Terug naar Ecuador

Verblijf vanuit cabana's

Verken het Cuyabeno Reserve in het noordelijk gedeelte van het Ecuadoriaanse Amazonewoud. Met 6000km² is Cuyabeno één van de grootste Amazonereservaten van het land. Vanuit de Cuyabeno lodge vaart u per kano over grote meren in de omgeving en over een doolhof aan kleine rivieren die het gebied rijk is. Tijdens gegidste wandelingen verkent u het regenwoud met haar macrolobium bomen en woudreuzen. Schildpadden, kleurrijke kikkers, roze rivierdolfijnen, watervogels en anaconda's leven in dit gebied en met een beetje geluk spot je ook nog eens de zwarte kaaiman of een famile reuzenotters.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 265804
4 dagen

Ecuador - Amazonewoud * Cuyabeno regenwoud

Cuyabeno is onbetwist het meest biodiverse stuk primair regenwoud van Ecuador. Het 6000 km2 grote faunistische Reservaat Cuyabeno was een refugium, een vluchtplaats tijdens de ijstijd, waar diersoorten konden overleven. Vanwege het gebrek aan impact van mens op dier zijn de dieren makkelijker waarneembaar. Spot van dichtbij doodshoofdaapjes, brulapen en hoatzins, een vogel met prehistorische trekjes (jongen hebben klauwen onder de vleugels!) die redelijk stuntelig van boom naar boom hoppen. Tijdens dit arrangement maakt u boottochten en korte wandelingen door het regenwoud. Deze Cuyabeno excursie is een avontuurlijke manier om het Amazonewoud te verkennen met een redelijk eenvoudig onderkomen.

Dag 1

's Ochtends vertrekt u vanuit Quito met het vliegtuig naar Lago Agrio. Hier wordt u opgehaald door een kleine bus en in ongeveer 3 uur komt u aan op de plek waar de gemotoriseerde kano klaar ligt. Tijdens de rit in de kano kunt u genieten van de vele vogels die in dit gebied leven. U heeft kans om toekans, slangehalsvogels, ara's en vele papegaaien te spotten. De route van het reisschema is afhankelijk van de stand van het rivierwater. U overnacht in eenvoudige tweepersoons cabana met eigen toilet.

Overnachting in

Cuyabeno reservaat - Jamu Lodge

Dag 2-3

Tijdens deze dagen maakt u in internationaal gezelschap onder begeleiding van de lokale gids verschillende excursies per boot en te voet. Tijdens de bootexcursies heeft u kans om vogels zoals de pre-historisch ogende hoatzín te spotten en met veel geluk zwemt de zeldzame zoetwaterdolfijn langs uw kano op. U vaart langs de oevers waar het heerlijk toeven is voor schildpadden en kleurrijke kikkers. Tijdens wandelingen vanuit de lodge, waarvan de lengte en zwaarte altijd van te voren met u besproken worden, loopt u langs moerasachtige gebieden waar veel Mauritia palmen, enorme woudreuzen, lianen en epifyten groeien. In overleg met uw gids is er de mogelijkheid om Pirañas te vangen! Met de kanoboot en hengels gaat u op pad om een plaats te zoeken waar ze willen happen. 's Avonds gaat u met zaklampen de kano in, op zoek naar de rode ogen van kaaimannen of u kunt een nachtwandeling maken waarbij u op zoek gaat naar nachtdieren zoals tarantulas en kikkers. Bij terugkomst in de lodge is het heerlijk relaxen aan het Cuyabeno meer.

Overnachting in

Cuyabeno reservaat - Jamu Lodge

Dag 4

U vertrekt vroeg vanuit Cuyabeno met de boot en vervolgens met de bus naar Lago Agrio. Van daaruit vliegt u terug naar Quito.

NB Programma

 • De samenstelling van de internationale groep kan van dag tot dag verschillen, doordat mensen iedere dag kunnen komen en gaan. Met de aanwezige mensen maakt u de excursies. U kunt ook kiezen voor een vijfdaags verblijf in Cuyabeno, informeer voor een meerprijs bij de afdeling Avontuur op maat. U kunt dit arrangement laten aanvangen op elke dag, behalve de zondag. 
 • Cuyabeno is onbetwist het meest biodiverse stuk primair regenwoud van Ecuador. Het 6000 km2 grote faunistische reservaat Cuyabeno was een refugium, een vluchtplaats tijdens de ijstijd, waar diersoorten konden overleven. Vanwege de afwezigheid van mensen over een zeer lange periode, zijn de dieren relatief makkelijker waarneembaar. Temidden van primair regenwoud treft u hier igapo- en varzea vloedbossen aan die maar liefst 14 meren hebben doen ontstaan. Deze meren trekken niet alleen vele vogels, reptielen en amfibiën aan, het geeft ons ook de visuele ruimte om het vaak moeilijk zichtbare regenwoud te bewonderen. Grote delen van het regenwoud staan hier een belangrijk deel van het jaar onder water waardoor de aanwezige bomen prachtig in het donkere water weerspiegelen. Op het nog weinige, droge land schuilen dieren voor het water.Leven in het regenwoud begint met zonsopkomst en eindigt na zonsondergang. Voor bijna alle activiteiten is immers licht nodig, wat inhoudt dat de dagen vroeg beginnen en rond negen uur 's avonds al eindigen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in de Jamu Lodge aan de Cuyabeno rivier op ca. 15 minuten stroomafwaarts van Laguna Grande.  De lodge, in privé handen, streeft naar een zo min mogelijke impact op de natuur. Alle cabañas (hutten) zijn met kaarsen verlicht wat natuurlijk de sfeer in het regenwoud zeer ten goede komt. De keuken bestaat uit een mix van Ecuadoriaans en internationaal eten waarbij zoveel mogelijk van lokale ingrediënten (bijvoorbeeld yuca en banaan) gebruik wordt gemaakt. Niet voor niets is de Jamu Lodge door de Rainforest Alliance (zie kopje 'duurzaamheid') gecertificeerd. Alle slechts 9 cabaña's zijn uit natuurlijke materialen opgetrokken, hebben een rieten dak en zijn verbonden door verhoogde 'boardwalks'. Je hebt de beschikking over privé sanitair (WC en douche). Alle kamers zijn voorzien van muskietennetten.  In de cabaña die uit 2 verdiepingen bestaat, bevindt zich de centrale eetruimte en bovenin een plaats om lekker in hangmatten uit te rusten. Voor of na afloop van uw avondmaaltijd is het aan de cocktailbar heerlijk genieten van weer een mooie dag.

Over de maaltijden

U verblijft op basis van volpension. De Ecuadoriaanse keuken kan erg gevarieerd zijn, meestal wordt er vis, kip of rundvlees, met rijst, patat of 'patacones' (gebakken bakbanaan) en salade geserveerd.

Duurzaamheid

De Jamu Lodge is door Rainforest Alliance gecertificeerd, een internationale natuurbeschermingsorganisatie actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Eén van de doelen van Rainforest Alliance is het bevorderen en ondersteunen van ecologisch en sociaal verantwoord toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties in ondermeer Costa Rica, Ecuador en Guatemala worden door Rainforest Alliance getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Ze krijgen bijvoorbeeld informatie over de voordelen van water- en afvalrecycling, tips om het gebruik van elektriciteit te verminderen en informatie over het gebruik van bouwmaterialen die weinig impact op het milieu en de natuur hebben. Meer informatie: www.rainforestalliance.org

Inbegrepen

 • transfers van en naar het regenwoud per bus en boot
 • verblijf o.b.v. volpension
 • excursies vanuit lodge
 • entree Cuyabeno Nationaal Park (ter waarde van US$ 20 pp)
 • Engelstalige gids
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • transfer naar en van het vliegveld in Quito
 • vluchten Quito - Lago Agrio v.v.
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes, fooien e.d.)

Niveau

Dit reisarrangement is toegankelijk voor iedereen met een gezonde conditie.

Praktische informatie

Het hele jaar; geen vertrek of einde op zondag aangezien er dan geen vluchten Quito - Lago Agrio zijn.

Klimaat Amazonewoud
In het Amazone regenwoud is het warm, vochtig en regenachtig gedurende het gehele jaar. Van augustus tot september en van december tot februari zijn er  korte onderbrekingen van de dagelijkse regenbuien.

De Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid van Ecuador. In de Ecuadoriaanse steden zijn veel pinautomaten en vaak kunt u hier terecht met een bankpas van Visa/Plus en MasterCard/Cirrus/Maestro. Enkele automaten accepteren ook American Express en Diners club. Hoewel veel mensen tegenwoordig pas bij aankomst in het land pinnen, is het in Ecuador verstandig om wat geld achter de hand te hebben.

 • Zaklantaarn
 • Insectenwerend middel
 • Dunne katoenen kleding (met lange mouwen en een lange broek!)
 • Korte broek en T-shirts
 • Regenkleding
 • Verrekijker & fototoestel
 • Zonnebril en zonnehoed
 • Zakmes
 • Waterfles
 • Regenwoudschoenen (Palladium) of lichte bergschoenen. Ideale schoeisel voor het regenwoud bestaat niet. Kiest u uw schoeisel vooral op persoonlijk voorkeur en niet op wat 'moet'.
 • Een dunne lakenzak

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Ecuador hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Tevens dient u vanaf februari 2018 in het bezit te zijn van een reisverzekering waarin verplicht moet zijn opgenomen dat u voor medische kosten bent verzekerd.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, mn. in gebieden lager gelegen dan 2.300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar Malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1.500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil, Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1.500 m hoogte en op de Galapagos Eilanden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Sinds 2015 is er sprake van een zikavirusuitbraak in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt overgebracht door een bepaalde steekmug en de gebruikelijke antimuggenmaatregelen moeten in acht worden genomen. Het zikavirus lijkt vooral een groter risico mee te brengen voor zwangere vrouwen op afwijkingen van het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dient u nog meer op uw tellen te passen dan op het platteland. U kunt het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs