Chili - Chiloé en Merendistrict, 15 dagen Natuur- en eclipsreis met Govert Schilling

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Rondreizen

Eclipsreis langs hotels

Beleef de totale zonsverduistering 800 km ten zuiden van Santiago de Chile. Op 14 december 2020 vindt vroeg in de middag dit bijzondere natuurfenomeen weer plaats. Wetenschapsjournalist Govert Schilling zal zijn passie en kunde een paar dagen vooraf en tijdens de eclips met je delen. Chili is bij uitstek het land waar de waarnemingsomstandigheden ideaal zijn: dunbevolkt, geen storende lichtbronnen en nauwelijks bewolking. In het Merendistrict zijn de kustplaatsen Valdivia en Castro en de in het binnenland gelegen plaatsen Puerto Varas en Pucón de springplank om de schoonheid van Auracania te ervaren. Veel namen in dit gebied zijn Mapudungun, de taal van de inheemse Mapuches. Noch de Inca's, noch de Spanjaarden wisten dit volk te onderwerpen. Het Oncol Nature Reserve en het Chiloé National Park staan weer garant voor mooie relaxte wandelingen in Valdiviaans regenwoud en door fraaie kustduinvegetatie en alerce-bossen. De eilandenarchipel Chiloé staat bekend om zijn ongeveer 150 houten kerken waarvan we er enkele bezoeken die op de UNESCO Werelderfgoed staan. Landinwaarts dondert het smeltwater van de Osorno-vulkaan naar benden en baant zich een weg langs lavamuren bij de Petrohué Falls. Met op de achtergrond de besneeuwde top van de Villarica-vulkaan belooft de totale zonsverduistering weer een natuurspektakel te worden. Het zal beslist een gebeurtenis zijn die de Mapuche's ook in vroegere tijden al doorvertelden van generatie op generatie. 

Uniek aan deze reis

 • Verkenning bijzondere nationale parken en reservaten
 • Wetenschapsjournalist sterrenkunde Govert Schilling
 • Eclips 14 december 2020 in 100% totaliteitszone
 • Eilandenarchipel Chiloé met eigen cultuur en tradities
 • Directe KLM-vlucht op Santiago de Chile
 • Schoonheid van Osorno en Villarica vulkanen
Zwaarte
Comfort

Een interview met Govert Schilling

Terwijl zijn leeftijdsgenoten gingen voetballen of achter de meiden aan joegen, tuurde Govert Schilling in zijn jeugd naar de sterren. Het heelal fascineerde hem zodanig dat hij er zijn professie van maakte. Lees verder...

Eclipsreis door Zuid-Chili

Een duizenden kilometers lange kustlijn, schitterende vulkanen en meren, heerlijke wijnen en een zachtaardige bevolking. Het land is bovendien een sterrenkundig paradijs, weet wetenschapper Govert Schilling. Lees verder...


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Chili - Ogen die naar de hemel kijken

In het kort ziet je programma voor de komende 15 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: vertrek naar Santiago de Chile
 • Dag 2: aankomst Santiago de Chile, overnachting hotel Santiago de Chile
 • Dag 3: vlucht naar Temuco, transfer naar Valdivia, overnachting hotel in Valdivia
 • Dag 4: wandeling Alerce Costero National Park, overnachting hotel in Valdivia
 • Dag 5: bezoek Petrohué Falls, boottocht Todos los Santos meer, transfer naar flanken Osorno-vulkaan, overnachting hotel Puerto Varas
 • Dag 6: transfer naar Chiloé, bezoek Achao en Ancud, boottocht Puñihuil, overnachting hotel in Castro
 • Dag 7: wandelen Chiloé National Park, wandelen en bezoek Muelle del Alma, overnachting hotel in Castro
 • Dag 8: verkenning Castro en Dalcahue, overnachting hotel in Castro
 • Dag 9: transfer naar Valdivia, verkenning Valdivia en 's avonds bierbrouwerij Kunstmann & diner, overnachting hotel in Valdivia
 • Dag 10: wandelen Oncol Nature Reserve, verkenning Niebla fort, overnachting hotel in Valdivia
 • Dag 11: transfer naar Pucón, ontmoeting met Mapuche-familie, overnachting hotel in Pucón
 • Dag 12: dag van de eclips met aansluitend lunch, overnachting hotel in Pucón
 • Dag 13: transfer naar Santiago de Chile, overnachting hotel nabij luchthaven Santiago de Chile
 • Dag 14: vertrek Santiago de Chile
 • Dag 15: aankomst 

 • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

  Dag 1

  Vertrek vanaf de luchthaven Schiphol. 

  Dag 2

  De Natuur- en Eclipsreis in het Merendistrict en op het eiland Chiloé vangt aan op de internationale luchthaven van Santiago de Chile. Een transfer met onze eigen bus voert ons naar een aangenaam hotel  in het centrum van de hoofdstad van Chili. Het hotel ligt op nog geen 4 blokken van het historische centrum Plaza de Armas en vormt zo een ideale uitvalsbasis om het historische centrum te verkennen.

  Gezien het tijdsverschil met Chili (4 uur vroeger in Chili) en de lange vlucht, beginnen we de middag rustig. Iedereen is vrij om zelf te bepalen wat je wilt doen. Onder begeleiding van de lokale gids en de SNP-reisleider verkennen we met een korte stadswandeling het centrum van Santiago de Chile. Rondom het levendige plein Plaza de Armas, waar we het leven van alledag gadeslaan, staan prachtige historische gebouwen als de kathedraal, de zetel van de aartsbisschop en het Palacio de la Real Audiencia de Santiago, waarin het nationaal historisch museum is gehuisvest. Op de top van de heuvel San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago zich bevindt. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad.

  Overnachting in

  Santiago de Chile - Hotel Galerias (Santiago de Chile)

  Dag 3

  Met een transfer worden we van het hotel naar de luchthaven van Santiago gereden voor de binnenlandse vlucht naar Temuco. Hemelsbreed ligt het maar zevenhonderd kilometer ten zuiden van Santiago, maar het zal qua klimaat direct een stuk aangenamer zijn. Na aankomst staat de bus voor ons klaar en reizen we in circa drie uur af naar de kustplaats Valdivia. Deze stad en regio heeft een rijke culturele geschiedenis. In het stadscentrum is de invloed van de Duitse immigranten duidelijk herkenbaar in het straatbeeld. In de zomermaanden worden vele lokale bier- en dansfeesten gehouden, wie weet maken we daar iets van mee. Bij voldoende tijd is het leuk om naar de Feria Fluvial te gaan, de vis- en groentemarkt. We nemen de komende twee nachten onze intrek in een aangenaam hotel met o.a. een verwarmd zwembad en het ligt op een paar straatblokken van het centrum.

  Overnachting in

  Valdivia

  Dag 4

  Via La Union rijden we naar de kust om vervolgens via smalle verharde en onverharde wegen naar de entree te rijden van het Alerce Costero National Park. We maken een wandeling van ongeveer 4 uur door het park dat bekend staat om zijn alerce’s, een naaldboom die een hoogte van wel 70 meter kan bereiken. Met hun groei van 1 cm per elke 15-20 jaar en hun enorme omvang tot bijna 4 meter in diameter is meteen duidelijk dat deze bomen duizenden jaren oud kunnen worden. Op een mooie plek met uitzicht over het kustgebergte genieten we van onze meegebrachte lunchbox. Hierna rijden we terug naar Valdivia.

  Overnachting in

  Valdivia

  Dag 5

  Via Ruta 5, de 'Panamericana-snelweg' die Chili in de lengte doorsnijdt, zakken we af naar het Merendistrict. Onderweg passeren we een paar uitzichtpunten op de iconische Osorno-vulkaan en een plek om lamas en emus te bewonderen. We rijden naar Chili’s oudste nationale park, Vicente Perez Rosales National Park (in 1926 opgericht), bekend om haar Valdiviaanse regenwoud. Vanuit het dorpje Petrohué wandelen we naar de spectaculaire Petrohué watervallen waarin door aslagen en lavamuren van de Osorno het turkoois gekleurde smeltwater zich een weg naar beneden baant. Petrohué is ook de opstapplaats voor een korte bootrit op het meer Todos los Santos, een ideaal moment voor de boxlunch terwijl je geniet van het uitzicht. Om de Osorno-vulkaan van nog dichterbij te bewonderen, rijden we naar een hoogte van 1200 meter. Liefhebbers wandelen in een uurtje omhoog naar de caldera om het fraaie uitzicht op het meer Llanquihue in zich op te nemen. Hierna rijden we naar Puerto Varas en nemen onze intrek in een aangenaam hotel met uitzicht op het meer Llanquihue.

  Overnachting in

  Puerto Varas

  Dag 6

  Ontbijt achter de rug, tijd om weer verder zuidwaarts te rijden. De komende drie dagen staan in het teken van de ontdekking van Chiloé, een eilandenarchipel die voor de komst van de Spanjaarden werd bewoond door Mapuche-indianen. De eilandbewoners van Chiloé houden hun eigen cultuur, tradities en kunstnijverheid er op na. We rijden in een uur naar Pargua vanaf waar we de veerboot nemen om het kanaal van Chacao over te steken. We rijden vervolgens naar Dalcahue vanaf waar we met een veerboot het kanaal van Lemuy oversteken naar het eiland Quinchao. In het plaatsje Achao bezichtigen we een van de mooiste houten kerken op Chiloé. Met nog 15 andere houten kerken op Chiloé staat deze kerk Nuestra Señora de Loreto op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de voor Zuid-Amerika unieke houten bouwstijl met houten dakpannen. Jezuïeten zijn verantwoordelijk voor de bouw van alle houten kerken op Chiloé. Op weg naar de noordwestkust bij Puñihuil maken we een korte stop in Ancud om in een lokaal restaurant te gaan lunchen. Curanto is beslist hét gerecht wat je eens geproefd moet hebben.

  Nadat we kort kennismaken met de werkzaamheden van de organisatie Send Darwin, waar wetenschappers ecologisch onderzoek verrichten naar de biodiversiteit in het noorden van Chiloé, vervolgen we onze weg naar de kustplaats Puñihuil. Na een korte wandeling op het strand stappen we aan boord van een grote rubberen boot (iedereen voorzien van zwemvesten). De drie voor de kust liggende eilandjes zijn het habitat van de bedreigde Humboldt pinguins én de Magelaen-pinguïns. Tevens komen er aalscholvers voor en wie weet duiken de nieuwsgierige koppen van zeeleeuwen op. De komende drie nachten verblijven we in een modern eigentijds kusthotel in Castro.

  Overnachting in

  Chiloé - Castro

  Dag 7

  Vandaag verkennen we de westkust bij Punta Pirulil in het privé reservaat Tepuhueico. We maken een wandeling in het groene heuvelachtige landschap met verspreid liggende struiken en bomen. We wandelen over een onverharde pad naar beneden naar de Muelle del Alma, een kunstwerk van de Chileen Marcelo Orellana Rivera. Hij heeft met dit kunstwerk Mapuche-legendes willen 'vangen' als eerbetoon aan deze strijdlustige inheemse Indiaanse groep die nimmer onder het gezag van Inca's noch Spanjaarden werd onderworpen. Een denkbeeldige pier verdwijnt als het ware in het luchtledige. Het kunstwerk intrigeert vele Chilenen, de ligging is haast mythisch en de symboliek en het eerbetoon wellicht nog het mooist. Nadat we in de lokale gemeenschap Quilque hebben geluncht, waarbij je beslist het lokale gerecht Curanto moet proberen, rijden we naar het kustplaatsje Cucao. Hier ligt de zuidelijke entree tot het National Park Chiloé (425 km²) waar we over paadjes en houten vlonders wandelen. Het vlakke park bestaat uit prachtige kustduinvegetatie en uitgestrekte stranden. Met zijn jaarlijkse regenval van 2200 mm spreekt het voor zich dat de flora uitbundig groen is en de fauna bijzonder met Darwins vossen, het buideldiertje monito del monte, het zeer kleine poedoe-hert en bijzondere vogels.

  Overnachting in

  Chiloé - Castro

  Dag 8

  De verkenning van Castro, de hoofdstad van Chiloé, is verrassend. We bezoeken de Yumbel Fair, waar lokale streekproducten en verse vis wordt verhandeld. Aan het Plaza de Armas ligt de opvallend gekleurde Neogothische kerk San Francisco. Dit Chileense nationaal monument, tevens UNESCO Werelderfgoed, is opgetrokken uit lokale houtsoorten als alerce, nothofagus en cypres. De aanwezigheid van deze katholieke kerk, die als parochie dient sinds 1771, geeft aan hoe belangrijk missionarissen in de 18e eeuw waren om de lokale bevolking te bekeren. Castro staat bekend om zijn gekeurde vissershuisjes op palen uit de 19e eeuw. Het is leuk de huisjes te verkennen waarin enkele zijn omgebouwd tot een bar en restaurant. Aan het einde van de middag keren we terug naar het hotel.

  Overnachting in

  Chiloé, Castro

  Dag 9

  We nemen afscheid van ‘Isla Grande de Chiloé’ en nemen de veerboot vanaf Pargua naar het vaste land van Chili. Via Puerto Varas en een lunch onderweg komen we weer terug in Valdivia. In deze stad, die door Pedro de Valdivia in 1552 op de Mapuches werd veroverd, bezoeken we de moderne kathedraal aan het Plaza de la Republica. We struinen de kade af langs de rivier Calle Calle en bewonderen kerken en gebouwen met ene kenmerkende vroege 20e eeuwse architectuur. ’s Avonds bezoeken we de lokale bierbrouwer Kunstmann waarbij we meer te weet komen over het ondernemerschap van deze familie van Duitse immigranten. We dineren hier ook en voor de liefhebbers natuurlijk met een lokaal gebrouwen biertje.

  Overnachting in

  Valdivia

  Dag 10

  Ten noorden van Valdivia ligt het Oncol Nature Reserve, een klein gebied van 15 km² met Valdiviaans regenwoud. Omdat dit kustgebergte niet met ijs tijdens de ijstijd werd bedekt, diende het als een toevluchtsoord. Het eeuwig groene bos heeft alle karakteristieken van een regenwoud maar is gematigd vanwege de zuidelijke breedtegraad. Vergelijkbare bossen tref je alleen in Nieuw-Zeeland aan, op het noordelijk halfrond niet meer. We maken een wandeling van ca. 2 uur naar de Oncol-heuvel waar we vanaf een hoogte van 715 meter zicht hebben op– indien de weergoden ons gunstig gezind zijn –maar liefst 11 vulkanen. We rijden door naar Curiñanco, een kuststreek met mooie vergezichten om vervolgens neer te strijken in het vissersplaatsje Los Molinos voor een heerlijke lunch. In de aangrenzende plaats Niebla bezoeken we het gelijknamige fort dat strategisch aan de monding van de Valdivia-rivier ligt. Het was 1 van de 17 forten die de Spanjaarden bouwden ter verdediging van Valdivia. We bezoeken een klein museum dat in 1991-1992 werd gerestaureerd met financiële hulp van de Chileense en Spaanse regering ter ere van 500 jaar dat Columbus Amerika ontdekte. Na het bezoek aan het museum rijden we langs de noordoever van de Valdivia-rivier terug naar Valdivia.

  Overnachting in

  Valdivia

  Dag 11

  We verlaten de kust en rijden in ca. 3 uur landinwaarts richting de vulkaan Villarica. Aan het gelijknamige meer ligt de plaats Pucón waar we de komende twee nachten verblijven. Op een half uurtje rijden vanaf deze stad bevindt zich de ‘ruka’, een rieten huis in Mapudungun, de taal van de Mapuches. In het huis worden we verwelkomd door een Mapuche-familie en nemen we kennis van hun cultuur, tradities, muziek, kleding en bovenal hun levensfilosofie.

  Overnachting in

  Pucón

  Dag 12

  Vandaag de dag waar iedereen naar uitkijkt. De zonsverduistering (in de 100% verduisterinsgzone) vangt aan rond het middaguur rond en zal iets langer duren dan 2 minuten. Ten westen van het meer Villarica hebben we in een vlakke vallei een mooie plek gevonden - met vrij uitzicht - vanaf waar we de eclips kunnen waarnemen. Voor de aanloop naar dit unieke natuurverschijnsel zijn er stoeltjes aanwezig om even op te zitten. Na afloop van de eclips wandelen we in amper een kwartier naar een heerlijke plek voor een driegangenlunch met lokale gerechten en drankjes (natuurlijk de pisco sour en verse sapjes). Natuurlijk houden we ook rekening indien met de vegetariërs. Hierna rijden we terug naar ons hotel in Pucón waar we 's avonds beslist de ervaringen, indrukken en verhalen verder met elkaar uitwisselen.

  Overnachting in

  Pucón

  Dag 13

  Na het ontbijt vindt de busreis plaats terug naar Santiago de Chile. Vanwege de ligging van de luchthaven van Santiago de Chile (ca. 20 km buiten het centrum) en de incheck die morgenochtend vroeg gepland staat, overnachten we in een uitstekend hotel nabij de luchthaven.

  Overnachting in

  Santiago de Chile

  Dag 14-15

  Na het vroege ontbijt staat de bus voor ons klaar voor de transfer naar de internationale luchthaven van Santiago de Chile. Aankomst de volgende dag in Nederland. 

  Blader door het programma

  Reisdetail

  Over de accommodaties

  Tijdens deze reis overnachten we in uitstekende middenklasse hotels. Het hotel in Santiago ligt zeer centraal, beschikt over een restaurant en een zwembad. In Valdivia ligt het hotel aan de Calle Calle rivier én op loopafstand van de wandelpromenade. In Puerto Varas ligt het hotel aan het meer Llanquihue met uitzicht op de vulkaan Osorno. Er bevindt zich een zwembad in het hotel en een restaurant. Het in een eigentijdse stijl opgetrokken hotel in Castro ligt op 2 km vanaf het centrum. Alle ruime kamers bieden uitzicht op de baai. Relax in het zwembad, de welnessruimte of neem buiten een hottub. In Pucon verblijven we in een gezellig ingericht hotel op loopafstand van het centrum en Playa Grande aan het meer van Villarica. Vanwege het tijdstip van vertrek van de KLM-terugvlucht, verblijven we de laatste nacht in een modern hotel nabij de luchthaven. 

  Indien je kiest voor eenpersoonskamers, dan kan dat overal tijdens deze reis. Er zijn maximaal 6 eenpersoonskamers beschikbaar, dus wees er snel bij. 

  In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. De netspanning in Chili is 220 V., al wordt plaatselijk nog met 110 V gewerkt. Je kunt er gebruik maken van Amerikaanse- en soms zelfs Europese stekkers.

  Over de maaltijden

  In alle accommodaties wordt een ontbijt verstrekt. Ook zijn er veel lunches en lunchboxes inbegrepen.

  Inbegrepen

  • heen- en terugreis (KLM)
  • alle overnachtingen in hotels 
  • 12x ontbijt en 9x lunch 
  • alle transfers met privé bus
  • diverse bootferry's Chiloé
  • binnenlandse vlucht Santiago de Chile - Temuco 
  • alle excursies volgens programma
  • entree watervallen Petrohué en Chiloé NP 
  • boottocht Todos los Santos
  • eclipssite nabij Lago Villarica incl. lunch
  • wetenschapsjournalist sterrenkunde Govert Schilling (4 dagen)
  • SNP-reisleiding
  • Engelssprekende lokale reisbegeleiding 
  • lezingen Govert Schilling tijdens de reis
  • boekje 'Het ABC van een zonsverduistering' (op aanvraag)

  Niet inbegrepen

  • optionele excursies
  • entreegelden
  • verzekeringen
  • overige maaltijden
  • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)

  Over de activiteiten

  Het niveau voor deze reis is aangemerkt als niveau 1. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, overal is vervoer van bagage geregeld. Daar waar er gewandeld wordt in nationale parken en reservaten, zijn de wandelingen vlak tot heuvelachtig. De koude golfstroom Humboldt loopt evenwijdig aan de kust Chili en daardoor zijn de zomertemperaturen zeer aangenaam en gematigd. Door een zomerse regenbui kan het voorkomen dat de onverharde paden modderig kunnen zijn. De maximale hoogte waarop we komen met deze reis bedraagt ca. 800 meter boven zeeniveau. We overnachten nergens boven de 300 meter hoogte. Wil je optimaal genieten van deze Natuur- en Eclipsreis dan dien je te beschikken over een goede basisconditie, goed ter been te zijn en een flexibele instelling te hebben.

  Praktische informatie

  Vluchtinformatie

  Bij deze reis is de internationale vlucht inbegrepen in de reissom. We vliegen met de KLM vanaf Amsterdam op Santiago de Chile en weer terug.

  Vluchtschema

  KL 701 - Amsterdam - Santiago de Chile vertrek 21.05 uur aankomst 09.10 uur *

  KL 702 - Santiago de Chile - Amsterdam vertrek 10.50 uur aankomst 10.05 uur *

  *) aankomst de volgende dag

  Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

  Chili is een langgerekt land met een lengte van ongeveer 4300 kilometer, het langste land ter wereld. Het ligt langs het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland (geen hooggebergte), een eilandengroep met een koel zeeklimaat waarbij het weer voor weinigen uitnodigend is om zich er permanent te vestigen. Deze reis speelt zich af voor een zeer klein gedeelte in Santiago de Chile en het Merendistrict. 

  Santiago de Chile (aanvang van de reis); de hoofdstad van Chili ligt op ruim vijfhonderd meter hoogte in een laagvlakte tussen de Chileense kustbergen en het Andes gebergte. Voor Chileense begrippen heeft het een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Tijdens de lokale zomer die duurt van november tot en met februari loopt de thermometer overdag op naar 25 tot 30 graden °C, met soms uitschieters tot 35 graden °C of hoger.

  Merendistrict (regio van Temuco tot aan Puerto Montt inclusief eiland Chiloé); het klimaat in deze regio wordt omschreven als een gematigd zeeklimaat vanwege de ligging ingeklemd tussen het Andesgebergte en de zee die nimmer ver weg is. De zomers zijn te vergelijken met die in Nederland/België. Oftewel met regelmaat een flinke bui. De koude golfstroom Humboldt zorgt voor iets lagere temperaturen dan men op deze breedte zou verwachten. De temperatuur is behaaglijk in de zomer (tussen 20 en 30°C). doch in een etmaal kunnen alle seizoenen zich aandienen, hagel, regen en zonneschijn. Hoe dichterbij we ons weer in de Andes bevinden, hoe extremer de verschillen weer zijn tussen nacht en overdag.
   
  Eclipslocatie; in een brede strook van ca. 100 km vindt in het zuiden van Zuid-Amerika een totale zonsverduistering plaats. Het is de tweede totale eclips in dit deel van de wereld in anderhalf jaar - ook op 2 juli 2019 was het indrukwekkende natuurverschijnsel vanuit Chili en Argentinië te bewonderen. In december is het zomer op het zuidelijk halfrond, en in het gebied waar de eclips zichtbaar is, zijn de zomers in grote lijnen vergelijkbaar met die in Nederland. Dat wil zeggen dat zonnige perioden regelmatig worden afgewisseld door perioden met bewolking en regen. Waar je ook heen gaat om de verduistering (vanaf land) te bekijken, altijd zul je geluk met het weer moeten hebben. Aan de Chileense kant van het Andes-gebergte zijn de statistische weersverwachtingen (gebaseerd op langjarige gemiddelden) weliswaar iets ongunstiger dan aan de Argentijnse zijde, maar toch is gekozen voor een mooie locatie in Chili om de zonsverduistering waar te nemen. De locatie zal zich ten westen bevinden van Lago Villarrica waar de vorming van stapelwolken wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van een groot wateroppervlak. Tevens is deze plek makkelijk bereikbaar vanuit Pucón, de plaats waar we overnachten ten tijde van de eclips. Vanaf onze waarnemingsplaats kunnen we getuige zijn van een verduistering die ongeveer 2 minuten en 8 seconden duurt, met de zon hoog aan de hemel. Statistisch gezien is de kans op een onbewolkte hemel in dit gebied op de dag van de eclips 50 à 60 procent. De ervaring leert echter dat eventuele verspreide bewolking rond het moment van de totaliteit vaak verdreven wordt door krachtige luchtstromingen, veroorzaakt door grote temperatuurverschillen in de dampkring - een verschijnsel dat ook wel bekend staat als de 'eclipswind'.

   

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Chili ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

   

  Tijdens deze reis dien je te rekenen op een aantal bijkomende kosten zoals maaltijden die niet zijn inbegrepen, drankjes, optionele excursies, fooien en andere persoonlijke uitgaven. We adviseren je een betaalpasje mee te nemen (pinpas met cirrus-logo) en een creditcard die haast overal wordt geaccepteerd behoudens een paar geïsoleerde gebieden waar geen signaal is. Pinnen kun je in Santiago de Chile, Valdivia, Castro en Pucón.  

  Tijdens de reis maken we gebruik van onze eigen bus zonder geblindeerde ramen. Bij een reisgezelschap van maximaal 14 deelnemers wordt een bus ingezet met 18 zitplaatsen. Vanaf 15 deelnemers of meer wordt een bus ingezet met 30 zitplaatsen. Er is voldoende ruimte in de bus voor je handbagage en fotoapparatuur. 

  Voor deze reis is een goede basisconditie vereist. Er wordt elke dag wel gewandeld, een enkele keer is dat wat langer dan gemiddeld. We zullen met deze reis niet boven de 750 meter uitkomen, er is geen kans op hoogteziekte daardoor. 

  • Koffer op wieltjes (bij voorkeur weekendtas) 
  • Eventueel koffer organiser/packing cubes 
  • Kleine reistas/dagrugzak
  • Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
  • Comfortabele (stads)schoenen 
  • Warme kleding  (o.a. fleece/trui)
  • Regenkleding (incl. broek)
  • Handschoenen en muts
  • Wind- en waterdicht jack
  • Luchtige kleding 
  • Zonnebril, zonnehoed (of pet) en zonnebrandcrème
  • Lippencreme met UV-filter
  • Zwemkleding
  • Veldfles (bijv. Grayl)
  • Zaklamp
  • GELDIG paspoort 
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Pinpas en eventueel creditcard 
  • Eventueel zakmesje
  • Fototoestel
  • Accu's (voor telefoon, batterijen, tablets)
  • Eventueel verrekijker
  • Powerbank en extra accu's/batterijen 
  • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
  • EHBO eenvoudige middelen
  • Anti-insectenmiddel/muggenspray
   

  Je bagage kun je meenemen in een zachte koffer, weekentas of rugzak. Tijdens deze reis hoef je nergens met de bagage te lopen. Je hoeft slechts een dagrugzakje te dragen met eten, drinken, reservekleding en eventueel een verrekijker en/of fototoestel. 

  Er zijn momenteel geen bijzonderheden

  De reisleiding is in handen van een  ervaren SNP-reisleider die tijdens de eclips wordt bijgestaan door Govert Schilling. Govert, die zich van dag 10 tot en met de ochtend van dag 13 bij de groep zal aansluiten, heeft vele bezoeken gebracht aan Chili en onlangs in juni/juli 2019 de SNP-eclipsreis rondom la Serena ook van deskundig advies voorzien. Vanaf 1998 organiseert SNP Natuurreizen in samenwerking met Govert Schilling eclipsreizen.

  Tijdens de reis verzorgt Govert een aantal boeiende lezingen. Ook geeft hij vakkundig tekst en uitleg over de zuidelijke sterrenhemel. Govert wordt bijgestaan door een ervaren SNP-reisleider die naast het Nederlands de Spaanse taal machtig is. SNP-reisleiders hebben een groot enthousiasme voor reizen in zijn algemeenheid en het land in het bijzonder waar je doorheen reist. SNP-reisleiders hebben bijna altijd een groene achtergrond, zodat ze je met plezier veel kunnen vertellen over allerlei wetenswaardigheden omtrent natuur en milieu. Tevens bezitten zij een grote passie voor de lokale gebruiken, omgangsvormen en cultuur. De SNP-reisleiders hebben specifieke kennis op het gebied van veiligheid op reis, voeding en hygiëne. De SNP-reisleiders staan altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor je reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt hij of zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

  Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

  N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

  SNP service visumverplichtingen
  SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

  Gezondheidszorg
  In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
  N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

  EHBO
  Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

  Hoogteziekte
  Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

  Acclimatisatietips
  Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

  • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
  • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
  • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
  • Rook niet.
  • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
  • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
  • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Aanbevolen
  Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

  Teken
  De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

  Wat kost deze reis?

  Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Chili - Chiloé en Merendistrict

  Natuur- en eclipsreis met Govert Schilling

  Eclipsreis langs hotels

  Zwaarte
  Comfort
  Rondreizen
  Groepsreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  Startdatum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten