banner 02

Costa Rica, Nicaragua - fietsreis, 23 dagen Natuurlijk genieten op de fiets

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels & lodges

Maak kennis met de bruisende Midden-Amerikaanse cultuur en overweldigende groene natuur van Costa Rica en het buurland Nicaragua. Ga op zoek naar pijlgifkikkers en slingerapen in de verschillende nationale parken die we bezoeken. Fiets langs actieve vulkanen en door dampig regen- en nevelwoud met kleurrijke vogels als toekans en kolibries. Geniet van de vergezichten over meren en lagunes die we passeren. Het koloniale Granada vormt een cultureel hoogtepunt op deze reis. Fiets door de heuvelachtige binnenlanden langs bananen- en ananasplantages waar bijna nooit toeristen komen. Ontspan in sfeervolle hotels en knoop een praatje aan met de hartelijke bevolking in dorpjes als Tilaran of Teustepe. Deze fietsreis wordt begeleid door SNP-reisleider Pol van Mill.

Uniek aan deze reis

 • Directe KLM vlucht Amsterdam - San José v.v.
 • Fiets langs actieve vulkanen
 • Kleine groep met maximaal 16 deelnemers
 • Koloniale steden
 • Deskundige en ervaren SNP-reisleider Pol van Mill
 • Rijk dieren- en plantenleven
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica, Nicaragua - fietsreis

We beginnen en eindigen de reis in San José, de hoofdstad van Costa Rica gelegen op 1100 m in het centrale hoogland. Al snel fietsen we naar Fortuna aan de voet van de actieve vulkaan de Arenal. Na de heuvelachtige omgeving van Tilaran volgt een fietstocht vanaf de grens met Nicaragua naar het Isla Ometepe: het eiland van de twee vulkanen.

Terug op het vaste land fietsen we naar Diriamba gelegen op het plateau van Carazo, bekend om zijn koffie. Oostwaarts komen we bij de Mirador van Laguna de Apoyo. In het rustieke Nicaragua bezoeken we natuurlijk een van de oude hoofdsteden van het land, Granada, met z’n vele koloniale gebouwen en gezellige terrasjes. We fietsen naar Masaya met z’n beroemde markt en dan verder om het meer van Nicaragua door een gebied waar zelden toeristen komen naar San Juan. Een boottochtje brengt ons weer in Costa Rica waar we kunnen genieten van de uitbundige vogelpracht van het natuurreservaat Caño Negro.

Vanaf La Fortuna fietsen we via El Bosque en Horquitas de Orisa vallei in. Het beslist letterlijke hoogtepunt vormt de Irazú-vulkaan met zijn 3432 meter hoogte. We wandelen in de krater van deze slapende vulkaan met zijn gifgroene kratermeer. Met de bus keren we terug naar San José, terwijl de 'devilseekers' met de fiets afdalen naar 'El Valle Central, de vallei waarin San José ligt. De fietsreis zit erop, met vele nieuwe indrukken en een voldaan gevoel stap je op het vliegtuig.

Dag 1

Indien je de internationale vlucht bij deze fietsreis bijboekt, vlieg je met de KLM rechtstreeks naar San José, een lijnvlucht waar de KLM vanaf eind oktober 2017 mee van start gaat. Op het vliegveld nabij San José worden we met onze eigen bus opgehaald en naar een goed middenklasse hotel gebracht in het stadscentrum van de hoofdstad San José. 

Overnachting in

San José - Hotel Rincón de San José

Dag 2

Na het ontbijt en het in elkaar zetten van de fietsen verplaatsen we ons naar San Ramon waar we met een afdaling onze fietsreis beginnen. Na een vlakker gedeelte moeten we op het einde weer klimmen naar La Fortuna, gelegen aan de voet van de Arenal vulkaan. We overnachting in een hotel in La Fortuna.

Fietsen: 47 km; 600 m stijgen/ 750 m dalen.

 

 

Overnachting in

La Fortuna

Dag 3

We volgen de noordoostelijke kustroute van het Arenal meer met voortdurend schitterende vergezichten over het meer met in de verte de iconische Arenal vulkaan. Na onze lunch (niet inbegrepen) fietsen we door naar Tilarán.

Fietsen: 75 km; 900 m klimmen + kleine klimmetjes op een glooiende weg. Totaal 1400 m klimmen.

Overnachting in

Tilarán

Dag 4

Vandaag kun je kiezen voor een fietstocht naar het nationale park Monteverde of een rustige dag met de bus op en neer naar Monteverde. Een bezoek met een wandeling aan dit nationale park mag dan niet ontbreken. Als we geluk hebben zien we hier de Quetzal de nationale vogel van Costa Rica. In ieder geval zien we verschillende soorten kolibries bij de voederplaatsen in het kolibrie centrum. Fietsen: 42 km (of 84 km) of met de bus.

Overnachting in

Tilarán

Dag 5

We beginnen vandaag vroeg met een afdaling naar Las Canas waarna een transfer per bus volgt naar de grens met Nicaragua. Daarna fietsen we over de Pan American Highway naar San Jorge waar we het veer nemen naar Isla de Ometepe: de indiaanse naam voor 'tussen twee heuvels'. Het eiland gelegen in het gigantische Lago de Nicaragua bestaat in feite uit twee enorme vulkanen: de Maderas en de Concepción. We proberen een 8-vorm over het eiland te fietsen en beginnen rechtsom de Concepción. Eindpunt is natuurreservaat Charco Verde, waar we overnachten. Ons hotel ligt naast het uitzichtpunt Mirador del Diablo, aan het strand.

Fietsen: 56 + 22 km; 330 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Isla Ometepe

Dag 6

We kunnen vandaag op het strand uitrusten of een boottocht maken.De fietsers kunnen een kleine of lange (55 km) fietstocht maken rondom de Madaras vulkaan. Ook vandaag is er de mogelijkheid om een wandeling te maken vanuit Finca Magdalena naar de top van de Maderas vulkaan.

Fietsen: max 55 km, grotendeels onverhard.

Overnachting in

Isla Ometepe

Dag 7

We fietsen een klein stukje om de Concepción vulkaan naar het veer in San José dat ons weer naar San Jorge brengt. We fietsen over een deels onverharde weg met geringe hoogteverschillen naar de westkust van Nicaragua, waar we overnachten in het mooie vissersdorpje El Astillero.

 

Fietsen: 60 of 70 km, 530 m stijgen, 575 m dalen.

Overnachting in

El Astillero

Dag 8

Over het plateau van Carazo, bekend om z’n koffieplantages, fietsen we naar Diriamba. De eerste 20 km van de route vandaag voeren over een onverharde weg, met een steile klim waarop we van de fiets af moeten. We fietsen door een schitterend, beetje luguber bos. De rest van de etappe is geasfalteerd waarin we geleidelijk klimmen. Vanaf Santa Teresa passeren we verschillende leuke dorpjes.

 

Fietsen: 55 km, 1320 m stijgen / 750m dalen.

Overnachting in

Diriamba

Dag 9

De rit van vandaag voert langs de krater van de vulkaan Masaya, één van de hoogtepunten van de reis. We fietsen verder door het folkloredorp Masaya gelegen aan de Laguna de Masaya. We fietsen hoog boven de noordoever van de Laguna de Apoyo, een plek met schitterende panorama’s. Een geleidelijke afdaling brengt ons in het koloniale Granada, de mooiste stad van de reis.

 

Fietsen: totaal 80 km; 1130 m stijgen / 1400 m dalen.  

Overnachting in

Granada

Dag 10

We hebben de hele dag de tijd om de sfeervolle straatjes en pleintjes te verkennen in Granada. Pronkstuk is de kathedraal Nuestra Senora de la Asuncion, het symbool van de stad aan het Parque Central met z’n vele koloniale gebouwen.

Overnachting in

Granada

Dag 11

We verlaten Granada aan het Lago de Nicaragua om koers te zetten naar het noordelijker gelegen Teustepe waar we kunnen relaxen in de warmwaterbronnen. Men kan een deel mee met de bus.

 

Fietsen: 98 km; 700 m stijgen / 600 m dalen


Overnachting in

Teustepe

Dag 12

We fietsen ca. 200 m omhoog door het Amerisque gebergte met de opvallende top van de Cerro de Cuisaltepe aan de horizon.

 

Fietsen  70 km; 625 m stijgen / 640 m dalen.

Overnachting in

Arcangeles

Dag 13

Door een glooiend gebied waar zelden buitenlanders komen, fietsen we via Acoyapa verder naar San Carlos aan de rivier San Juan.

 

Fietsen totaal 100 of 150 km; 580 m stijgen / 665 m dalen.

Overnachting in

San Carlos

Dag 14

We fietsen van San Carlos naar de grensovergang met Costa Rica. Daarna vervolgen we onze weg deels over een gravelweg via Los Chiles naar Caño Negro. Het Caño Negro Reservaat is een van de mooiste vogelgebieden van Costa Rica. In de middag maken we hier een boottocht over de rivieren en kreken van het reservaat. We gaan op zoek naar de zeldzame Jabiru ooievaars, roze lepelaars, ibissen, toekans en papegaaien. Maar er bevinden zich hier ook kapucijnapen en verschillende soorten reptielen.

 

Fietsen: 27 km gravelweg; 120 m stijgen en dalen.

Overnachting in

nabij het Caño Negro Reservaat

Dag 15

Een lange etappe met de inmiddels bekende vulkaan Arenal aan de horizon. Een deel van de route bestaat uit een stenige gravelweg, dit kunnen we overslaan door met de fiets in de bus te stappen. We eindigen in La Fortuna aan de voet van de Arenal.

 

Fietsen: 98 km; 1300 m stijgen / 1130 m dalen.

Overnachting in

La Fortuna

Dag 16

Vandaag hebben we de gelegenheid de al eerder bezochte omgeving van La Fortuna wat beter te verkennen. Je kunt vandaag een wandeling maken in een tropisch regenwoud of over de flanken van de Arenal. Heerlijk ontspannen in en rondom het hotel verblijven kan natuurlijk ook.

Overnachting in

La Fortuna

Dag 17

Je fietst door landelijk gebied met veel plantages met suikerriet, papaya, cassave en bananen. Ook zie je zo af en toe zwartbonte koeien. Het terrein is heuvelachtig met een paar pittige klimmen. Bij helder weer heb je onderweg al uitzicht op de vulkaan Arenal.

 

Fietsen: 51 km; 310 m stijgen / 670 m dalen.

 


 

Overnachting in

El Bosque

Dag 18

Vandaag een pittige fietsdag langs bananen- en sinaasappelplantages naar Hacienda la Isla nabij Horquitas. Onderweg stoppen we voor de lunch in Puerto Viejo de Sarapiqui. Hier kunnen de liefhebbers een optionele boottocht maken over de Rio Sarapiqui om het wildleven aan de oevers van dichtbij te bekijken.

 

Fietsen: 85 km;  1000 m stijgen / 1310 m dalen.

Overnachting in

Horquetas de Sarapiqui

Dag 19

We verplaatsen ons eerst met de bus naar Siquirres. Daar beginnen we met een pittige klim van 800 m. Onderweg hebben we schitterende uitzichten over het omliggende heuvellandschap en komen we bij een boom met tientallen nesten van de Oropendola.

 

Fietsen: 35 km; 1300 m stijgen/ 350 m dalen.

Overnachting in

Turrialba

Dag 20

We dalen vandaag af in de Orisa vallei naar de ruines van het Ujarras kerkje gelegen aan het Cachi stuwmeer. We fietsen verder omhoog door het lieflijke Oriso dal naar Paraiso. Vanuit ons hotel hebben we een schitterend uitzicht over de groene vallei met z’n stuwmeer en veel koffieplantages.

 

Fietsen: 60 km; 1380 m stijgen gedeeltelijk onverhard

Overnachting in

Orosi

Dag 21

Vandaag maken we een uitstapje om te gaan wandelen in de krater van de Irazu-vulkaan. Met de bus rijden we naar de top van de actieve Irazu vulkaan (3430 m.) die voor het laatst uitbarstte in de jaren 1963 tot 1965. Bij heldere hemel kunnen we zowel de Grote- als de Atlantische oceaan zien. We maken een wandeling in de krater met z’n gifgroene kratermeer. Hierna keren we terug met de bus.

 

Liefhebbers dalen per fiets af naar San José, afdaling van 3400 m naar 1200 m met enkele korte klimmetjes tussendoor, gedeeltelijk onverhard. 

Overnachting in

San José

Dag 22

Omdat de geplande KLM-vlucht pas 's avonds vertrekt, kunnen we overdag nog optioneel een uitstapje maken naar de top van de Poas vulkaan. Tegen het einde van de middag, begin van de avond rijden we naar de luchthaven van San José waar het fietsavontuur erop zit. 

Dag 23

Aankomst in Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft de meeste nachten in sfeervolle en goede pensions & hotels op een- of tweepersoonskamers. Er zijn een paar eenvoudige accommodaties die gunstig liggen op de gekozen fietsroute. In El Bosque overnachten we op een heerlijke plek waar je na het fietsen in natuurlijke warmwaterbaden kan gaan badderen. Op de meeste plaatsen waar we twee nachten verblijven kun je de was doen. Tijdens de overnachtingen is alleen het ontbijt inbegrepen. Lunches en diners zijn niet inbegrepen en worden in overleg met de reisleider georganiseerd, maar kunnen ook zelfstandig worden genuttigd.

Over de maaltijden

Tijdens de overnachtingen is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen en worden in overleg met de reisleider georganiseerd, maar kunnen ook zelfstandig genuttigd worden.

Duurzaamheid

Costa Rica wordt elke dag een beetje duurzamer. Lokale touroperators, B&B’s en hotels worden steeds meer vrijwillig gecertificeerd door het ministerie van Toerisme in Costa Rica. Hiermee kan het certificaat ‘Certification in Sustainable Tourism’ (CST) worden verkregen. Met het aantal groene blaadjes (oplopend van 1 tot 5), wordt op vier verschillende terreinen het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme getest. De agent van SNP in Costa Rica heeft in februari 2010 de hoogste onderscheiding (5 blaadjes) in duurzaamheid verkregen.

Nicaragua wordt ook elke dag een beetje duurzamer. Lokale touroperators, B&B’s en hotels worden steeds meer vrijwillig gecertificeerd door Rainforest Alliance in Nicaragua. Hiermee kan het certificaat ‘Rainforest Alliance Verified´ worden verkregen. Met behulp van een grondige analyse wordt op drie verschillende terreinen het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme getest. De agent van SNP in Nicaragua heeft in december 2010 een zeer goede score behaald op het gebied van duurzame bedrijfsvoering, socio-cultureel beleid en milieubeleid.
De agenten in beide landen staan garant dat de accommodaties, bussen, gidsen en excursies zoveel mogelijk ‘groen’ zijn als ujemet SNP op reis gaat.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (mix van van hotels, lodges en pensions)
 • 21x ontbijt
 • Fietstransport per KLM
 • Alle transfers volgens programma
 • Begeleiding SNP-reisleider Pol van Mill
 • Ondersteuning begeleidende bus met lokale chauffeur
 • Boottocht Caño Negro
 • Ferryticket van en naar Ometepe
 • Gidsje ‘Te Gast in Costa Rica & Panama’

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entrees (o.a. nationale parken, ca. € 60,-)
 • Entree Guayabo (dag 19, US$ 10,- p.p.) 
 • Optionele excursies
 • Eventuele inentingen
 • Verzekeringen
 • Visumkosten Nicaragua ter plaatse (ong. US$ 11,- p.p.)
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Het aantal fietsdagen bestaat uit 15 dagen. De overige dagen bestaan uit twee vluchtdagen en 6 vrije dagen waarop er geen vast programma is maar er meestal wel kan worden gefietst. Ook kunnen we op de vrije dagen er met de bus op uit trekken om ergens te gaan wandelen. Er wordt per dag tussen de 35 en 100 km gefietst met 3 dagen optioneel meer kilometers. De meeste dagen zijn licht glooiend, maar op enkele dagen aan het einde zijn er flinke hoogteverschillen te overwinnen. In z’n geheel is het een pittige tocht waarvoor een goede conditie en fietservaring met het fietsen in de bergen een pre is. De gehele reis zal er een begeleidende bus zijn. Mocht je de beklimmingen toch te zwaar vinden dan kun je altijd met de bus mee omhoog. De route is gedeeltelijk ongeasfalteerd. In totaal leg je op de fiets ca. 1100 km af.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van San José. Indien je de reis boekt met eigen vervoer, vergeet dan niet het meenemen van je fiets te reserveren bij de luchtvaartmaatschappij.

Vluchtinformatie

Wanneer je je  heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM rechtstreeks naar San José v.v. De KLM opent vanaf 31 oktober 2017 een directe vlucht die zij twee maal per week gaat uitvoeren.

Vluchtschema 

KL 759 Amsterdam - San José vertrek 15.25 aankomst  20.05 uur

KL 760 San José - Amsterdam vertrek 22.05 aankomst 15.10 uur * 

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met  je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Fiets in het vliegtuig en bagage

Op de rechtstreekse KLM vlucht van Amsterdam naar San José mag je 1 stuks bagage meenemen van 23 kg.  

Bij deze reis raden wij je sterk aan je eigen fiets mee te nemen en te laten vervoeren met de KLM. De transportkosten die de KLM rekent voor je fiets is bij de reissom inbegrepen. De fiets dien je verplicht in een fietsdoos te verpakken. Op Schiphol zijn fietsdozen verkrijgbaar a € 20 per stuk. De afmeting hiervan bedragen 170 cm x 23 cm x 100 cm. De fietsdoos weegt 4,5 kg. Inclusief de fietsdoos mag het totale gewicht maximaal 23 kilo bedragen. Je dient je fiets goed te verpakken. Het stuur moet in de lengterichting van het frame, de pedalen en andere uitstekende delen dienen te zijn verwijderd en de bandenspanning dient te zijn verlaagd. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Het vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Ook al raden wij je stellig aan deze reis met je eigen fiets te laten plaatsvinden, er bestaat de mogelijkheid een mountainbike ter plaatse te huren van het type Orbea 29" MX. Er is een beperkt aantal van deze mountainbikes te huur. De meerprijs voor de huur van deze mountainbike bedraagt € 195 per persoon.  

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Costa Rica kent twee duidelijk gemarkeerde seizoenen: december t/m april is de droge, warme tijd met temperaturen van 25 tot 30 graden Celsius in de Centrale Vallei en juni t/m november is de regentijd, waarin het kwik overdag nauwelijks onder de 20 graden zakt. Er is een groot verschil in temperatuur tussen het hoogland en het laagland. San José op 1100 m hoogte heeft een aangenaam lente-klimaat van circa 25 graden en zwoele nachten. In het gebied rond de Cerro de la Muerte kan het overdag fris zijn en ligt de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt. Voor de vulkanen geldt eveneens dat het overdag fris kan zijn, zeker als het mistig is. In het gebied rond de Irazu kan het ‘s nachts rond het vriespunt zijn. De Caribische kust kent nauwelijks seizoenen: hier waait het hele jaar door een stevige passaatwind en daardoor verandert het klimaat nauwelijks.

In het hoogland groeien aan de oostkant de nevelwouden (Monteverde, Braulio Carillo), waar het altijd vochtig en fris is. In tegenstelling tot de oostkust staat de noordkant van de pacifische kust bekend als de “de woestijn van Costa Rica”. In het droge seizoen kan de temperatuur oplopen tot 40 graden Celsius. Voor het regenseizoen geldt dat ‘s morgens de zon schijnt, het rond de middag dichttrekt en er ‘s middags een paar tropische hoosbuien kunnen vallen, waarna het weer droog wordt. In de droge tijd kan het echter hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Het verschil tussen droge en natte tijd is dat deze buien in de natte tijd wat langer duren. De ervaring heeft geleerd dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben.

Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van januari tot en met juni; vooral april en mei zijn bijzonder droge maanden. Over het algemeen is in het droge seizoen de warmte nog wat groter, maar anderzijds zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen soms moeilijk begaanbaar.

Naast kosten voor lunch en diner, zal je geld nodig hebben voor drankjes, kaarten, telefoontjes, fooien, souvenirs en de entrees. De ervaring leert dat men over de gehele reis genomen ongeveer € 150,- per week kwijt is. Geld wisselen en pinnen kan je direct na aankomst op het vliegveld en verder in alle steden in Costa Rica en Nicaragua. Bij het pinnen heb je vaak de keuze tussen dollars of lokale valuta. Het beste kan je extra geld meenemen in de vorm van cash dollars of travellercheques. Je kan met kleine coupures US$ makkelijk betalen in Costa Rica en Nicaragua. Het wisselgeld krijg je terug in de lokale valuta, de Colon of Cordoba. Met een creditcard (Visa of Mastercard) kan je op veel plaatsen ook terecht. Als back-up kan dit een handig betaalmiddel zijn naast je pinpas.

Tijdens de reis in Costa Rica en Nicaragua is er een begeleidende bus die zowel deelnemers, fietsen als de bagage kan vervoeren. Dus als het fietsen te zwaar wordt, kan je altijd met de bus mee. Op het eiland Ometepe hebben we alleen een klein minibusje voor de bagage en een enkele fiets bij ons.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het fietsplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Ook enig doorzettingsvermogen is onmisbaar. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige fietstochten in Zuid-Limburg of de Ardennen maken.
Elders is niet alles zo geregeld als in Nederland. Soms lopen de zaken niet zoals gepland en is het nodig te improviseren. Zelfredzaamheid en een avontuurlijke geest zijn op zulke momenten plezierige eigenschappen. Je wordt geacht zelf een band te kunnen plakken.

Uitrustingslijst algemeen

• GELDIG paspoort (maak een kopie van je paspoort, in geval van verlies)
• Geld, pinpas, eventueel creditcard
• Kopie reis- en ziektekostenverzekering
• Zaklamp
• Zonnebrandcrème, zonnebril, zonneklep of -pet
• Klein, opvouwbaar rugzakje
• Fietskleding en -handschoentjes
• Fietsschoenen of gympen
• Dunne warme trui of jack of fleece
• Regenkleding
• Zakmes
• Veldfles
• Drinkbeker
• Enkele eenvoudige EHBO-middelen
• Anti-insectenmiddel
• Lippencrème met UV-filter
• Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

Kleding kan je onderweg wassen of laten wassen. Het is dus niet nodig grote hoeveelheden kleding mee te nemen.

Fiets 

Neem een hybride fiets of mountainbike mee met minimaal een verzet van 22/28 (beter is 22/32) en brede banden. Bij voorkeur een fiets met voorvering. Je fiets moet voorzien zijn van een fietstas en stuurtas. Voor de fiets heb je verder nodig:

• Fietshelm (verplicht in Costa Rica)
• 2 bidons
• lichtgewicht kettingslot (mét reservesleuteltje)
• kleine pomp
• bandenspanningsmeter
• bandenplakset
• kilometerteller
• inbussleutel
• (kruiskop) schroevendraaiertje
• kleine tang
• één of twee andere sleutels (o.a. voor je trappers)
• noodspaken (vraag advies bij je fietsenmaker; deze kan ze op maat voor je buigen dan heb je geen pignonafnemer nodig)
• reserve binnenbanden
• extra rem- en derailleurkabel
• enkele schroefjes en moeren
• een klein stukje dun ijzerdraad
• 2 extra setjes remblokjes voor natte en zandige omstandigheden
• rolletje tape
• stukje fietsketting
• eventueel kettingolie, kettingpons, tie-rips

De reisleider neemt reservebuitenbanden voor zowel de hybride fiets als de mountainbike mee en een goede hogedruk fietspomp.

Je bagage wordt tijdens de fietstocht voor je vervoerd. Verpak je bagage afsluitbaar, waterdicht en gemakkelijk herkenbaar, bijvoorbeeld in een softpack rugzak, weekendtas of een plunjezak (geen harde rugzak of koffer i.v.m. beperkte ruimte in de bus). Je fietst alleen met een fietstas met wat extra kleding, proviand en een waterfles.

Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult, maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

De reisleiding is in handen van Pol van Mill, een ervaren SNP-reisleider. Behalve de liefde voor de natuur, hebben reisleiders ook het enthousiasme voor fietsreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens jouw reis en doen er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Nicaragua hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Iedereen moet bij aankomst een toeristenkaart kopen (ca. USD 10,00 per stuk).

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nicaragua (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Nicaragua via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Nicaragua via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Voor een bezoek aan Nicaragua van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Ook moet u bij aankomst minimaal USD 200,00 per persoon contant bij u hebben.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nicaragua (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.
VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Nicaragua

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De medische voorzieningen zijn in Nicaragua toereikend, maar op het platteland is voorzichtigheid geboden. Hoewel lokale ziekenhuizen de internationale standaard niet halen, kunnen de artsen gebruikelijke lokale ongemakken prima aan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Nicaragua is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Pas op met wat u eet. Wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nicaragua binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nicaragua zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt. Laat u informeren over de risico's op Buiktyfus en Rabies.

Malaria
In Nicaragua komt het hele jaar Malaria voor, zoals in de Region Autonomica del Atlantico Norte. Het hoogste risico bestaat in plattelandsgebieden zoals Chinandega, Jinotega, Nueva Segovia, RAAN, RAAS en Rio San Juan en de stedelijke gebieden Leon en Matagalpa; gemiddeld risico in Chihuahua, Durango, Nayarit, Oaxaca en Sonora; laag risico in Madriz, Carazo en Masaya.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Algemeen
In de grote steden dient u op uw hoede te zijn en rekening te houden met zakkenrollers. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Begeef u niet laat in de avond op eenzame straten. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.
Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Nicaragua trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rtr8746att76.jpg

Costa Rica, Nicaragua - fietsreis

Natuurlijk genieten op de fiets

fietsvakantie langs hotels & lodges

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen