Duitsland - Allgäu, 8 dagen Langs kastelen ’im Königswinkel’

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Tijdens deze bijzondere wandelvakantie aan de voet van de Alpen maakt u lichte wandelingen naar beroemde paleizen, kerken en kloosters im Königswinkel, het gebied waar koning Ludwig de Waanzinnige in de 19e eeuw zijn buitenzinnige creaties liet bouwen. Schloss Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein behoren tot de beroemdste Duitse attracties. U overnacht in twee comfortabele familiehotels in Oberammergau en Füssen.

Uniek aan deze reis

 • Monumentale kastelen
 • Onverwacht kleurrijke stadjes
 • Prima hotels
 • Wandelen aan de voet van de Alpen
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Allgäu

In het zuiden van Duitsland, op de grens met Oostenrijk en aan de voet van de hoogoprijzende Alpen ligt de Königswinkel. In dit fraaie gebied heeft Ludwig, de zoon van Koning Maximiliaan, in de 19e eeuw enkele bijzondere bouwwerken laten verrijzen. Ludwig was een aantrekkelijke jongeman, werd al jong koning en was populair bij zijn onderdanen, maar bleek dit leven niet aan te kunnen. Ludwig trok zich terug in zijn romantische fantasiewereld, werd krankzinnig verklaard en afgezet. Schloss Neuschwanstein, zijn ultieme fantasiekasteel, was nog niet af toen hij op mysterieuse wijze verdronk in kniediep water. U maakt vanuit Oberammergau en Füssen lichte wandelingen en gaat in de voetsporen van König Ludwig op zoek naar drie van zijn paleizen: Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein. Daarnaast bezoekt u de beroemde Wieskirche en het Ettaler Klooster, allen schitterend gelegen in het groene heuvelland. U verblijft op twee plaatsen in comfortable en karakteristieke hotels. Oberammergau is een dorp dat bekend is om zijn Passiespelen en Lüftlmalereien, muurschilderingen die op verbluffende wijze driedimensionale objecten weergeven. Füssen is een goed behouden en gezellige kleine stad met een lange geschiedenis, gelegen aan een belangrijke handelsroute door de Alpen.

Dag 1

Na aankomst in het op 850m hoogte gelegen Oberammergau kunt u een rondwandeling door het dorp maken. Vele huizen in het dorp zijn beschilderd (Lüftlmalereien). Vooral het Pilatushaus is een fraai voorbeeld van deze schilderkunst die zijn bloeitijd kende in de 18e eeuw. Ook de vele houtsnijderijen vallen op. Reeds in de 16e eeuw werd het fraaie houtsnijwerk over de hele wereld verhandeld.

Overnachting in

Oberammergau

Dag 2

Na een korte treinrit loopt u vanuit Altenau door het brede dal van de Ammer en langs de hoger gelegen Romanshöhe terug naar Oberammergau. Ontspannen langs de rivier en licht klimmen en dalen met uitzichten op het Ammergebirge en het Ammerdal. Wandeling: 10,5 km, 170 m stijgen, 170 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Oberammergau

Dag 3

U loopt onderlangs de Sonnenberg en het op de vlakke dalbodem gelegen dorpje Graswang naar Schloss Linderhof. Zowel het beroemde paleis van König Ludwig II als het omringende park vol verrassingen, zijn een bezoek waard. Aan het eind van de dag neemt u de lijnbus terug naar Oberammergau. De bus rijdt langs Ettal waar het Benedictijner Klooster bezocht kan worden. Wandeling: 13 km, 200 m stijgen en 100 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Oberammergau

Dag 4

Vandaag reist u met uw eigen auto of de lijnbus naar Füssen. Deze 50 km lange rit kan halverwege onderbroken worden door een prachtige rondwandeling vanuit Steingaden naar de Wieskirche. Deze midden in de weilanden gelegen fraaie barokkerk is een bekende bedevaartsplaats. Wandeling: 10 km, 140 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 5

Vanuit Füssen maakt u een rondwandeling via de Lechfall naar de fraai op een beboste heuvelrug gelegen Alatsee. Onderweg volgt u het water van de Faulenbach stroomopwaarts via de Mittelsee en de Obersee. De terugweg gaat over een hoger gelegen bosweg, met hier en daar mooie uitzichten over het gebergte. Wandeling: 13 km, 250 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 6

Via de Kalvarienberg en de Schwansee loopt u vanuit Füssen over een stil weggetje in de richting van de Königsschlösser. U benadert Schloss Hohenschwangau van de mooiste kant en zet de wandeling voort naar het iets verder gelegen sprookjeskasteel Neuschwanstein. Afhankelijk van de tijd die u in en rond de kastelen doorbrengt keert u te voet of per bus terug naar Füssen. Wandeling: 13 km, 300 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 7

U neemt de boot over de Forggensee naar Rosshaupten. De Forggensee is schitterend gelegen aan de voet van de Alpen, vanaf de boot heeft u fraai uitzicht op de toppen van het Ammergebirge. Buiten de zomermaanden reist u per taxi of bus. De wandeling leidt u van Rosshaupten, over de heuvels bij Ussenburg naar de Faulersee, en verder naar het plaatsje Hopfen, gelegen aan de Hopfensee. Hier kunt u besluiten of u op de bus stapt of ontspannen verder wandelt tot in Füssen. Wandeling: 8 of 12,5 km, 120 m stijgen en dalen, 3,5 of 5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 8

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede hotels. In Oberammergau is het hotel voortgekomen uit de werkplaats, die in de 18e eeuw werd gebruikt bij de bouw van de nabij gelegen kerk. Inmiddels wordt u door de 4e generatie van de hoteliers familie welkom geheten. In Füssen verblijft u in een rustig gelegen familiehotel met mooie tuin. De kamers zijn ruim en comfortabel en het hotel heeft een prima keuken. Via de Ludwig Promenade, een wandel-fietspad met zicht op de bergen en Schloss Neuschwanstein, loop je in 15 minuten naar de historische binnenstad.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het uitgebreide ontbijtbuffet wordt elke dag door het hotel verzorgd. Het avondeten is in Füssen de eerste twee avonden inbegrepen, het hotel heeft een prima restaurant. De andere avonden kunt u zelf een restaurant naar keuze uitzoeken. De lunchpakketten koopt u zelf in de verblijfplaatsen; soms is het ook mogelijk onderweg in een Gasthof te lunchen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners, tijdens de eerste twee avonden in Füssen
 • SNP-routebeschrijvingen en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • lokale transfers met bus en trein (ca. 15 euro)
 • boottocht (ca. 10 euro)
 • entrees (ca. 10 euro per kasteel/slot)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

U maakt niet al te lange wandelingen aan de voet van de Alpen. De paden zijn goed (soms verhard). Om de actieradius te vergroten is er op enkele dagen een transfer met bus, trein of boot nodig.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vooral in Füssen is veel te zien en te doen. Er worden verscheidene gegidste stadswandelingen georganiseerd, bijvoorbeeld met het thema muziek (Füssen is bekend als stad van viool- en orgelbouwers). Verder is er een fraai historisch museum in een oud klooster gevestigd. Zie ook www.stadt-fuessen.de

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Oberammergau is ca. 850 km. Op dag 4 rijdt u zelf naar Füssen. Beide hotels hebben gratis parkeerruimte voor gasten.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Oberammergau (terug vanaf Füssen) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. 

Het station van Oberammergau ligt op 800 m van het hotel. Op de terugweg reis je van station Füssen terug naar huis. Het station van Füssen is (afhankelijk van welk hotel) op loopafstand gelegen. Ook een taxi is altijd mogelijk.

Indien je met de trein naar de Allgäu reist ga je op dag 4 met de lijnbus naar Füssen. Onderweg maak je nog een mooie rondwandeling. Je kunt eventueel de bagage gedurende de rondwandeling achterlaten in een Gasthof aan het begin van de wandeling, bij de bushalte, maar je kunt ook (ter plekke) bagagevervoer met een taxi voor deze dag regelen (prijs ca. 90 euro per rit, ter plekke te betalen). Voordeel is dat je ’s ochtends mee kunt rijden naar het begin van de wandeling en alleen voor het 2e deel van de dag afhankelijk bent van de lijnbus.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Obberammergau   08:02 - 18:21 3
Füssen – Amsterdam CS 10:06 - 20:26 2

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

U kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober. Vooral voor de maand September zult u vroeg moeten reserveren.
De kastelen rond Füssen behoren tot de grootste toeristische attrakties van Duitsland en in het hoogseizoen worden ze druk bezocht. Tijdens de wandelingen zult u van deze drukte overigens weinig last hebben.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Nadere informatie over de Königsschlösser kunt u vinden op de websites : www.neuschwanstein.de, www.hohenschwangau.de en www.linderhof.de

Mogelijk betaalt u ter plekke een bedrag van 5 tot 8 euro voor de overnachting van uw huisdier.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schloss_neuschwanstein.jpg

Duitsland - Allgäu

Langs kastelen ’im Königswinkel’

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten