Duitsland - Teutoburger Woud, 3 dagen Via de Hermannsweg langs grillige rotsformaties

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Tijdens de korte wandelvakantie door het Teutoburger Woud volg je een deel van het lange-afstandspad Hermannsweg over een langgerekte beboste heuvelrug met scherpe zandsteenkliffen. Het gebied kent een lange historie met sagen en legenden over de strijd van de Germaanse stammen tegen de Romeinse legers die hier ooit plaatsvond. Nu is het rustig wandelen in de oude beukenbossen.

Uniek aan deze reis

 • Even lekker eruit
 • Goed gemarkeerd lange-afstandspad
 • Vlak over de grens
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandelklassieker Hermannshöhen

Grillige rotsformaties en heerlijke beukenbossen, fraaie vergezichten en gezellige vakwerkstadjes - langs de Hermannshöhen vind je het allemaal. Lees hier wat Erik van de Perre van deze wandelklassieker vond.

Dag tot dag

Duitsland - Teutoburger Woud

Als je bij Enschede de Nederlandse oostgrens oversteekt, doemt al snel het Teutoburgerwoud op. Het gebied kenmerkt zich door een langgerekte heuvelrug met uitgestrekte bossen en vakwerkdorpjes. De heuveltoppen reiken er tot boven de 200 meter en op enkele plaatsen steken heuse rotspartijen uit het land omhoog.

Dwars door het Teutoburgerwoud loopt een van Duitslands oudste lange-afstandspaden, de Hermannsweg, genoemd naar een Germaanse krijgsheer die met zijn stam drie Romeinse legers wist te verslaan. Na een stevige wandeling daal je af naar een vriendelijk dorpje, waar je een bed en een goed maal wachten.

Dag 1

Aankomst in het net buiten het pittoreske Tecklenburg gelegen hotel. Als je wilt, kun je vandaag al een deel van de Hermannsweg lopen, door met de bus (niet op zondag) of een taxi naar het beginpunt te rijden (10 km).

Je wandelt door het beukenbos over de Hermannsweg, het geliefde pad over de bergkam van het Teutoburgerwoud. Onderweg kom je langs de imposante rotsen van de 'Dorenther Klippen', met een mooi uitzicht, en de bekende Bismarck Turm. 

Wandeling: 9,5 km, 200 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen (als het hotel in Tecklenburg geen plek heeft, reserveren we een hotel 2,5 km verderop).

Overnachting in

Tecklenburg of omgeving

Dag 2

Na een bezoek aan het pittoreske vakwerkstadje Tecklenburg, vervolg je de route over de sagenrijke Hermannsweg. Je beklimt de Leedenerberg (202 meter) en komt langs diverse uitzichtpunten, voordat je afdaalt naar het vriendelijke dorpje Lienen. Wandeling: 21 km, 350 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Lienen

Dag 3

Vandaag kun je, voordat je huiswaarts keert, nog een fraaie rondwandeling maken door het afwisselende landschap van het Tecklenburger Land. De wandeling voert naar het gezellige plaatsje Bad Iburg, met zijn imposante burcht en een zeer goede Konditorei.

Wandeling: 14,5 km, 200 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in vriendelijke gasthofen op kamers met douche en toilet.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt verzorgd door de gasthofen en de lunch koopt u zelf voor onderweg.
Het avondeten op dag 1 is inbegrepen. Op de 2e avond kunt u prima in uw overnachtingsadres eten, de overige mogelijkheden in het dorp zijn beperkt, met alleen een kleine pizzeria of andere eenvoudige eetgelegenheden. Let op dat maandag en dinsdag bij het hotel van de 2e avond als Ruhetag geldt; op maandag zijn ook alle andere eetgelegenheden gesloten.

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen
 • 2 ontbijten
 • 1 diner
 • bagagevervoer op dag 2
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

U wandelt in heuvelachtig gebied en overbrugt daarbij geringe hoogteverschillen. U loopt vooral over bospaden en rustige (on)verharde weggetjes.

Geschikt voor kinderen

Dichtbij en eens wat anders dan een huisje in de Ardennen: dit korte arrangement in de zandsteenheuvels van het fraaie Teutoburgerwald is een leuk kort en krachtig wandelreisje dat ook voor families leuk is om te doen. Ideaal om uit te testen of een langere wandeltrektocht in een langere vakantie wellicht een optie is. Er zijn genoeg dingen te zien tijdens wandelingen door de eerste 'echte' bergen buiten Nederland en onderweg is ook af en toe wat lekkers te krijgen. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar die goed kunnen lopen. 

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

myer's-hotel-berlin---aussenansicht3a.jpg

Myer's Hotel (Berlijn)

Hotel Myers in Berlijn ligt in een rustige straat middenin de trendy en groene wijk Prenzlauer Berg, in het voormalige Oost-Berlijn, op ca 10 minuten lopen van Alexanderplatz. Het hotel is gesitueerd in een klassiek Berlijns huis dat dateert uit 1873. Het hotel beschikt over goede kamers. Er is een ontbijtruimte met uitstekend ontbijtbuffet, een kleine stadstuin, een conferentieruimte en een sauna. Het hotel kan ook  huurfietsen regelen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Tecklenburg is ca. 200 km. U kunt uw auto parkeren in de buurt van de eerste accommodatie. Vanaf Lienen reist u per bus (in ca. 1 uur) terug naar uw auto nabij Teclenburg. Op zondag zijn er geen busdiensten. U neemt dan een taxi (16 km), of u zet op de eerste dag de auto bij de laatste accommodatie en reist met de bus naar de eerste accommodatie.

Klik hier of hier om bustijden op te zoeken (van 'Lienen Rathaus' naar 'Tecklenburg Stadt' of 'Bismarckturm' )

Trein informatie

Vanaf Ibbenbüren reis je per bus naar Tecklenburg (13 km, ca. 20 min, bijna elk uur). Op zondagen zijn er enkel busverbindingen met een omweg via Osnabrück en is een taxi handiger. Op de terugweg duurt de busrit naar Ibbenbüren ca.75 min, met één overstap.

Klik hier of hier om bustijden op te zoeken (heenweg van Ibbenbüren' naar naar 'Tecklenburg Stadt' of 'Bismarckturm' , terugweg van 'Lienen Rathaus' naar 'Ibbenbüren')

NB. Wil je als treinreiziger de optionele wandeling van de eerste dag maken, dan kan je het beste vanaf station Ibbenbüren een taxi nemen en je laten afzetten bij het begin van de wandeling terwijl je bagage bij het hotel wordt afgeleverd (ca. 20 km).

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ibbenbüren      08:04 - 11:27 2
Ibbenbüren – Amsterdam CS 15:30 - 18:55 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

U kunt dit arrangement starten van 15 maart t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Teutoburgerwoud ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. In Lienen overnacht u met uw hond niet in het standaard hotel, maar in een hotel iets buiten het plaatsje.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Dorenther Klippen

Duitsland - Teutoburger Woud

Via de Hermannsweg langs grillige rotsformaties

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten