Wandel het W-circuit in Torres del Paine

Chili - Patagonië - Torres del Paine, 8 dagen Wandel het W-circuit

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

trektocht langs blokhutten

Granieten pieken, gletsjers, imposant bergmassief ingesloten door uitgestrekte meren en een prachtige flora. Torres del Paine ten voeten uit. Bewandel het W-circuit vanaf de Grey gletsjer tot aan de drie granieten Torre-pieken in het oosten van Chili's mooiste wandelparadijs. Liefhebbers van ruige natuur genieten volop in dit door Unesco met recht bekroonde Nationale Park.

Uniek aan deze reis

 • Wandelklassieker in Patagonië
 • Overnacht in gezellige hutten
 • Te voet naar de beroemde Torres
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Chili - Patagonië * Torres del Paine W-circuit

Door het uitgebreide net van wandelpaden zijn bijna alle hoeken van Torres del Paine goed bereikbaar voor een ieder die de wandelschoenen onder wil binden en niet terugschrikt voor een paar stevige tochten. In dit schitterende park leven vele grote dieren zoals guanaco's, nandoes, en andescondors. Je wandelt het zogenaamde W-circuit. Wij reserveren voor jou een slaapplaats in gezellige trekkershutten. Alle maaltijden zijn inclusief, inclusief de lunch voor onderweg). In het kort ziet je programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Puerto Natales, overnachting Puerto Natales
 • Dag 2: bus en boot naar Torres del Paine, wandelen naar Ref. Grey, overnachting Ref. Grey
 • Dag 3: wandeling via Grey gletsjer naar Ref. Paine Grande, overnachting Ref. Paine Grande
 • Dag 4: wandeling naar Refugio Los Cuernos, overnachting Refugio Los Cuernos
 • Dag 5: wandeling naar Refugio Chileno, overnachting Refugio Chileno
 • Dag 6: wandeling naar de Torres, overnachting Refugio Las Torres
 • Dag 7: bus naar Puerto Natales, overnachting Puerto Natales
 • Dag 8: einde arrangement
Voor meer details kijk je bij de betreffende programmadag.

Dag 1

Aankomst in het sfeervolle havenstadje Puerto Natales. Deze voormalige vissersplaats ligt een een groot fjord met op de achtergrond de gletsjers van Balmaceda.

Overnachting in

Puerto Natales

Dag 2

Vanochtend vroeg vertrek je per openbare bus van Puerto Natales naar het nationale park Torres del Paine. Dit beroemde park is genoemd naar de als vingers uit de steppe omhoog rijzende Torres (torens) en Cuernos (horens) del Paine. Onderweg heb je de kans om Andescondors waar te nemen. Het park is door de Unesco tot 'World Heritage Site’ verklaard. Er leven hier vele soorten vogels en zoogdieren, waaronder, nandoes (soort struisvogel), guanaco's (lama-achtigen) en de zeldzame poema, die zich echter niet snel laat zien. Na aankomst in het park vaar je met een boot over het intens blauwe meer Lago Pehoe in ongeveer een half uur naar het Paine Grande gebied: een heerlijk begin van je Torres del Paine avontuur.

Met een lunchpakket voor onderweg, wandel je vanaf de refugio Paine Grande door naar de adembenemende Grey gletsjer. De wandeling over het pad 'camino de los vientos' neemt ca. drie à vier uur in beslag. Zoals de naam al doet vermoeden, waait het hier vaak. Het pad stijgt licht tot ca. 260 meter, daarna daalt het met prachtig uitzicht op de Grey gletsjer en het Lago Gray waarin altijd ijsbergen drijven. Je overnacht in refugio Grey.

Wandeling: 11 km, ca. 3,5 uur, 350m stijgen en 150m dalen

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Grey)

Dag 3

Vandaag heb je de ochtend om te genieten van de adembenemend mooie Grey gletsjer. Je begint met een stijgend pad door het bos, om bij een prachtig uitzichtpunt te komen. Hier zie je hoe de gletsjer afkalft in het melkblauwe water. Enorme ijsblokken breken af en spatten met een oorverdovend lawaai uiteen op het water. Je keert terug naar Refugio Grey en wandelt via dezelfde route als gisteren terug naar Refugio Paine Grande. Maar dat is in dit landschap allerminst een straf. Mocht je nog energie over hebben, dan kun je vanaf Paine Grande nog een stukje zuidwaarts wandelen langs het Lago Pehoe.

Wandelinfo: 16 km, ca. 6 uur, 550m stijgen, 650m dalen

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Paine Grande)

Dag 4

Op deze dag loop je naar de refugio Los Cuernos gelegen aan het Lago Njordenskjold. Je hebt de keuze om direct naar de refugio te gaan (4 uur) of via de Valle Francés te lopen. Als je deze prachtige tocht maakt, reken dan op negen wandeluren waarbij flink gestegen en later gedaald moet worden over een pad dat zeker dichtbij de gletsjer wat te wensen over laat. Maar de natuur is fantastisch en ook de uitzichten zijn adembenemend. Ter plaatse bij de refugio Los Cuernos kun je heerlijk rondwandelen door de mooie natuur met fonkelende meren en grillige rotsformaties en genieten van de aan barre omstandigheden aangepaste flora en fauna. 

Wandelinfo: 17 km (tot Mirador Francés, halverwege de Valle Francés), duur ca. 9 uur, 400m stijgen en dalen

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Los Cuernos)

Dag 5

Je loopt van de refugio los Cuernos langs het Lago Nordenskjöld naar de refugio Chileno. De hoogteverschillen op de kaart lijken weliswaar niet groot, maar het pad langs het meer golft voortdurend op en neer, zodat deze relatief eenvoudige wandeling toch stevig is. Onderweg geniet je van het mooie meer, de fraaie natuur en –als je het treft- de uitbundige wolkenluchten. Aan het eind klim je gestaag naar Refugio Chileno.

Wandeling: 12 km, ca. 5 uur, 600m stijgen en 200m dalen

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Chileno)

Dag 6

Deze dag heb je de tijd om de zware klim naar de basis van de Torres te maken. De wandeling is zwaar omdat grote delen over ruig terrein gaan en zeker het laatste stuk behoorlijk stijgt. De beloning is echter navenant. Het prachtige zicht op de granietpieken waar het park zijn naam aan ontleent is zeer de moeite waard. Het verdient dan ook aanbeveling om minstens een uur voor dit moment van genieten uit te trekken. Je wandelt via dezelfde route weer terug naar refugio Chileno en daalt nog verder af naar  refugio Las Torres.

Wandeling: 12 km, duur ca. 6 uur, ca. 500m stijgen en 800m dalen

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Las Torres)

Dag 7

Na het ontbijt pak je de bus naar Laguna Amarga van waar je met een gereserveerde bus weer terug naar Puerto Natales reist. Je laatste nacht breng je weer in dit stadje door.

Overnachting in

Puerto Natales

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In het Nationaal Park overnacht je in refugio's (blokhutten) op een meerpersoonskamer. In de refugio's zijn beddengoed of slaapzakken aanwezig. Vooraf en na afloop verblijf je in een middenklasse hotel in Puerto Natales op een kamer met eigen badkamer.
NB: Refugio Chileno (dag 7) is in de winter 23-24 gesloten vanwege verbouwing. In plaats daarvan boeken we een overnachting voor je in een tent op het naastgelegen kampeerterrein. Het sanitairgebouw is wel geopend en je kunt in de hut nog wel terecht voor maaltijden. We reserveren de tent inclusief slaapzak en matje. 

Over de maaltijden

In de hutten zijn alle maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner. In Puerto Natales is alleen het ontbijt inbegrepen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5x lunchpakket
 • 5x diner in berghutten
 • busticket Puerto Natales - Torres del Paine NP v.v.
 • huur slaapzak
 • ferry Pudeto - Paine Grande (dag 2) 
 • digitale reisinformatie
 • topografische kaart Torres del Paine (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfer busstation Puerto Natales - hotel Puerto Natales v.v.
 • buskaartje Las Torres - Laguna Amarga (dag 7, ca. EUR 3,50 pp)
 • persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • entree Torres del Paine (ca. EUR 40,- p.p.) 

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze tocht zijn gekwalificeerd met een zwaarte 4. De wandelingen in Torres del Paine NP zijn prima te doen voor elke geoefende wandelaar. De tochten variëren van 4 tot 9 uur. Vooral de wandeltochten naar de Valle Francés en de basis van de Torres zijn lang. Het zijn echter wel wandelingen waarbij je op ieder moment kunt terugkeren en je kunt in die zin de zwaarte dus zelf bepalen. De paden zijn goed begaanbaar en het terrein is wat oneffen maar over het algemeen niet extreem. Een uitzondering hierop zijn de stukken voordat je de Valle Francés en de basis van de Torres bereikt. Je loopt dan een tijd over rotsachtig terrein en losse stenen. Er komt zelfs enig klauterwerk aan te pas.

Tijdens deze tocht speelt hoogte geen rol, je blijft ruim onder de 1000 meter hoogte. De weergoden maken de wandeldagen lichter of juist zwaarder. Ook al kun je de W-trekking alleen in de 'zomermaanden' uitvoeren, het weer in het zuidelijk gedeelte van Patagonië is veranderlijk en kan snel omslaan naar regen met krachtige poolwinden met gevoelstemperaturen tot aan het vriespunt. Met een goede voorbereiding, juiste kleding (zie 'materiaal en uitrusting') en een goede wandelconditie geniet je volop van deze W-trekking.

Extra dagen

Je kunt alleen vooraf en achteraf extra nachten boeken in Puerto Natales.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Punta Arenas. Minimaal 3x per week kun je ook rechtstreeks van Santiago de Chile naar Puerto Natales vliegen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Bij aankomst op de luchthaven van Punta Arenas stap je op de openbare bus naar het havenstadje Puerto Natales. Deze rit duurt 3,5 uur. Vanaf het busstation neem je een taxi naar je hotel.

Het klimaat in  het immens grote Patagonië (ca. 15x zo groot als Nederland) is zeer onvoorspelbaar. Op een dag kun je te maken krijgen met meerdere seizoenen: regen in de ochtend, heerlijk warm weer in de middag en daarna een stevige koude arctische wind. In de reisperiode van deze reis (oktober tot half april) is de kans op sneeuw alleen aanwezig in oktober en april en uiteraard in de hoger gelegen gebieden. In de zomermaanden kan het stevig waaien, met duidelijk minder wind aan het begin van de lente (oktober) en het einde van de herfst (maart, april). De hoeveelheid neerslag is gering. Gezien de breedtegraad ver van de evenaar zijn de dagen er lang en de temperatuur relatief laag met overdag gemiddelde temperaturen tussen de 15-18 °C. Vanwege het zeer koude klimaat in de wintermaanden mei t/m september, wordt deze reis niet aangeboden in deze periode. Accommodaties zijn in deze periode vaak gesloten, wandelpaden zijn ondergesneeuwd en wegen niet tot moeilijk begaanbaar.

Wij raden aan ver van te voren te boeken. Torres del Paine is een zeer populair park en de hutten zijn al ruim van tevoren vol.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Patagonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

Omdat de maaltijden tijdens de trektocht in Torres del Paine zijn inbegrepen, zijn er maar weinig kosten waar je ter plaatse op moet rekenen. Wellicht koop je wat souvenirs of kaartmateriaal bij de hoofdingang van het park. Neem hiervoor voldoende contante Chileense pesos mee. Mocht je deze nog niet genoeg voorhanden hebben, pin dan nog wat pesos in Puerto Natales. Er zijn hier voldoende geldautomaten.

 • bergwandelschoenen (min. cat. B)
 • sandalen voor doorsteken stroompjes
 • gemakkelijke schoenen voor 's avonds, bezoek toiletruimtes bij refugio's
 • warm ondergoed en bovenkleding
 • wind- en waterdicht jack (liefst ademend) en regenbroek
 • handschoenen en muts/pet
 • handdoek 
 • lippenbalsem, zonnebrandcrème met hoge factor, handencrème (ivm uitdroging).
 • zonnebril
 • eventueel reservebril voor lenzendragers
 • drinkfles, zakmes
 • zaklantaarn met extra batterij
 • GELDIG paspoort en kopieën
 • basis EHBO spullen, met o.a. insectenwerend middel
 • waterdichte plastic zakken voor kleding
 • plastic zakjes om afval mee te nemen
 • camera, evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken

Ga je binnenkort op reis naar Chili bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/chili/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens je reis in Chili (3.800-4.880 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heb je ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via je gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. Je doet er verstandig aan je waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelroute W-circuit in Torres del Paine

Chili - Patagonië - Torres del Paine

Wandel het W-circuit

trektocht langs blokhutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)