Sauerland

Duitsland - Sauerland, 4 dagen Het mooiste van Sauerland en Rothaarsteig

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit mooi gelegen hotel

Even lekker een paar dagen bijtanken dicht bij huis. Vanuit je zeer rustig gelegen en vriendelijke hotel verken je het Sauerland. Het hotel ligt aan de Rothaarsteig, een goed gemarkeerde lange- afstandsroute door het Rothaargebirge. Je maakt mooie wandelingen naar de Hochheide en de Langenberg, met 843 meter de hoogste top. Je kunt een bezoek brengen aan de Bruchhauser Steine. Bij terugkomst bijkomen in de sauna of zwembad en daarna met een goed boek op het terras of voor de open haard.

Uniek aan deze reis

 • Klassiek wandelgebied
 • Vlakbij huis en toch helemaal eruit
 • Zeer rustig gelegen hotel
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Rothaargebirge

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Hildfeld, overnachting in Hildfeld
 • Dag 2: rondwandeling naar Stryck (18 km), overnachting in Hildfeld
 • Dag 3: bus naar Bruchhausen, wandeling naar Hildfeld (17 km), overnachting in Hildfeld
 • Dag 4: eventuele wandeling door omgeving Hildfeld (9 of 19 km)

Op slechts 2,5 uur rijden van de Nederlandse grens ligt een waar wandelparadijs: het Rothaargebirge, bij velen misschien beter bekend als het Sauerland. Dit middelgebergte biedt een mooie afwisseling van weides, heidevelden, vriendelijke dorpjes, naald- en loofbos en steeds weer heb je verrassende uitzichten. Hildfeld is een rustig boerendorpje op 600 meter hoogte langs het riviertje de Hille en een ideaal uitgangspunt voor enkele leuke wandelingen.

Je kunt bijvoorbeeld een etappe lopen van de Rothaarsteig, een lange-afstandswandelroute van 154 kilometer door het Rothaargebirge. Een speciale organisatie draagt er zorg voor dat alles rond dit pad tip-top in orde is: markering, bewegwijzering, busvervoer, overnachtingsplaatsen, zodat niets het wandelplezier op de 'Weg der Sinne' in de weg staat.

Begin 2007 heeft de orkaan Kyrill met windstoten tot 170 kilometer per uur, grote gaten geslagen in de naaldbossen van het Rothaargebirge. Storm en bosbranden zorgen normaal gesproken voor een natuurlijke verjonging van het bos en voor meer diversiteit; dat is precies wat er sindsdien gebeurd is. Op open plekken kan jong groen opkomen, wat weer dieren aantrekt. Bovendien is er op veel plekken meer uitzicht ontstaan.

Dag 1

Na aankomst in het op 600 meter hoogte gelegen dorpje Hildfeld, kun je bij vroege aankomst nog een wandeling maken door de directe omgeving.
Wandeling: 11,5 of 14 km, 290 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Check-in: 15.00 - 18.00, tot 20.00 uur mogelijk na kennisgeving; diner 18.00 - 20.00 uur.

Overnachting in

Hildfeld - Heide Hotel Hildfeld

Dag 2

Rondwandeling naar het plaatsje Stryck, verscholen in een beekdal tussen de beboste heuvels of via Küstelberg en de Hillekopf (beschrijving bij dag 4).

Vanuit Hildfeld loop je omhoog het bos in naar de 838 meter hoge Ettelsberg. Hier heeft in 2007 Kyrill toegeslagen en heb je (weer) een schitterend uitzicht. Eventueel kun je de Hochheideturm beklimmen om nog meer te zien. Na de afdaling is er Kaffee mit Kuchen in Stryck. Via de enorme skispringschans loop je het bos weer in om via de Hillekopf terug te keren naar Hildfeld. Wandeling: 18,5 km, 460 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

NB. Tijdens deze wandeling loop je vrij veel door het bos. De wandeling op dag 4 gaat meer door open terrein en wordt erg mooi gevonden. Als je op de laatste dag vroeger wilt vertrekken (en geen tijd hebt de wandeling helemaal te lopen), dan kun je ervoor kiezen de wandeling van dag 4 vandaag te doen.

Overnachting in

Hildfeld - Heide Hotel Hildfeld

Dag 3

Je neemt de bus of een taxi naar het aardige vakwerkdorp Bruchhausen. Hier start de fraaie wandeling over de bekende Rothaarsteig terug naar Hildfeld. Eerst is er een klim naar de Richtplatz op de kam. De fraaie Hochheide is een natuurgebied recht boven Hildfeld, met als hoogste punt de Clemensberg, met mooi uitzicht op het dorp en de steengroeve. De Hochheide Hütte heeft vanaf het terras mooi uitzicht in noordwestelijke richting. Je kunt kiezen tussen een directe, korte afdaling naar Hildfeld of een geleidelijk dalende route door een beekdal. Indien je eerst de Bruchhauser Steine hebt bezocht, is de korte variant het meest geschikt.

Wandeling: ca. 13 of 16,5 km (afkorting mogelijk), 470 m stijgen, 320 m dalen, 3 - 5 uur.

Overnachting in

Hildfeld - Heide Hotel Hildfeld

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement, maar je kunt nog een afwisselende wandeling maken door de omgeving van Hildfeld (er is een korte en lange variant). Als je dit op een andere dag nog niet gedaan hebt, kun je op de terugreis (met de auto) ook nog een bezoek te brengen aan Schloss Bruchhausen en een korte wandeling langs deze geologisch interessante rotspartijen Bruchhauser Steine (met toegang). Maar een of meer extra nachten bijboeken kan natuurlijk ook.

Wandeling: je loopt door het dal van de Hille naar het dorpje Küstelberg. Van daar, met fijn uitzicht over de glooiende heuvels, gaat de wandeling naar de vriendelijke dorpjes Deifeld en Titmaringhausen met veel vakwerkhuizen. Daarna loop je omhoog naar de, in het donkere woud gelegen, Hillekopf. Vervolgens daal je af naar Hildfeld. Wandeling: 9 of 19,5 km, 200 of 460 m stijgen en dalen, 2,5 of 5,5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Heide Hotel Hildfeld is een gemoedelijk, traditioneel Duits familiehotel, geleid door het inmiddels al wat oudere echtpaar Pretzsch. De kamers zijn ruim en hebben een privé badkamer. Het hotel is absoluut rustig gelegen aan de rand van het dorp Hildfeld en heeft mooi uitzicht. Verder is er een zwembad, Finse sauna en solarium, maar je kunt je na de wandeling ook met een boek op het terras of, op koude dagen, bij de open haard nestelen. Het Heide Hotel ligt ideaal ten opzichte van de wandelingen en is een door de Rothaarsteig goedgekeurd hotel, waarbij er op is gelet dat het volledig is ingesteld op wandelaars, met bijvoorbeeld een droogkamer.
De inrichting van het hotel is enigszins gedateerd, maar de eetzaal is geheel opnieuw ingericht. Wel in de passende "retro" stijl die de rest van het hotel kenmerkt. Juist deze zekere 'oubolligheid' typeert de gemoedelijke sfeer. In het hele hotel is Wifi beschikbaar, ook op de kamers.

We bieden hier ook grotere kamers, met drie of 4 bedden aan. De kamers voor 4 personen zijn alleen geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen tot 12 jaar (er staan 2 bijzetbedden).

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

’s Morgens is er een uitgebreid ontbijtbuffet en voor tussen de middag krijg je een lunchpakket mee. Het avondeten wordt geserveerd met fraai uitzicht over de omgeving. De keuken is, net als het hotel, ietwat traditioneel met goede Duitse kost. Voor een goede schnitzel ben je hier zeker aan het juiste adres. Wil je vegetarisch eten, heb je een glutenvrij of lactosevrij dieet, geef dat dan duidelijk bij boeking aan en ter plekke kun je eventuele nadere wensen met de eigenaar bespreken. Hij zal daaraan naar mogelijkheden voldoen; veganistisch koken is voor de kok helaas niet mogelijk. Glutenvrij brood is er helaas niet en dien je zelf mee te nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 lunchpakketten
 • alle diners
 • gebruik sauna en zwembad
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Kurtax ca. € 2,00 per persoon per dag
 • Energietoeslag ca. € 1,- per persoon per dag

Over de activiteiten

Je wandelt over goed gemarkeerde en bewegwijzerde bospaden en (on)verharde weggetjes. Er zijn vaak plekken voor een kop koffie langs de route en altijd schuilhutjes om je lunchpakket bij slecht weer op te eten.

Geschikt voor kinderen

Lekker dichtbij even weg in een fijn hotel en wandelen in een echt gebergte. Het hotel is niet persé ingericht op gezinnen, maar er zijn wel 3- en 4-persoonskamers en het binnenzwembad is ook prettig. De simpel rechttoe rechtaan Duitse keuken zal veel kinderen wel kunnen bekoren. Doordat je met het openbaar vervoer in de streek kunt rondreizen zijn veel wandelafstanden flexibel en is het arrangement dus aan je wensen aan te passen. Kinderen die willen en kunnen wandelen vanaf een jaar 6 kun je al meenemen!

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. De wandelmogelijkheden zijn onbegrensd en het openbaar vervoer is goed ingesteld op wandelaars langs de Rothaarsteig.

Extra's

Aanvullende opties

Speciale dieetwensen (vanaf € 9,- per persoon)

Voor enkele speciale dieetwensen moet de hotelkeuken bijzondere inkopen doen en speciale maaltijden bereiden. Hiervoor is een kleine toeslag noodzakelijk. Dit geldt voor de volgende diëten:

 • glutenvrij dieet
 • lactosevrij dieet

 *) helaas is het niet mogelijk om veganistisch te eten in dit hotel.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Hildfeld is 310 km. Je kunt je auto parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Vanaf Winterberg neem je de bus naar Hildfeld (ca. 20 min). Kijk voor tijden op www.vrr.de (vul de volgende vertrek- en aankomstplaats in: Winterberg (Westf.) - Bahnhof naar Hildfeld - Hildfelder Strasse). Als je het hotel belt en zegt hoe laat je met de bus aankomt, dan halen ze je op. Een taxi van Winterberg naar Hildfeld (8 km) kan uiteraard ook.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Winterberg    08:08 - 14:24 2
Winterberg – Amsterdam CS 16:31 - 21:58    2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van 15 mrt t/m 15 dec.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Een hond mag mee op reis, maar alleen indien doorgegeven bij reservering! Indien je met je hond op reis gaat kun je bij het LICG (www.licg.nl) zien wat de voorwaarden voor het reizen met een hond in een bepaald land zijn. Soms is bijvoorbeeld een muilkorf in het openbaar vervoer verplicht of een bepaalde inenting. 

Voor een hond betaal je ter plekke € 12,- per dag (bedrag als indicatie).

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sauerland Rothaarsteig

Duitsland - Sauerland

Het mooiste van Sauerland en Rothaarsteig

Wandelvakantie vanuit mooi gelegen hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.