Colombia - Vogel- en natuurreis, 18 dagen Meeste vogels ter wereld in adembenemende landschappen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogel- en natuurreis vanuit hotels en lodges

Voor zowel de fanatieke vogelaar als de liefhebber van natuur en vogels is Colombia één van de meest aantrekkelijke bestemmingen ter wereld. De diversiteit is ongeëvenaard, getuige de maar liefst 1903 getelde vogelsoorten. Het hoogste aantal ter wereld. Deze diversiteit aan vogels is alleen maar mogelijk door een grote variatie in habitats. En dat is nu precies wat deze reis biedt. De landschappen zijn net zo afwisselend als de kleurrijke goed zichtbare vogels. Geniet van de overweldigende natuur met vele soorten kolibries, toekans, papegaaien en tangara’s. Door de hoogtes tijdens deze reis - variërend van zeeniveau tot boven de 4000 meter - verkrijg je een maximale afwisseling. Veel endemische soorten hebben weinig overlap met vogels in landen als Costa Rica, Brazilië of Peru. Met ons verblijf in een ProAves natuurreservaat ondersteun je direct de bescherming van unieke habitats. Met wereldrecords op het gebied van aantallen vogels en aantal endemische soorten op één plek (Santa Marta) én bovendien de beste koffie ter wereld, is deze reis een must voor elke gepassioneerde vogelliefhebber. De gastvrije Colombianen verwelkomen je hartelijk.

Uniek aan deze reis

 • Kans op 400 vogelsoorten waaronder veel endemen
 • Meeste vogelsoorten (1903!) ter wereld
 • ProAves vogelreservaat El Dorado
 • Reisleider, veldbioloog én vogelliefhebber Arjan Stroo
 • Directe KLM vlucht
 • Vogelen van 0 tot 4000 meter hoogte
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar. Bekijk deze hier.

Dag tot dag

Colombia - Vogel- en natuurreis

Colombia is het land met de meeste vogels ter wereld (1903 soorten maar liefst). Deze reis gaat door dat deel van Colombia waarin deze indrukwekkende diversiteit zich concentreert, zodat we met betrekkelijk kleine reisafstanden enorm veel verschillende vogels en andere natuur kunnen beleven. Het betreft hier het centrum van het land met drie vrij dicht opeen gelegen parallelle bergmassieven, die zorgen voor een ongelooflijke afwisseling in klimaat, habitats en aanwezig leven. Binnen een uur rijd je naar een kurkdroge hete vallei, naar de drijfnatte hellingen van een nevelbos, naar het barre hooggebergte en weer terug. Deze afwisseling zorgt er ook voor dat er weinig uitwisseling is tussen de gebieden, zodat elk bergmassief een eigen verzameling unieke vogels heeft. Daarbij komt nog dat het hele gebied adembenemend mooi is. Je vindt er lieflijke rivierdalen, felgroene hellingen en de besneeuwde toppen van de majestueuze Andes. Als afsluiting van de reis is Santa Marta ingebouwd aan de Caribische kust, dat met een korte binnenlandse vlucht makkelijk te bereiken is en een vierde afzonderlijk ecosysteem vormt en landschappelijk al even prachtig.

Ook de Colombianen zelf zijn de moeite waard! Ze zijn gastvrij, hartverwarmend vriendelijk, optimistisch en met veel diepgang. Ze hebben veel meegemaakt, maar gelukkig heeft het geweld en de onveiligheid zich teruggetrokken tot in de uithoeken van het land, waar wij uiteraard niet eens in de buurt zullen komen. Ook valt op dat natuur en natuurbescherming meer leeft dan in veel andere Latijns-Amerikaanse landen (vrijwel alle accommodaties hebben feeders voor de vogels) en met deze reis ondersteunen we ProAves, die 18 vogelreservaten in haar beheer heeft. De reis richt zich niet op het fanatiek najagen van zoveel mogelijk zeldzaamheden en endemisch soorten, maar op het genieten van de afwisseling, het landschap, de mensen, de kleuren en de spectaculaire soorten van de Colombiaanse Andes. Toch zullen we heel veel vogels zien en het zal de ervaren reizigers die in Peru, Costa Rica, Brazilië of Suriname zijn geweest, opvallen hoeveel van deze soorten ze nooit eerder gezien hebben.

Dag 1

Na aankomst in Bogotá en een hartelijk welkom op de luchthaven. Met een transfer van ca. 2 uur rijden we naar onze rustieke accommodatie nabij het dorpje Guasca. We kiezen bewust voor een verblijf buiten Bogotá waarmee we weinig overlast hebben van de drukke stad en haar verkeersopstoppingen én we de volgende dag sneller bij het Chingaza National Park zijn.

Overnachting in

nabij Guasca

Dag 2

Vanaf vandaag tot aan het verblijf in Rio Blanco wordt de SNP-reisleider vergezeld door dezelfde lokale vogelgids. Vandaag staat ons een enerverende dag te wachten in de oostelijke Andes. Na het ontbijt rijden we met onze privé bus naar de op ruim 3400 meter hoogte gelegen ingang van het Chingaza National Park. We wandelen in de letterlijk en figuurlijk adembenemende wereld van de páramo, waar we op zoek gaan naar hoogtespecialiteiten als Andean Snipe, White-chinned Thistletail en Many-striped Canastero. Het landschap wordt bepaald door de pilaren van honderden frailejones (dikke monniken): de bizarre cactusachtige planten die op de schouders van hun eigen afgestorven resten de koude grond ontvluchten. We verwonderen ons over het tapijt vreemde planten die als een reusachtige spons al het water weten te bewaren voor droge tijden. Wanneer de wolken naar beneden vallen, zakken we langzaam af naar de kreupelhout-achtige begroeiing van de hellingen, waar we uitkijken naar onder andere de schitterend gekleurde Scarlet-bellied Mountain Tanager, de endemische Silvery-throated Spinetail en de bijna endemische oranjegrijze Rufous-browed Conebill. Ook zoeken we naar de speciale hoogte-kolibries zoals Tyrian Metaltail, de bijzonder gekleurde Coppery-bellied Puffleg en de indrukwekkende Great Sapphirewing. Maar we hebben ook aandacht voor de vele soorten prachtig bloeiende orchideeën, die in alle kleuren en vormen de fotografen zullen bezig houden.

Vervolgens gaan we doen wat alle Colombianen op zondagmiddag doen: de tijd nemen voor een goede en gezellige lunch. Dat doen we in één van de vele restaurantjes langs de weg, waar we samen met de lokale bevolking van de kakelverse forel kunnen genieten. Daarna bezoeken we nog een klein wetland, waar we op zoek gaan naar de (de naam zegt het al) endemische Bogotá Rail, Spot-flanked Gallinule en de verborgen levende Noble Snipe. Op het water maken we kennis met de Andean Coot (speciale Colombiaanse ondersoort met geel op de snavel), de fraaie Pied-billed Grebe en de Andean Teal. Na een enerverende vermoeiende dag keren we terug naar onze accommodatie nabij Guasca, alwaar we 's avonds kunnen genieten van het diner in het restaurant.

Overnachting in

nabij Guasca

Dag 3

Met onze eigen bus rijden we naar Honda. We dalen de oostelijke Andesbergrug af en onze eerste stop is bij de Jardín Encantado, waar we voor het eerst kennis maken met wat voor velen het hoogtepunt zal zijn van de reis: hummingbird-feeders. En we vallen meteen met de neus in de boter want de feeders van deze privé-woning (het is een mooi voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby) behoren tot de meest spectaculaire van de wereld. Je kunt hier tien verschillende soorten in twee uur zien, waaronder spectaculaire exemplaren als de slechts 6 cm grote Gorgeted Woodstar en de ongelooflijk fraai gekleurde Ruby-topaz Hummingbird. Ster van de show is de endemische Indigo-capped Hummingbird die hier talrijk en niet te missen is. Stuk voor stuk zijn het dankbare fotomodellen, zelfs als je niet over een enorme telelens beschikt.

Hierna dalen we langzaam af naar de warme en droge Magdalena-vallei en omdat we steeds lager komen, hebben we kans op steeds weer andere soorten vogels. We zorgen dat we op tijd in de koloniale stad Honda aankomen, zodat we de tijd hebben om nog een fraaie wandeling langs een rivier net buiten de stad te maken. We gaan op zoek naar zogenaamde dry-forest specialiteiten als Whooping Motmot, Scrub Greenlet en Barred Puffbird. Ook letten we speciaal op de endemische soorten Velvet-fronted Euphonia en Apical Flycatcher. Voor wie even genoeg vogels gezien heeft, is er de gelegenheid om door de met historie overladen straten van Honda te struinen, eens een stad van aanzien in de 18e eeuw. 

De komende twee nachten nemen we onze intrek in een prachtige posada, een koloniaal gebouw daterend uit 1780. In 2010 is het gebouw gerestaureerd en opende het haar deuren als boutique hotel compleet voorzien van een SPA, maar tevens ook een prachtig zwembad (met uitzicht!), bar en restaurant. De posada ligt op een steenworpafstand van de Magdalena rivier. 

Overnachting in

Honda

Dag 4

Vanuit de prachtige koloniale stad Honda als uitvalsbasis, hebben we vandaag een volledige dag om Honda en omgeving te verkennen. We kunnen een wandeling maken langs de rivier net buiten het stadje, waar we op zoek gaan naar zogenaamde dry-forest specialiteiten als Whooping Motmot, Scrub Greenlet en Barred Puffbird. Ook letten we speciaal op de endemische soorten Velvet-fronted Euphonia en Apical Flycatcher. Voor wie even genoeg vogels gezien heeft, is er de gelegenheid om door de met historie overladen straten van Honda te struinen. In de avond dineren we in een koloniaal pand, waar de vroegere rijkdom van deze mooie havenstad aan de rivier nog rondwaart.

Overnachting in

Honda

Dag 5

Na het ontbijt verlaten we Honda en gaan we richting het Parque Nacional Nevado del Ruiz. Eerst passeren we een stukje met mossen, varens en orchideeën overladen Elfenbos, waarin specialiteiten huizen als de Black-chested Mountain-tanager, Brown-backed Chat-tyrant en de bijzondere Black-headed Hemispingus. Ook de kolibries trekken weer onze aandacht, met speciale soorten als Viridian Metailtail, Rainbow-bearded Thornbill en de koninklijk mooie Golden-breasted Puffleg. Daarna stappen we uit bij Laguna Negra, waar we op het spiegelgladde water van het meer de met een opvallende blauwe snavel uitgeruste Andean Duck kunnen aantreffen. Verder kijken we in de kniehoge begroeiing uit naar vogels als Sedge Wren, Tawny Antpitta en Plain-colored Seedeater. Tenslotte bereiken we de weidse openheid van de besneeuwde bergen en de karakteristieke frailejones-bossen op de páramo, waar we genieten van de overweldigende pracht van de enorme Andes en tegelijk van de kleine bewoners ervan, zoals Glossy Flowerpiercer, Andean Tit-Spinetail en de letterlijke topper Stout-billed Cinclodes (tot 5200 meter hoogte te zien!). Bijzondere aandacht is er voor de endemische Buffy Helmetcrest, een spectaculaire kolibrie die alleen op deze hoogte en alleen in dit gebied voorkomt.

We keren vervolgens terug naar de hoofdweg en gaan via Manizales door naar het op ongeveer 2500 meter hoogte gelegen Rio Blanco, waar we overnachten midden in de natuur van het reservaat. Na het eenvoudige diner (inclusief) gaan we nog met een zaklamp en gids op zoek naar het toetje in de vorm van een Rufous-banded Owl of wellicht White-throated Screech-Owl, die dichtbij onze cabins hun jachtgebied hebben.

Overnachting in

Vogel- en natuurreservaat Rio Blanco

Dag 6

We staan vroeg op om te genieten van de vogels die we bij wijze van spreken al vanuit ons bed kunnen zien. Uiteraard zijn er hummingbird-feeders die weer andere kolibri’s aantrekken, waaronder schoonheden als Tourmaline Sunangel, Buff-tailed Coronet en Collared Inca. Maar de grote attractie zijn hier toch wel de unieke antpitta-feeders, die de meestal zeer schuwe en moeilijk waar te nemen (laat staan te fotograferen) Chestnut-crowned, Brown-banded (endemisch en bedreigd), Slate-crowned en vaak ook Bicoloured Antpitta’s vol in het zicht hun wormpjes laten verorberen. Ook direct om de lodge kunnen we genieten van prachtige vogels als de felgekleurde Blue-winged Mountain-tanagers, de smaragdgroene Greyish-throated Toucanet en de opvallend tamme Masked en White-winged Flowerpiercers, die de nectar uit de bloemen in de tuin stelen door hun kelk lek te prikken. Na het ontbijt gaan we met een lokale vogelgids wandelen over de mooie trails door de bossen, waarbij hij ons naar de antpitta-feeders meeneemt.

We hebben de hele dag om te genieten van deze mooie vogelsite. In het bos wekken de luidruchtige en kleurrijke Black-billed Mountain-Toucan, Crimson-mantled Woodpecker, Green-and-black Fruiteater en Golden-plumed Parakeet ook de bewondering van de minder fanatieke vogelaars. Verder gaan we op zoek naar mixed-species flocks, waarin met name de schitterende gekleurde tangara’s opvallen, zoals Beryl-spangled Tanager, Blue-and-black Tanager en zowel Hooded als Lacrimose Mountain-tanagers. Maar misschien nog wel het meest indrukwekkend zijn de aantallen soorten die in één groep kunnen voorkomen, waarbij het je letterlijk duizelt van alle vogels die aan alle kanten om je heen dartelen en de hulp van de lokale gids bij de determinatie meer dan welkom is. Het is geen uitzondering dat een groep meer dan twintig verschillende soorten bevat, zoals Pearled Treerunner, Tyrannine Woodcreeper, Golden-faced Tyrannulet, Rufous-breasted Flycatcher en de bijna endemische Golden-fronted Whitestart. Hoewel het bepaald niet makkelijk vogels kijken is in het dichte woud, zullen we de lijst met vele tientallen soorten kunnen uitbreiden.

Overnachting in

Vogel- en natuurreservaat Rio Blanco

Dag 7

Na het ontbijt nemen we afscheid van Rio Blanco en rijden we naar het Tinamú Birding Nature Reserve in Manizales. In dit vogel- en natuurreservaat verblijven we de komende nacht. Het reservaat staat bekend om zijn grote hoeveelheid vogelsoorten, er zijn er maar liefst 220 geteld. Vanmiddag verkennen we het vogel- en natuurreservaat Tinamú. De SNP-reisleider wordt hierbij weer geassisteerd door een lokale vogelgids 

Overnachting in

Tinamú Birding Nature Reserve

Dag 8

In de ochtend gaan we wederom weer op pad in het Tinamú Birding Nature Reserve. Het reservaat biedt met zijn 15 hectare droog tropisch bos op ca. 1200 meter hoogte het ideale habitat voor zoogdieren, reptielen, vlinders, planten, bomen én maar liefst 260 vogelsoorten. Aan de basis van het biodiverse ecosysteem staat de passie  en visie van de Londoño Jaramillo familie die 40 jaar geleden langzaam de koffie- en bananenplantages omzette in secundair tropisch bos. We verkennen vanmiddag het natuurreservaat waarin we op zoek gaan naar flycatchers, tanagers, warblers (zangertjes) en kolibri’s. Van de 260 soorten zijn er maar liefst 208 resident, 3 endemisch en 2 bijna endemisch.  Veel migrerende vogelsoorten komen hier in september en oktober naar toe om de intredende winter op het noordelijk halfrond te ontvluchten. In de middag rijden we in ca. 3 uur naar het mooie koloniale dorp Salamina.

Overnachting in

Salamina

Dag 9

Na ontbijt rijden we over een avontuurlijke weg via het bergdorp San Felix naar de Valle de Samaria. De weg naar deze vallei is niet in de allerbeste staat, maar we rijden speciaal in 4x4 auto's omhoog. Het zal een ware belevenis zijn. In de Valle de Samaria bevinden zich talloze waspalmbomen die een hoogte van 60 meter kunnen bereiken. Sinds 1985 is dit een beschermd natuurgebied om de waspalm te beschermen. Onder begeleiding van een lokale gids maken we een wandeling op zoek naar de Loro Orejiamarillo, Perico Paramuno, Masked Trogon, Chestnut Wood Quail en andere soorten. In de middag keren we terug naar Salamina.

Overnachting in

Salamina

Dag 10

Na het ontbijt rijden we door de bergen van de centrale Andes door koffie- en bananenplantages richting het noordwesten. Het belooft een rit te worden met fraaie vergezichten en door het open karakter van het landschap is het met name een dag om te letten op overvliegende roofvogels, zoals Hook-billed Kite, White-tailed Kite, Roadside Hawk, Crested Caracara en American Kestrel.

In de loop van de middag komen we aan in het op 2000 meter hoogte gelegen Jardín, dat in Colombia algemeen gezien wordt als één van de mooiste dorpjes door het onaangetaste koloniale karakter en door de veelheid aan groen in de tuinen en omliggende bergen. We verblijven in een simpel maar mooi hotel in een oud koloniaal gebouw. Als we eenmaal ingecheckt zijn, wandelen we direct naar één van de hoogtepunten vlak buiten het dorp. Het betreft een zogenaamde lek van de Andean Cock-of-the-Rock. Met enig geluk nemen we een briljant gekleurd mannetje waar die zich uitslooft voor een vrouwtje die ergens in de struiken stiekem toekijkt. In de avond zullen we van het diner genieten in één van de restaurantjes aan het fraaie centrale plein, dat niet voor niets is uitgeroepen tot een nationaal monument.

Overnachting in

Jardín

Dag 11

Met een lokale vogelgids vertrekken we vroeg in de ochtend met 4x4 auto's voor een enerverende dagtour naar het natuurreservaat ‘Loro Orejamarillo’, waar een beschermingsprogramma opgezet is om de kritiek bedreigde Yellow-eared Parrot van de ondergang te redden. Deze grote ara-achtige vogels zijn zowel qua voeding als nestelplek volledig afhankelijk van de waspalmen die hier nog in voldoende aantallen te vinden zijn. Door de inspanningen herstelt de populatie zich langzaam en we hebben zeker kans om een groep van deze bijzondere vogels over te zien vliegen. Gelukkig is er echter nog veel meer te zien en te beleven. De bossen zijn indrukwekkend behangen met epifyten als bromelia’s en orchideeën en vanuit de bergen is het uitzicht op Jardín indrukwekkend. In het bos zijn het vooral de kleurrijke tangara’s die de aandacht trekken, zoals Grass-Green Tanager, Golden-crowned Tanager, Purplish-mantled Tanager, Metallic-green Tanager en de fabelachtig spectaculaire (en zeldzame) White-capped Tanager. Maar ook andere vrolijk makende soorten als Golden-headed Quetzal, Sickle-winged Guan en Masked Trogon zijn zeker mogelijk. Verder genieten we van het wonderschone groene landschap, waar het leven vanaf lijkt te spatten. Na de terugrit zal een verfrissing op het plein extra lekker smaken.

Overnachting in

Jardin

Dag 12

Vroeg in de ochtend reizen we af richting de luchthaven van Medellín voor de vlucht naar Santa Marta aan de Caribische Zee. Na aankomst rijden we door naar het landelijk en rustig gelegen hotel in Minca, op ongeveer 600 meter hoogte in de uitlopers van het machtige hooggebergte Sierra Nevada de Santa Marta. Op de feeders van het hotel komt de White-necked Jacobin af, Red-billed Emerald en Black-throated Mango. Na het diner genieten we buiten nog van de relatieve warmte en wellicht dat we de Black-and-White Owl kunnen horen en zien.

Overnachting in

Minca

Dag 13

's Ochtends vroeg heb je kans om in de tuin van het hotel de fraaie Bicoloured Wren te zien en groepjes van de brutale en kleurrijke Black-chested Jay. In het halfopen cultuurlandschap rondom het dorp kun je spectaculaire soorten zien als de Keel-billed Toucan, Crimson-backed Tanager, Crested Oropendula en Lineated Woodpecker.

We rijden vandaag verder omhoog naar het ProAves vogel- en natuur reservaat El Dorado. Het reservaat heeft een subtropisch klimaat en is met maar liefst 19 endemische vogelsoorten het kroonjuweel van de Colombiaanse vogelwereld en daarmee van deze reis. We hebben de hele ochtend om naar onze lodge te rijden en bouwen dan ook een aantal stops in om te wandelen en vogels te kijken. Net boven het dorp zoeken we naar Rufous-and-White Wren, Ruddy Foliage-gleaner, Golden-winged Sparrow en Rosy Thrush-Tanager. Iets hogerop zijn wat meer open stukken waar Yellow-backed Oriole, Bat Falcon, Rufous-tailed Jacamar en Swallow Tanager relatief talrijk zijn. Nog wat hogerop komen we de eerste Santa Marta endemen tegen als White-lored Warbler en Santa Marta Brush-finch.

De lunch gebruiken we in de eetruimte van de prachtige lodge, waar we vrij uitzicht hebben op de fraaie tuin en moeilijk kunnen kiezen tussen het heerlijke eten en de uitbundige vogelpracht. Deze ProAves lodge doet er echt alles aan om het vogelen makkelijk en aangenaam te maken. De feeders trekken spectaculaire soorten als Lazuline Sabrewing, Green Violet-ear en de met een hagelwitte staart uitgeruste briljante White-tailed Strafrontletaan aan. Met wat meer geluk treffen we de zeldzame endemische kolibries aan als de  Santa Marta Woodstar en Blossomcrown. Op de voederplanken zitten kleurrijke zangertjes als Black-capped Tanager, Bay-headed Tanager en Blue-naped Chlorophonia. Maar ook de enorme Band-tailed Guan wil een deel van de bananen hebben en in een apart hoekje komen de normaal gesproken uiterst schuwe Black-fronted Wood-quails van de overgebleven rijst snoepen. In het bos direct rondom de lodge gaan we verder op zoek naar flitsende soorten als Yellow-billed Toucanet, White-tipped Quetzal en Golden-breasted Fruiteater. Het is moeilijk te geloven dat in een zo comfortabele omgeving met wijn, heerlijk eten en wifi, zoveel natuur voorhanden is. Na het diner gaan we met de lokale gids nog op zoek naar nachtvogels, waarbij de pas ontdekte Santa Marta Screech-Owl (nog een officieuze naam) het belangrijkste doel is.

Overnachting in

ProAves vogel- en natuurreservaat El Dorado

Dag 14

Het machtige hooggebergte van de Sierra Nevada de Santa Marta is voor de vogelaar bijna heilige grond. Door de van de rest van het Andes-gebergte gescheiden ligging, is het aantal endemische soorten hier legendarisch (in de klassieke Birds of the High Andes vogelgids is zelfs een aparte kleurplaat gewijd aan de Santa Marta endemics). Het gebied is verder prachtig met bergen die op ongeveer 50 km afstand van de stranden van de Caribische kust liggen en een indrukwekkende hoogte van 5775 meter bereiken.

Deze ochtend vroeg uit de veren om op tijd boven te zijn voor de zonsopgang met een spectaculair mooi uitzicht op de besneeuwde pieken van de torenhoge bergen. In deze hoogste zone op ongeveer 2600 meter hoogte, kunnen we ook de meeste endemische soorten vinden, waarvan Santa Marta Parakeet, Santa Marta Bush-Tyrant, Santa Marta Mountain Tanager en Santa Marta Warbler ook met hun naam voor altijd met deze plek verbonden blijven. Maar ook Brown-rumped Tapaculo, Rusty-headed Spinetail en Yellow-crowned Whitestart komen toch echt alleen in Santa Marta voor. Ook houden we onze ogen open voor groepen van de hier in de nestkasten broedende Scarlet-fronted Parakeet en Scaly-naped Amazon. Omdat de weg ook met onze 4x4 jeeps echt verschrikkelijk is, wandelen we met mooi weer de ongeveer zeven kilometer rustig naar beneden, zodat we kunnen genieten van de bloemen, het landschap en natuurlijk de bijzondere vogels. Na de lunch in de lodge blijven we in de tuin en directe omgeving wandelen om mooie foto’s te maken, wat uit te rusten of op zoek te gaan naar mixed species flocks met soorten als Streak-capped Spinetail, Black-throated Tody-tyrant, Montane Woodcreeper en Black-hooded Thrush.

Het diner is weer in de lodge en als we de lampen aan laten en de deuren gesloten, komt een onwaarschijnlijke variëteit aan nachtvlinders de ramen bedekken.

Overnachting in

ProAves vogel- en natuurreservaat El Dorado

Dag 15

Vanochtend ontbijten we niet al te vroeg en de fanatieke vogelaars kunnen van de gelegenheid gebruik maken om voor het ontbijt een laatste gooi te doen naar nog gemiste zeldzaamheden, zoals misschien Slaty-backed Nightingale-Thrush, Santa Marta Antpitta of Black-backed Thornbill.

Dan is het tijd om afscheid te nemen. De terugreis vangt weer aan. De spectaculaire rit naar beneden maken we weer met 4x4 jeeps. In ons aangename hotel in Minca nemen we weer onze intrek. In de middag kun je heerlijk door het dorpje struinen. Je hoeft natuurlijk helemaal het hotel niet te verlaten om je te amuseren. Wandel door de prachtige tuin van het hotel en ga op de veranda genieten van de vele kolibri's die af en aan vliegen naar de feeders. Het gezoem van hun weergaloos snelle vleugelslag en hun kleurrijke verschijning blijft een lust voor oor en oog. 

Overnachting in

Minca

Dag 16

We nemen afscheid van de Sierra Nevada de Santa Marta. Een lange rijdag voert ons naar Cartagena, een van de parels van koloniale steden in Zuid-Amerika en wellicht de mooiste! We verblijven in een comfortabel hotel in het koloniale centrum in de wijk San Diego. Het is een mooi en rustig gedeelte in het koloniale centrum van Cartagena. Alle kamers liggen rondom twee verschillende patios wat extra sfeer geeft. Op loopafstand vind je vele gezellige pleintjes met barretjes en een ruime keuze uit restaurants waar we natuurlijk uit eten gaan om met de groep herinneringen te delen en verhalen uit te wisselen over de memorabele vogels en andere dieren die we hebben gezien en bijzondere ontmoetingen met de Colombianen.

Overnachting in

Cartagena

Dag 17-18

Op deze dag maken we natuurlijk een stadswandeling door het centrum dat bol staat van de koloniale gebouwen ommuurd door een van de meest imposante fortificaties die de Spanjaarden hebben laten bouwen. De Spaans conquistadores verdedigden dit bolwerk met hand en tand daar het fungeerde als opslagplaats van edelmetalen (vnl goud) voordat het naar Spanje werd vervoerd per boot. Gebouwen als het Paleis van de Inquisitie, de kathedraal, de Conventie van Santa Clara en de Jezuïtische school herinneren aan dit rijke verleden. Met recht dat Cartagena op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. In de loop van de middag zetten we met de bus koers naar de luchthaven van Cartagena voor de terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst de volgende dag.

Dag 18

Aankomst in Nederland.

NB Programma

Vanwege de grote variëteit in geografie zijn infrastructurele werken niet alleen kostbaar maar ook kwetsbaar vanwege mogelijke landverschuivingen. Ondanks dat er zichtbaar steeds meer aan de wegen wordt gewerkt in Colombia, kan het voorkomen dat een busreis vertraging oploopt of dat de route moet worden omgelegd. Er zal altijd naar een goede oplossing worden gezocht. Het vergt alleen wel iets van je flexibiliteit en inlevingsvermogen dat de rondreis op een aantal punten kan worden aangepast, uiteraard met het oog de reis zo veilig en zo goed mogelijk uit te voeren.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis heb je op alle plaatsen de beschikking over een tweepersoonskamer met privé sanitaire voorzieningen. Alleen in Rio Blanco (dag 5 en 6) en in Tinamú (dag 7) zijn er alleen maar meerpersoonskamers beschikbaar waar we als gehele groep overnachten. Tijdens het verblijf in het vogelreservaat El Dorado (dag 13 en 14) zijn er alleen tweepersoonskamers beschikbaar.

Indien je een eenpersoonskamer boekt, is de reissom gebaseerd op 12 nachten in een eenpersoonskamer. Het aantal eenpersoonskamers is echter beperkt. 

Alle accommodaties zijn gekozen voor hun bijzondere ligging en zijn over het algemeen van een goede middenklasse. Het gemiddelde goede comfort van alle accommodaties is natuurlijk een gemiddelde. Zo is het verblijf in Rio Blanco eenvoudig, echter het is een van de weinige accommodaties én de uitvalsplek om het vogel- en natuurreservaat Rio Blanco te bezoeken. Voorafgaand aan dit eenvoudige verblijf, hebben we bijvoorbeeld in Honda weer bewust gekozen voor een boutique-achtige pousada (met zwembad & spa) in het koloniale centrum.   

In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. De netspanning in Colombia is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Alle overnachtingen met logies en ontbijt
 • 7x diner en 6x lunch
 • Vervoer per comfortabele bus 
 • Vervoer in jeeps bij Reserva Orejamarillo en Reserva el Dorado (3 a 4 pax per jeep)
 • Binnenlandse vlucht (Medellin - Santa Marta)
 • Entrees en excursies volgens programma
 • Bird checklist
 • Lokale vogelgidsen volgens programma
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Optionele excursies
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Met deze reis overnacht je op veel verschillende plaatsen (steden en natuurreservaten), zijn er lange reisdagen (zie het dag tot dag programma met geschatte reistijden tussen de bestemmingen) en je reist van hoog naar laag waarbij we veel klimaatzones aandoen (behalve sneeuw). De wandelingen tijdens de activiteiten zijn aan te passen aan de gemiddelde conditie van de deelnemers van de groep. Het belangrijkste is natuurlijk dat we de tijd nemen voor vogelobservaties en iedereen veel en veilig laten genieten. Op onze weg naar Orejamarillo en El Dorado komen we slechte stukken weg tegen. Deze reis is voor iedereen met een goede conditie goed te doen. Belangrijker is wellicht nog wel dat je flexibel bent ingesteld en vooral geniet van wat nu eens heerlijk anders is dan thuis.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bogota

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM en naar Bogotá en terug vanaf Cartagena. De binnenlandse vlucht van Medellïn naar Santa Marta vindt plaats met Avianca.

Vluchtschema
KL 741 Amsterdam - Bogotó         09.40 - 14.45 uur

AV 9362 Medellïn - Santa Marta     11.34 - 12.48 uur

KL 749 Cartagena - Amsterdam   18.55 - 10.35 uur *

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Colombia ligt net iets boven de evenaar waardoor de gemiddelde temperatuur door het gehele jaar niet veel verandert. De temperatuur wordt natuurlijk bepaald door de hoogte en de ligging van de gebieden. Temperaturen variëren van ruim 30 °C aan de Caribische kust, Llanos en Amazonewoud tot aan het vriespunt in de hoger gelegen gedeeltes van de Andes. Het land wordt van zuid naar midden-noord doorsneden door drie bergmassieven met daartussen diepe valleien. De meeste regen valt in het westelijk gelegen bergmassief.  Over het algemeen zijn er twee seizoenen: een relatief droog en een relatief nat seizoen. Het regenseizoen is van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droge seizoen loopt van december t/m half maart en van juni t/m augustus, behalve in de noordelijke vlaktes waar het droge seizoen loopt van november t/m april. In het regenseizoen kan er prima worden gereisd (soms  mooier omdat alles groener is), maar het kan het reizen over land wat lastiger maken. In 2012 is het extreem droog geweest met in de regenperiode oktober en november elke dag stralend weer. In 2011 viel er weer veel meer regen, zelfs in de droogste maanden van januari t/m maart.

SNP en haar partner

De partner van SNP in Colombia is door Acert, een nationaal keurmerk voor duurzaamheid, gecertificeerd evenals door TourCert, een internationaal gerenommeerd keurmerk. Gezien het feit dat het toerisme in Colombia nog steeds aan het groeien is, probeert de agent alle nieuwe en bestaande aanbieders voldoende te informeren opdat zij milieubewuster te werk gaan. De Pro-Aves vogelreservaten (we bezoeken met deze reis El Dorado), zijn eigendom van een non-profit organisatie waarbij alle inkomsten geïnvesteerd worden in de bescherming van de flora en fauna. Rio Blanco en Tinamú zijn natuurreservaten met een focus op ecotoerisme en duurzaamheid. In de bus gaan grote flessen water mee (of waterzakken van 5-8 liter) waarmee je makkelijk je veldfles onderweg kunt bijvullen én waarmee we natuurlijk het gebruik van plastic flessen zoveel mogelijk willen ontmoedigen. 

CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Colombia ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De nationale munt van Colombia is de Colombiaanse peso (COP). Wij adviseren je voor je vertrek om de meest recente wisselkoers te raadplegen via www.oanda.com of www.xe.com. Met het inwisselen van Amerikaanse dollars krijg je meestal een iets betere wisselkoers dan bij de euro. Tijdens de reis dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, optionele excursies, entrees, fooien en persoonlijke uitgaven. Het eten kan redelijk goedkoop, maar op sommige plekken is het wat duurder. Reken op gemiddeld €5,- tot  €10,- per maaltijd (lunch en avondeten). Dit kan een keer wat duurder of goedkoper uitvallen.

Als zakgeld ter plaatse adviseren wij je te rekenen op een minimaal bedrag van €500,- p.p. Vanzelfsprekend is dit bedrag persoonsgebonden. Wij adviseren niet om dit gehele bedrag mee te nemen in cash, aangezien er voldoende pinmogelijkheden zijn. Creditcards kan je alleen in grote steden gebruiken en in chiquere gelegenheden. Vergeet niet je pincode die behoort bij je creditcard. Het meenemen van travellercheques raden we af. Het meenemen van cash euro’s is handig bij aanvang van de reis, waarmee je direct op de luchthaven van Bogotá geld kan wisselen. Neem Amerikaanse dollars mee als je deze nog hebt. Amerikaanse dollars geven over het algemeen een betere wisselkoers dan de euro. Houd er ook rekening mee dat het geld pinnen met een creditcard duurder is dan met een normale bankpas. Tijdens het verblijf op de finca's of in de wat meer afgelegen natuurreservaten is het natuurlijk raadzaam van te voren geld te pinnen. De SNP-reisleider zal dit natuurlijk ter plaatse aangeven.

Je doorkruist het gebied met een comfortabele bus.

Deze reis vereist geen speciale conditie en hebben wij dus met het niveau 1 gekwalificeerd. Wel raden wij je natuurlijk aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Maak de reis met goed ingelopen wandelschoenen. Dit is wel zo prettig tijdens de vele vogelobservaties en de korte wandelingen.

 • Dagrugzak
 • Weekendtas en/of rugzak
 • Waterdichte wandelschoenen met goed profiel
 • Sandalen/Teva's
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Camera
 • Verrekijker en/of een telescoop
 • Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencrème met UV-filter
 • Veldfles (minimaal 1 liter)
 • EHBO eenvoudige middelen

Wij adviseren voor deze reis je bagage mee te nemen in een bij voorkeur zachte koffer of weekendtas met daarnaast je handbagage in een kleine rugzak. Omdat we een groot gedeelte van de reis in de Andes verblijven, dien je voor overdag luchtige kleding mee te nemen, maar voor 's avonds en 's ochtends beslist warme kleding, inclusief regenkleding. Daarnaast zijn goede wandelschoenen nodig voor de korte wandelingen. Het is aan te raden om een paar lichte gympen of makkelijk zittende schoenen voor ‘s avonds mee te nemen. Je hoeft geen klamboe mee te nemen voor deze reis.

Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Colombia vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

Deze reis wordt begeleid door SNP reisleider en vogelaar Arjan Stroo. Arjan is een veldbioloog met een brede interesse in de natuur, die graag vertelt over dat wat de meeste mensen ontgaat. Als beroepsbioloog doet hij vooral onderzoek aan insecten, maar in z'n vrije tijd kijkt hij ook graag naar planten (vooral orchideeën) en naar vogels.  Arjan heeft voor SNP eerdere vogelreizen begeleid naar o.a. Estand, Bulgarije en Sri Lanka  en daarnaast algemene natuurreizen naar o.a. de Galápagos-archipel en Peru. Aan de neotropen is hij al zo'n 25 jaar geleden verslingerd geraakt. Hij kijkt al z'n hele leven vogels op allerlei plekken in de wereld, van de tropen tot het hoge noorden. Arjan is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle SNP reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hiervoor meer informatie. Tijdens deze reis wordt de SNP reisleider geassisteerd door lokale vogelgidsen.

Voor een verblijf in Colombia hebt u een geldig paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat u Colombia weer verlaat. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Colombia (zie nuttige adressen).

Naar Colombia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Colombia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Colombia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Verlenging tot 180 dagen is ook mogelijk.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Colombia (zie nuttige adressen).

Toestemmingsbewijs
Bij aankomst in Colombia krijgt u een toestemmingsbewijs voor een verblijf van maximaal 180 dagen op vertoon van uw vliegticket voor de terug- of doorreis. Daarnaast moet u beschikken over reserveringsbevestiging van de eerste accommodaties en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Colombia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Colombia zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Colombia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Gelekoorts-vaccinatie is verplicht wanneer u de stad Arauca (via vliegveld Santiago Prez Quiroz)bezoekt. In Colombia komt geen Gelekoorts voor in het deel ten westen van de Andes, gelegen op minder dan 2.300 m.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Colombia komt het hele jaar Malaria voor in landbouwgebieden en jungle, gelegen op minder dan 1.600 m, mn. in de regio's Uraba-Baja Cauca, Orinoquia, Pacifico en Amazonia en met wisselend risico op besmetting in Amazonas, Antioquia, Choco, Cordoba, Guaviare, La Guajira, Narino en Vichada.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

CO_RiaVogels_Andean_Cock-of-the-Rock_WEB_bovenin.jpg

Colombia - Vogel- en natuurreis

Meeste vogels ter wereld in adembenemende landschappen

Vogel- en natuurreis vanuit hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten