CR_cycling_Arenal_WEB.jpg

Costa Rica - fietsreis, 14 dagen volcanes y palmitos

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en lodges

Veelzijdige fietstocht door een tropisch land met hartelijke bewoners en een overweldigende natuur. Vanuit het bruisende San José fiets je door het heuvelachtige binnenland naar de Pacifische kust. Je rijdt langs bananen- en sinaasappelplantages en rond het Arenalmeer. Bewonder de adembenemende vulkaankraters van Poas en Arenal en verken de mangrovebossen bij Abangaritos. Onderweg overnacht je in prima onderkomens.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer optioneel
 • Exotische stranden
 • Fiets langs vulkaankraters
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica - fietsreis

Alle facetten van Costa Rica komen tijdens deze fietsreis - die begint en eindigt in San José - aan bod. In de hoofdstad maak je kennis met de Latijns-Amerikaanse cultuur en het bruisende straatleven en kan je een bezoek brengen aan het Nationaal Museum en het Nationaal Theater.
 
Vanuit San José is er een transfer naar het startpunt van je fietstocht. Je fietst door het heuvelachtige binnenland. Onderweg zie je bananen- en sinaasappelplantages. Je maakt een fietstocht om het meer Arenal (met prachtige uitzichten!) en je kan de vulkaan van wat dichterbij bekijken. Je kan uitrusten aan één van de exotische stranden aan de Pacifische kust; Samara, Tamarindo en Manuel Antonio. Van november tot maart heb je kans om hier reuzenschildpadden hun eieren te zien leggen. Je hebt een fraai uitzicht over de laagvlakte van de rivier Tempisque. Op de route kan je bootexcursies maken naar het Isla de Pajaros. Dit eiland is een waar paradijs voor vogelaars en meer stroomopwaarts kan je veel krokodillen zien.
 
Je overnacht in een prettige hacienda met zwembad en uitzicht over de Golf van Nicoya. Bij deze oude herenboerderij kan je een tour per tractor of een mangroven-boottocht maken. Om bij de adembenemende kraters van de vulkanen Poas en Irazu te komen moet er flink worden geklommen, maar de beloning is fantastisch. Vanuit San José kan je je fietsroute naar de Caraïbische kust vervolgen. In deze oase zou je langer willen verblijven. De bevolking is zeer hartelijk; je zal de sfeer als uiterst ontspannen ervaren. Het land staat bekend om zijn overweldigende natuurlijke rijkdom. Deze is beschermd in goed toegankelijke parken. Je treft er o.a. actieve vulkanen, savanne, regenwoud, nevelwoud, mangrove en kusten met koraalriffen aan. Naast de unieke flora en fauna kan je genieten van de voortreffelijke hotels. Het eten in Costa Rica is gevarieerd en smakelijk. Je kan bij ‘sodas’ (kleine lokale eettentjes) heerlijk en goedkoop eten. Een bijzondere delicatesse is palmito, het hart van de palm, dat vaak in salades gebruikt wordt. Het fruitaanbod is onuitputtelijk. De lekkerste drankjes zijn de verse vruchtensappen (refrescos) en milkshakes (batidos). Kortom; een vakantieland met veel variatie.

 

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van San José word je verwelkomd door de lokale vertegenwoordiger van SNP in Costa Rica. Een privé transfer brengt je naar het centrum van de hoofdstad van Costa Rica waar je verblijft in een goed middenklasse hotel in het centrum vlakbij het Jade Museum, het Goud Museum en het Nationale Theater. 's Avonds is er genoeg te doen in San José. Het SNP-reispakket geeft je natuurlijk de nodige tips voor leuke restaurantjes.

Overnachting in

San José

Dag 2

Vandaag heb je een vrije dag om San José te verkennen. Bezienswaardigheden zijn o.a. het nationaal theater, het goudmuseum, het slangencentrum en de vlindertuin.

Overnachting in

San José

Dag 3

De dag begint met een transfer naar het beginpunt van de fietstocht: St. Clara/Rio Frio. De transfer duurt ruim een uur en voert grotendeels door het Parque Nacional Braulio Carrillo. Hierna fiets je over een landelijke weg door glooiend terrein langs palmolie- en ananasplantages naar Puerto Viejo de Sarapiquí. 's Middags kun je afkoelen bij het zwembad van de lodge of nog wat actiefs doen. Er zijn leuke excursies in de omgeving te ondernemen zoals een cacao- of ananastour of verken het laaglandregenwoud Tirimbina over (self-guided) trails met kans om kaaimannen, kapucijnapen, brulapen, luiaards, toekans en nog vele andere vogels te zien. Je fietst vandaag 33 km.

Avontuur en adrenaline! Ga raften op de rivier Sarapiqui en beleef veel lol. Afhankelijk van je ervaring wordt er een passend stukje van de rivier opgezocht waar je gaat raften. Mocht je deze excursie willen maken ('s ochtends of 's middags), dan dien je een extra nacht bij te boeken.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Ara Ambigue

Dag 4

Met een transfer van bijna 50 km die via een slingerachtige weg met prachtige uitzichten omhoog gaat, helpen we je een klein stukje op weg. Bij Muelle pak je de fiets door een landelijk gebied met veel plantages met suikerriet, papaya, cassave en bananen. Ook zie je zo af en toe zwartbonte koeien. Het terrein wordt heuvelachtiger met een paar pittige klimmen: met name in het eerste deel van de etappe moet je enkele kuitenbijters overwinnen. Bij helder weer heb je onderweg al uitzicht op de Arenalvulkaan. Je fietst vandaag 59km.

Overnachting in

La Fortuna - Lomas del Volcan

Dag 5

Vandaag heb je een vrije dag die je zelf kunt indelen. Wil je de omgeving te fiets verkennen, fiets dan over een onverharde - met kans op veel papagaaien, apen en neusberen - in ca. 15 km naar het Arenal National Park. Fiets door naar de Arenal Observatory Lodge om daar wat te eten en te drinken. Je fietst hetzelfde traject weer terug. 

Overnachting in

La Fortuna - Lomas del Volcan

Dag 6

La Fortuna - Nuevo Arenal (41km).
Vrijwel de gehele route bestaat uit een slingerende weg met veel korte klimmen en afdalingen. Je fietst eerst om de Arenalvulkaan heen, waar je de oude lava en de nieuwe vegetatie op het oude gesteente kan bewonderen. Overdag hoor je soms een onheilspellend gerommel en zie je rookpluimen uit de krater stijgen. Hierna fiets je langs het Arenalmeer, waaraan je ook overnacht.

Overnachting in

Nuevo Arenal

Dag 7

Nuevo Arenal - Canas (58km).
Je vervolgt eerst de slingerende weg langs het Arenalmeer met veel korte klimmen en afdalingen. Vervolgens daal je via het plaatsje Tilaran af naar Canas.

Overnachting in

Canas

Dag 8

Met een transfer van Caña Brava naar La Irma word je een eindje op weg gebracht om de drukke Panamerican Highway per fiets te vermijden. Hierna fiets je de provincie Guanacaste binnen, bekend om de graslanden met rundvee. Afhankelijk van de periode waarin je er bent kan het hier droog en heet zijn. De route van vandaag is onverhard en 18km lang.

Overnachting in

Abangaritos - Haciënda La Ensenada

Dag 9

Rustdag Abangaritos.
Je kan vandaag bijvoorbeeld  een tocht door de nabijgelegen mangrovebossen maken of gaan paardrijden.

Overnachting in

Abangaritos - Haciënda La Ensenada

Dag 10

Met een transfer van Abangaritos naar Nicoya krijg je een duwtje in de rug. Vanaf Nicoya vervolg je de fietstocht naar Samara en rijd je in 36km naar de Pacifische kust, waar je heerlijk kan uitrusten aan één van de exotische stranden.

Overnachting in

Samara - Hotal Giada

Dag 11

Vandaag heb je een rustdag in Samara. In de weekenden en rond de feestdagen komen hier veel Tico's. Wil je deze drukte ontvluchten, fiets dan 7 km verder naar het strand van Carrillo waar je alleen maar strand vindt. Geen bar of restaurant te vinden. 

Overnachting in

Samara - Hotal Giada

Dag 12

Je begint de dag met een transfer terug naar Nicoya. Hier start de fietstocht naar Playa Naranjo van 72km. De route van vandaag is weer gedeeltelijk onverhard. In Playa Naranjo neem je de veerpont naar Puntarenas. De overtocht duurt ca. 1,5 uur.

Overnachting in

Puntarenas

Dag 13

Op deze laatste dag word je eerst naar de Poasvulkaan gebracht, zo'n 50km ten noordwesten van San José gelegen. Hier heb je de tijd een wandeling te maken. Daarna word je teruggebracht naar San José voor een laatste overnachting in deze stad.

Overnachting in

San José

Dag 14

Na het ontbijt vindt de privé transfer plaats naar de luchthaven voor je verdere doorreis of voor de terugvlucht naar Nederland/België.

Nog tijd over, verleng je reis met bijzondere reisarrangementen! Denk hierbij aan:

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op kamers met eigen sanitair in middenklasse hotels en lodges.

Over de maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen, behalve in Nicoya. Het ontbijt in Nicoya en alle overige maaltijden koop je zelf in.

Duurzaamheid

In Costa Rica is duurzaamheid een hot item. Er is veel animo onder lokale touroperators, B&B’s en hotels om zich vrijwillig te laten certificeren op het gebied van duurzaamheid. Het certificerings systeem (CST) begint ook internationaal aandacht te trekken. Met het aantal groene blaadjes (oplopend van 1 tot 5), wordt het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme aangegeven. Onze agent in Costa Rica voert een actief beleid en is sinds 2010 in het bezit van de hoogste onderscheiding (5 blaadjes) die middels twee assesments daarna, behouden is. De agent is initiatiefnemer van de tweejaarlijkse internationale conferentie over duurzaam toerisme. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingsessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid, en wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In 2017 zet men de 'Jornadas Educativas' voort, gratis trainingsessies om mensen woonachtig in afgelegen toeristische gemeenschappen te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basisboekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. In 2017 worden er nieuwe zonnepanelen op het dak van het kantoor van de agent geplaatst om zelfvoorzienend te zijn in het energieverbruik. De 'Caravana Tica', een roadshow waar men een boodschap van duurzaamheid uitdraagt door het hele land, wordt weer opgepikt. Door het overlijden van de bekende Costaricaanse acteur Cesar Melendez, die zich altijd inzette voor deze roadshow, lag deze enige tijd stil.

Inbegrepen

• Alle overnachtingen
• Alle ontbijten
• Transfers volgens programma
• Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Veerboot Playa Naranjo-Puntarenas (€ 3,- p.p.)
 • Vaccinaties, verzekeringen
 • Entrees nationale parken (US$ 15 pp per park)
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Bagagevervoer (bij te boeken)
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)
 • Luchthavenbelasting bij vertrek San José (US$ 29 pp)

Over de activiteiten

Je fietst door een heuvelachtig landschap met weinig vlakke stukken, uitgezonderd aan de kust. Het genieten van deze sportieve fietstocht hangt in grote mate af van een goede fysieke voorbereiding. Je overbrugt dagelijks zo'n 500m hoogteverschil behalve op dag 6 (La Fortuna - Tilaran), waarop je 1400m dient te klimmen. De wegen waarover je fietst zijn soms niet of slecht geasfalteerd. Bagagevervoer is bij deze reis optioneel.

Extra dagen

Je kan extra dagen bijboeken. Op een extra dag in La Fortuna kan je wandelen op de Arenalvulkaan, heerlijk ontspannen bij je hotel of een bezoek brengen aan de 20km verderop gelegen Hanging Bridges: een netwerk van wandelpaden en bruggen in het tropisch regenwoud. Vanuit Tilaran kan je bijvoorbeeld een dagexcursie maken naar de beroemde nevelwouden van Monteverde. Excursies zijn ter plaatse te regelen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op San José. Houd er bij de planning van je terugreis rekening mee dat je - door het verschil in tijdzones - pas een dag later weer thuis bent.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden je aan om je vlucht tegelijkertijd met je arrangement te boeken. Informeer bij onze reiswinkel naar de mogelijkheden.

Fiets mee in het vliegtuig
Indien je bij deze reis je eigen fiets meeneemt in het vliegtuig, dien je dit bij boeking aan te geven onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken. Klik hier hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je kan het beste kiezen voor een vlucht met Continental Airlines. Op de vluchten naar Costa Rica hanteert Continental Airlines een ‘1-piece concept’. Je mag één stuk bagage meenemen van 23kg (maximaal l + b + h = 157 cm). De fiets wordt gezien als ‘checked bagage’. De volgende voorwaarden gelden: indien de fiets zwaarder is dan 23kg of groter dan 157cm (l+b+h), dan geldt een toeslag van USD 100,- per vluchttraject. Dat komt neer op USD 200,- per enkele reis per fiets. Fietsen zwaarder dan 32 kg worden niet geaccepteerd als ‘checked baggage’. Wanneer het gewicht minder is dan 23kg én kleiner dan 157cm (l+b+h), geldt er geen toeslag voor het meenemen van de fiets, maar kan een toeslag voor het aantal stukken bagage in rekening worden gebracht. Ga er dus vanuit dat je USD 200,- per enkele reis per fiets moet betalen. Dit bedrag betaal je aan Continental Airlines bij het inchecken op Schiphol en in San José. Bagageregelingen voor het meenemen van de fiets worden regelmatig gewijzigd. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van Continental.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in San José volgt er een transfer (incl. je fiets) naar de accommodatie.

Extra's

Transfers

bagagevervoer tijdens de reis

Fietshuur

Fietshuur

Aanvullende opties

fietstassen

Praktische informatie

Dit arrangement is het hele jaar door te starten met uitzondering van 19 augustus t/m 31 oktober. Het klimaat is buitengewoon prettig. De Centrale Vallei (waar de hoofdstad ligt) heeft temperaturen tussen de 18°C en 25°C. Aan de Caraïbische kust is het hele jaar door rond de 27°C en aan de Pacifische kust tussen de 25°C en 35°C. De natste maanden van het jaar zijn juni t/m november, de droogste maanden december t/m april. In de droge tijd kan het echter hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Regen valt bijna altijd in harde stortbuien. Het verschil tussen de droge en de natte tijd is dat deze buien in de natte tijd langer duren en dat de lucht in de natte tijd vaker bewolkt is.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 Colones in omloop. Munten zijn er van 5, 10, 20, 25, 50, 100 en 500 Colon. Voor één euro ontvangt u ongeveer CRC 593 (april 2015). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com. Tijdens deze reis door Costa Rica dient u rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, excursies, entrees, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De luchthavenbelasting bij vertrek bedraagt US$ 29 pp (2015). Voor elke dag dat u in Costa Rica verblijft, geeft u gemiddeld minimaal US $60 p.p. per dag uit. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren uw zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas en creditcard. Cash is niet nodig. Bij de bank BAC San José is het mogelijk met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. U kunt zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vindt u in de plaatsen San José, La Fortuna, Quepos, Limon en Liberia. Ook kunt u geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kunt u alleen maar Colones pinnen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. Bellen met uw mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van uw telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1 per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heeft u een bereik van 80-90% in het land. Indien u verwacht veel te moeten bellen, kunt u ter plaatse een telefoonkaart (tarjeta telefonica) aanschaffen.

In Costa Rica is bij het fietsen het dragen van zowel een fietshelm als een reflecterend hesje verplicht.

Let op! Als je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” (nul). De ervaring leert ons dat, als men bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.
Extra veiligheidsmaatregelen Schiphol op rechtstreeks vluchten naar de Verenigde Staten. Reizigers met een vlucht naar of via de Verenigde Staten dienen vanaf woensdag 9 juli 2014 rekening te houden met een extra controle op elektronische apparatuur in de handbagage. De maatregel geldt voor het vervoer van elektronica met batterijen in de handbagage zoals telefoons, laptops en camera's. Wanneer de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt direct aan de gate plaats en wordt uitgevoerd op meer dan dertig dagelijkse vluchten naar de Verenigde Staten.

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

CR_Biking_Costa_Rica_WEB.jpg

Costa Rica - fietsreis

volcanes y palmitos

Fietsvakantie langs hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen