Denemarken - Jutland, 7 dagen Fietsen in het heuvelige Oost-Jutland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels

Start je fietsvakantie door Jutland in bruisend Aarhus, waar smalle klinkerstraatjes uit komen op levendige pleinen vol café's. Peddel over een oude spoorlijn naar het unieke duingebied Vrads Sande in het binnenland van Jutland. Steek over naar het 'duurzame' eiland Samsø. Hier fiets je langs ongerepte stranden en vredige dorpjes waar je lokale producten koopt op de markt. Een heerlijke fietsvakantie in Denemarken, natuurlijk met bagagevervoer.

Uniek aan deze reis

 • Het duurzame eiland Samsø
 • Het merengebied
 • Knusse pleinen en cultuur
 • Verblijf in het hippe Aarhus
 • Zandstranden bossen en azuurblauwe zee
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fietsen in Jutland

Lex van den Bosch ging je voor naar Noord-Jutland. Hij vertelt hier meer over zijn fietservaring door het perfecte Kolonisten-van-Catan-landschap. 

Dag tot dag

Denemarken - Jutland

Als fietser in Denemarken ben je de koning te rijk. De vele stille fietspaden leiden je door sprookjesachtige landschappen en langs romantische dorpjes. De hoogste toppen zijn nog lager dan in Nederland en voor iedereen te beklimmen. Start je fietsvakantie in bruisend Aarhus (spreek uit als oorhoes), in 2017 de culturele hoofdstad van Europa. Door de aanwezigheid van de vele studenten hangt er een aangename sfeer in de stad. Vanuit de stad ben je binnen een kwartier in de bossen, op het strand en bij één van de vele meren die Aarhus omringen. Voel de wind in je haren, proef het zout op je huid en pluk bosbessen langs het fietspad. Maar ontdek ook fascinerende musea en de hippe Deense keuken. Peddel over een oude spoorlijn naar het unieke duingebied Vrads Sande in het binnenland van Jutland. Steek over naar het in alle opzichten groene eiland Samsø. Hier fiets je langs ongerepte stranden en vredige dorpjes waar je lokale producten koopt op de markt.

Dag 1

Aankomst in Århus waar smalle klinkerstraatjes uit komen op leuke pleinen vol cafés.

Overnachting in

Aarhus

Dag 2

Na het ontbijt fiets je langs de rivier Å de stad uit en na een kwartiertje ben je al de bruisende stad uit. Via de noordelijke oevers van het grote meer Braband sø fiets je naar het merengebied. Via de slaperige dorpjes Jeksen en Hårby bereik je de kleine provinciestad Ry, gelegen aan het meer Knudsø. Fietstocht 41 km en 270 m stijgen en 260 dalen.

Overnachting in

Ry

Dag 3

Vandaag maak je een mooie dagtocht in het ‘Merengebied van Denemarken’. Je fietst door een kleinschalig heuvellandschap naar het natuurgebied van Skaerbaek Plantage, een mooie plaats om lekker te pauzeren op de heidevelden en tussen de jeneverbessen. Je fietst ook over het traject van een oude spoorlijn en op het  station van Vrads staan oude treinen die je kunt bezichtigen. Silkeborg, is de hoofdstad van het Merengebied, met een leuk haventje aan de rivier. Bij de stroomversnelling in de rivier lag vroeger een papierfabriek. Nu is er oa. een museum, theater en horeca, met mooie terrassen. Je kan er voor kiezen om met de trein terug te gaan naar Ry, of terug te fietsen, met nog wat pittige klimmetjes.
Fietstocht 49 of 69 km en 325 of 520 m stijgen en dalen.
In plaats van te fietsen kan je overigens ook gaan kanoën in Ry.

Overnachting in

Ry

Dag 4

De fietstocht vandaag voert je langs de hoogste toppen van Denemarken, die allen onder de 200 m blijven. Aan de oever van het Mossø kun je even stoppen bij de ruines van een Cisteriënzerklooster uit de 13de eeuw en in Skanderborg fiets je langs het kasteel van Frederick II uit de 16de eeuw. Via de oevers van het Stillingmeer en het mooie dal van Pilbro kom je na een lange afdaling aan in Odder. Fietstocht 43 km en 270 m stijgen en 280 m dalen.

Overnachting in

Odder

Dag 5

Na het ontbijt fiets je naar het aan de kust gelegen Hov. Met de ferry vaar je in een uur naar Saelvig op het eiland Samsø. Samsø is dankzij windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen de grootste CO2-neutrale woongemeenschap op aarde. Ze legden in de jaren negentig geld bij elkaar om windmolens te laten bouwen waarvan ze zelf de afnemers zouden worden. Tegenwoordig wordt 100% van de elektriciteit die het eiland gebruikt door hen zelf opgewekt. Je fietst door een heuvelachtig kustlandschap met kleine dorpjes en mooie stranden. Aan het einde van de middag neem je weer de veerboot naar het vaste land en fiets je terug naar Odder. Fietstocht 70 km, 110 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Odder

Dag 6

Over het kustpad fiets je naar het noorden. Langs de oostkust van Jutland en via de Norsminde Fjord en de beukenbossen van Marselisborg, de zomerresidentie van de Deense koningin, kom je terug in Århus. Je kunt ook nog even een bezoek brengen aan het moderne Moesgård museum, gelegen op het landgoed van de Moesgård Herrgård. Omdat je al vroeg in Århus bent is een bezoek aan het openluchtmuseum van Gamle By zeer zeker de moeite waard. Fietstocht: 34 km, 230 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Aarhus

Dag 7

Ontbijt en einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in drie verschillende, comfortabele hotels. Je beschikt overal over kamers met eigen badkamer. In Aarhus overnacht je in een modern hotel naast het station met uitzicht over de stad. Het houten laagbouwhotel in Ry ligt aan een mooi meer. De kamers zijn licht en modern ingericht en je hoeft alleen de weg maar over te steken voor een duik. In Odder verblijf je in een zakenhotel nabij het centrum. Niet direct onze keuze, maar er is niets anders in de omgeving.

Over de maaltijden

Het ontbijt staat elke ochtend voor je klaar. De lunch koop je onderweg zelf in. Voor het diner in Ry en Odder kun je gebruik maken van het restaurant in je accommodatie (met name in Ry wordt dit aanbevolen) of je zoekt een ander eethuisje, maar er is niet veel keus. In Aarhus is de keus in eetgelegenheden overweldigend.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer  (1 koffer/tas van max 15 kg per persoon)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bootticket Samsø v.v. (ca. €40,- p.p., incl fiets)
 • fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Deze reis is geschikt voor fietsers met een gemiddelde conditie. Het terrein is vlak tot heuvelachtig. Je fietst over fietspaden (soms langs wat drukkere wegen) en rustige weggetjes. Af en toe is er een steil klimmetje, waar je wellicht even moet lopen...

Extra dagen

Vanwege de vaste startdag zijn extra dagen alleen mogelijk in Aarhus, vooraf of achteraf.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Aarhus is ca. 770 km. Het hotel in Aarhus beschikt over een eigen parkeergelegenheid (reken op 20 euro per dag). Er zijn laadstations. Je kan ook een gratis plek aan de rand van Aarhus zoeken en terug fietsen naar het hotel.

NB. Vanaf eind 2023 moet je een dieselauto vooraf aanmelden, anders mag je Aarhus niet in (zie www.miljoezoner.dk/en/)

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Aarhus.
Het hotel ligt op 400 m lopen van het station.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kunt dit arrangement op zondag starten van eind mei tot begin september. Boek je met 5 of meer personen, dan is op aanvraag een andere startdag mogelijk. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Denemarken ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Als je fietsen huurt via SNP, kun je tevens een helm huren (zie materiaalhuur).

Ga je binnenkort op reis naar Denemarken bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/denemarken. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/denemarken/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

marselisborg.jpg

Denemarken - Jutland

Fietsen in het heuvelige Oost-Jutland

fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)