Terug naar Ecuador

Beklimming vanuit berghut

De beklimming van de Cotopaxi vulkaan zal bij helder weer in meer dan één opzicht een hoogtepunt van uw reis blijken te zijn. De uitzichten zijn echt fenomenaal. Het is echter een zware excursie, enerzijds door het klimmen en dalen over de vaak plakkerige sneeuw, anderzijds door de grote hoogte en het gebrek aan zuurstof. Wilt u een beklimming gaan proberen blijft u dan tenminste de week voorafgaand in het hoogland tussen de 3000 en 4000 meter hoogte om te acclimatiseren.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 265502
2 dagen

Ecuador - Andes Noord * Cotopaxi Beklimming

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Tijdens deze tweedaagse excursie die start en eindigt in Riobamba doet u een poging de top te bedwingen van de 5897 meter hoge Cotopaxi vulkaan. De eerste dag vertrekt u per pick-up of busje naar de op 4600 m. hoogte gelegen parkeerplaats op de flanken van de vulkaan. Vanaf hier loopt u met de volledige uitrusting naar de berghut op 4800 m. hoogte. ’s Middags oefent u enkele basis-klimtechnieken op de gletsjer. In de berghut wordt de lunch en het diner geserveerd. Omdat de beklimming de volgende dag vroeg aanvangt en nog in het donker vertrekt, zult u er vanavond vroeg induiken.

Overnachting in

Cotopaxi - berghut - Berghut Cotopaxi

Dag 2

Rond middernacht maakt u zich klaar om aan de beklimming van de top te beginnen. Er wordt nog een ontbijtje geserveerd en snacks gaan mee voor tijdens de beklimming. De klim is technisch niet moeilijk, al zult u met behulp van de gids wel verschillende gletsjerspleten oversteken. Verder zijn een goede conditie en doorzettingsvermogen onmisbaar. Na ca. 6 uur bereikt u de top. Bij helder weer heeft u vanaf de top spectaculaire uitzichten over de laan der vulkanen en in de krater van de actieve Cotopaxi. U daalt in ca. 3 uur af naar de hut. Onderweg terug naar Riobamba wordt er nog geluncht.

NB Programma

Op aanvraag regelen wij graag voor u ook een dagexcursie naar de Cotopaxi! Meer informatie kunt u opvragen bij onze afdeling Avontuur op maat.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens deze beklimming zijn inbegrepen, maar de ervaring leert dat men door de inspanning vaak veel behoefte heeft aan ‘energie’. Het is verstandig voor uzelf wat extraatjes in de vorm van chocolade, noten of 'candy bars' mee te nemen.

Inbegrepen

 • Vervoer van en naar Riobamba
 • Engelssprekende berggids (1 gids per maximaal 2 deelnemers)
 • Overnachting in berghut (incl. matrassen)
 • Slaapzak met lakenzak
 • Dag 1 lunchpakket en diner in berghut
 • Dag 2 ontbijt, snacks voor tijdens de klim en lunch
 • Drinkwater
 • Volledige klimuitrusting (zie 'paklijst')
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • Uitgaven van persoonlijke aard (o.a. drankjes en fooien)

Niveau

Uitdagende beklimming met zware tochten in hooggebergte. Alleen geschikt voor deelnemers met een uitstekende conditie.

Praktische informatie

U kunt deze beklimming in principe het gehele jaar door ondernemen. Houdt u echter rekening met de maanden met de meeste regen: oktober, maart en april.

De Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid van Ecuador. In de Ecuadoriaanse steden zijn veel pinautomaten en vaak kunt u hier terecht met een bankpas van Visa/Plus en MasterCard/Cirrus/Maestro. Enkele automaten accepteren ook American Express en Diners club. Hoewel veel mensen tegenwoordig pas bij aankomst in het land pinnen, is het in Ecuador verstandig om wat geld achter de hand te hebben.

Het is noodzakelijk om voldoende acclimatisatie te hebben, bij voorkeur door middel van een meerdaagse trektocht in de hooglanden.

U dient het volgende mee te nemen op reis:

 • Grote dagrugzak (om  (75–85 liter) om de uitrusting van de parkeerplaats naar de hut te dragen (ca. 1 uur lopen)
 • Dagrugzak (ca. 35 l) voor de beklimming
 • Voldoende warme en waterdichte kleding (goede sokken, thermisch ondergoed, fleecetrui, goretex jas en broek) 
 • Zonnebrandcréme
 • kleding: thermisch ondergoed, warme trekking sokken, goretex jas en broek
 • zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor (50 of hoger)
 • Lippenzalf
 • Persoonlijke toiletspullen en persoonlijke medicijnen

Indien u een bril draagt, dient u zelf uw eigen gletsjerbril mee te nemen. Het is immers niet mogelijk om de gletsjerbrillen ter plaatse te gebruiken met het dragen van een gewone bril. Contactlenzen zijn een goed alternatief.

 

Onze lokaal agent draagt ter plaatse zorg voor:

 • Klimschoenen (maat 37 t/m 47)
 • Stijgijzers
 • Ijspickel
 • Klimtouw
 • Klimhelm
 • Klimgordel met mesketonhaak
 • Gamaschen
 • Fleece handschoenen en overwanten
 • Bivakmuts
 • Hoofdlamp
 • Gletsjerbril (Indien u een bril draagt en geen contactlenzen gebruikt, dient u een eigen gletsjerbril mee te nemen)
 • Warme slaapzak met lakenzak
 • Thermosfles

Nov 2015: De beklimming van de Cotopaxi is tijdelijk niet mogelijk vanwege eruptieverschijnselen. Als de autoriteiten dit verbod weer opheffen, zal het weer mogelijk zijn deze beklimming te boeken.

Voor een verblijf in Ecuador hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Tevens dient u vanaf februari 2018 in het bezit te zijn van een reisverzekering waarin verplicht moet zijn opgenomen dat u voor medische kosten bent verzekerd.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, mn. in gebieden lager gelegen dan 2.300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar Malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1.500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil, Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1.500 m hoogte en op de Galapagos Eilanden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Sinds 2015 is er sprake van een zikavirusuitbraak in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt overgebracht door een bepaalde steekmug en de gebruikelijke antimuggenmaatregelen moeten in acht worden genomen. Het zikavirus lijkt vooral een groter risico mee te brengen voor zwangere vrouwen op afwijkingen van het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dient u nog meer op uw tellen te passen dan op het platteland. U kunt het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs