SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 355001 LA individuele reis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 
 • GPS tracks aanwezig

Duitsland - Altmühltal, 6 dagen

Peddelen met fiets en kano, gezinsvakantie langs pensions

Lekker fietsen met de familie door het prachtige Natuurpark Altmühltal in centraal Beieren. Daarnaast ook lekker wandelen, kanoën en fossielen zoeken. Je volgt het dal over grotendeels autovrije routes: dus ook veilig. Langs fraaie stadjes en stoere burchten. Onderweg verblijvend in gastvrije, rustig gelegen Gasthöfe waar kinderen en fietsers welkom zijn en comfort en heerlijkheden jullie opwachten.

 
We hebben van een zeer boeiende, afwisselende en goed georganiseerde vakantie genoten. Er bleef ook voldoende ruimte ...
Bekijk alle reviews (9)
Uniek aan deze reis
 • veel fietspaden
 • kanotocht en fossielen hakken
 • prima familiepensions
 • oude binnenstad Eichstätt
 • vindplaats archeopterix
vanaf
per persoon
bij min. 2 personen

De prachtige Altmühltal- en Urdonau-radweg zijn vrijwel geheel zonder auto’s en daarom bijzonder fietsveilig voor gezinnen met kinderen. De meestal vlakke, rustige achterafweggetjes maken diverse alternatieve routes en afstekertjes mogelijk. Je fietst hier door de geologische formaties van de zogenaamde 'Solnhofer Plattenkalk' waarin enorme hoeveelheden fossielen zijn gevonden, waaronder die van de oervogel Archeopterix. Met een hamer en een beitel kun je in één van de hobby-groeven op zoek te gaan naar ammonieten of andere fossielen. Soms vind je deze resten uit een ver verleden gewoon langs het fietspad……

De Altmühl is een rustig kabbelend riviertje, wat hem zeer geschikt maakt om te kanoën. In het programma zijn dan ook voor de afwisseling twee kanodagen gepland, waarbij je de rivier stroomafwaarts volgt. Zoals al gezegd de rivier is zeer rustig en er is dan ook geen enkele kanoervaring nodig. Het wordt vast en zeker een gezellig familiegebeuren, want er zijn zelfs kano’s voor vier personen.

De zijdalen van het Altmühltal zijn mogelijk nog mooier en rustiger. Zo voert een fietstocht je over een oude spoorbaan het fraaie Urdonautal binnen. Hier vind je spectaculaire rotspartijen waar naar hartelust kan worden geklommen. Naast de prachtige natuur zijn er pareltjes van oude stadjes zoals Pappenheim (bekend van de bekende Pappenheimers) en Eichstätt met haar mooie barokke binnenstad, kerken en Willibaldsburcht, waarbinnen een interessant geologisch en historisch museum is gevestigd.

In de omgeving van het Altmühltal heerst nog een weldadige rust en het landelijke leven gaat er nog zo haar gangetje. Toch zijn grote steden als München en Nürnberg niet verder dan een uur weg en is de bereikbaarheid van het gebied uitstekend.

boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Duitsland

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • kaart

 1. Vakwerk met lekkers
Vakwerk met lekkers
Programma
Aankomst in Mörnsheim. Indien je vroeg aankomt, kun je nog een kleine wandeling of fietstocht in de omgeving maken.

Overnachting in
Mörnsheim, Lindenhof

 1. Fossiel in museum Solnhofen
Fossiel in museum Solnhofen
Programma

Op het programma staat een fietstocht (27 km, 320 m stijgen en dalen) die je laat kennismaken met alle dingen die het Altmühltal zo bijzonder maken. Je start op de perfect aangelegde en aangegeven Altmühltal-Radweg en rijdt langs de imposante rotspartij ‘’de twaalf apostelen’’ naar Solnhofen.

Daar pak je met de fiets de trein naar Treuchtlingen. Daar zoek je de Altmühltal-Radweg weer op en fietst terug naar Mörnsheim. Onderweg kun je kijken hoe het is met de Pappenheimers in Pappenheim, waar de burcht en het daarnaast gelegen museum (o.a. folterwerktuigen en wapens) de moeite waard zijn.

Ca. 16 km. vanaf Treuchtlingen ben je weer terug in Solnhofen en is het tijd voor een interessante stop. Er is hier een boeiend geologisch museum, met fossielen en daarnaast uitleg over de boekdrukkunst, de lithografie, die hier is uitgevonden. Vanaf Solnhofen klim je via een (zeer) steil weggetje in ca. 2 km het dal uit naar het glooiende plateau met wijdse uitzichten. Over kleine rustige weggetjes en langs enkele steengroeves ga je over het plateau. Dan een heerlijke afdaling naar een nieuw aangelegde fossielengroeve, waar je grote kans hebt om fossielen te vinden!

NB: de klim vanaf Solnhofen is echt pittig. Je kunt die alleen omzeilen door dezelfde weg terug te fietsen door het dal, zoals je 's ochtends naar Solhnofen bent gefietst.Overnachting in
Mörnsheim, Lindenhof

 1. Klaar om te vertrekken
Klaar om te vertrekken
Programma

Je fietst verder over de Altmühltal-Radweg naar het stadje Dollnstein. Daar ga je verder via de Oerdonaudal-fietsroute naar Konstein (15 km). Vandaar kan een spectaculaire (klauter)wandeling langs en over de imposante rotspartijen van de Oberlandsteig gemaakt worden. Het uitzicht op de Dohlenfelsen met haar klimmers is zeker de moeite waard. Na een versnapering in Gasthaus Klettergarten verlaat je het Oerdonaudal via een deels onverharde bosweg. Door het Dollnsteiner Wald, een hertenweide en enkele dorpjes en het stille Kinderdal kom je in Wasserzell (totaal 31 km, 250 m stijgen en dalen).

Er is ook een (kortere, ca. 23 km, 200 m stijgen en dalen) alternatieve route mogelijk die vanaf Dollnstein via de fossielengroeve van Blumenberg en het Geologisch musem Berger voert.Overnachting in
Eichstätt - Wasserzell, Zum Hirschen

 1. Kom jongens, in de kano!
Kom jongens, in de kano!
Programma
Vandaag is het tijd om even andere spieren te gebruiken: je gaat kanoën. Je gaat in de morgen met de trein naar Dollnstein om je kano op te halen. Vandaar vaar je over de Altmühl naar Wasserzell (15 km). De wereld ziet er vanaf het water heel anders uit dan vanaf de fiets. Onderweg zijn diverse plekken waar je aan wal kunt gaan voor een pauze en afkoeling in de rivier. Je hebt prachtig uitzicht over de meest fraaie rotspartijen. Vanaf Wasserzell wordt je kano na afloop weer opgehaald.

Overnachting in
Eichstätt - Wasserzell, Zum Hirschen

 1. iiieehh! Dat ziet er eng uit!
iiieehh! Dat ziet er eng uit!
Programma

In de ochtend fiets je naar Eichstätt, vanwaar je verder kunt fietsen naar Pfünz (oud gerestaureerd Romeins fort) of Walting (ca. 12 km). Het dal van de Altmühl wordt hier wat weidser en de hellingen zijn vooral bijzonder door de fraaie jeneverbesvegetatie en een daar bovenuit torenend Romeins fort.

Maar je kunt je ook makkelijk een dag vermaken in Eichstätt. Daar heb je de tijd voor een bezoek aan de fraaie oude stad en de daarboven gelegen Willibaldsburg. Je moet zeker een bezoek brengen aan het kindvriendelijke geologische museum ernaast, met o.a. vele fossielen, fraaie aquaria en een speelse uitleg van de geologische aardgeschiedenis. Daarnaast is er nog een interessant historisch museum met onder andere een enorm skelet van een mammoet en een maquette van het grote Romeins fort bij Pfünz, dat je ook per fiets zou kunnen bezoeken.Overnachting in
Eichstätt - Wasserzell, Zum Hirschen

 1. Fort in het Altmühltal
Fort in het Altmühltal
Programma

Na het ontbijt eindigt jullie arrangement.

Met de trein kun je (inclusief evt. huurfietsen) terug naar Dollnstein/ Mörnsheim om je auto op te halen. Je kunt ook terugfietsen naar je auto via de Altmühlradweg en later je bagage in Wasserzell ophalen. Tevens bestaat de mogelijkheid een transfer te regelen met de fietsverhurder (kosten ca. € 60,-, afhankelijk van het aantal fietsen).Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisperiode

 • rustdagen

 • verzekering

Over de accommodaties
Jullie overnachten in uitstekende ‘Gasthöfe’, met ruime kamers en prima en schone sanitaire voorzieningen. Je slaapt op familiekamers waar plaats is voor maximaal 4 personen. De accommodaties zijn niet specifiek kindvriendelijk, maar kinderen zijn er meer dan welkom. In Mörnsheim ligt de accommodatie in een kleine stille straat vlakbij het dorpscentrum. Een speelveld is vlakbij. De andere accommodatie heeft een ruime tuin en terras waar kinderen fijn kunnen spelen.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Jullie verblijven op basis van halfpension, met ontbijt en avondeten. Overal wordt rekening gehouden met de kinderen, meestal zijn er speciale menu's voor deze kleine gasten. Het restaurant bevindt zich niet altijd bij de kamers (meerdere gebouwen), maar binnen ca. 100 meter.


Info kindvriendelijkheid
In alle accommodaties zijn kinderbedjes aanwezig en in het restaurant zijn kinderstoelen. Verder zijn kinderfietsen en fietszitjes verkrijgbaar.


Inbegrepen
 • 5 Overnachtingen in pensions
 • 5x Ontbijt en diner
 • Bagagetransport dag 3
 • 1 dag Kanohuur en -uitrusting incl. reddingsvest
 • Transfer kano na afloop
 • Travelkids-reispakket


Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lokale transfers
 • Fietshuur
 • Lunches
 • Entrees


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


GPS waypoints en tracks
Voor deze reis zijn er GPS waypoints en tracks beschikbaar. Deze zijn te vinden in uw persoonlijke Mijn SNP omgeving en eenvoudig in uw GPS ontvanger te laden.


Over de activiteiten
Aangezien er kinderzitjes te huur zijn, kun je deze tocht maken met kinderen van alle leeftijden. Door de reddingvesten is het in de kano ook veilig voor peuters. De fietstochten die je maakt voeren grotendeels over vrij vlak tot licht glooiend terrein. Af en toe moet je een korte steilere helling overbruggen De kanotocht voert over een langzaam stromende rivier, met de stroom mee.


Geschikt voor kinderen
vanaf ca. 4 jaar


Geschikte reisperiode
De reis is te starten tussen eind april en eind oktober.


Extra dagen
Bij alle accommodaties zijn extra dagen bij te boeken. Het meest geschikt is de accommodatie in Wasserzell bij Eichstätt.


Fietsverzekering
Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

Reisdocumenten

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.Vaccinatie

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland) • materialen en uitrusting

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
Fietshelmen
We raden u sterk aan een fietshelm te dragen. Dit geldt zeker voor kinderen. Bij fietshuur: een helm behoort niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets (zie materiaalhuur), dus neemt u deze zelf mee. Ook in verband met hygiëne en pasvorm is dit nodig.


Voorwaarden hond mee op reis
Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Indien u met uw hond op reis gaat kunt u hier zien wat de voorwaarden voor het reizen met een hond in een bepaald land zijn. Soms is bijv. een muilkorf in het openbaar vervoer verplicht of een bepaalde inenting.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • per auto

 • per trein

Over de route en parkeergelegenheden
Via de snelwegen kom je in de buurt van Kipfenberg bij het Altmühltal. Vandaar is het nog slechts ca. 45 min. tot de eerste accommodatie. Het Altmühltal ligt op ca. 750 km. rijden vanaf Utrecht.
De auto kan ook in Dollnstein, bij de fietsverhuurder, geparkeerd worden. Dat is makkelijk i.v.m. het ophalen na afloop van de reis.


Treinreis

Het is mogelijk met de trein op de plaats van bestemming te komen, maar i.v.m. het afhalen van huurfietsen is dit niet heel handig. Bovendien is de treinreis nogal omslachtig. Je dient de treinreis naar Solnhofen of Dollnstein te maken en vandaar per taxi verder naar Mörnsheim. We raden aan om met de auto naar deze bestemming te komen. • september 2016
 • We hebben van een zeer boeiende, afwisselende en goed georganiseerde vakantie genoten. Er bleef ook voldoende ruimte over om de gevarieerde suggesties van SNP te doen. De kinderen vertellen er nog over! Vooral over de fossielen die we vonden, dat was een echte topactiviteit.
 • augustus 2016
 • Fietstochten zijn qua afstand prima met kinderen, veel keuze mogelijkheden onderweg om iets te bezichtigen of te doen. Mooie natuur waar je steeds rustig kunt fietsen.
 • augustus 2013
 • Heerlijke reis om te doen met kinderen. Er was voldoende tijd om ook andere dingen te doen, waardoor het fietsen en kanoën leuk bleven.
 • augustus 2013
 • De reis is goed te doen met kleine kinderen. Wij hebben steeds de zwaarste alternatieven gedaan met onze jongens van 7 en 9 jaar.
 • augustus 2013
 • Leuke en gemakkelijke fietsvakantie is een gastvrije streek. Ideaal als eerste fietservaring voor kinderen!
 • Heerlijke afwisselende fietsvakantie met mooie natuur en leuke stadjes, ook met kinderen van 3(achterop), 8 en 10.
 • Een hele leuke zorgeloze actieve reis voor het hele gezin in een heerlijk landelijke omgeving waar je altijd voor een hapje en drankje aan kunt leggen. Een echte aanrader voor wie van lekker soepel fietsen en kanoën houdt!
 • Wij hadden met ons gezin ( 2 kinderen van 7 en 12 j) een zeer fijne vakantie in het Altmühltal. Het is een mooie, fietsvriendelijke omgeving en de accomodaties gaven ons een echt aangenaam vakantiegevoel. Vooral Hotel Zur Linde in Schambach kon ons zeer bekoren.
 • Goede afwisseling tussen fietsen en kanovaren. Genoeg tijd voor uitstapjes en onderbrekingen.

Data en prijzen

1 april 2017 - 31 oktober 2017
€ 375 familiekamer (max 4 personen)
€ 375 familiekamer (5 personen)
€ 375 familiekamer (6 personen)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • Prijzen zijn per persoon, exclusief heen- en terugreis.
 • Kinderen krijgen korting op de reissom. Zie onder ’kinderkortingen’.
 • De exacte prijs voor een reisgezelschap krijg je door in de prijslijst op de knop ‘prijs’ te klikken en de gevraagde gegevens in te vullen. Wil je boeken, klik dan op ‘boek’.
 • Zijn er speciale wensen of is er een bijzondere samenstelling van het reisgezelschap, neem dan contact op met info@snp.nl of bel +31(024)3277000.
 • In de genoemde periode(n) is reisaanvang mogelijk op alle dagen van de week.

Kinderkortingen


Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden