Costa Rica - Puur Natuur , 14 dagen Foto- en natuurreis met Martin van Lokven

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Iets bijzonders

Themareis vanuit hotels & lodges

Costa Rica is zonder twijfel één van de mooiste bestemmingen van Midden-Amerika en een geliefd reisdoel voor fotografen en natuurliefhebbers. Fotograaf Martin van Lokven - tevens SNP-reisleider – neemt je mee naar het laaglandregenwoud van het Nationaal Park Tortuguero aan de Caribische Zee tot in de nevelwouden van de Savegre-vallei. In het Nationale Park Volcán Arenal en de regenwouden langs de Sarapiqui-rivier maakt Martin je vertrouwt met je camera, techniek en compositie bij landschap en natuur en geeft je handige tips bij macrofotografie. Hoe maak je de perfecte foto van een pijlgifkikker met weinig licht? Bewonder de iriserende kleuren van de quetzal. De reis staat geheel in het teken van fotografie én het genieten van de natuurschoon van Costa Rica. In de tropische tuinen van de met zorg geselecteerde accommodaties kun je op je eigen houtje met je camera direct al het geleerde in de praktijk brengen. Ongeacht de fotografiekennis die je hebt, welke camera je ook meeneemt, je komt beslist met bijzondere beelden thuis én het ‘pura vida’ gevoel!

Uniek aan deze reis

 • Costa Rica, rijk aan biodiversiteit
 • Directe KLM vlucht Amsterdam - San José v.v.
 • Martin van Lokven, SNP-reisleider én fotograaf
 • Nederlandssprekende lokale gids
 • Veel excursies en maaltijden inbegrepen
 • Verrijk je kennis met landschaps-, portret- en macrofotografie en leer je fotos te bewerken
Zwaarte
Comfort

Martin van Lokven over de natuurpracht in Costa Rica

Van basilisk tot brulaap: tijdens de 16-daagse fotografiereis door Costa Rica leert fotograaf, bioloog en reisleider Martin van Lokven je alle natuurpracht te vereeuwigen. Lees hier het interview.


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van San José in Costa Rica, worden we verwelkomd door de lokale gids. Chauffeur en bus staan klaar om ons te vervoeren naar een goed middenklasse hotel in het centrum van San José 

Overnachting in

San José

Dag 2

Na een goede nachtrust vetrekken we vroeg in de ochtend richting de Caribische Zee. We rijden dwars door Braulio Carrillo, één van de grootste nationale parken van Costa Rica. Met de meters die we langzaam afdalen neemt de temperatuur toe. Na ons ontbijt in Guapiles, rijden we door bananenplantages naar het botendok van La Pavona of Caño Blanco, waar we overstappen op een overdekte boot. Een mooie tocht van een uur voert ons naar Tortuguero - de ‘Amazone’ van Costa Rica - waar we drie nachten verblijven in de sfeervolle Evergreen Lodge. Na de lunch gaan we in de tuin op zoek naar toekans, ara’s, leguanen, kikkers en exotische planten. Vanuit onze lodge gaan we de twee komende dagen vanuit boten op zoek naar kaaimannen, watervogels en andere bewoners van mangroves en moerassen.

Overnachting in

Tortuguero National Park

Dag 3

Vandaag maken we twee boottochten in een open boot, over de kanalen van het park. Er wordt rustig gevaren opdat we volop de kans hebben om mooie foto’s te maken. Tussendoor en na afloop is er gelegenheid om de tuin verder te exploreren of even rustig bij te komen bij het mooie zwembad van de lodge.

Overnachting in

Tortuguero National Park

Dag 4

Ook vandaag wederom twee boottochten, hetzelfde programma als de vorige dag. Mocht je een boottocht willen overslaan, dan kun je een strandwandeling maken naar het dorpje Tortuguero, ontspannen in de tuin of een duik nemen in het zwembad van de lodge.

Overnachting in

Tortuguero National Park

Dag 5

Na het ontbijt varen we terug naar het dok en vandaar met de bus verder naar Guapiles. Na onze lunch aldaar rijden door ananas- en palmhartplantages richting Puerto Viejo de Sarapiqui. De komende drie nachten verblijven we in de Selva Verde Lodge & Reserve aan de oever van de Sarapiqui rivier. Het regenwoud rondom de lodge - de tuin – is rijk aan vogels, kikkers, basilisken en leguanen. De bijzondere schoonheid van het laaglandregenwoud trok de aandacht ruim 30 jaar geleden van de huidige Amerikaanse eigenaren. Zij konden een groot stuk onaangetast land beschermen tegen de monocultuur van ananas en later bananen en de komst van kleine boerderijen. Met hun komst naar dit gebied en het opzetten van de La Selva Lodge is uiteindelijk ruim 120 hectare primair regenwoud beschermd en 80 hectare secundair regenwoud. Met ons bezoek aan de lodge dragen we een bescheiden steentje bij aan het behoud van de soortenrijkdom. Eén van de hoofdredenen waarom we hier zijn. Diverse voederplaatsen trekken fraai gekleurde vogels aan, die daardoor goed te fotograferen zijn. Ideaal is de voederplaats bij het restaurant van de lodge, waar je vanaf het balkon zicht hebt op de voederplaats en waar zelfs brulapen te zien zijn. Een uitdaging om je lunch niet koud te laten worden. In de avond maken we onder leiding van een gids een wandeling in het regenwoud van de tuin van de lodge, op zoek naar nachtdieren.

Overnachting in

nabij Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 6

In de ochtend gaan we onder leiding van een natuurgids op zoek naar de bewoners van het primaire regenwoud in het La Selva Biological Station. Dit beschermde en wereldberoemde gebied is eigendom van de Organization for Tropical Studies. We lunchen in onze lodge, waarna we in de middag met een gids in het La Selva Biological Station onze zoektocht voortzetten.

Overnachting in

nabij Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 7

In de ochtend gaan we wederom onder leiding van een natuurgids naar het naast de lodge gelegen Tirimbina Biological Reserve op zoek naar de regenwoudbewoners aldaar. Na de lunch in onze lodge zijn we vrij om het regenwoud in het regenwoud van onze lodge of het zwembad te verkennen. Ook is het mogelijk één van de door de lodge aangeboden excursies te boeken onder leiding van gidsen, bijvoorbeeld over de hangbrug naar de overkant van de Sarapiqui rivier, een vogelexcursie op het terrein van de lodge of een educatieve cacaotoer. Of een boottocht op de Sarapiqui rivier.

Overnachting in

nabij Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 8

Na het ontbijt vertrekken we richting de vulkaan Arenal. We rijden een klein stukje om voor een bezoek aan de La Paz Waterfall Gardens, waar we prachtige watervallen en vele soorten kolibries zullen zien. Na de lunch rijden we door naar de Arenal Observatory Lodge, aan de voet van de vulkaan Arenal. De Arenal vulkaan (1633 m) vertoont de laatste jaren geen vulkanische activiteit meer, de kleinere Cerro Chato vulkaan (1140 m) al heel lang niet meer. Alleen incidenteel vinden er nog enorme gasuitbarstingen plaats bij de Arenal. Het Nationale Park Volcán Arenal is populair bij vogelaars. Veel van de 850 soorten vogels die Costa Rica kent, kunnen er worden gezien. Binnen het park leven ook jaguars, diverse soorten apen, herten, neusbeertjes en slangen als de fer-de-lance, groefkopadder en papegaaislang. De lodge heeft een bijzondere tuin met 11 kilometer eigen paden, waar je goed foto’s kunt maken van de vulkaan Arenal, toekans, bruine hokko’s, brulapen, kolibries, kikkers en exotisch bloeiende planten. Er is zelfs een waterval.

Overnachting in

nabij La Fortuna

Dag 9

Na het ontbijt maken we een wandeling 'op niveau' door het tropisch regenwoud. Vanaf maar liefst vijf hangbruggen observeren we de kroonlaag, van onschatbare waarde in dit ecosysteem. Mocht je minder van wandelen houden, of er even geen zin in hebben, optioneel bestaat de mogelijkheid via een mooi aangelegde kabelbaan de natuur te verkennen. En voor de echte avonturiers is er natuurlijk de 'skytrek'! Na de lunch in de lodge is de middag vrij om het bos op het eigen terrein van de lodge fotografisch uit te kammen. Het is er heerlijk toeven en is er van alles te zien.

Overnachting in

nabij Fortuna

Dag 10

Een vrije dag in en rond de Arenal Observatory Lodge. Er is zoveel te fotograferen en te zien; dit wordt een heerlijke dag toekans, hokko’s, roodoogboomkikkers en neusbeertjes zoeken, kijken en fotograferen. Genoeg tijd ook om te relaxen, te genieten van de heerlijke lodge en een duik in het zwembad.

Overnachting in

nabij Fortuna

Dag 11

Vandaag vertrekken we naar Savegre, op zoek naar de quetzal. Het nevelwoud van Savegre met zijn eeuwenoude bomen ligt aan de voet van het grootse Talamanca gebergte. Als natuur- en vogelliefhebber kom je hier volledig aan je trekken. In het gebied zijn meer dan 200 vogelsoorten waargenomen, waaronder vele soorten kolibries en de quetzal, de nationale vogel notabene van Guatemala. De quetzal eet voornamelijk van de vruchten van de aguacatillo, een wilde avocado-boomsoort, die in deze vallei voorkomt. Daarnaast bestaat zijn dieet uit bramen, hagedisjes en de vruchten van de guayabillo. We lunchen onderweg naar Savegre. Onze lodge in Savegre is het prachtige Savegre Hotel Natural Reserve & Spa, wederom een heerlijke plek om te verblijven. Als er nog tijd is gaan we aan het einde van de middag bij de lodge nog op zoek naar de quetzal.

Overnachting in

nevelwoud Savegre vallei - Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

Dag 12

Na het overheerlijke ontbijtbuffet rijden we in 15 minuten naar Miriam’s Quetzals, voor quetzals en andere exotisch gekleurde vogels. Hier kunnen we de hele ochtend vogels kijken en fotograferen. Na de lunch bij Miriam’s rijden we terug naar onze lodge, waar we de rest van de middag kunnen besteden aan fotografie van de vele kolibries in de tuin en een wandeling in het bos rondom de lodge met een lokale gids.

Overnachting in

nevelwoud Savegre-vallei - Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

Dag 13-14

Na het ontbijt bezoeken we het dichtbij de lodge gelegen Batsu Birding & Photography Garden. Wederom exotisch gekleurde vogels, dichtbij en goed te fotograferen. Na de lunch rijden we naar het vliegveld bij San José, een rit van zo’n vier uur, voor de terugvlucht naar Nederland/België. Aankomst de volgende dag. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in zorgvuldig gekozen hotels en lodges. Muskietennetten zijn niet aanwezig. Als het slapen hieronder je een geruststellend gevoel geeft, dan raden wij je aan deze zelf mee te nemen. In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. Netspanning in Costa Rica is 110 V en er wordt gebruikgemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Beschrijving van de accommodaties

San Jose; na een lange vlucht verblijven we in het centraal gelegen middenklasse hotel Presidente. Op 100 meter ligt het Nationale Theater en het Goud & Jade museum. Het hotel heeft een leuke rooftop bar waar je na je lange vlucht kunt bijkomen met een drankje.

Tortuguero; de naam zegt het al, in en rondom de Evergreen Lodge is het groen. De lodge ligt middenin de jungle van Tortuguero en is een van de kleinere hotels in de zone. De service en het eten zijn er uit de kunst. Aan jungle geen gebrek, dat betekent dat de apen, leguanen, luiaards, watervogels etc. overal kunnen zitten rondom de lodge

Nabij Pto Viejo de Sarapiqui; de Selva Verde Lodge & Reserve ligt in het laaglandregenwoud. De lodge beschikt over ruime kamers van alle comfort voorzien. Er is een zwembad aanwezig. De paden die van de kamers naar het restaurant leiden zijn overdekt. Achter het restaurant heb je een lange hangbrug, van waaraf je vaak ibissen, verschillende soorten reigers en soms ook wel zoetwaterschildpadden kunt zien. 

Nabij La Fortuna; de Observatory Lodge ligt op een immens terrein. De ruime kamers zijn voorzien van grote bedden, terras/balkon met uitzicht op de vulkaan. Via een hangbrug bereik je het zwembad en de whirlpool. Wifi overal beschikbaar. Het personeel is vriendelijk. Vanaf het restaurant heb je een magnifiek uitzicht op het Arenal meer en de vulkaan. Vogels vliegen af en aan en neusbeertjes struinen op de grond naar eten. Op het terrein van de lodge zijn verschillende wandelingen uitgezet (11 kilometer aan trails) die voor gasten van de lodge vrij toegankelik zijn. Er is een museum aanwezig, evenals massage & Spa behandelingen. Het eten ’s avonds is a la carte met een uitgebreide kaart.

Savegre-vallei; we verblijven in het Savegre Hotel Natural Reserve & Spa. Het hotel, met een prachtige tuin, ligt aan de Rio Savegre temidden van nevelwoud. Een toplocatie voor quetzal en kolibries. Zie bij de dag-tot-dag beschrijving meer informatie over deze accommodatie.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Alle accommodaties 
 • Maaltijden: 12x ontbijt, 11x lunch en 7x diner
 • Diensten lokale chauffeur
 • Transfers met privé bus
 • Alle wandelingen conform dagbeschrijving
 • Bootexcursies Tortuguero
 • Entree nationale park Tortuguero
 • Boekje Te gast in Costa Rica & Panama
 • Lokale Nederlands sprekende gids
 • SNP-reisleider en fotograaf Martin van Lokven 

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en drankjes        
 • Optionele excursies
 • Eventuele inentingen
 • Uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je korte wandelingen in het regenwoud en boottochten tussen krokodillen en kaaimannen. We gaan op zoek naar kleurrijke vogels, apen, luiaards, neusberen, slangen, hagedissen, kikkers en een grote variëteit aan insecten en bloemen.  Ook rondom de accommodaties is er genoeg te fotograferen. Deze reis hebben wij aangeduid met een zwaarte 2. Enige conditie is vereist. Het wandelen is geen doel op zich maar stelt je wel in staat meer te zien en te fotograferen. Het warme en soms vochtige klimaat is een verzwarende factor. In het programma is bewust ruimte gelaten om zelf in en rondom de accommodaties te fotograferen, er valt in de tuin vaak genoeg te zien.

Je wordt begeleid en krijgt uitleg van bioloog en fotograaf Martin van Lokven. Martin is een groot liefhebber en kenner van regenwouden. Hij heeft veel ervaring met het fotograferen in het soms moeilijke licht van zon en schaduw in het regenwoud of het felle licht in de meer open landschappen. Overdag geeft hij je tips en zal hij je helpen met camera-instellingen, composities, standpunten, perspectief en het benaderen van de bewoners van het regenwoud. Zodat je naar huis gaat met de mooiste foto’s, van weidse landschappen tot de kleinste pijlgifkikkertjes. In de lodge bespreekt hij voor of na het diner foto’s, zodat je de daarbij opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen. Daarbij wordt er ook aandacht besteed aan beeldverwerking.

 
 

 

 

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis met de KLM, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap in de eerste accommodatie van deze reis in San José.

Vluchtinformatie

Wanneer je je  heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM rechtstreeks naar San José v.v. 

Vluchtschema 

KL 719 Amsterdam - San José vertrek 12.35 aankomst  17.15 uur

KL 719 San José - Amsterdam vertrek 19.15 aankomst 14.20 uur * 

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met  je e-ticket kort voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

De extreme afwisseling van landschappen zal één van de meest fantastische ervaringen zijn met deze reis. Al over korte afstanden kan je het landschap drastisch zien wijzigen. Afhankelijk van hoogte en geografische ligging bestaan er in Costa Rica zes verschillende ‘klimaatzones’ met elk hun eigen ecosysteem. Een klimaatzone is een gebied met een flora en fauna dat zich heeft aangepast aan het specifieke klimaat in het gebied. Eén van de reden dat er zoveel verschillende planten- en dierensoorten in het kleine Costa Rica voorkomen is het feit dat er zoveel verschillende klimaatgebieden zijn. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur zich aanpast aan de verschillende omstandigheden. En hoe vertaalt zich dit nu naar de reismaand februari?

San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag met zwoele nachten. De droogste maanden in Costa Rica liggen tussen november en april. Echter 'droog' is relatief. In de droge tijd kan het echter hard regenen middels hevige stortbuien. Het verschil tussen de droge en natte tijd is dat de buien in de natte tijd wat langer aanhouden. De ervaring leert dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben en dat daardoor het reizen in Costa Rica het gehele jaar door kan.

SNP en haar lokale partner

Onze partner heeft van het Toeristisch Instituut Costa Rica (ICT) als een van de eerste bedrijven in Costa Rica in januari 2020 het certificaat ontvangen Elite level of Tourism Sustainability Certification. Het is de hoogste ranking en tevens erkenning die men heeft gekregen voor hun inspanningen de bedrijfsprocessen continu te verduurzamen ten voordele van lokale gemeenschappen en toeristische bestemmingen. Sinds 2017 heeft onze partner in haar kantoor het energieverbruik met 41% verminderd en het watergebruik met 38%. In 2018 en 2019 heeft men 3143 uren besteed aan interne- en externe trainingen. Met hun programma ‘Ecolina Educational Program’ heft men 290 ondernemers en gemeenschapsleiders getraind in meerdere steden in Costa Rica. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met Costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingssessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In het programma ‘Ecolina Educational Program’ worden trainingen aangeboden aan mensen die woonachtig zijn in afgelegen toeristische gemeenschappen om deze te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basis-boekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Met de roadshow 'Caravana Tica draagt men de boodschap uit van duurzaamheid door het hele land.

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis naar Costa Rica dien je rekening te houden met een aantal bijkomende kosten ter plaatse. Denk  hierbij aan slechts een of twee lunches en een paar diners (ca. US$ 12 per lunch en US$ 16 voor een goed diner), een paar optionele excursies, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land wat met een lokale simcard vaak nog beter is. Bellen via Whatsapp is eenvoudig. In alle accommodaties is Wifi aanwezig. Als 'zakgeld' dien je te rekenen op een minimum bedrag van € 250 pp. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren je zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas en creditcard. Cash is niet nodig. Bij de bank BAC San José is het mogelijk met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Je kunt zowel US$ als Colones pinnen. Tijdens deze reis kom je banken tegen in de plaatsen San José, La Fortuna en Quepos, Ook kun je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kun je alleen maar Colones pinnen. Je kunt de optionele excursies ter plaatse vaak het best en goedkoopst in Colones of US$ betalen. Houd de creditcard achter de hand voor noodgevallen. Vaak betaal je met een creditcard een opslag.

Tijdens de hele reis hebben we onze eigen bus ter beschikking voor alle lokale transfers.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze foto- en natuurreis te beginnen. Het wandelen tijdens deze reis vormt geen doel op zich, maar je bent toch de hele dag in beweging met wellicht een camera-uitrusting die wat weegt in een overwegend warm klimaat. 

 • Weekendtas, rugzak of zachte koffer
 • Kleine dagrugzak
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • Badhanddoek
 • GELDIG paspoort
 • Camera met event. statief
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Je hebt voor deze fotoreis luchtige, maar ook bedekkende kleding nodig, bijvoorbeeld een dunne lange en korte broek, zwemkleding, regencape, sweater, T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat nieuwe, lichtgekleurde kleding in het regenwoud vaak vlekken oploopt die er niet meer uit te krijgen zijn. Voor een eventueel wat koelere nacht is een dunne trui aan te raden. De tropische regens kun je van het lijf houden met een regenponcho. Ook al is het wandelen tijdens deze reis ondergeschikt aan het thema, we zullen wandelen in een aantal nationale parken. Neem hiervoor goed zittende wandelschoenen mee, bij voorkeur met enkelbescherming. Sandalen zijn handig voor het verblijf in en rondom de accommodaties en het (spaarzaam) bezoek aan wat dorpjes en de stad San José. Neem je bagage bij voorkeur mee in een weekendtas, rugzak of een zachte koffer op wieltjes. Voor je handbagage adviseren we een rugzak van ca. 20-30 liter. Wat plastic zakken voor als het regent zijn altijd handig. Het meenemen van een muskietennet is niet noodzakelijk. Alle hotels hebben horren waarmee muggen zoveel mogelijk worden buitengehouden.

Foto-uitrusting

Voor deze fotoreis is een brede foto-rusting aan te raden. Voor vogels, apen, luiaards, neus- en wasberen en ook de diverse soorten reptielen is een telelens nodig. Dat kan zowel een zogenaamd vast brandpunt objectief zijn als een zoomobjectief. Afhankelijk van de camera – full frame of niet-full frame - is maximaal 300 mm tot 500 mm aan te raden. Daarbij heeft een zoomobjectief het grote voordeel dat zowel een portret als ook het dier in het landschap gemaakt kan worden. Neem naast een telelens een groothoek mee voor landschappen. Een macrolens is natuurlijk gschikt om foto's te maken van bloemen, insecten en kleine dieren als kikkers, basilisken, leguanen en slangen. Het stelt je in staat om pijlgifkikkertjes van slechts 2,5 centimeter te fotograferen. En zelfs een brilkaaiman op minder dan een meter afstand! 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden 

Deze foto- en natuurreis wordt begeleid door Martin van Lokven, bioloog en al ruim twintig jaar professioneel fotograaf, onder andere voor National Geographic Traveler. Ook begeleidt hij al ruim vijftien jaar fotoreizen. Een combinatie die garant staat voor een ultieme Costa Rica ervaring en een optimale begeleiding in het maken van de mooiste foto’s. Tijdens eerdere reizen naar tropisch Latijns Amerika maakte Martin prijswinnende foto’s op de Galápagos en in Costa Rica. Zo heeft zijn close-up foto van een zwavelborsttoekan internationaal veel bekendheid gekregen door een onderscheiding in de European Wildlife Photographer of the Year. Met zijn op de Galápagos gefotografeerde Rode rotskrab was hij zelfs de winnaar van de internationale Oasis Photo Contest in 2011.  

Martin zal tijdens deze reis diverse fotografie-onderwerpen behandelen. Natuurlijk behoort het bespreken en evalueren van de gemaakte beelden door de deelnemers tot een van de onderwerpen. Of je nu gebruik maakt van een digitale reflexcamera of een compact camera, gevorderd of een enthousiaste beginner bent, je bent welkom op deze reis. Martin doet er alles aan om je (nog) vertrouwdder te laten maken met de technische mogelijkhden van je camera, maar ook om te leren kijken en kadreren. Je kunt met al je vragen bij hem terecht. Tevens is Martin de SNP-reisleider die ter plaatse door een lokale gids wordt ondersteund. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis. SNP-reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Schildpadjes

Costa Rica - Puur Natuur

Foto- en natuurreis met Martin van Lokven

Themareis vanuit hotels & lodges

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten