bannerfoto

Costa Rica - Fotografiereis, 16 dagen natuurschoon voor de lens

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Reismagazine
Groepsreis - Fotograferen

fotoreis langs hotels & lodges

Costa Rica is zonder twijfel een van de mooiste bestemmingen van Midden-Amerika en een geliefd reisdoel voor fotografen en natuurliefhebbers. Fotograaf Jeroen Jazet - tevens SNP reisleider – neemt je in 16 dagen mee van de Caribische oceaan via laaglandregenwoud, de nationale parken Arenal en Tenorio om uiteindelijk bij de Golf van Nicoya te eindigen bij een geliefde natuurplek van SNP. Jeroen maakt je vertrouwd met kleur en compositie bij landschappen en geeft je handige tips bij macrofotografie. Hoe maak je de perfecte foto van een pijlgifkikker met weinig licht? De reis staat geheel in het teken van fotografie én het genieten van de natuurschoon van Costa Rica waarbij accommodaties met zorg zijn geselecteerd op service, duurzaamheid én hun fraaie ligging. Ongeacht de fotografiekennis die je hebt, welke camera je ook meeneemt, je komt beslist met mooie natuuropnamen thuis én het ‘pura vida’ gevoel!

Uniek aan deze reis

 • Costa Rica, rijk aan biodiversiteit
 • Jeroen Jazet, SNP-reisleider én fotograaf met ruim 20 jaar ervaring
 • Verrijk je kennis met landschaps-, portret- en macrofotografie en leer je fotos te bewerken
 • Directe KLM vlucht Amsterdam - San José v.v.
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica - Fotografiereis

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Indien je de internationale vlucht bij deze fotoreis bijboekt, vlieg je met de KLM rechtstreeks naar San José, een lijnvlucht waar de KLM vanaf eind oktober 2017 mee van start gaat. Op het vliegveld nabij San José worden we met onze eigen bus opgehaald en naar een goed middenklasse hotel gebracht in het stadscentrum van de hoofdstad San José. 

Dag 2

Vandaag rijden we de centrale vallei uit door het grotendeels beschermde berg- en nevelwoud in het Braulio Carrillo National Park. Via Siquirres rijden we naar de plaats Puerto Limón aan de Caribische kust. We rijden verder zuidoostwaarts tot aan bijna de grens met Panama. De komende twee nachten verblijven we in een kleinschalige lodge nabij het plaatsje Puerto Viejo de Talamanca. Het strand  van Cocles ligt op nog geen 100 meter lopen.

Duik vanmiddag lekker in het zwembad met het tropisch regenwoud als decor. Nabij de lodge worden vaak luiaards, apen en toekans gespot, bijzondere dieren om te fotograferen. De cultuur van de zwarte bevolking is direct merkbaar; ontspannen én een levendige sfeer met Caribische muziek die heel anders klinkt dan andere delen van Costa Rica. Dit is het gebied waar in de 19e eeuw de zwarte bevolking uit Jamaica aankwam en zich vermengde met de inheemse indianenbevolking van Costa Rica.

 

Overnachting in

nabij Puerto Viejo de Talamanca

Dag 3

Wat is er relaxter en duurzamer dan de dag op de fiets te beginnen. Op vlak terrein fietsen we in alle rust richting het strand van Manzanillo langs zwarte zandstranden waar het tropisch regenwoud rijkt tot aan de branding van de Caribische zee. Kijk goed uit naar apen, luiaards, tropische vogels, leguanen en zelfs slangen. De vriendelijke tico's in deze streek zijn afstammelingen van Jamaicaanse slaven. Wellicht dat je hier je eerste portretfoto's van je reis kunt maken. De bus rijdt op gepaste afstand met ons mee waardoor je snel beschikt over eventueel extra lenzen en/of een meegebracht statief. Deze dag zal een relaxed begin zijn van je fotografiereis. 

Neem 's middags een heerlijke duik in de Caribische zee of het zwembad van de lodge. De 'lounge-achtige' ruimte rondom het zwembad is een plek om de eerste foto's te bekijken en te evalueren.

Overnachting in

nabij Puerto Viejo de Talamanca

Dag 4

In vier uur tijd verruilen we de ene 'Puerto Viejo' voor de andere. De komende twee nachten verblijven we in de Sarapiquí Rainforest Lodge. De lodge is in authentieke stijl gebouwd naar een ontwerp van traditionele indiaanse grote hutten met puntdaken. Het ligt direct aan de rivier de Sarapiqui.

In de middag trekken we er niet  ver op uit. We beperken ons tot o.a. de botanische tuin (met bordjes en beschrijvingen van planten en gewassen) waarin we tevens resten aantreffen van een oude indiaanse begraafplaats. In het aanpalende museum tref je hier meer informatie over. Wat de tuin uniek maakt zijn de vele bloemen en de pijlgifkikkers, beide geliefde onderwerpen die zich uitstekend lenen voor een macrolens.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 5

Overdag is ter vrije besteding. Het Tirimbina reservaat ligt aan de overkant van de rivier, verbonden met het terrein van het hotel met een hangbrug. Het reservaat nodigt uit tot een verkenning om op zoek te gaan o.a. kapucijnapen, brulapen, luiaards, toekans en andere fraai gekleurde vogels. In het Tirimbina Reservaat kun je wandelen of deelnemen aan een educatieve cacaotoer.

In de namiddag maken we een excursie naar een plek op nog geen half uur rijden vanaf de lodge. We gaan op zoek naar de bekende roodoogboomkikker die we nog bij daglicht  proberen te vinden. De flits gebruiken is 'not done', deze iconische kikker wordt er blind van. 's Avonds is het diner inclusief. 

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 6

Op een half uur rijden vanaf de lodge ligt het OTS La Selva, een wetenschappelijk biologisch station dat sinds 1953 actief is in een van de eerste regio's in Costa Rica die tot beschermd gebied werden verklaard. Het gebied, ter grootte van ruim 1600 hectare, bestaat uit subtropisch regenwoud waarvan een groot deel primair regenwoud.

Onder begeleiding van een Engelstalige lokale gids wandelen we via een hangbrug het La Selva reservaat in. Tijdens de ca. 3 uur durende wandeling (incl. pauzes) vertelt de gids over de rijke biodiversiteit die dit gebied kenmerkt. Wist je dat er alleen al ca. 500 soorten mieren voorkomen en 5 van de 6 roofkatten van Costa Rica! Kijk verder uit naar rustende rivierschildpadden op boomstammen, kroonbasilisken en de vele migrerende en standplaatsvogels. Omdat OTS La Selva over goede faciliteiten beschikt voor haar natuurstudies wordt het door gerenommeerde biologen jaarlijks bezocht om kennis te delen en meer te weet te komen over deze kwetsbare omgeving die men niet alleen bestudeert maar ook beschermt en waarover men publiceert. Naar schatting zijn er ruim 1600 (!) wetenschappelijke artikelen, scripties en boeken gepubliceerd.

De middag is ter vrije besteding om te ontspannen. Koel lekker af in het zwembad van de lodge. Voor diegene die actief willen blijven en er met de camera op uit willen trekken, er zijn leuke excursies in de omgeving te ondernemen zoals een cacao- of ananastour of een boottocht waarbij je op je gemak brulapen, leguanen, luiaards, slangenhalsvogels, kroonbasilisken en kaaimannen kunt waarnemen.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 7

In ca. 3 uur rijden we naar het nationale park Arenal Volcan. Strategisch gelegen tussen de Cerro Chato vulkaan, de Arenal vulkaan (1633 m) en het meer van Arenal, ligt de Arenal Observatory Lodge. In deze lodge verblijven we de komende twee nachten. Vanaf de lodge hebben we een prachtig zicht op het meer van Arenal en de Arenal vulkaan. Ook al vertoont deze de laatste jaren geen vulkanische activiteit meer, de imposante kolos en de incidentele gasuitbarstingen blijven imposant. Vanmiddag nemen we de tijd om foto's te maken op een gedeelte van het maar liefst 352 hectare grote terrein van de lodge. Primair en secundair regenwoud worden doorsneden door kristalheldere rivieren en watervallen. 

 

Overnachting in

Arenal Observatory Lodge

Dag 8

Op deze ochtend trekken we er op uit naar het National Park Arenal om te genieten van de uitzichten op de Arenal vulkaan en het meer van Arenal. We lopen over het algemeen over goed aangelegde  paden. Alleen het wandelen over gestolde lavastromen is een kort stukje klimmen. In de middag bezoeken we het dorpje La Fortuna dat met name bekend staat om zijn hotsprings en warmwaterbronnen. We observeren het dagelijks leven en kijken of we een paar fotogenieke Tico's voor de camera kunnen krijgen. 

Voor de liefhebber raden we 's middags een 'skywalk'  aan. Deze oerwoudwandeling gaat over een serie hoge hangbruggen, die tussen de boomkruinen zijn gespannen. Onder begeleiding van een gids wordt tijdens de tocht het leven in de kroonlagen van het tropisch regenwoud uitgelegd waarmee de onschatbare waarde van dit ecosysteem evident wordt. Ook is er een mooi aangelegde kabelbaan voor degenen die minder van wandelen houden. En voor de echte avonturiers is er natuurlijk de 'skytrek'! 

Overnachting in

Arenal Observatory Lodge

Dag 9

Vroeg in de ochtend na het ontbijt rijden we richting de grens met Nicaragua. Onderweg maken we een stop om groene leguanen waar te nemen. Rijdend langs o.a. ananasplantages is het reisdoel Los Chiles, tegen de grens met Nicaragua aan. In Los Chiles gaan we aan boord gaan van een speciaal voor ons afgehuurde boot om de vele dieren in het Caño Negro Reservaat te observeren en fotograferen. Dit laaglandregenwoud is een typisch seizoensmoeras waar enorme aantallen watervogels leven. In het reservaat leven naast o.a. zilverreigers, jabiroes, ibissen, tijgerroerdompen, aalscholvers en slangenhalsvogels ook zoetwaterschildpadden, brilkaaimannen, verschillende aapsoorten, leguanen, vleermuizen en kroonbasilisken. De lunch gaat mee aan boord. Na deze boottocht van ca. 3 uur komen we aan in de namiddag in de Heliconias Lodge. 

Overnachting in

nabij Bijagua de Upala

Dag 10

Het nationale park Tenorio staat bekend om zijn kobaltblauwe rivier Rio Celeste die haar kleur verkrijgt door de samenvoeging van twee rivieren die elk hun eigen chemioche samenstelling kennen. Het resultaat van deze samensmelting is het ontstaan van een intens blauwe kleur dat in zijn groene omgeving fraai contrasteert. Daarnaast biedt het nationale park een mooie kijk in de mix aan tropisch laaglandregenwoud, droog tropisch woud en nevelwoud, drie bijzondere ecosystemen. Een bezoek aan een mooie waterval levert weer nieuwe invaslhoeken op hoe je deze het beste digitaal kunt vastleggen.

Overnachting in

nabij Bijagua de Upula

Dag 11

Het nationale park Rincón de la Vieja is ons volgende reisdoel. Het park bestaat uit droge hellingbossen met een enkele grassavanne. Het bijzondere van dit park is dat er allerlei vulkanische verschijnselen te zien zijn zoals hete gassen die uit de grond komen en borrelende modderputten met een doorgaans bijna witte klei. Qua fauna heeft Rincón veel te bieden. Het is een van de beste plaatsen om slingerapen, kapucijnapen, brulapen, gordeldieren en miereneters te zien.

De komende twee nachten verblijven we in de Buena Vista Lodge. Zoals de naam al verraadt, het biedt mooie uitgestrekte vergezichten op de veeprovincie Guanacaste en bij een beetje helder weer kun je zelfs Nicararagua zien liggen. De Tico eigenaren runden lange tijd een veeindustrie, nu hebben ze alleen nog koeien voor eigen gebruik. Rondom de lodge zijn meerdere wandelpaden uitgezet om volop van de natuur te genieten.

Overnachting in

nabij Rincon de la Vijea National Park

Dag 12

Vanuit onze lodge wandelen we deze ochtend in een privé reservaat grenzend aan het Rincon de la Vieja National Park. De wandelingen kunnen we vandaag zo kort en zo lang mogelijk maken als we willen en aankunnen. Met een korte wandeling van twee uur bereiken we een fraaie waterval met een drop van 40 meter. Onderweg is er altijd weer kans op het zien van vogels, goudhazen, herten, apen en neusbeertjes. Kortom, een dag waarop we de tijd bijzondere dingen te vinden en in beeld te krijgen.

Overnachting in

nabij nationale park Rincon de la Vieja

Dag 13

In een kleine 3 uur rijden we zuidwaarts richting de Golf van Nicoya. Ver van de bewoonde wereld ligt de Haciëmda la Ensenada Lodge temidden van droogtropisch woud. In deze lodge, met een totale oppervlakte van 350 hectare, verblijven we de komende twee nachten. Een geliefd fotodoel voor de namiddag vormt de steiger met op de achtergrond de bergen van het schiereiland Nicoya. Struin door dit enorme grote landgoed, luister of je de brulapen hoort en bovenal, geniet van de natuurlijke ligging van deze lodge.

Overnachting in

Golf van Nicoya, Abangaritos

Dag 14

's Ochtends laten we ons met een tractor met huifkar over het landgoed van de Haciënda la Enseneda lodge vervoeren. Onderweg zien we de zoutwinningsvelden van de boerenfamilie en kunnen brulapen ons aanmoedigen. Tijdens deze tocht zie je vaak de griel, nachtzwaluwen, jacana's, spechten, zwarte leguanen en brulapen. Je doet ook een schitterend uitzichtpunt aan met uitzicht op de Golf van Nicoya.

De middag is ter vrije besteding. Optioneel bieden we je nog de mogelijkheid om per boot een mangrovetocht te maken van ca. 2,5 uur (zie excursies) om vogels waar te nemen die je nog niet eerder hebt gezien: bruine pelikanen, fregatvogels, regenwulpen, witte ibissen en roze lepelaars. Met een beetje geluk zie je nog een krokodil voorbij komen. Ook kun je een optionele paardrijtocht maken.

Aan het einde van de dag lekker uitrusten in de hangmat.

Dag 15

Op deze laatste dag doen we het rustig aan. In de loop van de dag rijden we terug naar San José waar we een bezoek brengen aan de lokale markt El Mercado Central. Markten zijn natuurlijk een geliefd doel om daar mooie foto's van te maken. Ook de kathedraal en het Nationale Theater bezichtigen we aan de buitenkant. Nadat we nog de gelegenheid hebben ons op te frissen in het Hotel Balmoral, rijden we aan het begin van de avond naar de luchthaven van San José voor de terugvlucht naar Nederland. 

Dag 16

Aankomst in Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in zorgvuldig gekozen hotels en lodges. We geven hieronder een sfeerimpressie van de gekozen accommodaties.

Balmoral Hotel - San José

Het statige Balmoral Hotel ligt in het stadshart van San José op loopastand van het Nationaal Theater en diverse musea. Alle ruime kamers zijn voorzien van tweepersoonsbedden (ook apart van elkaar), een kluisje, airco en minibar. Het hotel biedt veel faciliteiten, de receptie is 24 uur per dag bemand en men spreekt Engels. Het sfeervolle restaurant met vriendelijke personeel biedt een uitgebreide afwisselende kaart. Overal is gratis wifi aanwezig.

 

Bugabutik Hotel Resort - Puerto Viejo de Talamanca

Bugabutik Hotel Resort is een kleine lodge op 300 meter gelegen van het strand Cocles. In de weelderige tuin met zijn grote woudreuzen bevindt zich het zwembad met er om heen loungebanken waar het heerlijk uitrusten is. Gratis WIFI is aanwezig. Het strand Cocles is een uitgestrekt strand met aan je voeten de Caribische Zee waarin je prima kunt zwemmen. Tevens is er de mogelijkheid om voor kinderen een surfplank of een boogie board te huren bij de lokale reggae surf boys. Rondom de lodge bevinden zich gifkikkers en toekans. Al met al heerlijk toeven in deze caribische oase.

 

Sarapiqui Rainforest Lodge - Puerto Viejo de Sarapiqui

De Sarapiqui Rainforest Lodge is in authentieke stijl gebouwd naar een ontwerp van traditionele indiaanse grote hutten met puntdaken. Het ligt direct aan de rivier de Sarapiqui. Het hotel beschikt over een leuk restaurant met bar, een botanische tuin (met bordjes en een beschrijving bij de planten en gewassen) en resten van een oude indiaanse begraafplaats. In het aanpalende museum tref je hier meer informatie over. Het schitterende Tirimbina reservaat ligt net aan de overkant van de rivier, verbonden met het terrein van het hotel met een hangbrug. Alle kamers beschikken over een kluisje, ventilator en een mooie ruime badkamer met douche. Alleen bij de receptie is er WiFi (gratis). Het zwembad heeft een mooi uitzicht over het regenwoud. In het restaurant van het hotel staat koffie en thee de gehele dag klaar voor gratis gebruik. De koekjes ontbreken niet.

 

Arenal Observatory Lodge - Arenal

Door de grote oppervlakte liggen de in totaal 50 kamers en de hoofdgebouwen zeer verspreid van elkaar.  De ruime kamers zijn voorzien van grote bedden, terras/balkon met uitzicht op de vulkaan. Via een hangbrug bereik je het zwembad en de whirlpool. Wifi overal beschikbaar. Het personeel is vriendelijk. Plattegronden met wandelingen krijg je mee en veel informatie van het Arenal National Park is beschikbaar.

Het restaurant is echt een toeristentrekpleister, er ligt een groot platform waar je uitzicht hebt op het meer en de vulkaan. Vele vogels vliegen af en aan en neusbeertjes struinen op de grond naar eten. Op het terrein zijn verschillende wandelingen uitgezet. Er is een museum aanwezig, evenals massage & Spa behandelingen. Het eten ’s avonds is a la carte met een uitgebreide kaart. 

 

Heliconias Lodge - Bijagua de Upala nabij het Tenorio NP

Al meer dan 20 jaar runt een Costaricaanse familie, met passie voor de natuur, de eenvoudige Heliconias lodge op een duurzame wijze. De lodge, nabij een rustig 'tico-dorpje', wordt omringd door nevelwoud, droog- en tropisch regenwoud. In het 73 hectare grote privé reservaat, dat grenst aan het nationale park Tenorio, zijn fraaie trails aangelegd. In het nationale park Tenorio, vernoemd naar  de vulkaan Tenorio, vormt de Rio Celeste met zijn fel blauwe kleur de trekpleister. Na elke inspanning zal deze familie de innerlijk mens goed verzorgen. 

 

Buena Vista Lodge & Adventure - nabij Rincon de la Vieja National Park

‘Buena Vista’, de naam naam zegt het al. De Buena Vista Lodge biedt een mooi uitzicht op de veeprovincie Guanacaste en bij een beetje helder weer zelfs Nicararagua in de verte. De Tico eigenaren runden lange tijd een veeindustrie, nu hebben ze alleen nog koeien voor eigen gebruik.

De lodge is gebouwd tegen de flanken van de Rincon de la Vieja vulkaan aan. In het Rincon de la Vieja Nationale Park zijn mooie wandelingen te maken met zelfs meerdere warervallen die je op een dag kunt bezichtigen. De lodge heeft meer dan 100 paarden die ze dichtbij de lodge laten grazen want jaguars willen nog wel eens een paard te grazen nemen. Paardrijden en canopytours zijn activiteiten die de lodge aanbiedt. Er is een zwembad aanwezig, wifi, kamers met warme douche en het  eten staat goed aangeschreven.

 

Hacienda la Ensenada - Golf van Nicoya

Vanaf de hacienda la Ensenada geniet je van prachtige zonsopkomsten over de Golf van Nicoya. De natuur is dichtbij met brulapen in de boom en de typische Seybu-koeien die je al wandelend over het landgoed tegenkomt. Droog tropisch bos en mangrovebossen zijn nabij met fregatvogels, pelikanen, roze lepelaars, witte ibissen en regenwulpen. Een plek voor de echte natuurliefhebber. In de fraai aangelegde tuin liggen eenvoudige houten lodges (16 in totaal) met een eigen badkamer, ventilator, kluisje en een veranda met hangmat met uitzicht op de Golf van Nicoya of dé prachtige boom. In het ruim opgezette restaurant wordt het afwisselende eten met liefde bereid. Er is een zwembad en zitruimte aanwezig. De accommodatie nodigt uit om zelf wandelingen te maken over het landgoed, de omgeving te paard te verkennen of om boottochten te maken naar de mangrovebossen. De Ensenada Lodge is al jarenlang een geliefde natuurplek onder SNP-reizigers.

 

Muskietennetten zijn niet aanwezig bij de accommodaties. Het geeft altijd wel een tropisch, geruststellend en wellicht spannend gevoel om hieronder te slapen. Kies er zelf voor om deze wel of niet mee te nemen. In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. Netspanning in Costa Rica is 110 V en er wordt gebruikgemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Over de maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen in deze reis. Het prijspeil in Latijns-Amerika en met name in Costa Rica ligt behoorlijk hoog in verband met het toerisme dat vooral is gericht op de Amerikaanse markt. Hierdoor zijn vooral restaurants en excursies relatief duur. We hebben er bij deze reis voor gekozen om de lunches en diners exclusief te houden waardoor je zelf kunt bepalen of, waar en wat je gaat eten.

Duurzaamheid

In Costa Rica is duurzaamheid een hot item. Er is veel animo onder lokale touroperators, B&B’s en hotels om zich vrijwillig te laten certificeren op het gebied van duurzaamheid. Het certificerings systeem (CST) begint ook internationaal aandacht te trekken. Met het aantal groene blaadjes (oplopend van 1 tot 5), wordt het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme aangegeven. Onze agent in Costa Rica voert een actief beleid en is sinds 2010 in het bezit van de hoogste onderscheiding (5 blaadjes) die middels twee assesments daarna, behouden is. De agent is initiatiefnemer van de tweejaarlijkse internationale conferentie over duurzaam toerisme. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingsessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid, en wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In 2017 zet men de 'Jornadas Educativas' voort, gratis trainingsessies om mensen woonachtig in afgelegen toeristische gemeenschappen te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basisboekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. In 2017 worden er nieuwe zonnepanelen op het dak van het kantoor van de agent geplaatst om zelfvoorzienend te zijn in het energieverbruik. De 'Caravana Tica', een roadshow waar men een boodschap van duurzaamheid uitdraagt door het hele land, wordt weer opgepikt. Door het overlijden van de bekende Costaricaanse acteur Cesar Melendez, die zich altijd inzette voor deze roadshow, lag deze enige tijd stil.

Inbegrepen

 • accommodaties verblijf in tweepersoons kamers
 • maaltijden: 14x ontbijt, 7x lunch en 6x diner
 • transfers met privé bus
 • fietshuur dag 3
 • boottocht in omgeving Los Chiles (dag 9)
 • verkenningstocht landgoed la Ensenada per tractor en huifkar (dag 14)
 • entree nationale parken Arenal (dag 8) en Tenorio (dag 10)
 • boekje Te gast in Costa Rica & Panama
 • SNP-reisleider en fotograaf Jeroen Jazet

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • Overige maaltijden en drankjes    
 • Optionele excursies (vermeld in dagprogramma)
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

Deze reis hebben wij aangeduid met een zwaarte 2. Enige conditie is vereist daar er korte wandelingen gemaakt moeten worden op zoek naar dieren en fraaie uitzichtpunten. Het wandelen is geen doel op zich maar stelt je wel in staat meer te zien en te fotograferen. Ook het warme klimaat is een verzwarende factor. In het programma is bewust veel ruimte gelaten om zelf vaak in en rondom de lodge te fotograferen, je foto's te bespreken met de SNP-reisleider en fotograaf Jeroen Jazet én wellicht om direct je opgedane kennis van beeldbewerking in de praktijk te brengen. Ook bieden we bewust een aantal excursies optioneel aan zodat je altijd de keuze hebt ter plaatse of je hier aan wilt deelnemen of niet. 

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis met de KLM, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap in de eerste accommodatie van deze reis in San José.

Vluchtinformatie

Wanneer je je  heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM rechtstreeks naar San José v.v. De KLM opent vanaf 31 oktober 2017 een directe vlucht die zij twee maal per week gaat uitvoeren.

Vluchtschema 

KL 759 Amsterdam - San José vertrek 15.25 aankomst  20.05 uur

KL 760 San José - Amsterdam vertrek 22. 05 aankomst 15.10 uur * 

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met  je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Vraag ook naar de vluchtmogelijkheden indien je liever vanaf Brussel wilt vliegen, de overstap op de terugweg is dan gunstiger.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

De extreme afwisseling van landschappen zal één van de meest fantastische ervaringen zijn met deze reis. Al over korte afstanden kan je het landschap drastisch zien wijzigen. Afhankelijk van hoogte en geografische ligging bestaan er in Costa Rica zes verschillende ‘klimaatzones’ met elk hun eigen ecosysteem. Een klimaatzone is een gebied met een flora en fauna dat zich heeft aangepast aan het specifieke klimaat in het gebied. Eén van de reden dat er zoveel verschillende planten- en dierensoorten in het kleine Costa Rica voorkomen is het feit dat er zoveel verschillende klimaatgebieden zijn. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur zich aanpast aan de verschillende omstandigheden. En hoe vertaalt zich dit nu naar de reismaand november en de  temperatuur?

San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag met zwoele nachten. De droogste maanden in Costa Rica liggen tussen november en april. Echter 'droog' is relatief. In de droge tijd kan het echter hard regenen middels hevige stortbuien. Het verschil tussen de droge en natte tijd is dat de buien in de natte tijd wat langer aanhouden. De ervaring leert dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben en dat daardoor het reizen in Costa Rica het gehele jaar door kan.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Voor één euro ontvang je CRC 638 (juni 2017). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis naar Costa Rica dien je rekening te houden met een aantal bijkomende kosten ter plaatse. Denk  hierbij aan de maaltijden (ca. US$ 12 per lunch en US$ 16 voor een goed diner) voor zover niet inclusief, een paar optionele excursies, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Bellen met uw mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van uw telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1 per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land. Indien je verwacht veel te moeten bellen, kun je ter plaatse makkelijk een sim card (tarjeta telefonica) aanschaffen.

Reken op een minimum bedrag van € 400 pp. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren uw zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas en creditcard. Cash is niet nodig. Bij de bank BAC San José is het mogelijk met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. U kunt zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vindt u in de plaatsen San José, La Fortuna, Quepos, Limon en Liberia. Ook kunt u geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kunt u alleen maar Colones pinnen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. U kunt de optionele excursies ter plaatse vaak het best en goedkoopst in Colones of US$ betalen. Houdt de creditcard achter de hand voor noodgevallen. Vaak betaalt u met een creditcard een opslag.

Tijdens de hele reis hebben we onze eigen bus ter beschikking voor alle lokale transfers.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze fotoreis te beginnen. Het wandelen tijdens deze reis vormt geen doel op zich, maar je bent toch de hele dag in beweging met relatief veel gewicht i.v.m. de camera-uitrusting in een overwegend warm klimaat. 

 • Kleine dagrugzak
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • Badhanddoek
 • GELDIG paspoort
 • Camera met event. statief
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Je hebt voor deze fotoreis luchtige, maar ook bedekkende kleding nodig, bijvoorbeeld ene dunne lange en korte broek, zwemkleding, regencape, sweater, T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat nieuwe, lichtgekleurde kleding in het regenwoud vaak vlekken oploopt die er niet meer uit te krijgen zijn. Voor een eventueel wat koelere nacht is een dunne trui aan te raden. De tropische regens kun je van het lijf houden met een regencape. Ook al is het wandelen tijdens deze reis ondergeschikt aan het thema, we zullen wandelen in een aantal nationale parken. Neem hiervoor goed zittende wandelschoenen mee, bij voorkeur met enkelbescherming. Sandalen zijn handig voor het verblijf in en rondom de accommodaties en het (spaarzaam) bezoek aan wat dorpjes en de stad San José. Neem je bagage bij voorkeur mee in een weekendtas of een koffer op wieltjes. Voor je handbagage adviseren we een rugzak van ca. 20-30 liter. Wat plastic zakken voor als het regent zijn altijd handig. Het meenemen van een muskietennet is niet noodzakelijk. Alle hotels hebben horren waarmee muggen zoveel mogelijk worden buitengehouden.

 • Let op! Indien u via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet u een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dient u goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat u nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, u wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.
 • Extra veiligheidsmaatregelen Schiphol op rechtstreeks vluchten naar de Verenigde Staten. Reizigers met een vlucht naar of via de Verenigde Staten dienen vanaf woensdag 9 juli 2014 rekening te houden met een extra controle op elektronische apparatuur in de handbagage. De maatregel geldt voor het vervoer van elektronica met batterijen in de handbagage zoals telefoons, laptops en camera's. Wanneer de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt direct aan de gate plaats en wordt uitgevoerd op meer dan dertig dagelijkse vluchten naar de Verenigde Staten.

De reisleiding is in handen van Jeroen Jazet. Naast SNP-reisleider is hij al 20 jaar fotograaf en docent aan o.a. de Fotovakschool. Daarnaast schrijft hij artikelen voor fotomagazines als Zoom.nl en Pf. Tijdens de fotoreis zijn er verschillende theoriemomentjes. In de accommodatie of in het veld vertelt Jeroen je over landschapsfotografie, macro, maar ook beeldbewerking en zelfs portretfotografie. Daarnaast worden een aantal keer gemaakte beelden van alle deelnemers via de beamer belicht en besproken. De SNP-video over Costa Rica is door hem gemaakt.

SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

La_ensenada-mangrove_02_WEB.jpg

Costa Rica - Fotografiereis

natuurschoon voor de lens

fotoreis langs hotels & lodges

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen