Terug naar Ecuador

Trektocht vanuit tenten

Langs de 'snelweg' van de chasquis door de Andes naar Ecuador's belangrijkste Inca-ruïne: Ingapirca. Tijdens deze driedaagse- trekking geniet u volop van de wijdse páramo- en berglandschappen om u heen. Onderweg komt u huizen van lokale bewoners en vee tegen. Het landschap is schitterend en ook het feit dat u over de oude Inca-weg loopt maakt deze route speciaal. De trektocht eindigt bij Ingapirca, een Inca-ruïne uit de 15de eeuw met als hoogtepunt het 'Adoratorio', oftewel de Tempel van de Zon!

Zwaarte
Comfort
vanaf € 468
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 265904
3 dagen

Ecuador - Andes Centraal * Inca-trail naar Ingapirca

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

's Ochtends wordt u opgehaald bij uw hotel of het busstation in Riobamba, hier reist u per transfer naar Achupallas. Dit is het startpunt van uw reis en ligt op 3300 meter hoogte. Voordat u op pad gaat wordt de bagage (alleen benodigd voor tijdens de trekking) op de muildieren geladen. Onderweg wandelt u over de páramo, een ecosysteem met vele meren en graslanden die zich afwisselen met hoge struiken en kleine bossen. In 3 tot 4 uur stijgt u tot een hoogte van 3850 meter waar het kamp wordt opgeslagen voor de eerste nacht.

Overnachting in

Inca trail - kamperen

Dag 2

De tweede dag begint met een pittige klim van 3850 meter naar 4400 meter, het hoogste punt van deze trektocht. Tijdens deze wandeling, die zo'n 3,5 uur duurt, passeert u de Laguna Tres Cruces en de Laguna Sansahuín. Vanaf dit punt heeft u een schitterend uitzicht op Sansahuín, een van de vele meren in dit gebied. Na het bereiken van het hoogste punt wandelt u nog eens 3 uur, en daalt af naar 3915 meter. U komt aan bij de ruïnes van Paredones, ooit een pleisterplaats voor de Inca-boodschappers. Vanaf hier vervolgen we het Inca pad in zuidwestelijke richting tot aan het dorpje San José waar u kampeert. Vandaag is de dag dat u het duidelijkst de restanten van de oude Inca-weg kunt zien. U bent dan ook het verst verwijderd van de dorpen. De Inca-weg liep zo'n 5000 km. van Chili (ten zuiden van Santiago) tot aan Quito. Het was in die tijd het grootste wegennet ter wereld en zelfs uitgestrekter dan dat van de Romeinen. De Inca-boodschappers (Chasquis) liepen van de ene Tambo naar de andere waar ze elkaar aflosten.

Overnachting in

San José - kamperen

Dag 3

U verlaat San José en wandelt verder zuidwaarts. Het grootste deel van de 4 - 5 uur durende wandeling daalt u af; in totaal zo'n 800 meter. U passeert enkele kleine dorpjes vanwaar u de ruïnes van Ingapirca al kunt zien liggen. Na aankomst wordt u door uw gids rondgeleid door de ruïnes en het lokatie-museum van Ingapirca. Daarna wordt u teruggebracht naar Riobamba of u rijdt op eigen gelegenheid in circa 2 uur per openbare bus door naar Cuenca.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens deze trektocht zijn inbegrepen, maar de ervaring leert dat men door de pittige hoogte en de inspanning vaak veel behoefte heeft aan ‘energie’. Het is verstandig voor uzelf wat extraatjes in de vorm van chocolade, noten of 'candy bars' mee te nemen.

Inbegrepen

 • transfers van en naar Riobamba
 • maaltijden o.b.v. volpension
 • overnachtingen in tweepersoonstenten
 • bagagevervoer door muildieren
 • Engelstalige lokale gids (Engels/Spaans)
 • gebruik kampeeruitrusting (incl slaapzak & matje)

Niet inbegrepen

 • entree Ingapirca (ca. US$ 6 p.p.)
 • privétransfer naar Cuenca (optioneel)
 • persoonlijke uitgaven

Niveau

In het algemeen is het inschatten van de zwaarte van trektochten lastig. De ervaring leert dat de wandeltempo’s zeer uiteenlopen en dat wat voor de één zwaar is, voor de ander prima te doen is. Deze verschillende opvattingen zijn deels te verklaren door verschillen in klimaat en hoogte. Bij mooi zonnig weer is het op de páramo een stuk aangenamer wandelen dan bij harde wind en regen c.q. sneeuw of hagel!.  Hoe men reageert op de hoogte is per persoon wisselend. De één heeft meer last van kortademigheid en vermoeidheid vanwege de hoogte dan de ander. Voor deze trektocht is het aanbevolen dat men een basis-acclimatisatie verricht, dus al een aantal dagen in de Andes verblijft en bij voorkeur vooraf ook enkele (dag)wandelingen op hoogte maakt.

Voor deze trekking geldt specifiek dat een goede conditie vereist is. Dag 1 en dag 2 van de Inca Trail zijn niet al te zwaar, maar dag 2 is een lange wandeldag (gemiddeld 7 uur). Het aantal te stijgen meters per dag is niet al te groot, maar het is wel een trektocht op hoogte en dus is een basis-acclimatisatie aanbevolen. Uw bagage wordt vervoerd.

Praktische informatie

U kunt deze beklimming in principe het gehele jaar door ondernemen. Houdt u echter rekening met de maanden met de meeste regen: oktober, maart en april.

Klimaat Ecuador
In Ecuador zijn geen echte zomers en winters, het weer varieert per regio. De temperaturen worden mede bepaald door de hoogte van een gebied. De warmste en droogste maanden in het Andes-gebergte zijn juni tot september, maar dit geldt niet overal omdat er verschillende microklimaten in dit gebied te vinden zijn. Buiten deze maanden om wordt het weer in het Andes-gebergte gekenmerkt door zonnige, heldere ochtenden en bewolkte, vaak natte middagen. In het Amazonewoud is het het hele jaar door warm, vochtig en regenachtig, al zijn er van augustus tot september en van december tot februari korte onderbrekingen van de dagelijkse regenbuien. Aan de kust is het verschil tussen natte en droge seizoenen goed merkbaar. De beste reisperiode is van december tot april. Buien worden dan afgewisseld met helderblauwe luchten en hoge temperaturen. Van mei tot november is het vaak bewolkt, relatief koel en er is minder kans op regen, vooral in het zuiden.  

De Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid van Ecuador. In de Ecuadoriaanse steden zijn veel pinautomaten en vaak kunt u hier terecht met een bankpas van Visa/Plus en MasterCard/Cirrus/Maestro. Enkele automaten accepteren ook American Express en Diners club. Hoewel veel mensen tegenwoordig pas bij aankomst in het land pinnen, is het in Ecuador verstandig om wat geld achter de hand te hebben.

Het is noodzakelijk om een basis acclimatisatie te hebben in verband met overnachtingen op hoogte van 3800 / 3900 meter hoogte.

De volgende items dient u zelf mee te nemen:

 • Middelgrote dagrugzak
 • Voldoende lagen warme en waterdichte kleding (o.a. stevige sokken, thermisch ondergoed, fleecetrui en goretex jas)
 • Zonnebrandcréme

De lokaal agent verzorgd ter plaatse:

 • Rubberlaarzen voor de modderige delen van de trektocht (maat 37 t/m 47)
 • Twee- persoonstenten
 • Thermarest slaapmatjes
 • Warme slaapzak met fleece lakenzak
 • Thermosfles
 • Waterdichte plunjebalen voor vervoer van de uitrusting

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, met name in gebieden lager gelegen dan 2300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil en Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1500 m hoogte en op de Galápagos eilanden komt geen malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)

Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, Thuisvaccinatie.nl biedt hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Prijsinformatie

09 juli 2020 - 31 december 2020
2 personen € 468
3 personen € 468
4 personen € 427
5 personen € 427
6 personen € 427

01 januari 2021 - 31 december 2021
2 personen € 482
3 personen € 482
4 personen € 440
5 personen € 440
6 personen € 440

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs