Ecuador - Avontuur in de Andes, 16 dagen Wandel langs lappendekens en door de páramo

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, pensions en een blokhut

Met twee volledig verzorgde trektochten verken je de schoonheid van de Andes. In de westelijke Cotopaxi-provincie wandel je langs het turquoise Quilotoa kratermeer, door de kloof van de Toachi rivier en door uitgestrekte gletsjerdalen ten noorden van Zumbahua. Met de Vicuña-trektocht van twee dagen op ca. 4000 meter hoogte loop je dwars door de vallei tussen de Chimborazo en de Carihuairazo. Door de páramo, de karakteristieke vegetatie van de Andes, trotseer je de elementen. Sta wellicht oog in oog met de zeldzame Andesvos, bezoek de kleurrijke weekmarkten van Otavalo en Zumbuahua en verblijf een paar nachten bij de hooglandindianen.

Uniek aan deze reis

 • Driedaagse trektocht westelijke Andes
 • Kleurrijke weekmarkten Otavalo & Zumbahua
 • Tweedaagse Vicuña trektocht
 • Veel optionele verlengingsmogelijkheden
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Ecuador - Avontuur in de Andes

Na aanvang in Quito, de hoofdstad van Ecuador, reis je af naar het noorden naar de provincie Imbabura. Je maakt er kennis met het Runa Tupari-project: een door lokale indiaanse gemeenschappen (in  Morochos, Santa Bárbara, La Calera en Tunibamba) opgezet, duurzaam project gecertificeerd door Rainforest Alliance. Tezamen met een lokale gids van een van deze gemeenschappen leer je veel over de lokale gebruiken en gewoontes. Otavalo is tevens de springplank om de prachtige wandeling rondom het Cuicocha kratermeer te maken. Verder zuidwaarts maak je een vierdaagse pensiontrektocht door het gebied dat ook wel wordt aangeduid als de ‘Laan der Vulkanen’. Geniet van het prachtige Quilotoa kratermeer, de spectaculaire Toachi-kloof en het ‘lappendeken’ cultuurland rond Zumbahua. Na een dagje uitrusten in een uitstekende en sfeervolle hosteria in Riobamba, trek je twee dagen over de flanken van Ecuadors hoogste berg, de Chimborazo. Het weidse paramólandschap - waar nog wilde vicuña’s voorkomen - en de spectaculaire uitzichten op deze 6310 meter hoge ijsreus, vormen in meer dan één opzicht een hoogtepunt van de reis.

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Een privétransfer (met Engelssprekende gids) brengt je in ca. 45 minuten naar je hotel in het moderne gedeelte van Quito.

De oude koloniale stad Quito is één van de mooiste steden van Latijns-Amerika en daarom ook terecht door de UNESCO als eerste stad op de Culturele Werelderfgoedlijst geplaatst. Verken de oude binnenstad met zijn statige Spaanse huizen, gezellige drukte en drie prachtige pleinen met vele kerken, kloosters en natuurlijk de oude en nieuwe kathedraal. Je zal aan je ademhaling merken dat Quito op 2850m hoogte ligt. Quito heeft voorts de mooiste musea van het land.

Overnachting in

Quito

Dag 2

Na het ontbijt reis je met de openbare bus in ca. 2,5 uur van Quito naar Otavalo. Vanaf hier nemen jullie een taxi om naar het nabij gelegen middenklasse hotel in het centrum van Otavalo te rijden.

 

Overnachting in

Otavalo

Dag 3

Deze dag maken jullie een excursie langs indiaanse gemeenschappen onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Mocht deze dag op een zaterdag vallen, dan verkennen jullie natuurlijk de markt van Otavalo. Zaterdag is de dag waarop de markt in alle hevigheid losbarst. Vanaf de dageraad kan je op de dierenmarkt terecht om te zien hoe de koeien, schapen, varkens en lama's van eigenaar wisselen. Daarna kan je in de straten en op de vele pleinen terecht waar het handelswaar tentoongespreid wordt op de grond of in de kraampjes. Het is een feest om door de wirwar aan straatjes te lopen en je te verbazen over al hetgeen dat je ziet.

Overnachting in

Otavalo

Dag 4

Vandaag maken jullie een mooie wandeling rondom het kratermeer Cuicocha in het Cotacachi-Cayapas reservaat, onder begeleiding van een Spaanssprekende gids (Engelssprekende gids tegen meerprijs). De diepblauwe kleur, de weidse uitzichten en de bloemrijke Andes en páramo-vegetatie maken deze wandeling op ca. 3100 meter hoogte rondom de kraterrand een geweldige dagexcursie voor elke natuurliefhebber. Het reservaat loopt vanaf de Andes-toppen tot aan de tropische bossen van de kustvlakte. De tocht gaat constant op en neer rondom de kraterrand, tot een maximale hoogte van 3400m. Nadat jullie de ingang zijn gepasseerd, rijden jullie nog zo’n 20 minuten verder over een onverharde weg, alvorens de wandeling begint. Geniet van de enorme planten- en bloemenpracht en de diversiteit aan orchideeën. Met een beetje geluk zien jullie ook caracara’s of condors. De rondwandeling duurt zo’n 4-5 uur en komt weer terug bij de entrée van het reservaat, vanwaar jullie worden teruggebracht naar het hotel.

Totale wandeltijd: 4-5 uur.

Mojanda meren & Fuya Fuya vulkaan of beklimming Imbabura vulkaan! Met onderstaande actieve optionele dagexcursies 'spice' je je reis. Indien je hiervan gebruik wil maken, regelen wij graag een extra hotelovernachting voor je.

 

Overnachting in

Otavalo

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

lagunas-de-mojanda.jpg

Wandeling Laguna Mojanda en Fuya Fuya vulkaan

Maak een prachtige dagwandeling rondom het Mojanda meer (3700 m.) en beklikm de Fuya Fuya vulkaan (4200 m.), een perfecte acclimatisatieberg indien je nog meer op hoogte wilt wandelen. Je wordt door een Engelstalige gids begeleid. Je bevindt je in een authentiek páramo landschap met haar kenmerkende ‘ichu’ grassen. Er zijn ook nog resten van de kreupelwoud zone, de hoogste boomvegetatie op de páramo. De wandeling naar de top gaat over een goed begaanbaar pad. Geniet onderweg van bloemen zoals verschillende soorten gentianen. Bovenop de Fuya Fuya heb je met helder weer een geweldig uitzicht op de Mojanda meren, nevelwouden richting de kust, Quito, de vulkanen Cotacachi en Imbabura en de omgeving van Otavalo. Ook de vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi, die het landschap in zuidoostelijke richting domineren, kun je wellicht zien. De wandeling naar beneden gaat over hetzelfde pad terug naar het Mojanda meer. Van hier word je weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd is ca. 1,5 uur en wandeltijd ca. 3,5-4 uur.

imbabura.jpg

Wandeling Imbabura

Beklim de gedoofde Imbabura vulkaan (4610 m) en geniet van weidse uitzichten op de vallei tussen Otavalo en Ibarra en de besneeuwde vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi. Vertrek vroeg in de ochtend onder begeleiding van een Engelssprekende gids. De rit naar de voet van de Imbabura vulkaan gaat via de stad Ibarra en de hoger gelegen dorpjes La Esperanza en San Clemente. In ca. 1,5 uur reis je over onverharde wegen naar het begin van de wandeling bij het dorpje Casha Pampa (3.300m). Het pad, afwisselend steil en minder steil maar nergens technisch, gaat door hoge páramo grassen. Hogerop volgen we de oostgraat door een gevarieerd terrein van vegetatie en rotsen. Het kan hier flink waaien. Na de graat kom je uit bij de voortop van de Imbabura. Voel je je fit genoeg en staat je conditie het toe, wandel dan verder rondom de kraterrand tot aan de hoofdtop op 4610 m. Voor de wandeling omhoog staat ca. 5 uur gepland. De terugweg gaat via dezelfde route en neemt ca. 3 uur in beslag. Je wordt vervolgens weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht waar je in de namiddag weer aankomt. Bij deze dagwandeling is het hebben van een goede conditie een vereiste. Het goed volbrengen van de wandeling op dag 3 (reis 265101) geeft een goede indicatie dat je deze dag aankunt. Tevens heb je dan een goede acclimatisatiedag gehad. De totale wandeltijd is ca. 5 uur stijgen en minimaal 3 uur dalen. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd ca. 2,5 uur en wandeltijd ca. 8-9 uur.

Dag 5

Met de taxi (ca. 15 minuten) naar Otavalo en de openbare bus (ca. 2,5 uur) reis je weer terug naar Quito. Verken 's middags de koloniale binnenstad van Quito of tref wellicht de laatste voorbereidingen voordat je morgen de westelijke Andes intrekt voor een paar zeer fraaie wandeldagen.

Overnachting in

Quito

Dag 6

Met een chauffeur en een Engelssprekende gids reis je af naar Isinliví, het startpunt van de trektocht. Met een beetje geluk heb je uitzicht op de Cotopaxi vulkaan (5897m), de op één na hoogste berg van Ecuador. Je overnacht in het hostal Llullu Llama.

Optionele dagexcursies! Voordat je vandaag doorreist naar Isinliví, kunnen de vogelliefhebbers hun hart ophalen met het reisarrangement Birdwatching Bellavista Cloudforest (reiscode 265705). Onderweg naar Isinliví, kun je ook het zeldzame Andes nevelwoud van Pasochoa verkennen of naar de flanken van wellicht Ecuador's meest iconische vulkaan, de Cotopaxi te gaan. Hieronder tref je meer informatie aan over deze optionele dagexcursies.

Overnachting in

Isinliví

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

pasochoa_nevelwoud.jpg

Pasochoa nevelwoud

Pasochoa is een uniek nevelwoud reservaat, waar je veel verschillende vogels kunt zien. In het reservaat zijn verschillende wandelingen uitgezet. De wandelingen - niet moeilijk en duidelijk aangegeven - worden begeleid door een lokale Engelssprekende gids die je uiteraard veel uitl;egt over de flora en fauna van het Pasochoa reservaat. Bij deze excursie is een boxlunch inbegrepen.

rtr8501att78.jpg

Cotopaxi dagexcursie

Het Cotopaxi Nationaal Park ontleent haar naam natuurlijk aan de kegel van de 5897 meter hoge vulkaan Cotopaxi. Rijdend vanuit Quito over de 'avenida der vulkanen' rijd je met je eigen reisgezelschap naar deze tweede hoogste berg van Ecuador. Langs het Limpiopungo meer de puinhellingen op tot een hoogte van 4500 meter. Vanaf hier volgt het korte, maar pittige duidelijk gemarkeerde pad omhoog tot aan de berghut op 4800 meter. De inspanning wordt beloond met een adembenemend uitzicht!

Bij deze dagexcursie is inbegrepen:

 • privé vervoer Quito - Isinliví 
 • Engels sprekende gids/chauffeur
 • lokale gids
 • lunchbox

Dag 7-8

In Isinliví vangt het driedaagse wandelavontuur aan onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Je verkent de grilligheid van de Andes in de westelijke Cotopaxi provincie waarbij je overnacht in eenvoudige pensions/hostals. Maximaal wordt er per dag zes uur gewandeld. Je zal genieten van het smaragdgroene water van het Quilotoa kratermeer, van de kloof die de Toachi rivier heeft uitgesleten en de uitgestrekte gletsjerdalen ten noorden van Zumbahua.

Op dag 8 wandel je van Chugchilan naar Quilotoa, bekend om de krater die met zijn omliggende heuvels de horizon van het landschap vormt. De vallei is op vele plaatsen bewoond door kleurrijke indianen die we vaak op het land zien werken of op zanderige en kale stukken grond een kleine kudde schapen hoeden. Langs de zandweg passeer je soms enorme scheuren die dwars door het landschap lopen die zijn gevormd door heftige aardbevingen die in dit gebied hebben plaatsgevonden. Verder links van de weg lopen de scheuren uit in een diepe kloof, die aan de andere kant van de Quilotoa krater verder loopt en daar het begin van de Toachi canyon vormt. Het dorpje Quilotoa bevindt zich op korte afstand van de kraterrand (3850m). Via een prachtig paadje, door korte kloofjes en over steile zandhellingen, kan je afdalen tot aan de oever van het meer. Heen en terug duurt deze wandeling zo’n twee uur. De groenblauwe kleur van het water is schitterend en verandert constant met het licht van de zon. Je overnacht in Quilotoa in een eenvoudig hostal.

Overnachting in

Cotopaxi-provincie

Dag 9

Op deze tweede dag van de wandeltocht volg je de kraterrand voor ongeveer een kwart, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op het Quilotoa meer. De afdaling begint vanaf de kraterrand (3850m.) naar de Toachi canyon tot aan de bodem op ca. 3000 meter. Je steekt hier de rivier over en loopt langs akkertjes die worden verbouwd door de inheemse Indiaanse bewoners, die hier tevens hun schapen hoeden. Een paar maal doorwaad je de rivier. De overnachting in Tigua, net buiten het dorpje gelegen, vindt plaats in een authentieke haciënda waar ze koeien, schapen en lama's houden. De eigenaresse verwelkomt al haar gasten hartverwarmend. De kachel wordt opgestookt, een canelazo wordt geserveerd: het voelt bijna als thuis komen.

Overnachting in

Tigua

Dag 10

Als vandaag een zaterdag is, dan bezoek je de markt in het dorpje Zumbuahua. Vanuit de wijde omgeving komen hooglandindianen af op de markt om lama's, schapen, kippen, groenten en fruit te verhandelen. Na afloop van het bezoek aan deze markt rijd je naar Latacunga, waar je overstapt op de openbare bus naar Baños, een rit van ca. 1,5 - 2 uur. Je overnacht de komende twee nachten in Baños.

Overnachting in

Baños

Dag 11

De weelderige natuur in de omgeving van Baños verraadt een aangename temperatuur in de stad die op 1800 meter hoogte ligt, ingeklemd tussen de uitlopers van de Andes. De groene omgeving en de ontspannen sfeer in Baños geven je een ander Ecuador-gevoel. De stad is niet voor niets naar 'baden' vernoemd door de warmwaterbronnen waarbij het water wordt verwarmd door de geothermische activiteiten, veroorzaakt door de nabij gelegen imposante Tungurahua vulkaan. De baden geven je de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen na de nodige activiteiten. Denk hierbij aan een mountainbiketocht naar 'El Pailon del Diablo' waarbij de rivier Pastaza zich door een nauwe kloof wringt, wat uiteraard een prachtige waterval oplevert. De omgeving leent zich verder perfect om te paard en te voet te verkennen. In het SNP informatiepakket adviseren wij jullie welke reisorganisatie leuke tours goed organiseert! De komende twee nachten verblijven jullie nabij het centrum in een aangenaam hotel met ruime kamers, een heerlijke tuin om te relaxen, goed ontbijt en overal WiFi.

Overnachting in

Baños

Dag 12

Als je op een vroeg tijdstip de openbare bus neemt naar Riobamba (ca. twee uur rijden), heb je de tijd om vanmiddag bijzondere excursies te doen in en rondom Riobamba, die je makkelijk kan regelen (met veel handige informatie in het SNP informatiepakket). Wij geven je voor vanmiddag een paar opties:

 • Vlakbij Riobamba ligt Cajabamba, een Indiaans dorpje bij het Colta Meer met enkele ruïnes van het vroegere Riobamba dat door een grote aardbeving in 1797 werd verwoest. Je kan er een tweeënhalf uur durende wandeling maken in de omgeving waarbij je indiaanse boeren aan het werk kan zien en van dichtbij kennismaakt met het leven op het platteland. Mocht je hier op een zondag zijn, dan wordt de wandeling gecombineerd met een bezoek aan de authentieke zondagmarkt van Cajabamba. 
 • Een andere leuke tocht is op 20 minuten vanuit Riobamba naar het dorpje Chambo, waar je ziet hoe de lokale bevolking bakstenen maakt van klei in grote baksteenovens. Even buiten het dorpje begint de 22 km lange fietsroute over een rustig binnenweggetje met prachtige uitzichten op Riobamba en de Chimborazo. Halverwege begint de afdaling door groene valleien met kleine boerderijen, met kans om bij goed weer één van de erupties van de actieve vulkaan Tungurahua te zien. Er wordt een korte stop gemaakt bij het karakteristieke Andes-dorpje Quimiag. De fietstocht eindigt met een spectaculaire afdaling naar Cubijíes.
 • Maak een excursie naar Puñin, een plaats waar ze fossielen hebben gevonden.
 • Ook Guano is leuk om zijn kunstnijverheid. Er worden vele tapijten geweven. Ook bevindt zich in Guano een klein museum, geheel gewijd aan een gemummificeerde priester die in de muren van een klooster lag begraven totdat een aardbeving het graf blootlegde. De culturele historische waarde van deze ontdekking wordt op zijn waarde ingeschat opdat toekomstige generaties kennis kunnen nemen van hun verre voorvaderen. 

De komende nacht verblijf je in een sfeervol hotel in een prachtig gerestaureerd historisch pand in het centrum van Riobamba.

Genieten van een ultieme inspanning! Verleng je verblijf in Riobamba voor een dagexcursie naar de Cotopaxi, een beklimming van de Cotopaxi in twee dagen of maak de Trekking El Altar in drie dagen. Ook kan je vanaf hier de Carihuairzao in twee dagen beklimmen. Tot slot is de Inca-trail over oude Inca-paden naar Ingapirca, de enige nog overgebleven Inca-ruïne van enige belangrijkheid, zeer de moeite waard.  

Overnachting in

Riobamba - Mansion Santa Isabella

Dag 13

Na het ontbijt rijden we met de auto naar het beginpunt van de wandeling op een hoogte van 3800m. aan de voet van de Chimborazo. Nadat je persoonlijke uitrusting (plus proviand, slaapzakken en maaltijden) op het paard is geladen - bagage die je niet nodig hebt blijft achter in het hotel – vangt de wandeling van 6-7 uur aan door de páramo, de karakteristieke vegetatie van de hoge Andes.

Na de eerste 1-2 uur wandelen over een kleine weg, kom je aan bij een berghut op 4200 m. vanaf waar je, met helder weer, een fraai uitzicht hebt over de Andes bergreeks, inclusief de vulkanen Tungurahua, Altar, Sangay, Chimborazo en Carihuairazo! Na een kleine stijging (tot aan 4400m), daal je af naar de Abraspungo vallei waarin bolvormige planten groeien, de typische groeiwijze op hoogte waarmee planten zich tegen de extreme kou en schaarse voedselgronden beschermen. Ook deer’s antler en kleurrijke korstmossen komen er voor. Het is tevens het leefgebied van vicuñas, de niet gedomesticeerde familie van kameelachtigen die alleen in deze regio van Ecuador voorkomen. Met een beetje geluk spot je de Chimborazo Hillstar, een endemische kolibrisoort in de hoge Andes. Je brengt de nacht door in de berghut van de indígena gemeenschap van de Mechahuasca.


Overnachting in

Chimborazo - berghut indígena gemeenschap Mechahuasca

Dag 14

Na het ontbijt vervolgen we de wandeling die wederom iets van 6-7 uur zal duren. Vanaf Mechahuasca wandelen we op de noordwestflank van de Chimborazo. We wandelen vandaag over El Arenal, het woestijnachtige deel van het Chimborazo Reservaat. De planten chuquiragua en arquitecta komen hier in overvloede voor, veel meer dan gisteren in 't vochtige ecosysteem van die dag. Enkele planten die je wel exclusief op deze dag zult zien zijn de Woolly Senecio (in Engels ook bekend als de Cocoon Plant) en de endemische boom Piquil. Met een beetje helder weer kun je genieten van de gletsjers op de Chimborazo. In de middag komen we aan bij de Carrel berghut (4800 m.) waar de tweedaagse Vicuña-trektocht eindigt. Met een privé transfer rijd je vanaf grote hoogte door een oogverblindend landschap terug naar Riobamba.

 

 

Overnachting in

Riobamba - Mansion Santa Isabella

Dag 15

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Riobamba. Met de openbare bus reis je door de Laan der Vulkanen naar de hoofdstad Quito. Een laatste middag om nog op zoek te gaan naar souvenirs, een gezellig terrasje te pakken of 's avonds in de wijken Mariscal en La Floresta de 'novo andino' cuisine te ontdekken. Check www.experiencequito.com maar eens: het staat bol van de activiteiten. Je overnacht weer in hetzelfde hotel als bij aanvang in Quito: een beetje thuiskomen dus.

Overnachting in

Quito

Dag 16

Na het ontbijt vindt de transfer plaats naar de luchthaven van Quito (rijafstand van ca. 70 km) voor je aansluitende vlucht en eindigt hier deze wandelreis.

Verlenging Amazone-woud! Verken het faunistisch reservaat Cuyabeno of het nationale park Yasuní. Klik Amazonewoud * Sani Lodge (reiscode 265838) voor een van de vele reisarrangementen die SNP aanbiedt.  

Verlenging Galápagos archipel! Uiteraard kan je vanaf Quito de wandelreis verlengen met een bezoek aan de Galápagos-archipel. Klik op Galápagos * Letty First Class (reiscode 265647), één van de vele reisarrangementen die SNP aanbiedt naar de Galápagos-archipel. Wij adviseren je graag over de eilanden met elk hun bijzonderheden, een passend (motor)jacht qua comfort, een vaarroute, het aantal dagen (4-15 dagen) en de reissom die past bij je budget.

NB Programma

 • De weekmarkt in Otavalo is op het zaterdag het grootst en meest toeristisch. De markt vindt op kleinere schaal plaats op woensdag. In Zumbuahua is de zeer authentieke weekmarkt altijd op een zaterdag. Mocht je er op de zaterdag zijn (dag 10 van het programma) dan verken je deze markt natuurlijk. Indien de eerste dag van deze reis een donderdag is, dan ben je in de gelegenheid om beide markten te bezoeken. 
 • In deze reis is op dag 12 de treinreis niet opgenomen. De trein, beter bekend als de ‘Nariz del Diablo’ (de Duivelsneus), is een moderne trein. De route voert je langs een steil traject al zigzaggend naar beneden. Het zelfde traject wordt terug afgelegd (duur ca. 2,5 uur). Vertrek op alle dagen mogelijk (08.00 en 11.00 uur), behalve op maandag. Mocht je interesse hebben in deze treinreis, dan adviseren we je hierin graag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht voornamelijk in middenklasse hotels met privé-sanitair. Tijdens twee overnachtingen (Isinlivi en Tigua) deel je de sanitaire voorzieningen. Één nacht slaap je in de berghut Portal Andino, op 4200 meter hoogte in het Chimborazo reservaat. De berghut bestaat uit twee kleine kamers met elk twee éénpersoonsbedden. Als hier geen plaats is dan overnacht je in de slaapzaal met meerdere éénpersoonsbedden. De douche (geen warm water aanwezig) en de wc worden gedeeld met de andere gasten. De eenvoudige overnachtingsplek in Quilotoa (dag 8) wordt door de lokale bevolking gerund en ligt zeer goed op de wandelroute.

Duurzaamheid

De SNP agent in Ecuador is lid van het ‘Q’ certificeringsprogramma van Quito Turismo, een instelling die toeristische ondernemingen assisteert bij het uitzetten van hun duurzaamheidsbeleid. De agent is gehuisvest in een duurzaam onderkomen opgetrokken uit zoveel mogelijk lokale en duurzame materialen en moderne technologieën om de CO2 uitstoot te reduceren. De inrichting is voorzien van een energiezuinige lift, bewegingssensoren voor het licht en energie wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Het water wordt volledig verwarmd door het opwekken van energie middels zonnepanelen. Het jacht ‘Galapagos Odyssey’, die de agent beheert en exploiteert, is voorzien van nieuwe energiezuinige motoren. De agent gaat is altijd op zoek naar  nieuwe projecten die ten gunste komen aan de natuur en de maatschappij. 

Inbegrepen

 • 9 nachten o.b.v. logies en ontbijt (Quito, Otavalo, Baños en Riobamba)
 • 4 nachten o.b.v. half pension (dag 6 t/m 9)
 • 3 daagse trek Isinlivi naar Tigua incl. dekens en bagagetransport
 • Tweedaagse trek 'Vicuña' o.b.v. vol pension (dag 13,14) incl. slaapzak en bagagetransport
 • Wandeling (dag 3) langs indiaanse gemeenschappen met lokale gids
 • Wandeling (dag 4) Cuicocha incl. Spaanssprekende gids, transport, lunchbox en entree
 • Twee airporttransfers (dag 1 en 16)
 • Privévervoer dag 6 (Quito-Isinliví) en Riobamba-Vicuñatrek v.v. (dag 13 en 14)
 • Openbaar vervoer (dag 2, 5, 10, 12 en 15)
 • Engelssprekende gids (dag 3, dagen 6 t/m 10 en dag 13 en 14)
 • Kaart Ecuador (1:650.000)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

De 'zwaarte' van deze wandelreis hebben we gecategoriseerd op 3. Er zitten niet echt hele zware wandelingen bij. Het wandelen op grote hoogte maakt het wandelen natuurlijk wel zwaarder, evenals het altijd snel wisselende bergklimaat. Het meenemen van warme- en regenkleidng is een vereiste. Je wandelt maximaal 6 uur per dag en je wandelbagage is beperkt tot een dagrugzakje met je persoonlijke spullen (o.a. regenkledij, warme trui, lunch, snacks en event. camera's). Bij de dag tot dag beschrijving lees je meer gedetailleerde informatie over de zwaarte van de wandelingen. 

Extra's

Excursies

pasochoa_nevelwoud.jpg

Pasochoa nevelwoud (vanaf € 146,- per persoon)

Pasochoa is een uniek nevelwoud reservaat, waar je veel verschillende vogels kunt zien. In het reservaat zijn verschillende wandelingen uitgezet. De wandelingen - niet moeilijk en duidelijk aangegeven - worden begeleid door een lokale Engelssprekende gids die je uiteraard veel uitl;egt over de flora en fauna van het Pasochoa reservaat. Bij deze excursie is een boxlunch inbegrepen.

de_top_van_de_chimborazo_in_zicht.jpg

Hidden Valleys (vanaf € 76,- per persoon)

Met 6263 meter hoogte (onlangs in 2016 door de Franse expeditie 'Mision Geodesica' bijgesteld), is de Chimborazo niet alleen Ecuadors hoogste berg, maar het vormt ook het decor van een spectaculaire downhill met de mountainbike. Je rijdt door traditionele dorpjes waar paarden nog een gangbaar vervoermiddel zijn. Het hooggebergte met gigantische rotsformaties en kleine watervallen wordt doorsneden door groene valleien. Het eerste deel van de afdaling gaat per mountainbike (8 km over een onverharde weg van 4800 m naar 4230 m). Hierna rijd je 10 minuten in de auto tot aan het startpunt van het tweede deel (46 km.). De route over een rustige weg eindigt in een buitenwijk van de stad Ambato, op 2500 m. hoogte.

Tijdens deze fietstour - die in een internationale groep plaatsvindt (tegen meerprijs maak je deze excursie met je eigen reisgezelschap; vanaf 2 deelnemers) - kun je optioneel eerst de wandeling van berghut Carrel op 4800 m. hoogte naar de Whymper hut op 5060 m. maken. Vanaf Ambato rijd je terug naar Riobamba of je zet je reis zelf voort naar Baños, Latacunga of Quito.

Belangrijke informatie vooraf

 • De excursie vindt in een internationale groep plaats, tegen meerprijs kan deze ook privé worden aangeboden vanaf 2 deelnemers.
 • Minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar.
 • Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, gemiddelde ligt tussen de 4 en 8 deelnemers.
 • Aankomst in Riobamba rond 17.30 uur.

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • privé-vervoer / bezemwagen tijdens de afdaling
 • lunch en koffie, thee, gezuiverd drinkwater
 • mountain bike met helm, knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, bivakmuts en skibril
 • entree permit Chimborazo Reservaat

lagunas-de-mojanda.jpg

Wandeling Laguna Mojanda en Fuya Fuya vulkaan (vanaf € 94,- per persoon)

Maak een prachtige dagwandeling rondom het Mojanda meer (3700 m.) en beklikm de Fuya Fuya vulkaan (4200 m.), een perfecte acclimatisatieberg indien je nog meer op hoogte wilt wandelen. Je wordt door een Engelstalige gids begeleid. Je bevindt je in een authentiek páramo landschap met haar kenmerkende ‘ichu’ grassen. Er zijn ook nog resten van de kreupelwoud zone, de hoogste boomvegetatie op de páramo. De wandeling naar de top gaat over een goed begaanbaar pad. Geniet onderweg van bloemen zoals verschillende soorten gentianen. Bovenop de Fuya Fuya heb je met helder weer een geweldig uitzicht op de Mojanda meren, nevelwouden richting de kust, Quito, de vulkanen Cotacachi en Imbabura en de omgeving van Otavalo. Ook de vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi, die het landschap in zuidoostelijke richting domineren, kun je wellicht zien. De wandeling naar beneden gaat over hetzelfde pad terug naar het Mojanda meer. Van hier word je weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd is ca. 1,5 uur en wandeltijd ca. 3,5-4 uur.

imbabura.jpg

Wandeling Imbabura (vanaf € 139,- per persoon)

Beklim de gedoofde Imbabura vulkaan (4610 m) en geniet van weidse uitzichten op de vallei tussen Otavalo en Ibarra en de besneeuwde vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi. Vertrek vroeg in de ochtend onder begeleiding van een Engelssprekende gids. De rit naar de voet van de Imbabura vulkaan gaat via de stad Ibarra en de hoger gelegen dorpjes La Esperanza en San Clemente. In ca. 1,5 uur reis je over onverharde wegen naar het begin van de wandeling bij het dorpje Casha Pampa (3.300m). Het pad, afwisselend steil en minder steil maar nergens technisch, gaat door hoge páramo grassen. Hogerop volgen we de oostgraat door een gevarieerd terrein van vegetatie en rotsen. Het kan hier flink waaien. Na de graat kom je uit bij de voortop van de Imbabura. Voel je je fit genoeg en staat je conditie het toe, wandel dan verder rondom de kraterrand tot aan de hoofdtop op 4610 m. Voor de wandeling omhoog staat ca. 5 uur gepland. De terugweg gaat via dezelfde route en neemt ca. 3 uur in beslag. Je wordt vervolgens weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht waar je in de namiddag weer aankomt. Bij deze dagwandeling is het hebben van een goede conditie een vereiste. Het goed volbrengen van de wandeling op dag 3 (reis 265101) geeft een goede indicatie dat je deze dag aankunt. Tevens heb je dan een goede acclimatisatiedag gehad. De totale wandeltijd is ca. 5 uur stijgen en minimaal 3 uur dalen. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd ca. 2,5 uur en wandeltijd ca. 8-9 uur.

met_de_raft_over_de_rio_toachi.jpg

Andes Noord *  Raft Toachi & Río Blanco in 1 dag (vanaf € 87,- per persoon)

Een raftingtrip over de Rio Toachi en de Rio Blanco, twee van Ecuadors mooiste raftingrivieren! Terwijl u raft over de Río Toachi, één vrij smalle en ondiepe rivier met veel rotsen en enkele spannende stroomversnellingen, merkt u al snel dat dit onder een categorie IV stroomversnelling valt. De Río Blanco is veel breder en vervoert veel meer water. De golven zijn hier buitengewoon spectaculair maar doordat er minder rotsen zijn is er minder techniek en werk vereist dan op de Toachi. Ervaring is voor deze bouwsteen niet vereist maar u moet wel tegen een stootje kunnen en niet bang zijn voor water. U doet deze tocht met Ecuadors beste rafttouroperator.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Quito.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Het weer in Ecuador laat zich beschrijven in droge en natte perioden en is sterk afhankelijk van waar je je bevindt: de kuststreek, de Andes of het tropisch regenwoud. In de Andes, waar deze wandelreis zich afspeelt, is de invloed van de golfstromen merkbaar, maar in mindere mate dan aan de kust. Hier zijn lokale klimaatverschillen veel belangrijker dan seizoensinvloeden. In grote lijnen geldt voor het gebergte dat regen en zon elkaar voortdurend afwisselen. De temperatuur varieert van ongeveer 10 tot 20°C op een gemiddelde hoogte van 2500 m. De lucht is ijl op deze hoogte en de straling van de zon sterk.

De beste maanden om deze wandelreis te maken zijn de maanden mei tot en met augustus. Tijdens deze zomerse periode regent het normaal gesproken minder. De nachten zijn verhoudingsgewijs iets minder koud in het gebied van Chugchilan, Quilotoa en Zumbahua, omdat deze plaatsen in de páramo liggen. Rondom het gebied van de Chimborazo en de Carihuairazo is het ’s nachts een stuk kouder omdat het gebied een stuk hoger ligt in bergachtig gebied. In de maanden juli en augustus kan het erg stoffig zijn in het gebied Zumbahua en Chugchilán: neem dus een bril mee als je contactlenzen draagt! In het regenseizoen (tussen februari en mei) regent het minimaal een paar dagen per week. Op de eerste en laatste dagen van deze trekking kunnen de paden wat modderig worden. In zijn algemeenheid geldt dat het ’s nachts boven de 3500 meter vriest gedurende het gehele jaar. De maanden november en december en de tweede helft van maart en april raden wij af, omdat het in deze maanden te veel regent. Auto’s kunnen niet overal komen en je ondervindt te veel last van de regen en de modder, waardoor de wandeldagen te lang en te vermoeiend worden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Andes ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Duurzaamheid partner
De SNP agent in Ecuador is lid van het ‘Q’ certificeringsprogramma van Quito Turismo, een instelling die toeristische ondernemingen assisteert bij het uitzetten van hun duurzaamheidsbeleid. De agent is gehuisvest in een duurzaam onderkomen opgetrokken uit zoveel mogelijk lokale en duurzame materialen en moderne technologieën om de CO2 uitstoot te reduceren. De inrichting is voorzien van een energiezuinige lift, bewegingssensoren voor het licht en energie wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Het water wordt volledig verwarmd door het opwekken van energie middels zonnepanelen. Het jacht ‘Galapagos Odyssey’, die de agent beheert en exploiteert, is voorzien van nieuwe energiezuinige motoren. De agent gaat is altijd op zoek naar  nieuwe projecten die ten gunste komen aan de natuur en de maatschappij. 

Een aantal bijkomende kosten zoals maaltijden, entreeprijzen (o.a. Cuicocha à US$ 2 p.p., Cotopaxi US$ 10 p.p., Chimborazo US$ 10 p.p., Quilotoa US$ 1 p.p.) en fooien zijn niet bij de reissom inbegrepen. Met betrekking tot de fooien gelden er op het vaste land geen richtlijnen, echter wij geven je hierbij wel een advies. Voor je verblijf bij de hooglandindianen nabij Otavalo kan je denken aan US$ 10 per dag voor de gids en ca. US$ 10 per dag voor de familie. Voor de trekking (dag 6 t/m 10) adviseren wij US$ 15 per dag voor de gids en US$ 15 per dag voor de mannen die de paarden begeleiden. Voor de tweedaagse trektocht Chimborazo-Carihuairazo (dag 13 en 14) adviseren wij US$ 20. Maar zoals algemeen geldt, de service moet goed zijn en het is nog steeds aan jou om te bepalen of je deze fooi wil geven of niet. Over het algemeen waardeert men een fooi zeer!
Wij adviseren je minimaal € 300,- aan zakgeld mee te nemen. Mocht dat ontoereikend zijn dan kan je ter plaatse makkelijk geld pinnen (Cirrus, Mastercard, Visa). Persoonlijke uitgaven (souvenirs, kaarten, fooien et cetera) dien je bij het vermelde minimale zakgeldbedrag nog op te tellen.

Deze reis vindt zeer afwisselend plaats per openbare bus en met privévervoer. Op de dagen 6, 13 en 14 staat je privévervoer ter beschikking met een Spaanssprekende chauffeur. Op de dagen  2, 5, 10, 12 en 15 reis je met de openbare bus waarvoor de kaartjes voor je geregeld worden. Daarnaast zijn de luchthaventransfers bij aankomst en vertrek voor je geregeld.  

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Rugzak/weekendtas
 • Bergschoenen
 • Lichte schoenen (voor na het wandelen/stadsbezoek)
 • Warme kleding (o.a. fleece jack & windstopper)
 • Regenkleding
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Warme kleding
 • Eventueel een lakenzak
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Eventueel verrekijker
 • Zaklamp
 • Veldfles
 • Handdoek
 • Lippencrème met UV-filter

Omdat je tijdens deze reis voornamelijk op grote hoogte overnacht (2000 - 3300 meter) en soms boven de 4000 meter wandelingen maakt, raden wij je aan om warme kleding mee te nemen die je het liefst in lagen kan aandoen en weer uitdoen. Je wandelt alleen op dag 7 en 8 met je eigen dagrugzakje. Je overige bagage wordt per ezel/paard vervoerd. Na afloop van deze trekking wordt je bagage met de auto vervoerd naar Zumbahua. Het meenemen van een slaapzak is niet nodig. Tijdens de overnachting in de tent op dag 13 wordt er een slaapzak verstrekt en tijdens het verblijf bij het Quilotoa kratermeer zijn voldoende dekens op de kamer. Een eigen lakenzak meenemen raden we wel aan.

Voor Ecuador is het verplicht om bij aankomst op de internationale luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je verzekerd bent voor minimaal medische kosten. Mocht je dit bewijs ter plaatse niet kunnen overleggen, dan ben je verplicht ter plaatse een medische verzekering af te sluiten. 

Voor een verblijf in Ecuador hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Tevens dient u vanaf februari 2018 in het bezit te zijn van een reisverzekering waarin verplicht moet zijn opgenomen dat u voor medische kosten bent verzekerd.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, mn. in gebieden lager gelegen dan 2.300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar Malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1.500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil, Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1.500 m hoogte en op de Galapagos Eilanden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Vicuna_trektocht_01_WEB.jpg

Ecuador - Avontuur in de Andes

Wandel langs lappendekens en door de páramo

Wandelvakantie langs hotels, pensions en een blokhut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten