Terug naar Chili

Natuurreis vanuit ecolodge en blokhut

Deze korte wandelreis (in een internationaal gezelschap) combineert het avontuurlijke landschap van Torres del Paine met het comfort van het duurzaam gerunde ECOCAMP patagonia en een nacht in een blokhut. Verken een groot gedeelte van het W-circuit in het nationale park Torres del Paine dat bekendheid geniet door zijn torenhoge granieten bergen van het Paine Grande massief, imposante gletsjers, turkoois gekleurde gletsjermeren en een bijzondere flora en fauna. Laat je onderdompelen in de bijzondere sfeer van steeds wisselende landschappen rondom het Paine bergmassief terwijl je 's avonds relaxt van een goed diner (met wellicht bijpassend glas Chileense wijn) en in een van de drie 'domes' naar keuze.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 263330
5 dagen

Chili - Patagonië * Torres del Paine Eco Camp

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Na aankomst in Punta Arenas word je opgewacht door onze lokaal vertegenwoordiger. Per shuttlebus rijden we in ca. 5 uur naar het Torres del Paine nationaal park. Je kunt ook vanaf El Calafate opgehaald worden.

Vanaf Punta Arenas maken we een paar stops, de eerste in Puerto Natales, een klein levendig stadje aan de oevers van de 'Seno de Ultima Esperanza'. Na de lunch bezoeken we de Cueva del Milodón waar in 1895 fossiele resten van de grondluiaard (Milodón Darwinii) zijn gevonden. Behalve deze fraaie prehistorische vondst, is het landschap bij deze rotsen adembenemend mooi. De reis gaat verder met prachtige vergezichten en vogels die je onderweg kunt waarnemen. Voor zonsondergang arriveren we in het Ecocamp. In de zomermaanden vindt deze meestal rond 11 uur 's avonds plaats. Genoeg tijd vandaag om de steppen van Patagonië te bewonderen en de met sneeuw bedekte pieken van het Paine massief bij aankomst. Je overnacht in het Ecocamp.

 

Overnachting in

Torres del Paine NP - Ecocamp Patagonia

Dag 2

In een half uur rijden we 's ochtends naar Lago Pehoe om van daaruit met een catamaran over dit azuurblauwe meer te varen naar de refugio Paine Grande. Van hieruit begint de wandeling naar het kamp Italiano, een wandeling van ca. 8 km waar je ongeveer 2,5 tot 3 uur over doet. Daarna wandel je naar Mirador del Francés (1,5 tot 2,5 uur) voor een geweldig uitzicht op meren en het Paine Grande bergmassief. Enorme granieten pieken priemen de hemel in. De wandeling in de omgeving van deze mirador behoort tot de meest spectaculaire gebieden in het park. Nadat we rivieren en de gletsjer Frances uitgebreid hebben bewonderd, keren we terug naar refugio Paine Grande voor de overnachting.

Overnachting in

Torres del Paine NP - refugio Paine Grande - Refugio Paine Grande

Dag 3

Vandaag wandel je in 3 tot 4 uur naar de torenhoge ijswanden van de Grey gletsjer. In de middag ga je aan boord van een boot om van dichtbij deze gletsjer te bewonderen. Hierna vaart de boot in ca. 40 minuten terug naar het zuidelijk puntje van Lago Grey. Ondertussen geniet je van het prachtige uitzicht op het meer, de Grey gletsjer en de vaak bijzonder vormgegeven wolkenhemel. Eenmaal aan land staat de auto weer klaar waarmee we terug rijden naar het Ecocamp. De kans is groot dat je onderweg guanaco's tegenkomt. Je overnacht weer in het Ecocamp.

NB De boot over Lago Grey kan in de laagseizoen maanden oktober en april worden geannnuleerd als het vereiste minimum aantal mensen van 10 niet wordt gehaald. Ook als het weer het niet toelaat te varen, dan zullen we vanaf de Grey gletsjer terug wandelen naar de refugio Paine Grande. Hier nemen we dan de catamaran over Lago Pehoe waarna we worden opgehaald om met de auto naar het Ecocamp te rijden.

Overnachting in

Torres del Paine NP - Ecocamp Patagonia

Dag 4

Vandaag vangt een pittige wandeling aan van ca. 10 km (8 uur) naar de voet van het indrukwekkende granieten El Paine bergmassief. Het uitzicht op de door ijs en wind gevormde granieten torens van Torres del Paine is een van de meest schitterende ter wereld. Het ijsmeer en de granieten monolieten zorgen voor een sprookjesachtige afwisseling tijdens de wandeling. Na terugkeer in het Ecocamp is het tijd voor een typisch Patagonisch afscheidsdiner en de laatste overnachting in het Ecocamp.

Overnachting in

Torres del Paine NP - Ecocamp Patagonia

Dag 5

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Torres del Paine. Een shuttlebus rijdt je in ca. 5 uur weer naar Punta Arenas waar dit wandelarrangement eindigt.

NB Programma

 • Deze reis vindt plaats in een internationale groep.
 • Tijdens het voor- en naseizoen (oktober, november, tweede helft maart en april) veranderen de bootschemas op het Lago Grey en Pehoe. Dit impliceert kleine veranderingen in het reisschema.
 • Als je naar/vanaf Punta Arenas vliegt, verzeker je ervan dat je zondagochtend in Punta Arenas om 11.50 arriveert en vrijdag na 18.30 weer vertrekt.
 • De dagindelingen zijn onder meer afhankelijk van het weer en kunnen wijzigen. Als de bootrit op dag 3 over Lago Grey vanwege het slechte weer niet mogelijk is, maak je een wandeling rond de Grey gletsjer (ca. 6-8 uur) om uiteindelijk weer terug te wandelen naar Paine Grande. Vanaf daar neem je de boot over het Lago Pehoe naar Pudeto. Hier wordt je opgehaald om met een busje terug te rijden naar ECOCAMP patagonia.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens je verblijf in Torres del Paine N.P. verblijf je drie nachten in 'domes' in het Ecocamp en een nacht in de refugio (blokhut) Paine Grande in het nationale park. Alle domes zijn comfortabel en fraai ingericht en milieuvriendelijk in gebruik. De domes staan op een houten vlonder op palen waardoor ze eventueel makkelijk kunnen worden afgebroken. Tijdens het verblijf in Ecocamp heb je de keuze om te verblijven in:

 • standaard domes; twee meter hoog en een houten vloer, ze houden kou, sterke wind, regen en zelfs de Patagonische sneeuw tegen. De inrichting bestaat onder andere uit twee losse bedden (die desgewenst tegen elkaar kunnen worden geschoven) en warme fleece dekens. De badkamer - met WC's/douches (warm water) - zijn gedeeld. 
 • superior domes
 • suite domes

De gemeenschappelijke ruimtes bestaan uit een grote dome waarin de maaltijden worden geserveerd en een aparte dome als lounge waar tevens briefings worden gehouden. De grote octonaal gevormde ramen geven een prachtig uitzicht naar buiten en bij de duisternis op de sterrenhemel. Een kok verzorgt de maaltijden.

Duurzaamheid

De impact op de omgeving is minimaal. Eco Camp gaat dus zorgvuldig om met het verbruik van water, het verwerken van afval(water) en de energieopwekking via zonne-energie. Uw verblijf in Eco Camp draagt bij aan het behoud van een kwestbaar uniek natuurgebied in Chili voor toekomstige generaties.

Je verblijft ook een nacht in de blokhut 'refugio Paine Grande' die bestaat uit kamers voor 6 personen met daarin eenpersoons bedbanken. Er wordt voor slaapzakken en fleece dekens gezorgd. De gedeelde badkamers hebben allemaal warm water. De refugio is aangenaam verwarmd en heeft een comfortabele eetkamer.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens deze vijfdaagse wandel- en natuurreis zijn inbegrepen met uitzondering van het ontbijt op dag 1 en het diner op dag 5. Tijdens de wandeltochten wordt er gezorgd voor lunchpakketten.

Inbegrepen

 • drie overnachtingen Eco Camp
 • een overnachting blokhut refugio Paine Grande
 • boottocht over Grey Lake
 • alle maaltijden (excl. ontbijt dag 1 en diner dag 5)
 • entrees Cueva del Milodon en Torres del Paine N.P.
 • gekwalificeerde Engelssprekende gids
 • SNP-informatiepakket
 • topografische kaarten Torres del Paine NP (1:50.000 en 1:100.000)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht
 • verzekeringen
 • ontbijt dag 1 en diner dag 5
 • uitgaven van persoonlijke aard (fooien, drankjes, wasservice)

Over de activiteiten

De wandelingen vergen natuurlijk een fysieke inpsanning maar zijn voor bijna iedereen te doen. De wandelingen tijdens deze korte reis hebben wij gekwalificeerd met een niveau 2. De tochten variëren van 4 tot 9 uur. Vooral de wandeltochten naar de Valle Francés en de basis van de Torres zijn lang. Het zijn echter wel wandelingen waarbij u op ieder moment kunt terugkeren en dus zelf de zwaarte en lengte van uw tocht bepaald.
De paden zijn vrij goed begaanbaar en het terrein is wat oneffen, maar over het algemeen niet extreem moeilijk. Een uitzondering hierop zijn de stukken voordat u de Valle Francés en de basis van de Torres bereikt. U loopt dan een tijd over rotsachtig terrein en losse stenen. Tijdens alle wandelingen en boottochten wordt u begeleid door een gekwalificeerde Engelssprekende gids die u vertellt over het mooiste nationale park van Patagonië. Wij adviseren dat u een gezond uithoudingsvermogen heeft opdat u meer geniet van al het moois onderweg. Tijdens deze tocht speelt hoogte geen rol. U blijft ruim onder de 1000 meter hoogte.
Tijdens deze reis draagt u overdag alleen een dagrugzakje met daarin uw lunchpakket, extra warme kleding, regenkleding, foto- en filmapparatuur en eventueel wat snacks.

Praktische informatie

18 oktober t/m 15 april

Op deze natuur- en wandelreis raden wij u aan het volgende mee te nemen:

 • Dagrugzak (25 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Regenkleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Badkleding
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Veldflessen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens je reis in Chili (3.800-4.880 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heb je ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via je gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. Je doet er verstandig aan je waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs