Duitsland - Fränkische Schweiz, 6 dagen Dwars door een onbekend wandelparadijs

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pensions

De Fränkische Schweiz is een vriendelijk heuvelland in Beieren, met kalksteenkliffen en mooie valleien, soms bebost, vaak met open akkerland. De wandeltocht leidt je langs vakwerkhuizen, eeuwenoude ruïnes, watermolens, mooie barokke kerkjes en gasthofen. Geniet hier van de lokale lekkernijen met donker Landbier, gebrouwen in een van de vele plaatselijke brouwerijen.

Uniek aan deze reis

 • Diepe en steile dalen
 • Gemoedelijk wandelen
 • Heerlijk lokaal bier
 • Kalksteenkliffen en ruïnes
 • Overnachting in biologische boerderij
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Vlog - Wandelvakantie door de Frankische Schweiz

Wil je weten wat je tijdens deze wandelreis kunt verwachten? Bekijk ons filmpje op YouTube!

Dag tot dag

Duitsland - Fränkische Schweiz

Auf Schusters Rappen. Ofwel, te voet door velden en over wegen: door een landschap zo uit een oud prentenboek weggehaald. Bij Nederlanders is dit gebied tussen Nürnberg en Bayreuth vrijwel onbekend.

Een landschap dat zich van vele andere Duitse middelgebergtes onderscheidt door een ondergrond van kalksteen. Het gebied is bezaaid met druipsteengrotten en dolines. Boven de bomen zie je lichtgrijze rotsen, met op de top vaak een oude burcht. Rivieren en beekjes worden geflankeerd door steile hellingbossen. De hogere, vlakke delen zijn ontbost; hier wordt kleinschalige landbouw bedreven.

Je overnacht in gastvrije dorpspensions.

De wandeltocht leidt je langs vakwerkhuizen, eeuwenoude ruïnes, watermolens, mooie barokke kerkjes en gasthofen. Geniet hier van de lokale lekkernijen met donker Landbier, gebrouwen in een van de vele plaatselijke brouwerijen.

Dag 1

Aankomst in Muggendorf. Als je vroeg arriveert, kun je, als eerste kennismaking met het gebied, een korte rondwandeling maken vanuit Muggendorf. De wandeling voert langs twee mooie uitzichtpunten over het dal van de Wiesent en door de Oswaldhöhle, een kleine grot.

Wandeling: 4,5 km, 200 m stijgen en dalen, ongeveer 2 uur.

Overnachting in

Muggendorf

Dag 2

Door het dal van de Wiesent loop je westwaarts naar de ruïnes van de burcht Neideck, waar je 'om de bocht' van de rivier kunt kijken, naar Streitberg. Hier is het mogelijk een bezoek te brengen aan de Binghöhle, een fraaie druipsteengrot.

Na een korte klim loop je door een landschap met een afwisseling van bos en bouwland, naar het dorp Veilbronn en van daar naar Aufsess. Hier word je opgehaald en naar Muggendorf teruggebracht.

Wandeling: 21,5 km, 400 m stijgen en 300 m dalen, ongeveer 7 uur.

Overnachting in

Muggendorf

Dag 3

Na een korte transfer terug naar Aufsess loop je eerst naar Doos. Je wandelt door de uiterwaarden van de prachtige ‘Natura-2000’-vallei van het lieflijk meanderende riviertje de Aufsess, met hooilanden, elzen en wilgen langs de oevers, en bos tegen de hellingen. Onderweg kom je langs de Kuchenmühle, een oude watermolen.

Na Doos loop je verder door het nauwere dal van de Wiesent, stroomopwaarts. De wandeling eindigt met een fikse klim naar Burg Rabeneck, op het plateau van Schönhof.

Wandeling: 17,5 km, 200 m stijgen, 100 m dalen, ongeveer 5,5 uur.

*** Gut Schönhof is waarschijnlijk voorgoed gesloten vanaf 2020. Zolang dat zo is, heb je op het eind van de dag een extra transfer terug naar Muggendorf, waar je een extra nacht blijft.

Overnachting in

Muggendorf

Dag 4

Deze afwisselende wandeling door het glooiende Fränkische kalklandschap heeft veel weg van een pelgrimstocht naar de Wallfahrtsbasilika, de bedevaartkerk, van Gößweinstein. Je wandelt over de beboste dalhellingen van de riviertjes de Ailsbach en de Püttlach, en loopt door dorpjes. Hier en daar kom je langs dolines, in feite verzakkingen door ingestorte grotten. 

Wandeling: 18 km, 320 m stijgen en dalen, ongeveer 6 uur.

*** Zolang Gut Schönhof gesloten is, is er in de ochtend een transfer naar de start van de wandeling.

Overnachting in

Gößweinstein

Dag 5

Gößweinstein is een levendig plaatsje met twee opvallende, de skyline bepalende gebouwen: een prachtige barokke Wallfahrtsbasilika (1739) met twee torens, en een ongeveer duizend jaar oude burcht die hoog boven het plaatsje uittorent.

Vanuit Gößweinstein maak je een kortere of een langere rondwandeling door het glooiende coulissenlandschap en het steilwandige dal van de Wiesent. Je komt langs dorpjes met sfeervolle vakwerkhuizen en langs grillige rotsformaties met in de verte een burcht op een strategisch, hooggelegen punt. 

Wandeling: 12 of 19,5 km, 200 of 500 m stijgen en dalen, ongeveer 4 of 7 uur.

Overnachting in

Gößweinstein

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Heb je nog tijd, dan kun je door het glooiende landschap naar Muggendorf wandelen (11 km, 230 m stijgen, 370 m dalen en 4 uur lopen). Met je eigen auto of met de bus keer je terug naar Gößweinstein om je bagage op te halen en huiswaarts te gaan.

NB. Wil je vandaag vroeg met de auto vertrekken, dan kun je deze wandeling ook op dag 5 doen, zodat je de auto niet met de bus hoeft op te halen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede pensions en hotels in levendige dorpjes op kamers met privé douche en toilet.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt overal prima verzorgd. 's Avonds kunt u à la carte in het gasthof eten waar u overnacht. In Muggendorf en Gössweinstein kunt u eventueel ook een eethuisje in het dorp zoeken. Onderweg koopt u zelf de lunch of u bestelt dit in de accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers op dag 2 en 3
 • bagagevervoer op dag 3 en 4
 • SNP-routebeschrijvingen en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens dit arrangement maakt u wandelingen over goede wandelpaden en onverharde wegen. Rond de dorpen is een stuk asfalt vaak onvermijdelijk. De Fränkische Schweiz ligt op een hoogte tussen de 300 (rivierdalen) en 500m (heuveltoppen). Vaak is er een korte en langere wandeling mogelijk.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden u een langer verblijf in Schönhof aan, een levendig boerenbedrijf met goed restaurant, waar het heerlijk toeven is. Er zijn in de omgeving een aantal leuke wandelroutes, ze staan wel op de kaart, maar zijn niet beschreven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Muggendorf is ca. 650 km. In overleg met het pension kunt u uw auto parkeren. Aan het eind van het arrangement bent u met de bus (ca. 10 km) snel terug bij de auto. U kunt ook wandelend (op dag 5 of 6) naar Muggendorf om de auto op te halen.
Klik hier voor bustijden in Duitsland

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf Ebermannstadt vertrekken regelmatig bussen naar Muggendorf (ca. 10 km). Dezelfde buslijn brengt je vanaf de laatste overnachtingsplaats in Gössweinstein terug naar het station (ca. 15 km). Klik hier voor bustijden in Duitsland.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ebermannstadt    08:08 - 15:58 3
Ebermannstadt – Amsterdam CS 14:03 - 21:58 3

U kunt dit arrangement starten van half maart tot half november.
Het 2e weekend van Augustus is er in Muggendorf groot feest (Kirchweih). Als u van rust houdt kunt u dit weekend beter mijden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

4-6-2020: Gut Schönhof, de oorspronkelijke accommodatie op dag 3, is tot nader order gesloten. Je verblijft nu een extra nacht in Muggendorf en we regelen een transfer op het einde van dag 3 en het begin van dag 4.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ruine_neideck.jpg

Duitsland - Fränkische Schweiz

Dwars door een onbekend wandelparadijs

Wandelvakantie langs pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten