Terug naar Chili

Wandeltocht vanuit blokhutten

Granieten pieken, gletsjers, imposant bergmassief ingesloten door uitgestrekte meren en een prachtige flora. Torres del Paine ten voeten uit. Bewandel het W-circuit vanaf de Grey gletsjer tot aan de drie granieten Torre-pieken in het oosten van Chili's mooiste wandelparadijs. Met een gedegen informatiepakket en een goede kaart geniet je volop in dit door Unesco met recht bekroonde nationale park

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 263204
6 dagen

Chili - Patagonië * Torres del Paine W-circuit

In het park leven vele grote dieren zoals guanaco's, nandoes, en andescondors. Door het uitgebreide net van wandelpaden zijn bijna alle hoeken van dit schitterende park goed bereikbaar voor een ieder die de wandelschoenen onder wil binden en niet terugschrikt voor een paar stevige tochten. Met dit pakket reserveren wij voor u slaapplaatsen in gezellige trekkershutten. Alle maaltijden zijn inclusief (incl. de lunch voor onderweg). Met dit arrangement loopt u het zogenaamde W-circuit.

Dag 1

Vanochtend een vroeg vertrek per openbare bus van Puerto Natales naar het nationale park Torres del Paine, genoemd naar de als vingers uit de steppe omhoogrijzende Torres (torens) en Cuernos (horens) del Paine. Deze enorme granietmassieven zijn ontstaan tijdens de vorming van de Andes. Onderweg heb je de kans om Andescondors waar te nemen. Het park is door de Unesco tot 'World Heritage Site’ verklaard. Er leven hier vele soorten vogels en zoogdieren, waaronder, nandoes (soort struisvogel), guanaco's (lama-achtigen) en de zeldzame poema, die zich echter niet snel laat zien. Na aankomst in het park vaar je met een boot over het intens blauwe meer Lago Pehoe in ongeveer een half uur naar het Paine Grande gebied dat aan de andere kant van het meer ligt.

Met een boxlunch voor onderweg, wandel je vanaf de refugio Paine Grande door naar de adembenemende Grey gletsjer, een wandeltocht van ca. 4 uur. Na een kort stuk door het bos kom je bij een open plek waar de gletsjer afkalft in het melkblauwe meer. Af en toe breken enorme stukken ijs van de gletsjer af, die onder oorverdovend lawaai in het water uiteenspatten. Via een landtong kom je tot dichtbij de kop van de gletsjer.

 

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Grey)

Dag 2

Na een kort stuk door het bos kom je bij een open plek waar de gletsjer afkalft in het melkblauwe meer. Af en toe breken enorme stukken ijs van de gletsjer af, die onder oorverdovend lawaai op het water uiteenspatten. Via een landtong kom je tot dichtbij de kop van de gletsjer. Na de lunch keer je terug - in ca. 4 uur wandelen - naar refugio Paine Grande.

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Paine Grande)

Dag 3

Op deze dag loop je naar de refugio Los Cuernos gelegen aan het Lago Njordenskjold. Je hebt de keuze om via de Valle Francés te lopen (9 uur) of direct naar de refugio te gaan (4 uur). Beide wandelingen zijn prachtig. Ter plaatse bij de refugio Los Cuernos kun je heerlijk rondwandelen door de mooie natuur met fonkelende meren en grillige rotsformaties en genieten van de aan barre omstandigheden aangepaste flora en fauna.

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Los Cuernos)

Dag 4

Je wandelt in 4 uur naar de refugio Las Torres vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de granieten torens van de Torres.

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Las Torres)

Dag 5

Vandaag kun je de hele dag besteden aan de wandeling omhoog richting de Torres. Pak het pad links langs de hosteria en ga over de hangbrug linksaf de berg op richting de Torres. Het eerste anderhalf uur is vrij steil in open terrein, daarna wandel je nog een stuk omhoog. Je passeert refugio Chileno en vervolgt de westelijke kant van een rivier omhoog. Een lastige passage maar met de hulp van touwen wandel je verder door een mooi 'lenga' bos. Je kruist af en toe een zijriviertje en na ongeveer een uur kom je bij een open plek voor campamento Torres. Volg het pad dat linksaf omhoog gaat. Na bijna een uur wandelen, met veel klauteren over granieten rotsen, arriveer je bij het werkelijk magnifieke uitzichtpunt op de Torre Sur (2850 m.), Torre Central (2800 m.) en Torre Norte (2248 m.), het meest gefotografeerde beeld van Torres del Paine! Wandel dezelfde weg in een rustig tempo weer terug. Je overnacht weer in de refugio Las Torres.

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Las Torres)

Dag 6

Na het ontbijt reis je met een gereserveerde bus weer terug naar Puerto Natales waar dit wandelarrangement eindigt.

NB Programma

Wij wijzen je erop dat het Torres del Paine National Park zeer populair is en de hutten al ruim van tevoren vol zijn. In dit geval kan de volgorde van de overnachtingsplekken afwijken. Dit wordt uiteraard met je overlegt. Vind je het circuit volgens dit pakket te lang of te kort dan denken we graag met je mee om je wensen te vervullen.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Tickets openbare bussen Puerto Natales - Torres del Paine NP v.v.
 • Vijf overnachtingen in hutten op basis van vol pension
 • Huur slaapzak
 • Catamaran van Pudeto naar Refugio Paine Grande
 • Entree Torres del Paine
 • SNP-informatiepakket wandelingen Torres del Paine NP
 • Topografische kaarten Torres del Paine NP (1:50.000 en 1:100.000)

 

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze tocht zijn gekwalificeerd met een zwaarte 4. De wandelingen in Torres del Paine NP zijn prima te doen voor elke geoefende wandelaar. De tochten variëren van 4 tot 9 uur. Vooral de wandeltochten naar de Valle Francés en de basis van de Torres zijn lang. Het zijn echter wel wandelingen waarbij je op ieder moment kunt terugkeren en je kunt dus in die zin de zwaarte zelf bepalen. De paden zijn goed begaanbaar en het terrein is wat oneffen maar over het algemeen niet extreem. Een uitzondering hierop zijn de stukken voordat je de Valle Francés en de basis van de Torres bereikt. Je loopt dan een tijd over rotsachtig terrein en losse stenen. Er komt zelfs enig klauterwerk aan te pas. Tijdens deze tocht speelt hoogte geen rol, je blijft ruim onder de 1000 meter hoogte. De weergoden maken de wandeldagen lichter of juist zwaarder. Ook al kun je de W-trekking alleen in de 'zomermaanden' uitvoeren, het weer in het zuidelijk gedeelte van Patagonië is veranderlijk en kan snel omslaan naar regen met krachtige poolwinden met gevoelstemperaturen tot aan het vriespunt. Met een goede voorbereiding, juiste kleding (zie 'paklijst') en een goede wandelconditie geniet je volop van deze W-trekking.

Praktische informatie

november t/m maart

Ook al zijn de maaltijden betaald tijdens uw vol pension trektocht in Torres del Paine, er zijn een aantal kosten waar u ter plaatse op moet rekenen zoals de boottocht over Lago Pehoe, drankjes en wellicht nog wat souvenirs of kaartmateriaal bij de hoofdingang van het park. Neemt u hiervoor dus voldoende contante Chileense pesos mee. Mocht u deze nog niet genoeg voorhanden hebben, pin dan nog wat pesos in Punta Arenas of Puerto Natales. Er zijn hier voldoende pinautomaten.

 • bergwandelschoenen (min. cat. B)
 • sandalen voor doorsteken stroompjes
 • makkelijke schoenen om te relaxen, bezoek toiletruimtes bij refugio's
 • warm ondergoed en bovenkleding
 • wind- en waterdicht jack (liefst ademend) en regenbroek
 • handschoenen en muts/pet
 • handdoek 
 • toiletspullen (bij voorkeur biologisch afbreekbaar toiletzeep, lippenvet, zonnebrandcrème met hoge factor, handencrème (ivm uitdroging).
 • zonnebril
 • eventueel reservebril voor lenzendragers
 • veldfles, zakmes
 • zaklantaarn met extra batterij
 • GELDIG paspoort
 • Geld voor drankjes, etc.
 • basis EHBO spullen, met o.a. insectenwerend middel
 • waterdichte plastic zakken om kelding in te beschermen
 • plastic zakjes om afval mee te nemen
 • fototoestel
 • evt. wandelstokken
 • evt. verrekijker

21 oktober 2019; voor de maanden november 2019 tot en met maart 2020 zijn bijna alle refugio's vol. Mocht je belangstelling hebben voor deze W-trekking, wees er dan vroeg bij. Voor het najaar 2020 adviseren wij je om uiterlijk in de maand mei 2020 je wensen aan ons kenbaar te maken. Zo heb je de grootste kans om alle refugio's bevestigd te krijgen voor deze trekking.

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs