Garonne tot Serignac. Ter afwisseling kan je onderweg kleine omweggetjes maken. Rijd bijvoorbeeld in Mas d'Agenais even het centrum in. In de kerk is een heuse Rembrandt te bezichtigen. Of drink koffie op het schitterende dorpsplein van Damazán, een echte bastide met bogengalerij. Ook de moeite waard is de omweg van 10km naar Tonneins. Dit plaatsje ligt aan de oever van de rivier de Garonne en biedt een ruime keuze aan restaurants, cafés en winkels.

Overnachting in

Serignac sur Garonne

Dag 5

Van Serignac sur Garonne naar Moissac (58 km, 60 m stijgen en 30 m dalen).
De dag begint weer heel rustig, tussen de platanen en boomgaarden en langs het kanaal. Na 10km steekt het kanaal via een aquaduct de rivier over en fiets je dus op een bijzondere manier de pruimenstad Agen in. Hier kan je het kanaal met een boog om het centrum blijven volgen of even de stad in om de kathedraal te bezoeken of een terrasje te pikken. Na een wat minder fraai traject wordt het vanaf de mooie ronde washuizen van Valence d'Agen weer rustig aan het kanaal. De etappe eindigt in het historische plaatsje Moissac. Dit UNESCO werelderfgoed is een belangrijke halteplaats op de Chemin de Sant Jacques, één van de vele pelgrimsroute naar Santiago. De abdij van St. Pierre, uit de 11-12e eeuw, heeft een zeer bezienswaardige kloostergang rond de binnenplaats.

Overnachting in

Moissac

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Omdat het 2e deel van de fietstocht naar Toulouse minder leuk is, laten we het arrangement in Moissac eindigen. Toulouse zelf is echter wel de moeite waard. Er heerst een ontspannen sfeer: veel terrassen, lekker eten en drinken, veel jonge mensen en culturele evenementen. Het centrum is heel compact, zodat je prima op je gemak langs de vele historische gebouwen kan slenteren.

Je kunt daarom een overnachting in Toulouse bij ons reserveren (inclusief bagagevervoer en fietshuur). Je kan met trein en/of fiets naar de stad toe. Indien je helemaal met de trein gaat, laat je je fiets in Moissac achter.

Mocht je toch nog willen fietsen: Moissac naar Toulouse (67 km, 75 m stijgen en 50 m dalen).
Een lange rit, die heel mooi begint met een oversteek van de rivier via een aquaduct. Daarna fiets je door het boerenland van dorp naar dorp. Opvallend zijn de mooie oude duiventorens die boven de boerderijen uitsteken. Helaas wordt de omgeving steeds rommeliger naarmate je Toulouse nadert. Je kan dit evt. vermijden door in Castelnau-d’Estrétefonds met fiets en al op de trein te stappen en de laatste 27 km per trein af te leggen. Eenmaal in Toulouse is het mooi om via de kanalen Garonne en Midi de stad te doorkruisen.

Overnachting in

Toulouse (optioneel)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in verschillende hotels en in één landelijk gelegen Chambres d’hôtes, allemaal met douche en toilet op de kamer.
In Bordeaux, Cadillac en Serignac zijn dat comfortabele driesterrenhotels. In Moissac en Toulouse (optioneel) selecteerden we tweesterrenhotels die te boek staan als fietsvriendelijk en gastvrij.
Alle accommodaties zijn kleinschalig en worden gerund door families of onafhankelijke ondernemers. Onderling zijn ze behoorlijk verschillend, maar dat is ook de charme van deze reis. De hotels in Cadillac en Serignac beschikken over een tuin met zwembad (geopend in de zomer).

Over de maaltijden

In het arrangement zijn standaard alle ontbijten inbegrepen. Dat is meestal een Frans ontbijt (met koffie of thee, croissant, stokbrood, boter en jam), soms een iets uitgebreider buffet.
De avondmaaltijd is alleen inbegrepen op dag 3 en 4 (Meilhan en Serignac), als je in afgelegen accommodaties overnacht. De overige dagen zijn er genoeg restaurants op loop- of fietsafstand; in Cadillac en Moissac zelfs in het hotel.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x diner
 • Bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (is bij te boeken)
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Vanaf halverwege de tweede etappe fiets je voornamelijk over autovrije voies vertes die het oude jaagpad langs het kanaal volgen. Een enkele keer fiets je een stukje het glooiende achterland in om je accommodatie te bereiken of een stadje te bezoeken. Er zijn geen grote hoogteverschillen.

Extra dagen

Je kan in alle accommodaties een extra overnachting boeken. Bordeaux wordt aanbevolen vanwege de culturele bezienswaardigheden in deze fraaie stad. De accommodatie in Serignac is zeer sfeervol: een 17e eeuws klooster verbouwd tot hotel. Vanuit Serignac kan je op een extra dag een bezoek brengen aan de 10 km verderop gelegen pruimenstad Agen. In Moissac kan je eventueel kajakken op de Tarn.
Je kan eventueel ook een of twee overnachtingen in Toulouse bij ons reserveren (inclusief of exclusief bagagevervoer en fietshuur).

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Majestic, Bordeaux

Hotel Majestic (Bordeaux)

Heel prettig hotel in een klassiek pand, gelegen in een rustige zijstraatj van de Esplanade Quinconcese, aan de rand van het fraaie centrum van Bordeaux. Binnen enkele minuten loop je naar de oever van de Garonne, de plek om aan het eind van de middag te flaneren of naar het autovrije centrum, met zijn elegante winkelstraten en bezienswaardigheden.

Royal Wilson Hotel (Toulouse)

Royal Wilson ligt in een rustig straatje in het centrum van Toulouse en heeft een mooie architectuur met een binnenplaats.
De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien.
Het hotel ligt op 10 min lopen van hoofdtreinstation Matabiau.

Transfers

Transfer Moissac - Bordeaux, incl. fietsen en bagage (vanaf € 385,- per boeking)

Optioneel bij te boeken transfer, incl. fietsen en bagage, van Moissac naar Bordeaux.
Handig indien je met eigen auto en fietsen naar zuid Frankrijk bent gereden.

Voorwaarden: Prijs is per boeking met of zonder fietsen

Transfer Toulouse - Bordeaux, incl. fietsen en bagage (vanaf € 440,- per boeking)

Optioneel bij te boeken transfer, incl. fietsen en bagage, van Toulouse naar Bordeaux.
Handig indien je met eigen auto en fietsen naar zuid Frankrijk bent gereden.

Voorwaarden: Prijs is per boeking met of zonder fietsen

Fietshuur

Hybride fiets

Je huurfiets is een goede hybride met 21 versnellingen. De fietsen zijn voorzien van een achtertas, een stuurtas en reparatiesetje.

Voorwaarden:

Prijs is inclusief vervoer van de fiets terug naar Bordeaux.

E-bike

Hiermee reserveer je een goede E-bike.

Voorwaarden: Prijs is inclusief vervoer van de fiets terug naar Bordeaux.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar startpunt Bordeaux bedraagt ca. 1050 km. Je kan je auto betaald parkeren op een openbaar parkeerterrein of in een parkeergarage nabij het hotel. 
Goedkoper is het om de auto aan het eindpunt in het kleine stadje Moissac te parkeren. 

Met eigen fietsen
Met je eigen fietsen kan je beter naar eindpunt Moissac rijden (ca. 1100 km vanaf Utrecht) en de auto parkeren op een openbare parkeerplaats.
Vervolgens reis je met je bagage en eigen fietsen per trein (wrs. met overstap in Agen) naar Bordeaux. De fiets is gratis, maar mag alleen mee op de regionale TER treinen, zolang er voldoende plaats is in de fietscompartimenten. Vermijd dus de spits.
Handiger is een transfer bij te boeken van Moissac naar Bordeaux.

Je kan eventueel een extra nacht Moissac bijboeken, voorafgaand aan het arrangement.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Bordeaux-St.Jean en een terugreis vanaf Toulouse-Matabiau.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bordeaux, of een heenvlucht op Bordeaux en terugvlucht vanaf Toulouse.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Het vliegveld van Bordeaux - Merignac ligt op 9 km van het stadscentrum. Vanaf het vliegveld neem je de shuttlebus naar het treinstation in de stad, Gare St. Jean. Hier neem je de tram naar de Esplanada de Quinconces. Vanaf de tramhalte wandel je naar het hotel.
Aan het einde van de fietstocht neem je vanuit Moissac of Toulouse de trein naar Bordeaux St,Jean en dan de shuttlebus naar het vliegveld.

Je kan dit arrangement dagelijks starten van half april tot half oktober. In de zomermaanden kan het warm zijn in deze streek.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zuid-Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_0486.jpg

Frankrijk - Canal de Garonne

Fietsen van Bordeaux naar Toulouse

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten