Finland - Karelia, 7 dagen Trektocht over de Finse taiga

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Langlauftrektocht langs boerderijen en hutten

Een echte trektocht in het noordoostelijke grensgebied tussen Finland en Rusland. Langlauf in dit verlaten taigagebied, waar slechts hier en daar een boerderij ligt, over een vers getrokken loipe van Hossa langs de Russische grens naar het zuiden. Ervaar de weidsheid en de wildernis van de winterse Finse bossen, meren en veenmoerassen. Overnacht in boerderijen of hutten, natuurlijk altijd met sauna! En wie weet... is het noorderlicht te zien!

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer
 • Deskundige Finse gids
 • Internationale groep
 • Noorderlicht
 • Reizen hebben gegarandeerd vertrek
 • Trektocht langs de Russische grens
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Finland - Karelia

Op de luchthaven Kuusamo worden we opgewacht door de Finse gids, die ons over de Via Karelia naar het zuidelijker gelegen Hossa brengt. In de verlaten bossen ligt hier een voormalig gebouw van de grenswacht. De volgende dag maak we een mooie "inlooptocht" in de omgeving van Hossa. Hier begint onze trektocht die ons de eerste dag nog door een bewoond merengebied voert. Maar de volgende dagen worden we opgeslokt door de boreale oerbossen. Naarmate we dichter bij de Russische grens komen, in Kovavaara en Arola, wordt de taiga ruiger en komen we in de echte Finse wildernis. Langs de grens loopt een zone die ten strengste verboden is voor bezoekers. Omdat de grens hermetisch gesloten is, wordt er regelmatig gecontroleerd door Finse grenswachten op sneeuwscooters. Andere mensen komen we tijdens deze wintervakantie zeker niet tegen. De trektocht wordt begeleid door Finnen. De gids langlauft dagelijks met ons mee en vertelt enthousiast over het leven in deze uithoek van Europa. De andere begeleider trekt met een sneeuwscooter de loipe en bereidt dagelijks de lunchplek met kampvuur voor ons voor. Hier kunnen we dan genieten van de Finse worstjes, de makkara, een kop soep en warme chocola. De sneeuwscooter zal ver vooruit rijden zodat we geen last hebben van het lawaai. In stilte kunnen we genieten van de Finse bossen en wees gerust: de Russische beer houdt gelukkig zijn winterslaap…

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Kuusamo, rij je samen met de gids en je medereizigers over de Via Karelia naar het zuiden (1 uur rijden). De hut ligt in de bossen aan de rand van een van de vele Finse meren.

N.B. De transfer vanaf de luchthaven naar de eerste accommodatie is aansluitend op de vlucht vanuit Helsinki die om 21.30 landt in Kuusamo.

Overnachting in

Jatkonsalmi (reis met vertrek 22 en 25 maart) of Rajakartano

Dag 2

Na een lekker ontbijt pakken we onze ski's en langlaufen we door de bossen en over de kleine meertjes naar het informatiecentrum in Hossa. Hier lunchen we comfortabel “indoor” en bekijken we de kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het gebied. Na de lunch langlaufen we verder door dit afwisselende gebied en aan het einde van de middag komen we aan in Rajakartano. Liefhebbers kunnen de sauna in en zelfs een plons maken in het meer... 's Avonds bezoeken we een rendierenfarm, waar we genieten van een traditionele maaltijd.
Afstand: 17 km.

Overnachting in

Rajakartano

Dag 3

Vandaag trekken we de wildernis in. De eerste kilometers zijn nog in de bewoonde wereld, maar al snel is het de versgetrokken loipe die ons naar Kovavaara brengt. Een deel van de route vandaag volgt de Russische grens en al snel zijn de waarschuwingsborden vertrouwde bakens in de taiga. We langlaufen door zeer oude bossen en over bevroren venen. Aan het einde van deze lange dag komen we in het bijzondere, in de jaren vijftig verlaten gehucht Kovavaara. De kachel snort en de kaarsen kunnen aan.
Afstand 25 km.

Overnachting in

Kovavaara

Dag 4

Vandaag volgen we de hele dag de grens. De gele grensmarkeringen laten over de route geen misverstanden bestaan: tot hier en niet verder! Als we aan het einde van de middag aankomen op de boerderij in Arola, zal Helena ons na het eten verhalen vertellen over het bizarre leven langs deze opmerkelijke grens.
Afstand: 19 km.

Overnachting in

Arola

Dag 5

De route van vandaag gaat over wat meer open terrein, waarbij we diepbevroren veenmoerassen doorsteken. In de bossen leven nog rendieren en de kans op een ontmoeting met deze gedomesticeerde dieren is groot. Tijdens de lunch in een hut van de Finse Staatsbosbeheer genieten we van koffie, soep en sandwiches. In de loop van de middag komen we aan in het Wilderness Centre van Martinselkonen.
Afstand: 22 km.

Overnachting in

Martinselkonen

Dag 6

Vandaag maken we een dagtocht door het natuurpark van Martinselkonen. Dit is een gebied waar de Russische beer ’s zomers wordt waargenomen. ’s Winters hebben we kans op een ontmoeting met elanden! We steken meertjes en moerassen over en onderweg genieten we in de Teerilampi-hut van de lunch.

Overnachting in

Martinselkonen

Dag 7

Vandaag rijden we terug naar de kleine luchthaven van Kuusamo (1,5 uur rijden) en nemen we afscheid van onze Finse gids.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Bij extreme kou zal het programma, indien mogelijk, worden aangepast. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze trektocht verblijven we in verschillende accommodaties. In Rajakartano slapen we in een gebouw van de voormalige grenswacht, op twee-en vierpersoonskamers met gemeenschappelijke douche, toilet en sauna.
In Kovavaara slapen we in houten hutten. In een van de grotere hutten is een gezellige, warme verblijfsruimte. Hier zorgt de gids voor de maaltijd. Alleen in Kovavaara slapen we in een slaapzak. Slaapzakken zijn ter plaatse aanwezig, evenals schone lakenzakken. Er is wel een sauna, maar geen douche. Hoewel de omstandigheden in Kovavaara primitief zijn, zal het ongetwijfeld een van de gezelligste avonden zijn.
In Arola zijn we te gast op de boerderij van Helena. We slapen in het oude woonhuis van de familie en in de nieuwe gastenverblijven op twee- tot vierpersoonskamers met gemeenschappelijke douche, toilet en sauna.

De laatste overnachtingsplaats is in Martinselkonen. Hier verblijven we in een goed verzorgd pension, op twee- tot vijfpersoonskamers. Het sanitair is gemeenschappelijk. Een sauna is overal aanwezig. Ook handdoeken zijn overal aanwezig.

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ontbijt. Tijdens het ontbijt maken we een lunchpakket. We lunchen vaak bij een kampvuur, met koffie, thee en soms soep en Finse worstjes. De avondmaaltijden worden door de eigenaren van de accommodaties klaargemaakt. In Kovovaara kookt de Finse gids.

Inbegrepen

 • Transfers Kuusamo luchthaven aansluitend op avondvlucht (dag 1) en middagvlucht (dag 7)
 • Bij afwijkende vluchten zijn er extra transferkosten.
 • Verblijf in hutten en boerderijen op twee- en vierpersoonskamers
 • Maaltijden op basis van volpension, vanaf diner dag 1 tot en met ontbijt op dag 7
 • Vervoer bagage met sneeuwscooter of auto
 • Diensten lokale gids

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Persoonlijke uitgaven
 • Huur langlaufuitrusting
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Deze reis is geschikt voor ten minste lichtgevorderden. Je moet minimaal een week langlaufervaring hebben (een langlaufcursus gevolgd en deze met goed gevolg afgesloten, of andere vergelijkbare ervaring). Er kan alleen in de klassieke stijl gelanglauft worden. De langlauftochten duren 4 tot 6 uur en variëren in lengte tussen de 17 en 25 km. Het terrein is zwakglooiend en de loipe gaat voornamelijk door taigabossen en langs en over meren. De gids zal altijd met de laatste mee langlaufen. Iedereen kan dus in zijn of haar eigen tempo langlaufen. In geval van blessures of iets dergelijks kan de sneeuwscooter worden ingeschakeld. De bagage wordt vervoerd door een sneeuwscooter of een auto (dit is afhankelijk van de groepsgrootte). De sneeuwscooter trekt dagelijks de loipe voor ons.
De weersomstandigheden, zeker tijdens de eerste reizen in de winter, kunnen de tochten extra zwaar maken. Temperaturen tot beneden de -20 ºC zijn dan niet ongewoon. Houd hier rekening mee wat de kleding betreft.

Over de groepssamenstelling

Je reist in een internationaal gezelschap en Engels is de voertaal. Behalve uit Nederland zullen de deelnemers aan deze reis uit Engeland, Oostenrijk en Zwitserland komen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven van Kuusamo.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Finnair via Helsinki naar Kuusamo  v.v.

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aansluitend op de vlucht vanuit Helsinki die om 20.50 landt in Kuusamo, is er een transfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie. Voor de terugreis is er een transfer naar de luchthaven van Kuusamo die aansluit bij de vlucht die vertrekt om 14.05.

Boek je zelf de vlucht naar Kuusamo, houdt hier dan rekening mee. Heb je andere vluchten geboekt, dan komen er extra kosten bij voor de transfers. De kosten bedragen ongeveer € 165 per rit voor 1-4 personen.

Let op: Op de reizen die vertrekken op 9 en 23 februari sluit de transfer naar de luchthaven op de laatste dag, aan op vlucht AY484, vertrek  07.20.

In het midden van de winter, december en januari, zijn de dagen kort. Midden januari gaat de zon in de omgeving van Kuusamo om ongeveer 10.00 op en rond 15.00 weer onder. Door de sneeuw is het tijdens de schemering echter licht genoeg om buiten actief te zijn. Begin februari komt de zon rond 9.00 op en gaat om 16.00 weer onder. Eind februari, begin maart gaat de zon om ongeveer 8.00 op en rond 18.00 onder.

De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -30 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter zeer droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving van Kuusamo zullen in de winter tussen de –10 ºC en de –15 ºC liggen. Een uitstekende uitrusting is daarom zeer belangrijk!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Finland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Euro’s voor privé-uitgaven. Tijdens de trektocht zijn er echter nauwelijks mogelijkheden om geld uit te geven.

Voor deze reis heb je een standaard langlaufuitrusting nodig. Er wordt speciaal voor ons een loipe getrokken en deze is alleen geschikt voor klassieke langlaufski's. De langlaufschoenen dienen voldoende warm te zijn en ze moeten een SNS-binding hebben. Je kan de uitrusting vanuit Nederland meenemen of ter plaatse huren voor €60,-. Deze huur wordt ter plaatse betaald. Indien je de ski’s en de schoenen ter plaatse wil huren, dien je bij boeking je normale schoenmaat, je gewicht en je lengte door te geven.
Neem je je eigen ski's vanuit Nederland mee, dan kun je de ski's bij deze reis gratis meenemen. je betaald geen vluchttoeslag. De ski's moeten in een skizak zitten.
Als de wintersportuitrusting het maximale gewicht van 15 kg overschrijdt, geldt voor de kilo's boven de 15 kg het overbagage-tarief. Je moet deze items van tevoren aan te melden en dus bij boeking doorgeven.
In Finland kunnen de temperaturen ’s winters variëren van zeer koud met extreme temperaturen (-25 ºC) tot licht vriezend, mooi wintersportweer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Door de droge lucht voelt een dergelijke lage temperatuur echter niet zo extreem koud aan. Je kledinguitrusting moet van een uitstekende kwaliteit zijn. Voor langlaufen bij mooi wintersportweer heb je als kleding nodig: dikke sokken, hardloopbroek met daaronder een lange onderbroek, sportondershirt, ademende pully of dunne fleece, een ademend jack, haarband of muts en handschoenen. Als het zeer koud is heb je naast het voorgaande nog nodig: een skibroek (of een gevoerde outdoor broek) die je over de bovenstaande broeken aantrekt, een ski-jack, een sneeuwbril, een bivakmuts en warme wanten die je over je handschoenen kan dragen. Hoe kouder het is, des te meer lagen trek je aan!

Paklijst:

• EHBO eenvoudige middelen
• EHBO sporttape
• Dagrugzak (35 liter)
• Weekendtas
• Sandalen of (hut)slippers
• Fleecejack/-trui
• Handschoenen en warme overwanten
• Muts en haarband
• Warme sokken
• Warme kleding
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnebril
• Bivakmuts
• Alarmfluitje
• Zaklamp
• Zakmes
• Thermosveldfles
• Lang ondergoed
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Sneeuwbril
• Gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door Finnen. Zij kennen de route en de omgeving uitstekend. De Engelstalige gids langlauft de hele tocht met de groep mee. Bij een volle groep (15 personen) gaat er een tweede gids mee. Zij zorgen er niet alleen voor dat alles vlekkeloos verloopt, maar kunnen ook veel vertellen over de streek en de bevolking. De bestuurder van de sneeuwscooter trekt de loipe en zorgt voor het vervoer van de bagage. Ook zorgt hij ervoor dat het kampvuur op de lunchplek en in de hut brandt als we arriveren. Er gaat geen SNP-reisleider mee en je reist zelfstandig naar Finland. De gidsen zijn er vanaf de lunch op dag 1 en tot en met het ontbijt op dag 8 bij. Op de luchthaven staat de chauffeur van de bus met een SNP-bord op je te wachten in de aankomsthal.

Voor een verblijf in Finland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
 
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Finland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Finland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Finland zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde in de Benelux. Eigendomsdelicten (diefstal etc.) komen beduidend minder voor.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

eindeloos_witte_taiga.jpg

Finland - Karelia

Trektocht over de Finse taiga

Langlauftrektocht langs boerderijen en hutten

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten