Duitsland - Fränkische Schweiz, 6 dagen Auf Schusters Rappen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs boerenhoeve en pensions

De Fränkische Schweiz is een vriendelijk heuvelland in Beieren, met kalksteenkliffen en mooie valleien, soms bebost, vaak met open akkerland. De wandeltocht leidt u langs vakwerkhuizen, eeuwenoude ruïnes, watermolens, mooie barokke kerkjes en gasthofen. Geniet hier van de lokale lekkernijen met donker Landbier, gebrouwen in één van de vele plaatselijke brouwerijen. Tijdens de reis verblijft u ook een nacht in een mooi gelegen boerenhoeve.

Uniek aan deze reis

 • Diepe en steile dalen
 • Gemoedelijk wandelen
 • Heerlijk lokaal bier
 • Kalksteenkliffen en ruïnes
 • Overnachting in biologische boerderij
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Vlog - Wandelvakantie door de Frankische Schweiz

Wil je weten wat je tijdens deze wandelreis kunt verwachten? Bekijk ons filmpje op YouTube!

Dag tot dag

Duitsland - Fränkische Schweiz

Auf Schusters Rappen. Ofwel, te voet door velden en over wegen; door een landschap zo uit een oud prentenboek weggehaald. Bij Nederlanders is dit gebied tussen Nürnberg en Bayreuth vrijwel onbekend. Een landschap dat zich van vele andere Duitse middelgebergtes onderscheidt door een ondergrond van kalksteen. Het gebied is bezaaid met druipsteengrotten, dolines en boven de bomen ziet u lichtgrijze rotsen, met op de top vaak een oude burcht. Rivieren en beekjes worden geflankeerd door steile hellingbossen. De hogere, vlakke delen zijn ontbost en hier wordt kleinschalige landbouw bedreven. U overnacht in dorpspensions en in een boerenhoeve waar u van een heerlijke, biologisch verbouwde, maaltijd kunt genieten. De wandeltocht leidt u langs vakwerkhuizen, eeuwenoude ruïnes, watermolens, mooie barokke kerkjes en gasthofen. Geniet hier van de lokale lekkernijen met donker Landbier, gebrouwen in één van de vele plaatselijke brouwerijen.

Dag 1

Aankomst in Muggendorf. Indien u vroeg arriveert, is het mogelijk als eerste kennismaking met het gebied een korte rondwandeling vanuit Muggendorf te maken, langs twee mooie uitzichtpunten over het dal van de Wiesent en door de Oswaldhöhle, een kleine grot.
Wandeling: 4,5 km, 200 m stijgen en dalen, ca. 2 uur.

Overnachting in

Muggendorf

Dag 2

Door het dal van de Wiesent loopt u westwaarts naar de ruïnes van de burcht Neideck, waar u 'om de bocht' van de rivier kunt kijken, naar Streitberg. Hier is het mogelijk een bezoek te brengen aan de Binghöhle, een fraaie druipsteengrot. Na een korte klim loopt u door een landschap met afwisseling bos en bouwland naar het dorpje Veilbronn en vandaar naar Aufsess. Hier wordt u opgehaald en naar Muggendorf teruggebracht.
Wandeling: 21,5 km, 400 m stijgen en 300 m dalen, ca. 7 uur.

Overnachting in

Muggendorf

Dag 3

Na een korte transfer terug naar Aufsess loopt u eerst naar Doos, door de uiterwaarden van de prachtige ‘Natura-2000’ vallei van het lieflijk meanderende riviertje de Aufsess, met hooilanden, elzen en wilgen langs de oevers en bos tegen de hellingen. Onderweg komt u langs de Kuchenmühle, een oude watermolen. Na Doos volgt u de wandeling door het nauwere dal van de Wiesent, stroomopwaarts, waarna deze eindigt met een fikse klim naar Burg Rabeneck, gelegen op het plateau van Schönhof.
Wandeling: 17,5 km, 200 m stijgen, 100 m dalen, ca. 5,5 uur.

Overnachting in

Schönhof

Dag 4

Deze afwisselende wandeling door het glooiende Fränkische kalklandschap met hier en daar dolines, in feite verzakkingen door ingestorte grotten, over de beboste dalhellingen van de riviertjes de Ailsbach en de Püttlach en dorpjes, heeft veel weg van een pelgrimstocht naar de Wallfahrtsbasilika, de bedevaartkerk, van Gössweinstein.
Wandeling: 18 km, 320 m stijgen en dalen, ca. 6 uur.

Overnachting in

Gößweinstein

Dag 5

Gössweinstein is een levendig plaatsje met twee opvallende, de skyline bepalende gebouwen: een prachtige barokke Wallfahrtsbasilika (1739) met twee torens en een ca. 1000 jaar oude burcht die hoog boven het plaatsje uittorent. Vanuit Gössweinstein maakte u een kortere of een langere rondwandeling door het glooiende coulisselandschap en het steilwandige dal van de Wiesent, langs dorpjes met sfeervolle vakwerkhuizen, grillige rotsformaties met in de verte een burcht op een strategisch, hooggelegen punt.
Wandeling: 12 of 19,5 km, 200 of 500 m stijgen en dalen, ca. 4 of 7 uur.

Overnachting in

Gößweinstein

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Heeft u nog tijd dan kunt u door het glooiende landschap naar Muggendorf wandelen (11 km, 230m stijgen, 370m dalen en 4 uur lopen). Met uw eigen auto of de bus keert u terug naar Gössweinstein om uw bagage op te halen en huiswaarts te gaan.
NB. Wilt u vandaag vroeg met de auto vertrekken dan kunt u deze wandeling ook op dag 5 doen, zodat u de auto niet met de bus hoeft op te halen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede pensions en hotels in levendige dorpjes en een fraai gelegen boerenhoeve (dag 3) op kamers met privé douche en toilet. In de boerenhoeve Schönhof staat je bed op een vide.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt overal prima verzorgd. 's Avonds kunt u à la carte in het gasthof eten waar u overnacht. In Muggendorf en Gössweinstein kunt u eventueel ook een eethuisje in het dorp zoeken.

In Schönhof zijn alle producten biologisch verbouwd. Er zijn hier geen andere restaurants in de buurt. Bij deze accommodatie heeft het restaurant op maandag en dinsdag 'Ruhetag', maar voor huisgasten wordt een maaltijd bereid. Bedenk svp dat op deze dagen dus voor een aperitief of 'nazit' de mogelijkheden zeer beperkt zijn!
Onderweg koopt u zelf de lunch of u bestelt dit in de accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers op dag 2 en 3
 • bagagevervoer op dag 3 en 4
 • SNP-routebeschrijvingen en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens dit arrangement maakt u wandelingen over goede wandelpaden en onverharde wegen. Rond de dorpen is een stuk asfalt vaak onvermijdelijk. De Fränkische Schweiz ligt op een hoogte tussen de 300 (rivierdalen) en 500m (heuveltoppen). Vaak is er een korte en langere wandeling mogelijk.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden u een langer verblijf in Schönhof aan, een levendig boerenbedrijf met goed restaurant, waar het heerlijk toeven is. Er zijn in de omgeving een aantal leuke wandelroutes, ze staan wel op de kaart, maar zijn niet beschreven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Muggendorf is ca. 650 km. In overleg met het pension kunt u uw auto parkeren. Aan het eind van het arrangement bent u met de bus (ca. 10 km) snel terug bij de auto. U kunt ook wandelend (op dag 5 of 6) naar Muggendorf om de auto op te halen.
Klik hier voor bustijden in Duitsland

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Ebermannstadt laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. 

Vanaf Ebermannstadt vertrekken regelmatig bussen naar Muggendorf (ca. 10 km). Dezelfde buslijn brengt je vanaf de laatste overnachtingsplaats in Gössweinstein terug naar het station (ca. 15 km). Klik hier voor bustijden in Duitsland.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ebermannstadt    08:08 - 15:58 3
Ebermannstadt – Amsterdam CS 14:03 - 21:58 3

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

U kunt dit arrangement starten van half maart tot half november.
Het 2e weekend van Augustus is er in Muggendorf groot feest (Kirchweih). Als u van rust houdt kunt u dit weekend beter mijden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ruine_neideck.jpg

Duitsland - Fränkische Schweiz

Auf Schusters Rappen

Wandelvakantie langs boerenhoeve en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten