Fietsvakantie Berlijn

Duitsland - Berlijn, 4 dagen Fietsvakantie door Berlijn langs authentieke plekken

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Stedentrip per fiets vanuit stadshotel

Berlijn is een heerlijke fietsstad met routes van Kreuzberg tot Alexanderplatz en van Reichstag tot Charlottenburg. Je fietst langs de ‘Muur’, het kronkelend water van de Spree en beklimt de ‘Berlijnse Bergen’. Fiets naar de Brandenburger Tor en de Kurfürstendamm, maar ook naar trendy wijken vol cafeetjes, galerietjes en pleintjes. Alles vanuit een sfeervol appartement-hotel in een rustige wijk.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek Potsdam
 • Fietsexcursie met gids
 • Incl. huurfiets
 • Op de fiets door Charlottenburg en Kreuzberg
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Duitsland - Berlijn

Berlijn, groener en groter dan Parijs, is zo plat als een dubbeltje en voorzien van prachtige fietspaden en rustige straten, ook in het centrum. Het is dan ook niet vreemd dat de helft van de inwoners geen eigen auto heeft en de voorkeur geeft aan de fiets. De stad - ‘Super für Radfahrer’ - laat zich dan ook al rondfietsend uitstekend verkennen. Je zal tijdens je tochten ontdekken dat Berlijn het niet moet hebben van een unieke architectuur zoals je aantreft in Barcelona, dat het ook niet tot de verbeelding spreekt met eeuwenoude cultuurschatten zoals Rome en het evenmin een pittoresk 'Praags' centrum bezit. De stad zal meer de indruk wekken van een landingsplaats in de ruimte, waar gebouwen uit verschillende culturele en sociale tijdperken pal naast elkaar zijn geland. En dít is nu juist datgene wat Berlijn zo fascinerend en enerverend maakt.
De kennismakingstour die bij dit arrangement is inbegrepen, laat je meer zien dan dat je in enkele dagen rondzwerven zelf kan ontdekken. Alle facetten van de stad komen dan ook aan bod: het ontstaan, de Pruisen, de Weimar Republiek, Hitler en het derde rijk, de Muur en het huidige, moderne Berlijn. De tochten die je op eigen gelegenheid kan ondernemen zijn beslist niet minder boeiend. Je kan langs de Spree fietsen van Schloss Charlottenburg naar het Museumsinsel of op bezoek gaan in het nabij gelegen Potsdam. Deze voormalige koninklijke residentie, die terecht wordt beschouwd als een synthese van alle schone kunsten, puilt uit van de kastelen, parken, monumenten en kerken. En voordat je terugkeert naar je sfeervolle appartement-hotelletje in het centrum van de stad, heb je hier voldoende tijd gehad om het wereldberoemde Sanssouci Park en de Hollandse wijk te bezoeken.

Dag 1

Aankomst. Inchecken in het hotel en dan naar buiten voor wat eerste indrukken van Berlijn.

Overnachting in

Berlijn - Ackselhaus (Berlijn)

Dag 2

Je kunt rustig van je ontbijt genieten en dan koers zetten naar Berlin Alexanderplatz. Vanaf daar staat om 10.00 een boeiende fietsexcursie in een internationale groep op het programma onder leiding van een Engelstalige gids: 'de hoogtepunten van Berlijn'. Deze 3 uur durende tocht vormt een prima kennismaking met de stad en voert je langs highlights als de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Reichstag en natuurlijk een overgebleven stukje Berlijnse Muur.
 Verder kan je de door ons aangeboden fietsroutes volgen. Vandaag kan je bijvoorbeeld één van de volgende routes doen:

 • Mooi is de route rond het park Tiergarten, de groene long van Berlijn (7 km).
 • Over kalme en idyllische wegen en paden langs de Spree van het paleis Charlottenburg naar het Museums Insel in het hart van de stad (11 km).

Dag 3

Vandaag kan je een tochtje maken door de statige wijk Charlottenburg (8 km), eens het centrum van West-Berlijn, en de wijken in opkomst aan de oostzijde. Een andere mogelijkheid is delen van de 'Mauerweg' volgen, die Berlijn van 1961 tot 1989 in tweeën deelde. Deze grens is op veel plekken alleen met behulp van de speciale bordjes terug te vinden, maar vaak tref je nog een gapend gat in de bebouwing. Je komt langs een aantal beroemde historische punten zoals Checkpoint Charly en de Oostelijke Galerie: een meer dan een kilometer lang deel van de originele muur, gedecoreerd door internationale artiesten.
Een derde optie is een bezoek aan Potsdam, als voormalige koninklijke residentie terecht beschouwd als een synthese van de schone kunsten. Het omvat kastelen, parken, monumenten en kerken. Voor het wereldberoemde Sanssouci Park en de Hollandse wijk blijven genoeg tijd over.

Overnachting in

Berlijn - Ackselhaus (Berlijn)

Dag 4

Einde van het arrangement, tenzij je natuurlijk een of meerdere nachten hebt bijgeboekt. Heb je nog tijd, laat dan je koffers in beheer bij het hotel en maak een laatste verkenning door de stad.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een klein maar fijn appartement-hotel aan een rustige laan in de sfeervolle wijk Prenzlauer Berg. Het hotel heeft een tuin waar je bij kan komen van de vele indrukken in de stad. De appartementen zijn ruim, comfortabel en voorzien van een keuken en privé badkamer (soms aan de overkant van de gang). De studio's beschikken over tweepersoonsbedden met gescheiden matrassen en soms over een keuken. De drie- en vierpersoonsappartemementen beschikken over twee aparte slaapkamers met tweepersoonsbedden.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt is bij het arrangement inbegrepen. Voor het avondeten vind je in de buurt vele leuke eethuisjes, waar alle nationaliteiten op culinair gebied zijn vertegenwoordigd. Eventueel kan je ook zelf een en ander klaarmaken in je appartement.

Info kindvriendelijkheid

Een appartementenhotel is aantrekkelijk om met je gezin te verblijven. Er is hier wat meer (leef-) ruimte en een keukentje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen in appartement met douche en toilet
 • 3 ontbijten
 • Fietsexcursie in een internationale groep olv een Engelstalige gids
 • 2 dagen fietshuur
 • Fietsroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden

Over de activiteiten

De door ons aangeboden fietsroutes zijn niet erg lang. Er blijven dus zeeën van tijd over voor bezienswaardigheden, musea, terrasjes, galerietjes en shoppen. Je kan afstappen en opstappen waar je wil en je kan de tochten eventueel verlengen of combineren. In Berlijn kan je de fiets tegen een kleine vergoeding overigens gewoon meenemen in de S-bahn. Een bezoek aan Potsdam is niet in het routeboek beschreven, maar vanaf het Hauptbahnhof zijn meerdere fietsroutes van verschillende lengtes perfect aangegeven, bijvoorbeeld de Havelweg rondom de Templiner See. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Geschikt voor kinderen

Berlijn is fantastische voor wat oudere kinderen die zelf goed kunnen fietsen in het stadsverkeer. In Berlijn zijn veel veilige fietspaden en door de keuzen van je routes kun je het net zo druk of rustig maken als je wilt. Met name de grote parken en de uitgezette fietsroutes op fietspaden door de stad maken die arrangement ook geschikt voor gezinnen.

Extra dagen

Je kan extra dagen bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik: hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Berlijn is 640 km. Je kan de auto in overleg met het hotel in de wijk parkeren, meestal gratis.
Berlijn is een zogenaamde Umweltzone: je hebt een milieusticker nodig voor je auto. Deze stickers zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

Trein informatie

Je kan het best uitstappen op Berlin Hbf en dan per S-Bahn naar Station Alexanderplatz gaan (tenzij de internationale trein doorrijdt naar Alexanderplatz, dan is dit natuurlijk handiger). Van Bahnhof Alexanderplatz neem je de U-Bahn U2 richting Pankow en stap je uit bij de Senefelderplatz. Dan is het nog 10 min lopen naar het hotel.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam – Berlijn Hbf.    09:10 - 15:22 geen
Berlijn Hbf.– Amsterdam 12:34 - 19:00 geen

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement starten op elke dag van 1 maart t/m 27 november. Op www.nederlands.visitberlin.de kan je kijken welke speciale evenementen, tentoonstellingen of optredens er zijn, zodat je daar je reis op af kan stemmen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Berlijn ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je dient in ieder geval een goede reisgids van Berlijn mee te nemen. Om je alvast voor te bereiden op een bezoek, raden we de volgende boeken aan:

 • Berlijn, Capitool Reisgidsen (uitgebreide informatie over alle bezienswaardigheden)
 • Boze geesten van Berlijn, Philippe Remarque (lezenswaardig boek van Volkskrant correspondent met persoonlijke indrukken)
 • Thuis in Berlijn, Cox Habbema, Prometheus (Cox Habbema woonde en werkte jaren als actrice en regisseuse in Berlijn)
 • Duitsland achter de schermen, Michèle de Waard (achtergronden van het moderne Duitsland)
 • 100% Berlijn, Daniël Haaksman (Geheimtipps, leuke winkels en café's)
 • Neue Leben, Ingo Schulze (roman over de Wende en wat dit betekende voor DDR burgers)
 • Ich bin kein Berliner. Ein Reiseführer für faule Touristen. Wladimir Kaminer (2007) ISBN 3-442-54240-5. Wladimir Kaminer is van oorsprong Russisch en nu een veel gelezen Duitse schrijver.

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

berlijn_de_oude_nieuwe_hoofdstad_van_duitsland.jpg

Duitsland - Berlijn

Fietsvakantie door Berlijn langs authentieke plekken

Stedentrip per fiets vanuit stadshotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten