Finland - Hossa, 7 dagen Sneeuwwandelen door de Finse taiga

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandeltrektocht langs hutten

Sneeuwwandelen in internationaal gezelschap door de taiga langs de Russische grens. Dat betekent op sneeuwschoenen door uitgestrekte taiganaaldwouden, over bevroren meren en moerassen en overnachten in blokhutten, natuurlijk met een sauna! Na een dagtocht sneeuwschoenwandelen naar de Russische grens en de rotstekeningen van Värikallio, maak je een driedaagse trektocht in Hossa langs hutten met de klinkende namen Tolosenvirta , Peurapirtti en Huosiusjärvi. En wie weet... zien we deze wintervakantie het noorderlicht!

Uniek aan deze reis

 • Engelstalige lokale reisleider
 • Goede kans op het zien van noorderlicht
 • Internationaal gezelschap
 • Lichte trektocht
 • Nabij de Russische grens
 • Reizen hebben gegarandeerd vertrek
Zwaarte
Comfort

Winterwonderland in het hoge Noorden

Vuuwerk had Loes Weemen niet nodig tijdens de jaarwisseling. Zij genoot op dit moment van het indrukwekkende Noorderlicht. Op nieuwjaarsdag begint zij het jaar goed met een huskytocht. Lees hier over haar ervaring met Finland.

Dag tot dag

Finland - Hossa

In het Hossagebied, gelegen aan de Russische grens, liggen de hutten van Tolosenvirta, Peurapirtti en Huosiusjärvi. Tijdens de driedaagse trektocht overnachten we in deze eenvoudige maar zeer sfeervolle Finse blokhutten, met knisperende houtkachel en natuurlijk een sauna. De Finse gids leidt ons door de uitgestrekte naaldwouden van de taiga: het grootste bosgebied op aarde dat zich uitstrekt tot in Kamchatka. Je vindt hier een eindeloze verzameling van dennen, sparren en lariksen die uitstekend tegen de strenge winter bestand zijn. Het heuvelige winterlandschap wordt afgewisseld met bevroren vlaktes, met wel een halve meter ijs! Als we in de loop van de middag na het sneeuwschoenwandelen bij de hut aankomen zal er een gat in het ijs geslagen moeten worden voor het drinkwater. De gids zal gelijk de sauna op temperatuur brengen en na het warme relaxen volgt een wasbeurt met een emmer. ‘s Avonds genieten we van een goede maaltijd en de knisperende houtkachel. We beginnen de reis met enkele dagtochten. Op onze sneeuwschoenen trekken we naar het grensgebied met Rusland. In deze drie kilometer brede zone mag niemand komen en de oostelijke grens van Europa wordt nog steeds streng bewaakt: grote borden maken dit overduidelijk! In het noorden van het Hossagebied zijn de rotstekeningen van Värikallio te bewonderen. Tegen een steile rotswand, aan de oever van het meer zijn door steentijdbewoners tussen 1500 en 2500 voor Chr. tekeningen gemaakt van rendieren, beren en menselijke figuren. In totaal zijn er 61 figuren ontdekt. Het zijn de meest noordelijk gelegen rotstekeningen van Finland. We eindigen deze sneeuwwandelreis met een bezoek aan een boerderij waar ze rendieren houden. Na een bezoek aan de dieren genieten we in een gezellig restaurant van een heerlijk maaltijd: een passend einde van deze winterreis!

Dag 1

Vanuit Schiphol vlieg je via Helsinki naar Kuusamo. Op de luchthaven word je opgehaald en na een rit van 1 uur over de Via Karelia naar het zuiden, kom je aan in Hossa.

N.B. Aansluitend op de vlucht vanuit Helsinki naar Kuusamo, aankomsttijd 21.30 (zie vluchtschema), is de transfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie. Boek je zelf de vlucht naar Kuusamo, houdt hier dan rekening mee.

Overnachting in

Jatkonsalmi in Hossa

Dag 2

Na een korte transfer worden we afgezet op een weg die naar de Russische grens voert. We wandelen door een nauwe kloof en via bevroren meren komen we aan bij het “no mans land”. Borden maken overduidelijk dat we geen stap verder mogen. Op onze sneeuwschoenen volgen we een stuk deze oostelijke grens van Europa en keren dan weer terug naar het hotel.
Duur sneeuwwandeltocht: 5-6 uur.

Overnachting in

Jatkonsalmi in Hossa

Dag 3

Na een korte transfer struinen we door de taiga totdat we uitzicht hebben op de Colour Rock. Een korte afdaling brengt ons op het bevroren meer. Terwijl de gids het kampvuur in de schuilhut aanmaakt en in de weer gaat met koffie en de Finse worstjes, wandelen we naar de rotstekeningen die in een periode van 2500 – 2500 jaar voor Chr. zijn aangebracht. Na de heerlijke lunch wandelen we naar de hut van Jatkonsalmi. De sauna wordt opgestookt en in het ijs wordt de waterput geslagen.
Duur sneeuwwandeling: 5-6 uur.

Overnachting in

Jatkonsalmi

Dag 4

Vandaag wandelen we over een tussen twee meren gelegen esker of smeltwaterrug: een langgerekte heuvelrug die ontstaan is onder het ijs van de laatste ijstijd. Er is een kleine kans dat we vandaag rendieren spotten. Het laatste stuk lopen we over het bevroren meer van Iso Valkeinen en komen aan bij de hut Peurapirtti.
Duur sneeuwwandeling: 5-6 uur

Overnachting in

Tolosenvirta

Dag 5

Na het ontbijt trekken we weer verder oostwaarts, over bevroren meren en beboste heuvels. Hoewel er in de taiga wolven, lynxen en elanden leven, is de kans zeer klein dat we deze dieren zien. We lunchen weer bij een warm kampvuur. ’s Middags arriveren we bij de hutten van Huosiusjärvi.
Duur sneeuwwandeling: 6 uur

Overnachting in

Huosiusjärvi

Dag 6

De laatste etappe van onze trektocht brengt ons bij het bezoekerscentrum van het Finlandse Staatsbosbeheer. Er is een kleine expositie over het gebied. Na dit bezoek wandelen we verder naar Rajakartano. Hier wacht natuurlijk een lang verwachte douche!
De sneeuwwandeling duurt vandaag ongeveer 4 uur.

In de namiddag bezoeken we een boerderij waar ze rendieren houden. Er wordt uitleg gegeven over deze dieren en ’s avonds genieten we van een smakelijk diner in het gezellige restaurant.

Overnachting in

Jatkonsalmi in Hossa

Dag 7

Na het ontbijt rijden we terug naar de kleine luchthaven van Kuusamo (1,5 uur rijden) en nemen we afscheid van onze Finse gids.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Bij extreme kou zal het programma, indien mogelijk, worden aangepast. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Hossa verblijven we aan het begin en aan het einde van de reis in een houten hut met een sauna. De hut ligt aan de oever van een meer. Er zijn twee- tot vierpersoonskamers met gemeenschappelijke douche en toilet. Tijdens de driedaagse trektocht overnachten we in houten blokhutten op meerpersoonskamers. De onbemande hutten worden verwarmd door een houtgestookte kachel. Stromend water is er niet en het water wordt uit het bevroren meer gehaald. De toiletten zijn zogenaamde droge latrines, die in een apart gebouw zijn gevestigd. Douches zijn er niet maar je kan je na de sauna wassen met een emmer water. Bij een volle groep slaapt een deel van de groep in een van de bijgebouwen. In de hutten zijn slaapzakken aanwezig. Ook handdoeken zijn overal aanwezig. De hutten die we op dag 4 en 5 gebruiken, hebben geen electriciteit.

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ontbijt. We lunchen vaak bij (half open) schuilhutten. De gids maakt dan een kampvuur, met koffie, thee en soms soep en Finse worstjes. De avondmaaltijden worden door de Finse gids klaargemaakt of worden kant en klaar gebracht.

Inbegrepen

 • Transfers Kuusamo luchthaven aansluitend op avondvlucht (dag 1) en middagvlucht (dag 7)
  Bij afwijkende vluchten zijn er extra transferkosten.
 • Verblijf op meerpersoonskamers en twee- of vierpersoonskamers
 • Gebruik slaapzakken in de hutten
 • Maaltijden op basis van volpension, vanaf diner dag 1 tot en met ontbijt op dag 7
 • Vervoer bagage tijdens de driedaagse trektocht
 • Diensten lokale gids

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Huur sneeuwschoenen en stokken (€40,- per paar)

Over de activiteiten

De sneeuwwandeltochten duren 4 tot 5 uur, exclusief de (lunch)pauzes. Deze tijden zijn bij benadering omdat het sneeuwwandelen sterk afhankelijk is van de hoeveelheid sneeuw. ‘s Morgens na het ontbijt vertrekken we tussen 9.00 en 10.00 uur. Tussen 15.00 en 16.00 komen we terug bij het hotel of de hut. Het terrein is zwak glooiend en de route gaat voornamelijk door taigabossen en over meren. Omdat de bagage tijdens de trektocht wordt vervoerd door een auto, is deze winterreis geschikt voor de beginnende sneeuwwandelaar.
De weersomstandigheden en de kou kunnen de sneeuwwandelingen extra zwaar maken. Temperaturen tot beneden de -20 ºC zijn dan ook niet ongewoon. Houd hier rekening mee wat de kleding betreft.

Over de groepssamenstelling

Je reist in een internationaal gezelschap en Engels is de voertaal. Behalve uit Nederland zullen de deelnemers aan deze reis uit Engeland, Oostenrijk en Zwitserland komen.

Extra's

Transfers

transfer Jatkonsalmi (Hossa) - Kuusamo luchthaven (vanaf € 165,- per boeking)

Aanvullende opties

Huur sneeuwschoenen

Wilt u sneeuwschoenen ter plaatse huren, dan dient u dit bij de boeking te vermelden. De sneeuwschoenen en de stokken liggen dan voor u klaar. U betaalt de huur, 40 € ter plaatse.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Finnair via Helsinki naar Kuusamo v.v.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aansluitend op de vlucht vanuit Helsinki die om 20.50 uur landt in Kuusamo, is er een transfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie. Voor de terugreis is er een transfer naar de luchthaven van Kuusamo die aansluit bij de vlucht die vertrekt om 14.05 uur.
Boek je zelf de vlucht naar Kuusamo, houdt hier dan rekening mee. Heb je andere vluchten geboekt, dan komen er extra kosten bij voor de transfers. De kosten bedragen ongeveer € 165 per rit voor 1-4 personen.

Let op: Op de reizen die vertrekken op 9 en 23 februari sluit de transfer naar de luchthaven op de laatste dag, aan op vlucht AY484, vertrek  07.20.

Begin februari gaat de zon rond 9.00 op en om 16.00 weer onder. Eind februari, begin maart gaat de zon om ongeveer 8.00 op en rond 18.00 onder.
De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -25 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter zeer droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving van Kuusamo zullen in de winter tussen de –10 ºC en de –15 ºC liggen. Een uitstekende uitrusting is daarom zeer belangrijk!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Finland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Euro’s voor privé-uitgaven. Tijdens de trektocht zijn er echter nauwelijks mogelijkheden om geld uit te geven.

Voor deze reis heb je een standaard sneeuwwandeluitrusting nodig. De huur van de sneeuwschoenen en stokken kost €40,- per reis. Wil je het materiaal huren, dan dien je dat bij de boeking te vermelden. De huur dient ter plaatse betaald te worden.
 In Finland kunnen de temperaturen ’s winters variëren van zeer koud met extreme temperaturen (-25 ºC) tot licht vriezend, mooi wintersportweer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Door de droge lucht voelt een dergelijke lage temperatuur echter niet zo extreem koud aan. Je kledinguitrusting moet van een uitstekende kwaliteit zijn. Hoe kouder het is, des te meer lagen trek je aan!

Paklijst

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Warme, goed geïsoleerde bergschoenen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Weekendtas
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleecejack/-trui
 • Handschoenen en warme overwanten
 • Muts en haarband
 • Warme sokken
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnebril
 • Bivakmuts
 • Alarmfluitje
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Thermos veldfles
 • Lang ondergoed
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Sneeuwbril
 • Gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een Finse gids. Hij of zij kent de route en de omgeving uitstekend. De gids zorgt er niet alleen voor dat alles vlekkeloos verloopt, maar kan ook veel vertellen over de streek en de bevolking. Er gaat geen SNP-reisleider mee. Je reist zelfstandig, zonder begeleiding naar Finland.

Voor een verblijf in Finland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
 
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Finland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Finland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Finland zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde in de Benelux. Eigendomsdelicten (diefstal etc.) komen beduidend minder voor.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

noorderlicht.jpg

Finland - Hossa

Sneeuwwandelen door de Finse taiga

Sneeuwwandeltrektocht langs hutten

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten