Terug naar Chili

Selfdrive reis langs middenklasse hotels

El Norte Grande, ofwel het Grote Noorden, is een onherbergzaam gebied met immense zoutvlaktes, prachtige vulkanen en een ruig landschap waar flora en fauna zich hebben aangepast aan grote temperatuurschommelingen. Uitgerust met een 4x4 terreinwagen vangt deze reis aan in de kustplaats Arica waar altijd een mild klimaat heerst. Vanuit het hoog gelegen dorp Putre (3500m.) verken je het Parque Nacional Lauca waarin vulkanen weerspiegelen in felgekleurde meren waar flamingo's, Andesganzen en vele andere watervogels verpozen. Met je auto, toegesneden op het ruige terrein, rijd je langs Aymará-dorpjes als Chapiquina, Belén en Tignamar die verbonden zijn middels eeuwenoude paden die behoren tot het Inca ‘highway’ netwerk. Terwijl vicuña's, guanaco's en suri’s je onderweg aanstaren, eindig je de reis in een van de zeldzame oases van de Atacama-woestijn: de Codpa vallei. In het micro-klimaat met zijn vruchtbare bodem gedijen guava, perzikken en druiven prima! Ga mountainbiken of wandelen naar petrogliefen en eindig je reis met een Pintatani wijn, kenmerkend voor de regio.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 644
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 263136
6 dagen

Chili - Noord-Chili * Het Grote Noorden

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van Arica (Chacalluta) word je hartelijk verwelkomd voor de privé transfer naar de 20 km zuidelijk gelegen stad Arica. Je overnacht in een goed middenklasse hotel. 

De rest van de dag kun je Arica, gelegen aan de Grote Oceaan, verkennen. Doordat Arica in 1975 zijn vrijhandelszone moest afstaan aan Iquique, raakte de stad een belangrijke trekpleister kwijt. In tegenstelling tot Iquique en Antofogasta, heeft Arica altijd over water beschikt. Een belangrijke bron van leven die zelfs terug gaat tot de Cerro Rico in Bolivia. Toen de Spanjaarden daar rond 1530 n.Chr. het eerste zilver hadden gedolven, werd dit edelmetaal 850 km overland vervoerd naar Arica vanaf waar het verder over zee werd vervoerd. Tegenwoordig is Arica, een stad van ca. 185.000 inwoners, opgewaardeerd tot standplaats voor de vloot van diepzeevissers, dat op zich weer veel nieuwe industrieën heeft aangetrokken. Door de ligging aan de oceaan waar de koude Humboldt-golfstroom passeert, beschikt Arica over een jaar rond aangenaam klimaat van 20-25 °C.

Overnachting in

Arica

Dag 2

Op deze dag rijd je in ca. 4 uur (144 km) oostwaarts naar Putre. Onderweg passeer je Socoroma (3.060 m.) een dorpje met mooie straatjes, de San Francisco kerk (1560) en oregano-terrassen, een overblijfsel uit de tijd van de Inca's die terrassen-landbouw cultiveerden. Het op 3500 meter hoogte gelegen dorp Putre telt ca. 2000 inwoners. Het dankt haar bestaan aan de ligging op een kruispunt van handelswegen tussen de Altiplano en het kustgebergte. Putre vormt de ideale uitvalsbasis om te acclimatiseren en om de volgende dag uiteraard het nationale park Lauca te bezoeken, een prachtig vulkanisch Altiplano-landschap.

Overnachting in

Putre

Dag 3

Putre is de ideale uitvalsbasis om het Parque Nacional Lauca met zijn vele vulkanen te verkennen. In het park - het ligt vrijwel overal boven de 3800 meter - torenen de vulkanen uit boven gekleurde meren waar flamingo's, Andesganzen en vele andere watervogels leven. Maar liefst eenderde van alle vogelsoorten in Chili tref je hier aan. Op de uitgestrekte steppen leven ook lama's, alpaca's, vicuñas én guanacos, allemaal behorend tot familie der kameelachtigen. Onderweg kom je langs Caquenam, een klein pre-Columbiaans dorpje. Parinacota is een authentiek Aymará dorp waar de huizen in barokstijl zijn opgetrokken en waarbij het gehele dorp op de nationale monumentenlijst staat. Als je iets verder rijdt richting de grens met Argentinië, kom je terecht bij het meer Chungará (4517 m.), een van de hoogst gelegen meren ter wereld, waarin de tweeling-vulkaan 'Payachatas' fraai weerspiegelt. Weer terug richting Putre, is het heerlijk om te ontspannen in de warmwaterbaden van Jurasi.

Overnachting in

Putre

Dag 4-5

Vandaag een lange rijdag (ca. 9 uur; 235 km) naar de Codpa vallei over onverharde wegen. Het belooft een enerverende dag te worden langs Aymará dorpjes, een route waar je weinig andere auto's en toeristen zult tegenkomen. Vanaf Putre rijd je na Colchane door naar Guallatiri, een dorpje aan de voet van de Guallatire vulkaan met zijn 'mallku' (geest die waart over de bergen) en zijn fumarolen. De tocht voert je verder naar het Vicuña reservaat, onderdeel van het Lauca National Park (Unesco World Biosphere Reserve). Je rijdt naar de Surire Salt Flats - met een hoogte van 4250 m. het hoogste punt van deze rijdag - een broedplaats van velke vogels waaronder drie flamingo-soorten die leven van micro organismen in de zoutmeren. Met de Arintica-vulkaan aan de horizon daal je langzaam af. Let op, onderweg heb je kans om guanacos (een van de vier lamasoorten) en suri's te zien, een grote endemsiche vogel die niet meer kan vliegen.

Via de Quebrada de Vitor, een kleine oase op 1850 m. hoogte, arriveer je in een van de weinige oases van de Atacama-woestijn: de Codpa vallei. Op 1850 meter hoogte heerst hier een micro-klimaat waarin guava, perzikken en druiven prima gedijen. De druivensoort Pintatani is de basis van een van de meest bijzondere wijnen in Chili. Indien je vanuit de lodge een paar mooie excursies wilt maken die je een extra dag bij te boeken. Denk hierbij aan naburige dorpjes, mountainbiken naar petrogliefen, wandelen over een oude trail op dezelfde hoogte van Codpa (prima te doen), of een dagtocht naar de Sucuna canyon.

De komende twee nachten overnacht je in een kleinschalig ruim opgezette accommodatie met zwembad.

Overnachting in

Codpa

Dag 6

Na het ontbijt rijd je in ca. 3 uur (130 km) terug naar Arica. Onderweg is het beslist de moeite waard om de petroglieven van Ofragia te bezoeken. Op de luchthaven van Arica lever je de huurauto weer in voor het vervolg van je reis.

NB Programma

Beleef het festival Machaq Mara in Putre! Gedurende dit festival verwelkomen de Aymará en Quechua indiaanse bewoners het begin van het nieuwe jaar. Maak dit feest mee met de locals die in vaak prachtige kostuums gekleed gaan. Geniet van hun dansen en hun muziek. Het festival vindt plaats op 21 juni, de korste dag. Op deze symboliosche datum wordt de 'terugkeer' van de zon en dus het nieuwe jaar gevierd!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in middenklasse hotels met eigen sanitair. Indien je in een reisgezelschap van 3 personen reist heb je de keuze uit een verblijf in een een- en een tweepersoonskamer of een verblijf in een driepersoonskamer. In dat laatste geval zijn alleen tijdens het verblijf in Putre geen driepersoonskamers aanwezig. De reissom is in dat geval gebaseerd op een verblijf in een twee- en een eenpersoonskamer.

Duurzaamheid

De SNP agent in Chili is nauw verbonden met verschillende projecten die ten gunste komen aan de lokale bevolking. In het beschermde natuurgebied ‘Vicente Perez Rosales National Park’ ligt het afgelegen dorpje Peulla (450 inwoners) dat alleen per boot kan worden bereikt. De agent heeft een breed scala aan initiatieven ontplooit, denk hierbij aan de plaatsing van een waterturbine waarmee gratis stroom wordt opgewekt voor de lokale gemeenschap op een milieuvriendelijke wijze. Men verzamelt tevens schadelijke afvalsoorten zodat deze niet in de natuur worden gedumpt. Ook mogen er geen levende bomen worden gekapt en wordt zoveel mogelijk voedsel (voor dier en mens) ter plaatse verbouwd. Er is tevens geïnvesteerd in een waterzuiverings- en een afvalverwerkingsinstallatie. Dit heeft mede geleid dat Peulla in 2013 is uitgeroepen tot meest duurzame bestemming in Chili. Er worden nog vele andere projecten gesteund die zich richten op gehandicapte kinderen en kinderen die transport nodig hebben naar veraf gelegen scholen.

Inbegrepen

 • privé transfer luchthaven Arica - hotel
 • 5 nachten verblijf middenklasse hotels o.b.v. logies & ontbijt
 • 5 dagen autohuur (cat. G - 4x4 Toyota Rav4/4x4 Nissan X-trail 2.5 of gelijkwaardig)
 • autohuur incl. goede verzekeringsdekking en ongelimiteerde km's
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • entreegelden nationale parken
 • excursies
 • brandstof huurauto
 • uitgaven van persoonlijke aard

Praktische informatie

Deze reis valt gedurende het gehele jaar te maken, echter er zijn natuurlijk grote temperatuurschommelingen. In de wintermaanden (mei - sept) daalt de temperatuur met gemak naar 0 °C. De intensiteit van de kleuren in landschappen is het meest intens in deze periode vanwege de lage luchtvochtigheid. De Andes bergreeks steekt met zijn fraaie vormen en kleuren prachtig af tegen knalblauwe luchten. De zomermaanden (dec - mrt) zijn ideaal om te reizen daar de temperaturen iets aangenamer zijn, maar bovenal de flora en fauna meer tot zijn recht komt. Houd er rekening mee dat tijdens deze zomermaanden in een paar uur er veel neerslag kan vallen.

Houd rekening dat je ter plaatse een aantal kosten hebt zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, excursies, entrees en bijkomende kosten bij de autohuur (o.a. brandstof). 

 • Stevige wandelschoenen
 • Fleece jack
 • Warm ondergoed en bovenkleding voor koude nachten
 • Muts en handschoenen
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Luchtige kleding voor overdag
 • Zonnehoed of pet
 • eventueel reservebril voor lenzendragers i.v.m. stof
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Veldfles
 • EHBO-eenvoudige middelen
 • Eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Prijsinformatie

29 augustus 2019 - 31 december 2019
2 personen (tweepersoonskamer) € 644
3 personen (driepersoonskamer) € 396
3 personen (een- en tweepersoonskamers) € 627
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 499

01 januari 2020 - 28 februari 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 677
3 personen (driepersoonskamer) € 416
3 personen (een- en tweepersoonskamers) € 659
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 524

01 maart 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 677
3 personen (driepersoonskamer) € 416
3 personen (een- en tweepersoonskamers) € 659
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 524

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs