Costa Rica, Nicaragua - Wandelreis, 20 dagen Wandelen door het ’Natuurlijke Paradijs’

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels & lodges

Op pad door de mooiste natuur van Costa Rica en het authentieke buurland Nicaragua. Je maakt schitterende dagwandelingen door dampige nevel- en regenwouden, naast inspannende beklimmingen van hoge vulkaankegels. Met de boot vaar je naar bijzondere ‘wetlands’ en onbekende eilandjes. En overal zie je de ongekende rijkdom aan planten en dieren, dus je hebt goede kansen op het waarnemen van neusberen, gordeldieren, toekans, papegaaien, allerlei apen en nog veel meer!

Uniek aan deze reis

 • Landschappen gedomineerd door vulkanen
 • Natuurreservaat Indio Maiz
 • Pre Colombiaanse rotsgravures en - opgravingen
 • Schoonheid van Rio San Juan
 • Uitdagende dagwandelingen
 • Vanaf 6 deelnemers garant vertrek
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica, Nicaragua - Costa Rica & Nicaragua

Met deze afwisselende wandelreis krijg je een prachtig beeld te zien van de diversiteit van twee verschillende Midden-Amerikaanse buurlanden, Costa Rica en Nicaragua. Vanuit de startplaats San José reizen we met onze eigen bus naar de tropische nevelwouden van het Costa Ricaanse Nationale Park Rincón de la Vieja. Vulkanische dampen en pruttelende modderpoelen toveren deze rijke, nog maagdelijke bossen om tot een waar ‘elfenbos’: een fantastisch decor voor onze eerste dagwandeling. We passeren de grens met Nicaragua op weg via San Jorge naar het eiland Isla Ometepe. We kiezen hier uit twee prachtige wandelingen naar of de waterval San Ramos of de pittige beklimming van de Concepcion met als beloning een panoramisch uitzicht over het Meer van Nicaragua. Met de koloniale stad Granada als uitvalsbasis maken we een wandeling over de flanken van de bloemrijke Mombacho-vulkaan. Vanuit ons verblijf aan de Rio San Juan verkennen we met een regenwoudtocht het natuurreservaat Indio Maiz, een van de grootste en mooiste reservaten van Nicaragua. Het reservaat herbergt jaguars, tapirs, luiaards, verschillende apensoorten, iguana´s en talloze vogels waaronder toekans en ara´s. In het water huizen o.a. otters, krokodillen en zeekoeien! Via een ontspannende en verkoelende boottocht gaan we weer stroomopwaarts naar San Carlos, vanaf waar we naar het zuiden afbuigen. We varen door  het Caño Negro reservaat, bekend om vogels, luiaards, kroonbasilisken en kapucijnapen naar La Fortuna waarmee we weer beland zijn op Costa Ricaanse bodem.

La Fortuna vormt een rustpunt in de reis. De actievelingen kunnen een mooie wandeling maken naar de Cerro Chato, de vulkaan die langzaam de vulkanische activiteiten overneemt van zijn 'grote broer' de Arenal. De wandeling voert je door subtropisch regenwoud naar een kratermeer bovenop de Cerro Chato waar je lekker kan zwemmen. Onderweg naar de Pacifische kust, verkennen we eerst het subtropisch laaglandregewoud in het Tirimbina Reservaat en vervolgens onder begeleiding van een lokale gids het Selva OTS Biologische Station. Via San José rijden we naar het nevelwoud van de Savegre vallei aan de voeten van het grootse Talamanca gebergte. Vanuit een heerlijke lodge bezoeken we het Los Quetzales Nationaal Park voor een wandeling waarbij we kennis maken met typische páramo-vegetatie, de oogverblindende quetzal met zijn unieke ongeëvenaarde zang en op zoek gaan naar sporen van poema’s en jaguars. Deze wandelreis voor natuurliefhebbers sluiten we aan de kust af nabij Dominical. Kom tot rust in je hangmat, maak korte natuurwandelingetjes of sluit deze reis in stijl af met een optioneel bezoek aan het Corcovado Nationaal Park, hét grootste wildernisgebied van Costa Rica! Het belooft een enerverende wandelreis te worden waarbij je kennis maakt met de vele ecosystemen die beide landen rijk zijn. Met fantastische vergezichten van landschappen, tezamen met de vriendelijkheid van de bewoners van beide landen, zal deze reis je lang blijven heugen.

 

Dag 1

We verzamelen op Schiphol en vliegen naar de hoofdstad van Costa Rica, San José. Op het vliegveld in San José worden we met onze eigen bus opgehaald en naar een goed middenklasse hotel gebracht.

Overnachting in

San José

Dag 2

Vandaag reizen we in ca. 6 uur naar het op 700 meter hoogte gelegen Rincón de la Vieja. Onderweg stoppen we een aantal keren om de beroemde Costa Ricaanse koffie te drinken en te lunchen. Zijn we op tijd dan maken we met de liefhebbers nog een wandeling in de omgeving van de lodge om onze benen te strekken. De tropische bossen rond de Rincón de la Vieja herbergen een bijzonder rijke dierenwereld. Met enig geluk zien we de eerste toekans, brulapen, slingerapen, neusbeertjes of gordeldieren. We overnachten de komende nachten in een lodge vlakbij het nabijgelegen Nationale Park.

Overnachting in

Rincón de la Vieja - Rincon de la Vieja Mountain Lodge

Dag 3

Deze dag maken we een ochtend- en een middagwandeling, de keuze aan jou aan welke je meedoet. Met beide wandelingen kun je zelf naar de lodge terug wandelen. 's Ochtends maken we een stevige wandeling (ca. 4,5 uur) naar het Laguna Azul dat in het Rincon de la Vieja NP ligt. Dit deel van de tocht voert ons door bergbossen waar de kans groot is om slingerapen te zien. Vervolgens wandelen we door een savanne-achtig landschap om te eindigen bij de schitterend helderblauwe waterval La Cangreja waarin we een verfrissend bad kunnen nemen. We stijgen en dalen ca. 440 meter, lengte 10,9 km.

In de middag wandelen we voor de liefhebbers ca. 2,5 uur door een gebied dat bekend staat onder de naam 'Las Pailas'. Het is een vulkanisch actief gebied met stinkende fumarolen, borrelende modderpoelen en opstijgend waterdampen. We stijgen en dalen ca. 170 meter, lengte 4,8 km. Het is ook mogelijk om in plaats van deze wandeling zelf in de omgeving van de lodge te gaan rondstruinen of ter plekke een paardrijdtocht of spectaculaire 'canopy' tour door de jungle te maken.

Overnachting in

Rincón de la Vieja - Rincon de la Vieja Mountain Lodge

Dag 4

Vandaag vertrekken we naar het buurland Nicaragua. De bus brengt ons naar het stadje San Jorge, waar we de boot naar Isla de Ometepe nemen. Het prachtige Isla de Ometepe bestaat uit twee vulkanen, Concepción en Maderas. Omdat de Concepción actief is en de Maderas inactief, hebben beide vulkanen een zeer verschillend klimaat en begroeiing. Daarnaast heeft Isla de Ometepe een rijke geschiedenis, waarvan vele archeologische vondsten stille getuigen zijn. We overnachten in een goed middenklasse hotel in het Charco Verde natuurreservaat alwaar je al wandelend vogels, iguana´s en brulapen kunt waarnemen. Middels een korte wandeling (2,6 km) strekken we eventjes de benen langs een klein kratermeer. Kajaks en fietsen zijn beschikbaar voor degenen die de omgeving willen verkennen. Een vlindertuin ligt pal naast het hotel. Overdag of in de avond is het heerlijk om even te relaxen in een hangmat, te genieten van het eten dat in het restaurant wordt geserveerd of van het nabijgelegen strand.

 

Overnachting in

Isla Ometepe

Dag 5

Vandaag kunnen we kiezen uit twee prachtige wandelingen die variëren in zwaarte. We wandelen naar de waterval van San Ramon óf we beklimmen de vulkaan Concepcion.

 • De wandeling naar de indrukwekkende 50 meter hoge waterval van San Ramon is een pittige die ca. 4-5 uur duurt (incl. pauzes). Je wandelt eerst door het woud en nadien een stuk door de rivierbedding met zelfs een beetje rotsklauteren. De klim van ca. 600 meter is op sommige stukken technisch en uitdagend. Hoe heerlijk zal het baden hierna zijn in een heldere zoetwaterbron 'Ojo de Agua', een welkome afkoeling. Aantal meters stijgen en dalen ca. 600 meter, lengte 9,5 km
 • Onder de zeer actieve en fitte deelnemers vormt de beklimming van de vulkaan Concepcion een uitdaging. De zware wandeling duurt ca. 7 uur en vereist een goede conditie. Na een korte tour van een lokale finca vangt de beklimming aan. Aan de top van de vulkaan op 1000 meter hoogte worden alle inspanningen beloond met een prachtig uitzicht. De wandeling naar de Madeira vulkaan bieden we bewust niet aan daar het pad te modderig is en de wandeling naar het kratermeer van deze vulkaan te lang duurt (ca. 11-12 uur).

   

Overnachting in

Isla Ometepe

Dag 6

We vertrekken vroeg naar het haventje van Moyogalpa waar we de boot nemen naar het vasteland. Hier wacht de bus ons op om ons naar de historische stad Granada te brengen. 's Middags is er voldoende tijd om de historische stad Granada, daterend uit 1524, met zijn sfeervolle straatjes en pleintjes en haar koloniale gebouwen te verkennen. Een bezoek aan het museum El Convento, de boulevard naar het meer en de kathedraal zijn de moeite waard! We overnachten in hotel Alhambra, een sfeervol hotel.

Overnachting in

Granada - Hotel Alhambra

Dag 7

Vandaag staat opnieuw een stevige wandeling op het programma. We worden met een 4x4 truck naar de top van de Mombacho Vulkaan gebracht (1150 meter), waarbij we een koffieplantage doorkruisen, en daarna wandelen we de 6 km lange 'puma trail', een van de meest uitdagende maar ook zeker een van de mooiste wandelingen van de Mombacho. Als de 'puma trail' onverhoopt gesloten is wandelen we een rondje om de krater van de met tropisch regenwoud bedekte vulkaan, de 1,6 km lange 'crater trail'. We genieten van de rijke tropische plantenwereld en de spectaculaire uitzichten over het uitgestrekte Lago de Nicaragua en Las Isletas! We overnachten in hotel Alhambra.

Overnachting in

Granada - Hotel Alhambra

Dag 8

Met onze bus rijden we ten noorden om het Lago Nicaragua heen, om na ca. 5 uur aan te komen in San Carlos, een bedrijvig stadje aan de monding van de rivier Rio San Juan. Hier stappen we over op de boot die ons stroomafwaarts na een paar uur naar het plaatsje El Castillo brengt. Het autoloze (!) rustige plaatsje, dat haar naam ontleent aan het majestueuze fort, gebouwd om Granada te beschermen tegen Engelse piraten, wordt te voet verkend. Hierna vervolgen we onze bootreis naar het schitterend aan de rivier gelegen Hotel Refugio Bartola. Het hotel ligt tegen het natuurreservaat Bartola aan dat op haar beurt weer grenst aan het Indio Maiz reservaat. Beide reservaten worden gescheiden door de Bartola rivier, op wiens oevers een indrukwekkende flora en fauna te zien zijn. Het hotel gebruikt voornamelijk zonne-energie, heeft ruime kamers, een restaurant en een onderzoekscentrum.

Overnachting in

Rio San Juan - nabij Indio Maiz Biological Reserve

Dag 9

Vandaag gaan we naar het natuurreservaat Indio Maiz, een van de grootste en mooiste reservaten van Nicaragua. Het reservaat herbergt jaguars, tapirs, luiaards, verschillende apensoorten, iguana´s en talloze vogels waaronder toekans en ara´s. In het water huizen o.a. otters, krokodillen en zeekoeien! We ontdekken het regenwoud met een mooie jungletocht en dineren en overnachten weer in Hotel Refugia Bartola.

Overnachting in

Rio San Juan - nabij Indio Maiz Biological Reserve 

Dag 10

Na het ontbijt brengt de boot ons weer terug naar San Carlos om vanaf daar verder zuidwaarts te varen naar Los Chiles (Costa Rica) over de Rio Frio rivier, een stukje niemandsland met bijzondere flora en fauna. In het gebied dat een onderdeel is van het Caño Negro Natuurreservaat speuren we de oevers af naar kapucijnapen, luiaards, toekans, ara's en wellicht de in het oog springende 'Jezus Christus Hagedis´. Na een soort 'bootsafari' van ca. drie kwartier komen we aan in Los Chiles, waar we door onze bus worden opgewacht voor de transfer naar La Fortuna, gelegen aan de voet van de imposante vulkaan Arenal.

Overnachting in

La Fortuna

Dag 11

Vandaag een vrije dag. Voor de actievelingen bieden wij natuurlijk een mooie wandeling aan naar de Cerro Chato, ook wel de mini-Arenal genoemd. Men verwacht dat deze berg de vulkanische activiteiten zal overnemen van zijn grote broer, de Arenal. Vanaf de Arenal Observatory Lodge vangt de wandeling van ca. 7 uur aan. De wandeling voert je door subtropisch regenwoud in ca. 3 uur naar een kratermeer bovenop de Cerro Chato. Hier kan heerlijk worden gezwommen. De wandeling naar Cerro Chato is in principe een niveau 2 wandeling, maar de eventuele regen - het is tenslotte regenwoud - kan het pad glibberig maken. Het spreekt voor zich dat dit het niveau van de wandeling verzwaard. Na de afdaling in ca. 3 uur kom je weer bij de bus uit die je terugrijdt naar het hotel. Onderweg heb je de kans om nog de witte buizerd, de regenboogtoekan en de aracari te zien. Voor degenen die het rustig aan willen doen kan er naar het toeristische en levendige dorpje La Fortuna worden gewandeld. Natuurlijk kan je ook heerlijk uitrusten bij de lodge en genieten van luiaards, gifkikkers, uilen en kroonbasilisken die allemaal in de tuin van de lodge voorkomen. Ook zou je je lichaam kunnen verwennen met een bezoek aan de Baldi hotsprings.

Overnachting in

La Fortuna

Dag 12

Vandaag rijden we langs ananasvelden en palmhartplantages in ca. 2,5 uur naar Puerto Viejo de Sarapiqui waar de de komende twee nachten onze intrek nemen in de Sarapiqui Rainforest Lodge. Voor de lunch maken we een korte wandeling (2,1 km) in Tirimbina Reservaat dat naast onze lodge ligt. 's Middags verkennen we op ons gemak weer het laaglandregenwoud Tirimbina over (self-guided) trails, we wandelen ca. 6 km waarbij we ca. 140 meter dalen en stijgen.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

Dag 13

Op een half uur rijden vanaf de lodge ligt het OTS La Selva, een wetenschappelijk biologisch station dat sinds 1953 actief is in een van de eerste regio's in Costa Rica die tot beschermd gebied werden verklaard. Het gebied, ter grootte van ruim 1600 hectare, bestaat uit subtropisch regenwoud waarvan een groot deel primair regenwoud. Aan de zuidzijde grenst La Selva aan het Braulio Carrillo NP en aan de noordzijde bijna aan de Caribische kust tot aan 35 meter boven zeeniveau. Via een hangbrug wandelen we het La Selva reservaat in onder begeleiding van een lokale gids. We bewandelen een gedeelte van de in totaal 50 km aan wandelpaden die zijn aangelegd. Tijdens de ca. 3 uur durende wandeling (incl. pauzes) komen we meer te weet over de enorme biodiversiteit die dit gebied kenmerkt. Wist je dat er alleen al ca. 500 soorten mieren voorkomen en 5 van de 6 roofkatten van Costa Rica! Kijk verder uit naar rustende rivierschildpadden op boomstammen, kroonbasilisken en de vele migrerende en standplaatsvogels. Er zijn ruim 400 vogelsoorten geteld, bijna de helft van het totaal aantal vogelsooorten in geheel Costa Rica. Omdat OTS La Selva over goede faciliteiten beschikt voor haar natuurstudies wordt het door gerenommeerde biologen jaarlijks bezocht om kennis te delen en meer te weet te komen over deze kwetsbare omgeving die men niet alleen bestudeert maar ook beschermt en waarover men publiceert. Naar schatting zijn er ruim 1600 (!) wetenschappelijke artikelen, scripties en boeken gepubliceerd.

De middag is ter vrije besteding om te ontspannen. Koel lekker af in het zwembad van de lodge. Voor diegene die actief willen blijven, er zijn leuke excursies in de omgeving te ondernemen zoals een cacao- of ananastour. 'Thrill-seekers' maken natuurlijk een rafttocht over de rivier Sarapiqui (klasse II en III) of een rustigere boottocht waarbij je op je gemak brulapen, leguanen, luiaards, slangenhalsvogels, kroonbasilisken en kaaimannen kunt waarnemen. Ook is het maken van een canopytour, waarmee je met een tokkelbaan gezekerd bent, een beleving.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

Dag 14

Na het ontbijt rijden we in ca. drie uur via San José naar de Savegre-vallei. Met een kleine omweg kunnen we onderweg stoppen bij de basiliek Onze Lieve Vrouwe der Engelen, een kerk die elk jaar op 2 augustus het bedevaartsoord is van Centraal-Amerika. De rit voert ons verder over een smalle, deels verharde weg langs de rivier de Savegre opqweg naar de lodge waar we de komende twee nachten verblijven in de fraaie Savegre Mountain Lodge.

In de middag maken we een wandeling in het nevelwoud langs een mooie kronkelende rivier vol met zalmforel naar twee watervallen (ca. 6 km). In dit nevelwoud, dat aan de voeten ligt van het grootse Talamanca gebergte, komen natuurliefhebbers en rustzoekers volledig aan hun trekken. Naast tanagers, kolibri's, vliegenvangers en nog vele andere vogelsoorten. is dit tevens het biotoop van de quetzal, de nationale vogel van Guatemala. De quetzal eet voornamelijk van de vruchten van de aguacatillo, een wilde avocado-boomsoort, die in deze vallei voorkomt. Daarnaast bestaat zijn dieet uit bramen, hagedisjes en de vruchten van de guayabillo.

 

Overnachting in

Savegre-vallei - Savegre Mountain Lodge

Dag 15

Vandaag kan er worden gewandeld in de omgeving. In de bergen heerst een heerlijk (gematigd) klimaat. Voor de ochtend staat een stevige wandeling op het programma waarbij we klimmen en dalen. We hebben de mogelijkheid om de wandeling in te korten omdat het meerdere lussen zijn. Mochten we de complete wandeling uitvoeren dan bedraagt deze ca. 5 uur (incl. pauzes), 11,7 km lengte waarbij er ca. 525 meter wordt gedaald en gestegen. De wandeling voert ons aan door de prachtige Savegre vallei waarbij we vaak kolibri´s, tangara's, spechten, gekleurde vliegenvangers en nog veel meer vogelsoorten kunnen waarnemen. 

In de middag keren we weer terug bij de lodge waarbij je onder het genot van een kopje koffie zo'n 15 verschillende soorten kolibri´s kunt observeren en fotograferen. Voor de actievelingen die in de namiddag nog een wandeling willen maken, kunnen we naar 2 watervallen wandelen. In het begin een gemakkelijke wandeling. Na de eerste wandeling wordt het pad technischer en komt er klauterwerk bij kijken. Totale lengte 4,6 km, ruim 1,5 uur.

Overnachting in

Savegre-vallei - Savegre Mountain Lodge

Dag 16

We verlaten het nevelwoud en dalen in ca. drie uur langzaam af naar de warme Pacifische kust van Costa Rica. Op minder dan 1 km afstand van Dominical ligt onze mooie lodge, een fijne plek voor ontspanning. Je kan er zelf op uit trekken om te wandelen naar het dorp, via een weg die parallel loopt langs de rivier Baru, waar vaak mooie vogels te spotten zijn, die uitkomt in de Grote Oceaan.

Overnachting in

Nabij Dominical - Villas Rio Mar

Dag 17

Vandaag een vrije dag om lekker te luieren aan de rand van het zwembad. Op de veranda van je cabaña kan je heerlijk ontspannen. Tijdens een kleine wandeling door de tuin kan je zelfs toekans observeren die zich hier vaak ophouden.

Natuurlijk kan je ook een optionele dagtocht maken naar een van Costa Rica's meest bejubelde nationale parken: Corcovado. Dit is hét grootste wildernisgebied van Costa Rica. Primair regenwoud is een echte climaxvegetatie en Corcovado is wat dat betreft een voorbeeld uit het boekje. Het is een climaxvegetatie in optimale conditie met een groot aantal woudreuzen. In veel van Costa Rica’s bossen zijn bomen van 50 meter hoog al een zeldzaamheid, in Corcovado staan talloze bomen met een lengte tussen de 65 en 70 meter. Het is niet verwonderlijk dat het park de eer claimt de grootste boom van het hele land te herbergen. Het is een kapokboom met een doorsnee van drie meter op borsthoogte, plankwortels die op tien meter boven de grond beginnen en een geschatte hoogte van meer dan 70 meter. De grootste rijkdom toont de natuur in de heuvelachtige delen van het park. In de laagvlakte is de bodem op veel plaatsen te nat waardoor er nog maar enkele boomsoorten kunnen groeien. Corcovado huisvest de grootste populatie scarlet macaws (rode ara): 1200! De eerste wandeling (ca. 4,2 km, duurt ca. drie uur) gaat over voornamelijk vlak terrein en wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Na de lunch op het strand, heb je de keuze uit een wandeling naar een waterval waar je kan dippen of een andere wandeling (ca. 1,7 km) door het regenwoud. Met de wandelingen kan je reigers, neusbeertjes, koningsgieren, great currasow's en nog vele andere dieren observeren. Het zal een volle dag zijn dat je op pad bent; zeer de moeite waard!

Je hebt ook de keuze om naar Haciënda Baru te gaan, op vier km loopafstand gelegen vanaf onze lodge. Hier kan je heerlijk wandelen om leguanen, neusberen, luiaards en apen te observeren. Je hebt dus volop keuze vandaag!

 

Overnachting in

Nabij Dominical - Villas Rio Mar

Dag 18

Via de prachtige kustroute rijden we westwaarts richting het Manuel Antonio NP. Een bezoek aan dit park is geen onderdeel van de reis, maar mocht deze er wel zijn dan bezoeken we dit park alsnog (entree niet inbegrepen). Het uiteindelijk reisdoel van vandaag is San José waar we overnachten in een mooi middenklasse hotel op steenworpafstand van het Nationale Theater, het Goudmuseum en de gezellige binnenstad. De moderne stad San José ligt op 1100 meter hoogte in de Centrale Vallei en heeft om die reden een heerlijk klimaat. Er zijn volop musea, markten (Mercado Central en Mercado Borbón) en gezellige winkelstraten. De laatste avondmaaltijd tijdens je reis door Costa Rica wordt meestal gezellig met elkaar doorgebracht.

Overnachting in

San José

Dag 19-20

Met een vroege transfer rijden we naar de luchthaven Aeropuerto Juan Santamaría, even buiten San José, voor de terugvlucht naar Nederland waar we de volgende dag aankomen.

NB Programma

 • Met de reis vertrek 14 november 2017 verblijf je in de Arenal Montechiari (dag 10 en 11) op 400 meter vanaf het dorpje La Fortuna. Het hotel heeft veel groen om en langs het hotel zodat hier de groene leguanen en veel vogels vaak te zien zijn. Hwet hotel beschikt over een lekker zwembad, ruime kamers met airco en ijskastje en een lekker zitje voor de deur. Vanuit de lodge een prima uitzicht op de vulkaan, mits onbewolkt natuurlijk.
 • Met de reis vertrek 25 juli 2018 verblijf je in het Hotel Diuwak (dag 16 en 17) dat op slechts 50 meter vanaf het zandstrand in Dominical ligt. Alle kamers zijn voorzien van airco. Het hotel beschikt over een zwembad en een restaurant. In de buurt van het hotel bevinden zich meerdere restaurants. Een surfles, een massage op het strand of een strandwandeling, vanaf het hotel Diuwak zijn deze allemaal makkelijk te ondernemen. 

14 sept 2017: Op de vrije dag 11 stond gepland om de wandeling Cerro Chato te gaan doen. Deze wandeling is helaas gesloten door de parkautoriteiten van het Parque Nacional de Arenal. Op deze trail zijn er wandelaars geweest die op afgesloten verboden paden hebben gewandeld en daarmee te dichtbij de krater met zijn hete gassen zijn gekomen. Met alle gevaren van dien. De alternatieve wandeling die we hebben geselecteerd is iets lichter en beslist korter dan de Cerro Chato, namelijk 4 uur. We rijden eerst in ca. een kwartier van La Fortuna naar het dorpje El Burrito. Vanaf daar betreden we privé terrein van een boer waarvoor we een entree van US$ 15 p.p. moeten betalen. Met deze gelden beschermt de eigenaar zijn hectares bos als ware het een nationaal park. Op deze wandeling zien we twee watervallen. Eerst 1,5 uur wandelen, dan rusten bij de eerste waterval waar ook gezwommen kan worden. Dan 1,5 uur wandelen door het transitie regenwoud tot aan de volgende waterval en dan nog eens een uur terug wandelen naar de bus. Glooiend gebied, geen goed aangelegde paden, we moeten kleine kreekjes en beekjes over en zullen veel vogels zien en ook hier en daar producten van de zone, zoals cassave (yuca) en koffiestruiken. Al met al een wandeling niveau 2 (bij regen stijgend naar niveau 3). Ook kunnen we de hangbruggen van www.misticopark.com bewandelen, hangbruggen afgewisseld met tropisch regenwoud. In 2,5 uur wandelen we door dit park op goed aangelegde paden. In overleg met de lokale reisleider zal er een wandeling gekozen worden. Ook de klimatologische omstandigheden van de dag zullen meewegen in de beslissing. Al met al zal een optioneel bezoek aan de warmwaterbaden van Eco Termales een aangename verkwikking zijn voor de spieren aan het einde van de dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft 17 nachten in middenklasse hotels en lodges op een- of tweepersoonskamers. In alle deze accommodaties is elektriciteit aanwezig. Let wel: de netspanning in Costa Rica is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers. Op de meeste plaatsen kan je was worden gedaan. Houd er rekening mee dat je dit alleen kan laten doen op die plaatsen waar we minimaal twee nachten verblijven.

Duurzaamheid

In Costa Rica is duurzaamheid een hot item. Er is veel animo onder lokale touroperators, B&B’s en hotels om zich vrijwillig te laten certificeren op het gebied van duurzaamheid. Het certificerings systeem (CST) begint ook internationaal aandacht te trekken. Met het aantal groene blaadjes (oplopend van 1 tot 5), wordt het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme aangegeven. Onze agent in Costa Rica voert een actief beleid en is sinds 2010 in het bezit van de hoogste onderscheiding (5 blaadjes) die middels twee assesments daarna, behouden is. De agent is initiatiefnemer van de tweejaarlijkse internationale conferentie over duurzaam toerisme. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingsessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid, en wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In 2017 zet men de 'Jornadas Educativas' voort, gratis trainingsessies om mensen woonachtig in afgelegen toeristische gemeenschappen te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basisboekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. In 2017 worden er nieuwe zonnepanelen op het dak van het kantoor van de agent geplaatst om zelfvoorzienend te zijn in het energieverbruik. De 'Caravana Tica', een roadshow waar men een boodschap van duurzaamheid uitdraagt door het hele land, wordt weer opgepikt. Door het overlijden van de bekende Costaricaanse acteur Cesar Melendez, die zich altijd inzette voor deze roadshow, lag deze enige tijd stil.
 

Om blijvend van het vele natuurschoon in Nicaragua te genieten, ontwikkelt de lokale agent van SNP duurzame initiatieven door het hele land, inclusief op plaatsen waar kleinschalig toerisme plaatsvindt. De agent wil gemeenschappen betrekken bij de promotie en het management van opkomende toeristische markten. Met de hulp van Rainforest Alliance wordt het personeel van de agent, hoteliers, gidsen en chauffeurs getraind wat de do’s en dont’s zijn in duurzaam toeristisch ondernemen. Voor meer informatie, check http://www.bosawas.com. De agent recycelt zelf en draagt kennis over aan haar werknemers hoe men materialen het beste kan hergebruiken. Klanten worden in de gelegenheid gesteld een donatie te geven aan een fonds wat ten goede komt aan lokale duurzame projecten die de agent aanvult met US$ 10 per donatie. Tot slot compenseert men de CO2 -uitstoot van de voertuigen door bomen te platen.

Inbegrepen

 • Overnachtingen o.b.v. ontbijt
 • Verblijf Refugio Bartola o.b.v. vol pension (diner dag 8 t/m ontbijt dag 10)
 • Verblijf Savegre-vallei o.b.v. half pension
 • Transfers met boot, privébus en taxi volgens programma
 • Wandeling waterval San Ramon of beklimming Concepcion (dag 5)
 • Puma trail (dag 7)
 • Stadstour El Castillo (dag 8)
 • Halve dagexcursie Indio Maiz (dag 9)
 • Wandeling Tirimbina Reservaat (dag 12)
 • Wandeling OTS La Selva (dag 13)
 • Boekje ‘Te gast in Costa Rica & Panama’
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entrees nationale parken (US$ 15 pp per park)
 • Optionele excursies
 • Eventuele inentingen
 • Verzekeringen
 • Luchthavenbelasting bij vertrek San José (US$ 29 pp)
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Deze reis is gekwalificeerd als niveau 3, op de nieuwe schaal van 1 - 5. Het is en blijft een gemiddelde, er zijn ook beslist wandelingen bij die eerder als niveau 2 kunnen worden gekwalificeerd. Tijdens de dagtochten loop je gemiddeld 2 tot 4 uur. Voor de dagtochten is een goede conditie en wandelervaring vereist. De zwaardere dagtocht op dag 5 (beklimmen vulkaan Concepcion) is optioneel. Je loopt in het algemeen over redelijk tot goed begaanbare paden. De warmte, de luchtvochtigheid en eventueel de regen verzwaren uiteraard de dagtochten. Voor iedereen met een gemiddeld goede conditie is deze wandelreis goed te doen. Wij benadrukken ook dat het wandelen bij deze reis niet het doel op zich is. Bij de flora en fauna wordt echt even 'stil' gestaan om ook iedereen in de gelegenheid te stellen hiervan te genieten.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van San José.

Vluchtinformatie

Wanneer je je  heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met de Iberia (via Madrid) of met de KLM (via Panama City) naar San José v.v.

IB3721 Amsterdam - Madrid vertrek 07.35 aankomst 10.15 uur

IB6317 Madrid - San Jose vertrek 11.35 aankomst 14.20 uur

IB6314 San Jose - Madrid vertrek 17.20 aankomst 10.40 uur*

IB3720 Madrid - Amsterdam vertrek 19.50 aankomst 22.55 uur

 

KL 757 Amsterdam - Panama City vertrek 12.55 aankomst 16.45 uur

KL3026 Panama City - San Jose vertrek 19.10 aankomst 19.35 uur

KL3032 San Jose - Panama City - vertrek  12.46 aankomst 15.07 uur

KL758  Panama City - Amsterdam vertrek 18.55 aankomst 11.00 uur *

 * aankomst de volgende dag

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Vraag ook naar de vluchtmogelijkheden indien je liever vanaf Brussel of Dusseldorf wilt vliegen. 

Praktische informatie

Costa Rica wordt in het noorden doorsneden door een vulkaanketen en in het zuiden door de Cordillera de Talamanca. Hier ligt de hoogste top van het land, de 3819 meter hoge Cirripó. Het land kent door deze hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones:
•  Tierra caliente: de hete droge tropen aan de noordwestkust en de vochtige warme tropen van het regenwoud aan de oostkust
•  Tierra templada: het aangename klimaat van de koffiezone in de Centrale Vallei (1200 m) en de koele nevelwouden (2000-2700 m)
•  Tierra fria: koude berggraslanden of páramos boven de 2800 m.

San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag en zwoele nachten. In het gebied rond de Cerro de la Muerte kan het overdag fris zijn en ligt de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt. Voor de vulkanen geldt eveneens dat het overdag fris kan zijn, zeker als het mistig is. In Santa Rosa, Corcovado, Tortuguero en Gandoca-Manzanillo is het overdag zo’n 30 °C en ‘s nachts 25 °C. In de regenwoudgebieden aan de Caribische kust heerst het hele jaar een vochtig klimaat. In Santa Rosa is het daarentegen zeer droog.
De natste maanden van het jaar zijn juni t/m september, de droogste maanden december t/m april. In de droge tijd kan het echter hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Regen valt bijna altijd in stevige stortbuien. Het verschil tussen de droge en de natte tijd is dat deze buien in de natte tijd wat langer duren. De ervaring heeft geleerd dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben. Reizen is in Costa Rica is dus het hele jaar mogelijk.

Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van januari tot en met juni; vooral april en mei zijn bijzonder droge maanden. Beide seizoenen hebben voor- en nadelen. Over het algemeen is in het droge seizoen de warmte nog wat groter, maar anderzijds zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen soms moeilijk begaanbaar, maar het grote voordeel is wel dat het land dan op haar mooist is qua natuur. Alles ziet er schitterend veelkleurig uit en het is ongetwijfeld de mooiste periode voor het maken van wandelingen en het bezoeken van Nationale Parken. De meest ideale periode om het land te bezoeken is waarschijnlijk in de maanden juli tot en met september en november tot januari.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Voor één euro ontvang je CRC 608 (april 2016). In Nicaragua geldt de Cordoba (NIO) en de US$ als meest gangbare valuta. Voor één euro ontvang je NIO 32,2 (april 2016). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis door Costa Rica en Nicaragua dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, optionele excursies, sommige entrees (o.a. entreegelden nationale parken), souvenirs, lokale luchthavenbelasting, persoonlijke uitgaven en fooien. Reken op een bedrag van minimaal € 700,- Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn. Het prijspeil in Costa Rica is vergelijkbaar met die in Nederland, Nicaragua is duidelijk goedkoper.

Wij adviseren je zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas, een creditcard en een paar kleine coupures cash US$. Bij de bank BAC San José is het mogelijk om met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Je kan zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, Liberia en La Fortuna. Ook kan je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kan je alleen maar Colones pinnen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. Bellen met je mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1 per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land. Indien je verwacht veel te moeten bellen, kan je ter plaatse een telefoonkaart (tarjeta telefonica) aanschaffen. Gelukkig vind je door het gehele land steeds vaker gratis WIFI plekken. 

In Nicaragua dien je rekening te houden met grenskosten (ca. US$ 13), entree Ojo de Agua (ca. US$ 3) en wat cash geld dat je nodig hebt voor de maaltijden en drankjes. In Costa Rica dien je rekening te houden met de volgende bijkomende kosten: dag 11 wandeling El Chato (o.a. US$ 15 entree) en dag 15 dagexcursie Corcovado (ca.  US$ 100-125 pp).

Je kan met kleine coupures US$ makkelijk betalen in Costa Rica en Nicaragua. Het wisselgeld krijg je terug in de lokale valuta, de Colon of Cordoba. Er kan hier en daar (beslist niet overal!) gepind worden in Colones, Cordabas of in US$. Omdat je vaak grotere US$ biljetten verkrijgt, is het handig om wat kleinere US$ coupures vanuit Nederland mee te nemen. Met een creditcard (Visa of Mastercard) kan je op veel plaatsen ook terecht. Als back-up kan dit een handig betaalmiddel zijn naast je pinpas.

 

Ter plekke doorkruis je beide landen per gecharterde minibus, lijnbus, jeep, taxi en boot.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

• Dagrugzak (20 liter)
• Goede wandelschoenen
• Lichte wandelschoenen
• Luchtige kleding
• Regenkleding
• Warme kleding
• Zonnehoed of pet
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Anti-insectenmiddel
• Zaklamp
• Eventueel zakmes
• Veldflessen
• Lippencrème met UV-filter

Je hebt voor het laagland/regenwoud/bladverliezend bos zomerkleding nodig, bijvoorbeeld dunne lange en korte broeken, zwemkleding, een regencape, een sweater en T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat nieuwe, lichtgekleurde kleding in het regenwoud vaak vlekken oploopt die er niet meer uit te krijgen zijn. Het is aan te raden om een paar lichte gympen mee te nemen als schoenen voor ‘s avonds. Voor de hoger gelegen gebieden raden we je aan om het volgende mee te nemen: een warme trui, een warme broek, regenkleding, bergwandelschoenen voor overdag en gympen voor ‘s avonds.

Wij adviseren je de check-in bagage mee te nemen in een zachte koffer/grote weekendtas of rugzak. Neem wel een regenbeschermhoes (of iets dergelijks) mee waardoor je bagage droog blijft tijdens de diverse boottochtjes. Naast de grote bagage is het aan te raden een dagrugzak mee te nemen. Het is geen vereiste om een klamboe mee te nemen. De accommodaties zijn meestal voorzien van horren, maar je dient je te realiseren dat de meeste muggenbeten buiten worden opgelopen. Het nemen van goede voorzorgsmaatregelen is aan te raden. Mocht je wel een klamboe meenemen, dan geeft dat wellicht een extra zekerheid voor een onbezorgde nachtrust.

 

 • Let op! Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'O') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.
 • Wij wijzen je erop dat je de bagage die je incheckt kan meenemen in een rugzak, zachte koffer of een weekendtas, maar dan wel het liefst bagage die je waterdicht kan verpakken i.v.m. de diverse boottochtjes tijdens deze reis.
 • Extra veiligheidsmaatregelen Schiphol op rechtstreeks vluchten naar de Verenigde Staten. Reizigers met een vlucht naar of via de Verenigde Staten dienen vanaf woensdag 9 juli 2014 rekening te houden met een extra controle op elektronische apparatuur in de handbagage. De maatregel geldt voor het vervoer van elektronica met batterijen in de handbagage zoals telefoons, laptops en camera's. Wanneer de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt direct aan de gate plaats en wordt uitgevoerd op meer dan dertig dagelijkse vluchten naar de Verenigde Staten.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende Z-scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Bovendien zijn hoogteziekte en ziektes in risicogebieden voor deze reis verplichte modules. Zie ook: SNP schoolt reisleiders voor risicogevoelige reizen

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Nicaragua hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Iedereen moet bij aankomst een toeristenkaart kopen (ca. USD 10,00 per stuk).

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nicaragua (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Nicaragua via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Nicaragua via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Voor een bezoek aan Nicaragua van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Ook moet u bij aankomst minimaal USD 200,00 per persoon contant bij u hebben.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nicaragua (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.
VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Nicaragua

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De medische voorzieningen zijn in Nicaragua toereikend, maar op het platteland is voorzichtigheid geboden. Hoewel lokale ziekenhuizen de internationale standaard niet halen, kunnen de artsen gebruikelijke lokale ongemakken prima aan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Nicaragua is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Pas op met wat u eet. Wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nicaragua binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nicaragua zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt. Laat u informeren over de risico's op Buiktyfus en Rabies.

Malaria
In Nicaragua komt het hele jaar Malaria voor, zoals in de Region Autonomica del Atlantico Norte. Het hoogste risico bestaat in plattelandsgebieden zoals Chinandega, Jinotega, Nueva Segovia, RAAN, RAAS en Rio San Juan en de stedelijke gebieden Leon en Matagalpa; gemiddeld risico in Chihuahua, Durango, Nayarit, Oaxaca en Sonora; laag risico in Madriz, Carazo en Masaya.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Algemeen
In de grote steden dient u op uw hoede te zijn en rekening te houden met zakkenrollers. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Begeef u niet laat in de avond op eenzame straten. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.
Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Nicaragua trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

NI_nationale_vogel_Guardabarranco_WEB.jpg

Costa Rica, Nicaragua - Wandelreis

Wandelen door het ’Natuurlijke Paradijs’

Wandelvakantie langs hotels & lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen