Caribisch Nederland - Wandelreis, 12 dagen Bovenwinds wandelen op St Maarten, St Eustatius en Saba

De website van SNP maakt gebruik van cookies. Meer informatie Akkoord & sluiten
« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie langs hotels & lodges

Een individuele wandelreis op de drie Bovenwindse eilanden: St Maarten, Statia (St Eustatius) en Saba. Met een huurauto rijd je naar de beginpunten van een aantal fraaie natuurwandelingen. In de middag zijn er facultatieve excursies mogelijk zoals snorkelen en kajakken. Saba en Statia vormen de natuurlijke hoogtepunten met schitterende vulkanen begroeid met sprookjesachtig nevelwoud. Op Sint Maarten verblijf je op het Franse deel waar het toerisme veel kleinschaliger is. Je overnacht in hotels en lodges.

Uniek aan deze reis

 • Elk eiland zijn eigen sfeer en natuur
 • Historische wandeling door Oranjestad
 • Mooie snorkelplekken
 • Mount Scenery (877m) hoogste berg van Nederland op Saba
 • Schitterende afdaling in Quill vulkaan
 • Spectaculaire korte landingsbaan op Saba!
 • GPS Tracks Aanwezig
Comfort
Zwaarte

Dag tot dag

Caribisch Nederland - Wandelreis

St. Maarten of St Martin
Verreweg het grootste eiland van de drie is St. Maarten. De Nederlandse helft is voor de natuurliefhebber nauwelijks interessant en dient snel vermeden te worden. Grootschalig toerisme heeft hier zijn tol geëist. Het Franse deel echter is opmerkelijk fraaier met nog ongerepte zandstrandjes waar schildpadden hun eieren leggen en met groene wandelpaden die leiden naar verrassende uitzichten. Het programma op St Maarten bestaat uit een drietal ochtendwandelingen die worden afgewisseld met facultatieve middagonderdelen zoals snorkelen, kajakken of gewoon luieren aan het strand. Het blijft tenslotte vakantie.

Statia, afdalen in ‘The Quill"
Het kleine vulkanische St. Eustatius, ook wel Statia genoemd, ligt op slechts een kwartier vliegen van St. Maarten. In de 18-de eeuw werd vanuit het Fort Oranje het Amerikaanse schip de ‘Andrew Doria’ begroet met 13 saluutschoten, waarmee Statia als eerste de Verenigde Staten van Amerika erkende (!). Een tijdperk volgde van intensieve handel en ‘The Golden Rock’, zoals de bijnaam van Statia luidde, beleefde zijn economische bloei. Vandaag de dag resten nog de ruïnes van de pakhuizen aan de kade. Tijdens een historische stadswandeling herleeft de geschiedenis van Oranjestad en het gelijknamige fort. De natuur van Statia is ronduit overweldigend, met name rond de weelderig begroeide hellingen van de vulkaankrater ‘The Quill’ (de Engelse verbastering van de oorspronkelijk Nederlandse naam Kuil). Klimmend naar de rand van de krater wandelt je door een soort nevelwoud met prachtig begroeide bomen, behangen met mossen en bromelia’s. Via een spectaculair pad kan je afdalen naar de bodem van de ‘Kuil’ waar, beschut tegen de tropische stormen, enorme woudreuzen groeien. In de middag vermijd je de hitte bij de fraai gelegen lodge aan de rand van het zwembad met uitzicht op zee.

Saba, ‘the unspoiled Queen’
Hoogtepunt van deze wandelreis is een driedaags bezoek aan het onbedorven eiland Saba. Deze enorme vulkaan rijst imposant uit zee omhoog en de hoogste top, Mount Scenery (890 m), is vaak in wolken gehuld. Saba is een paradijs voor de natuurliefhebber die wandelend over de prachtige trails kan genieten van het ongerepte nevelwoud met boomvarens, ‘Giant Elephant Ears’ en mahoniebomen behangen met bromelia’s en orchideeën. Je verblijft er in een unieke ecolodge, gelegen midden in het tropische bos op een aangename koele hoogte. Natuurlijk beklim je er de ‘hoogste berg van Nederland’. Een andere dag volg je de schitterende Sandy Cruz trail rondom het eiland. Naast wandelen behoort een snorkelexpeditie boven het fraaie rif hier tot de mogelijkheden.

Verlenging Bonaire! Verleng je reis naar het nabij gelegen Bonaire met een kort reisarrangement dat we aanbieden (zie de link op dag 12). Kom tot rust en geniet van de fraaie onderwaterwereld waar Bonaire om bekend staat.

Dag 1

Je vliegt naar Princess Juliana International Airport op St. Maarten en wordt opgewacht door onze vertegenwoordiger ter plaatse. Je neemt de huurauto in ontvangst en rijdt zelf naar het hotel in St. Martin (de Franse kant van het eiland.) Tijd voor een verfrissende duik in de Caribische Zee. In de nabijheid zijn voldoende restaurantjes, dus laat de rest van de dag vooral zeer relaxed zijn.

Overnachting in

St. Martin (Frans gedeelte van Sint Maarten) - Orient Bay

Dag 2

Vandaag een wandeldag in St. Martin waarbij je absoluut je zwemkleding niet mag vergeten! Na door de baai van Anse Marcel te zijn gelopen en de heuvelrug te hebben beklommen, zie je voor het eerst ‘Petites Cayes’ of zoals het lokaal genoemd wordt: ‘Wilderness Beach’. Je daalt af naar dit verlaten baaitje met een diepblauwe zee en een prachtig wit zandstrand; hoogste tijd voor een verfrissende duik! Na deze verkwikkende pauze loop je verder langs de kust over kiezels en koraal, ruige rotspartijen met veel verschillende soorten cactus en uiteindelijk het ‘Grandes Cayes’ strand. (duur: 3 uur, hoogteverschil: 200 m). 's Middags is er een vrij programma.

Overnachting in

St. Martin (Frans gedeelte van Sint Maarten) - Orient Bay

Dag 3

De Loterie-Farm is het startpunt en eindpunt van de wandeling vandaag. Deze voormalige suikerrietplantage heeft zich nu als doel gesteld St. Martin’s enige tropische bos te beschermen. Door dit tropische bos en langs de ruïne van het vroegere suikerfabriekje bereik je de top van Pic Paradis, met 411 meter het hoogste punt van het eiland. De wandeling vervolgt met een tour om Pic Paradis, wat prachtige uitzichten over het eiland oplevert. Bij helder weer krijg je daarbij als extra beloning nog het fraaie uitzicht op de omringende eilanden. Uiteindelijk bereik je weer de Loterie-Farm: een prima plek voor een heerlijke lunch en een welverdiende rust. (duur: 3,5 uur, hoogteverschil: 350 m). De middags is ter vrije besteding. Je kan bijvoorbeeld optioneel naar de Pinel eilanden kajakken.


Overnachting in

St. Martin (Frans gedeelte van Sint Maarten) - Orient Bay

Dag 4

Op deze laatste wandeldag op St. Maarten/St. Martin doe je het rustig aan en maak je kennis met de ruige rotskust van St. Maarten. Vanaf de Iguana strandbar loop je over het Guana Bay strand naar de rotsen. Langs ruige rotspartijen en een kiezelstrand kom je bij het doel van deze wandeling, 'The natural pools'. In deze prachtige natuurlijke poelen is het zeewater kristalhelder en heerlijk van temperatuur. Je kijkt uit over de Atlantische Oceaan. Met in de verte het buureiland St. Barths heb je veel kans om bruine pelikanen en fregatvogels te zien. Je neemt hetzelfde pad weer terug (duur: 3 uur, hoogteverschil: 100m).

Overnachting in

St. Martin (Frans gedeelte van Sint Maarten) - Orient Bay

Dag 5

Vandaag vlieg je, in zo’n 20 minuten van St. Maarten naar St. Eustatius, of Statia zoals de lokale bevolking hun eiland noemt. Vanuit het vliegtuig zie je al hoe de ‘Quill’ vulkaan dit eiland domineert. Bij aankomst op de luchthaven staat er een huurauto voor je klaar en word je opgewacht door een medewerker van de lodge. ’s Middags is er voldoende tijd om het eiland te verkennen. De historische wandeling neemt je mee door de indrukwekkende historie van Statia. De eerste Europese nederzetting werd er in 1629 door de Fransen gesticht. Deze werd in 1636 door Nederlanders overgenomen. Vanaf dat moment groeide Statia uit tot een zeer belangrijke en welvarende vrijhaven; de wandeling neemt je mee naar alles wat hier nog aan herinnert. Het eindpunt van de wandeling is het Historisch Museum, absoluut ook een bezoek waard.

Overnachting in

St. Eustatius

Dag 6

De wandeling van vandaag leidt door het weinig bezochte ‘Boven National Park’. De relatief droge natuur hier geeft je het gevoel op een ander eiland terecht gekomen te zijn. Dat je op het ‘vlinderpad’ mag verwachten dat je vlinders zult zien, zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Vanaf het Gilboa hoofdpad kan je drie verschillende bergkammen bewandelen, waarvan alleen de eerste (met de mooiste uitzichten) onderdeel is van de wandeling van vandaag. De eerste bergkam geeft echt een fantastisch uitzicht over Zeelandia ‘beach’ en de Quill vulkaan. Na terug te zijn gekomen op het hoofdpad loop je door naar de volledig verlaten ‘Venus Bay’, een mooie plek voor een rustpauze. Een bezoek aan Zeelandia ‘beach’ is ook een echte aanrader om een actieve broedplaats voor zeeschildpadden waar te nemen. De ruige Atlantische branding en de rotskliffen geven het niet de standaard Caribische uitstraling (duur: 4,5 uur, hoogteverschil: 150 m). De middag is vrij om lekker te relaxen bij het zwembad van de lodge.

Overnachting in

Statia

Dag 7

De Quill vulkaan (de naam is een verbastering van het Nederlandse 'kuil'), die je sinds je aankomst op Statia niet ontgaan kan zijn, staat vandaag op het programma om beklommen te worden. Je kan beginnen op zeeniveau bij “the Parks Office”, maar je kan je ook zo’n 140 hoogtemeters besparen door aan het einde van Rosemary’s Lane je auto/scooter te parkeren. Door continu veranderende vegetatie loop je naar de kraterrand op zo’n 400 m hoogte. Het uitzicht is hier echt fantastisch: je ziet het ‘evergreen’ woud in de krater onder je en de overweldigende kraterrand daar omheen.

Via de Mazinga trail kan je naar het hoogste punt van Statia (600 m); een pittige klim maar door een prachtige weelderige natuur. Hoogtepunt van deze wandeling is echter het afdalen en rondwandelen in de krater! Hier loop je tussen de woudreuzen, vind je achter in de krater nog cacao bomen en heb je een goede kans de (ongevaarlijke) ‘Red-bellied Racer Snake’ te zien. Als je na terugkomst bij de lodge een duik in het zwembad neemt, kan je met voldoening nog even van het uitzicht op de vulkaan genieten.

 

Overnachting in

Statia

Dag 8

Je vliegt vandaag van Statia, via St. Maarten, naar Saba. Saba’s bijnaam 'The unspoiled Queen' wordt gelijk bij aankomst duidelijk. Dit eiland lijkt stil te hebben gestaan in de tijd. De drie dorpjes op het eiland worden verbonden met de enige verharde weg die het eiland rijk is, 'The road that couldn’t be built'. Je snapt het al, dit is het paradijs voor de wandelaar! Bij aankomst op de luchthaven staan er taxibusjes klaar waarmee je makkelijk zelf je eigen transfer regelt naar de lodge waar je verblijft. Je kan in de middag het dorpje Windwardside verkennen dat vlakbij je hotel ligt.

Overnachting in

Saba

Dag 9

Vandaag beklim je de Mt. Scenery die met zijn 877 m het hoogste punt is in het Nederlandse Koninkrijk. Via Bud’s mountain trail begin je de beklimming en kom je al snel in de prachtige weelderige begroeiing van het regenwoud terecht. De climax van dit natuurschoon bereik je als je vlak onder de top in het sprookjesachtige “Elfin Forest” terecht komt. Dit nevelwoud, rijk aan varens, mossen en epifyten zoals orchideeën en bromelia’s, brengt je uiteindelijk naar de top van Mt. Scenery. Bij helder weer is het uitzicht vanaf de top echt fantastisch, niet alleen over Saba zelf, maar ook naar o.a. St. Maarten en St. Eustatius. De afdaling gaat via de Mt. Scenery stairway: 1.064 treden brengen je terug naar Windwardside (duur: 3 uur, hoogteverschil: 400 m). De middag kan je zelf indelen zoals je wil. Het hotel is je behulpzaam bij het regelen van verschillende activiteiten.

Overnachting in

Saba

Dag 10

De route van vandaag laat een heel ander gezicht van Saba zien. Vanaf het dorpje 'Hell’s Gate' begin je aan een wandeling om de berg, allereerst via de 'All Too Far Trail' en de 'Sandy Cruz Trail'. Delen van dit pad waren vroeger de enige verbinding van A naar B, nu is het een wandeling door prachtige natuur. Reusachtige boomvarens, ‘elephant ears’ en bromelia’s zijn onderdeel van het regenwoud aan deze kant van het eiland. Na een klein stukje verharde weg ga je weer de natuur in terug richting Windwardside. Via wat graslanden en voormalige landbouwgrond ga je weer het woud in en kom je zo terug in Windwardside (duur: 5 uur, hoogteverschil: 550 m). Tijd voor een verfrissende duik in het zwembad!
Een extra (rust)dag op Saba kunnen wij je van harte adviseren!

Overnachting in

Saba

Dag 11

Vandaag staat er nog een leuke wandeling op het programma op Saba die je een ander gezicht van Saba laat zien. Vandaag geen weelderig groene jungle, maar ruige kliffen en de Atlantische kust. Deze Spring Bay Trail (4,5 km, 3 uur, 530 meter stijgen en 130 meter dalen), doet je denken aan Schotland, alleen dan met tropische temperaturen. De wandeling eindigt bij de luchthaven van Saba, waar ook netjes je bagage wordt afgeleverd. Tegen het eind van de middag pak je de vlucht vanaf Saba naar Sint Maarten, een vluchtje van ca. 15 minuten. Op Sint Maarten reis je op eigen gelegenheid per openbaar taxibusje naar het ca. 5 minuten verderop gelegen hotel in Philipsburg.

Verlenging op Saba! Voordat je weer terugvliegt naar St. Maarten, kan je op Saba je verblijf verlengen. Er zijn immers genoeg andere wandelingen te maken, mocht je daar interesse en de tijd voor hebben.

Overnachting in

Sint Maarten (Nederlands gedeelte) - Philipsburg

Dag 12

Na een relaxed begin van de dag is het tijd om je klaar te maken voor de terugreis of wellicht een verlenging van je reis naar Bonaire.

Verlenging Bonaire! Nog even lekker bijkomen op het relaxte Bonaire om te zonnen, te snorkelen of prachtig te duiken? Verleng je reis met het arrangement Bonaire * Strandverblijf Buddy (reiscode 266104).

Verlenging St. Barth & Guadeloupe! Spice je wandelreis met de nieuwe wandelreis St. Barth & Guadeloupe (reiscode 268540); wandel door regenwoud met watervallen en woudreuzen, blootvoets over zandstranden en beklim de actieve vulkaan La Soufrière.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

 • Op St. Maarten verblijf je bij aanvang van deze reis in een uitstekend hotel op het Franse deel van het eiland. Het hotel bestaat uit een aantal fraai in het groen gelegen appartementen. Verder heeft het een ruime lobby, een zwembad met terras en ligt het op 5 minuten lopen van het strand. 's Avonds bieden vijf verschillende strandrestaurants genoeg variatie in de keuken.
 • Op St. Maarten verblijf je op de allerlaatste nacht van deze reis in een modern ingericht boutique hotel aan het strand van Philipsburg, de hoofdstad van St Maarten. Vanaf 2016 gaat deze accommodatie wijzigen naar een boutique hotel aan het strand van Simpson Bay, op 5 taximinuten vanaf het vliegveld.
 • Op Statia verblijf je in een fraai gelegen complex met een aantal appartementen in een fraaie tuin met zwembad.
 • Op Saba verblijf je in het Cottage Club Hotel, dat op een rustige plek ligt langs het dorp Windwardside. Je geniet hier van een prachtig uitzicht in volledige rust en toch dichtbij restaurantjes in het dorp. 

Over de maaltijden

Bij deze reis zijn de ontbijten inbegrepen tijdens het verblijf op St. Martin en Saba. Op de dagen dat je verblijft op St. Eustatius (dag 5, 6 en 7) en St. Maarten (dag 11) is het makkelijk om zelf je ontbijt te regelen. Bij de standaard accommodatie op St. Eustatius heb je de beschikking over een keukentje en in Sint Maarten heb je tal van mogelijkheden om en leuk ontbijttentje te zoeken. Voor de lunch en het diner laten we de keuze graag aan jou.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor 18 jaar en ouder. Mocht je willen reizen met kinderen onder de 18 jaar, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies en een offerte.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt (St. Martin & Saba)
 • 4 overnachtingen o.b.v. logies (St. Eustatius & St. Maarten)
 • Binnenlandse vluchten
 • Huurauto St. Maarten (4 dagen bij aanvang) en St. Eustatius (3 dagen)
 • GPS-tracks
 • kaart Saba (1:7000) met hiking trails
 • kaart St. Eustatius (1: 10000) met hiking trails 
 • SNP-informatiepakket met wandelingen en kaarten

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entrees (o.a. nationale parken)
 • Zogenaamde 'trailtag' voor Statia voor onderhoud wandelpaden
 • Transfers luchthaven Saba - accommodatie v.v. en transfer dag 11 en 12 op Sint Maarten
 • Optionele excursies
 • Bijkomende kosten autohuur (o.a. brandstof, eventueel 2e bestuurder)
 • Luchthavenbelasting Statia en Saba
 • Persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • Entrees (o.a. nationale parken)
 • Zogenaamde 'trailtag' voor Statia voor onderhoud wandelpaden
 • Transfers luchthaven Saba - accommodatie v.v. en transfer dag 11 en 12 op Sint Maarten
 • Bijkomende kosten autohuur (o.a. brandstof, eventueel 2e bestuurder)
 • Luchthavenbelasting Statia en Saba
 • Over de activiteiten

  Deze reis is gekwalificeerd als zwaarteniveau 3. Tijdens de dagtochten loop je gemiddeld 2 tot 4 uur. Voor de dagtochten zijn een normale conditie en enige wandelervaring vereist. Je loopt in het algemeen over redelijk tot goed begaanbare paden. Je loopt ook veel over bergpaden, waarbij in het bijzonder in de Quil krater op Statia en op Mt. Scenery op Saba ook enig klauterwerk vereist is. De warmte, de luchtvochtigheid en eventueel de regen verzwaren uiteraard de dagtochten. Voor iedereen met een gemiddeld goede conditie, die gewend is om te wandelen in Alpien-terrein, is deze wandelreis goed te doen.

  Heen- en terugreis

  Vluchtinformatie

  Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Sint-Maarten.

  SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
  E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

  Airporthotel

  Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
  Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
  Meer informatie.

  Praktische informatie

  Het klimaat van de bovenwindse eilanden is tropisch. De gemiddelde temperatuur van St. Maarten en Statia (Saba is over het algemeen door de hoogte iets koeler) ligt overdag rond de 26 graden. In de 'wintermaanden' (dec. t/m. feb.) ligt dit wat lager: rond de 24 graden. In de zomermaanden (aug. t/m okt.) ligt dit wat hoger: rond de 29 graden. De temperatuur 's nachts ligt tussen de 20-22 graden Celsius. De eilanden zijn erg groen. Dit betekent dat het vaak regent! Dit is meestal een fikse bui die gedurende het hele jaar kan voorkomen. De minste regen valt er in de maanden februari t/m mei. De meeste regen valt in de maanden september t/m december. Ook in juli kan het veel regenen. Het orkaanseizoen loopt officieel van juli t/m november. In de praktijk blijkt echter dat de kans op slecht weer in verband met passerende stormen/orkanen zich concentreert in de maanden augustus, september en oktober. In deze maanden bieden wij om die reden de reis dan ook niet aan.

  Bij de reisperiode van half december tot eind januari is het klimaat prima, maar je dient je dan wel te realiseren dat dit het hoogseizoen is voor de Amerikaanse (strand)toeristen. Dit betekent dat de eilanden (geldt in mindere mate voor Saba) overspoeld worden met toeristen. Ook de prijzen zijn in deze periode hoger.

  Op St. Maarten kan je betalen met euro's en US dollars, op St. Eustatius (Statia) en Saba enkel met US dollars. Tijdens deze reis naar de Bovenwindse Eilanden dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, optionele excursies, entrees (o.a. entreegelden nationale parken), souvenirs, lokale luchthavenbelasting, persoonlijke uitgaven en fooien.

  De kosten van levensonderhoud liggen vrij hoog op de Bovenwindse Eilanden. Een lunch kost al gauw gemiddeld € 12,50 en een diner € 25,-. Uitgaande van deze bedragen, dien je te rekenen op ca. € 375,- 'eetgeld'. Met daarbij opgeteld nog de kosten voor drankjes, fooien en optionele excursies en entrees, dien je voor zakgeld voor deze reis uit te gaan van een bedrag van minimaal € 500,-. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn. Wij geven je hierbij een beknopt overzicht van een aantal uitgaven ter plaatse:

  • trailtag Sint Maarten (Loterie Farm) US$ 7 pp
  • trailtag voor Statia US$ 5 pp
  • taxikosten op Saba (ca. US$ 60 per boeking)
  • taxikosten laatste dag luchthaven St. Maarten - stad v.v. (2 x US$ 25 per taxi) 
  • airporttax voor Statia (2 x US$ 15 pp) 

  Wij adviseren je om geld mee te nemen in de vorm van een pinpas en creditcard. Cash is niet nodig. Bij de meeste banken kun je zowel met Visa, Mastercard en Cirrus pinnen. Bellen met je mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1,- per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land. Indien je verwacht veel te moeten bellen, kan je ter plaatse een telefoonkaart aanschaffen.

  Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

  • Dagrugzak (20 liter)
  • Goede wandelschoenen
  • Luchtige kleding
  • Regenkleding
  • Warme kleding
  • Zonnehoed of pet
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Zonnebrandolie
  • Zonnebril
  • Anti-insectenmiddel
  • Optioneel zaklamp & zakmes
  • Veldflessen
  • Lippencrème met UV-filter

  Voor deze wandelreis heb je vooral lichte zomerkleding nodig. Denk hierbij aan dunne lange en korte broeken, zwemkleding, een regencape, een sweater en T-shirts met lange en korte mouwen. Voor de wandelingen raden wij je aan om goede wandelschoenen mee te nemen met een goed profiel en enkelbescherming. Bij mooi en droog weer volstaan lichte wandelschoenen, maar wanneer het wat vochtiger wordt, worden de paden glibberig en hoog gras kan hier en daar het zicht op het pad ook verhinderen. Houd er rekening mee dat nieuwe, lichtgekleurde kleding in het regenwoud vaak vlekken oploopt die er niet meer uit te krijgen zijn. Het is aan te raden een paar gympen mee te nemen als schoenen voor ‘s avonds. Het handigst is het als je je spullen meeneemt in een koffer of reistas en daarnaast je handbagage in een kleine rugzak. Het is geen vereiste om een klamboe mee te nemen. De accommodaties zijn meestal voorzien van horren, maar je dient je te realiseren dat de meeste muggenbeten buiten worden opgelopen. Het nemen van goede voorzorgsmaatregelen is aan te raden. Mocht je wel een klamboe meenemen, dan geeft dat wellicht een extra zekerheid voor je voor een onbezorgde nachtrust.
  Voor de binnenlandse vluchten geldt dat je maximaal 1 stuk bagage mag inchecken van 23 kilo en 1 stuk handbagage van maximaal 5 kilo.  

  De overnachtingsplaatsen waar je met deze wandelreis overnacht zijn voorbereid op de infectieziekte Chikungunya, die op de Bovenwindse eilanden voorkomt, ook al is dat in mindere mate dan op de Benedenwindse eilanden. Dit betekent met name dat er in de omgeving geen kleine stilstaande watertjes (broedplaatsen) zijn. Met name in de 'lokale' wijken is dat het probleem. Veel rondslingerend 'vuil' zoals oude bloempotten en autobanden zijn hier een probleem, door het water dat hierin blijft staan. Hierdoor krijg je veel broedplekken, dus veel muggen.

  De accommodaties hebben de volgende beschermende maatregelen getroffen:

  • St. Martin: het hotel La Plantation heeft airco en klamboes, dus geringe kans op muggen in de kamer.
  • Statia: de Statia Lodge heeft in de meeste huisjes klamboes en altijd een briesje/windje.
  • Saba: om onbekende redenen (wellicht ander klimaat) zijn er op Saba eigenlijk geen muggen. De kamers van de Cottage Club hebben wel airco die zelden gebruikt hoeft te worden.
  • St. Maarten: het hotel Holland House heeft airco, geen klamboes. 

  De kans op het oplopen van een door muggen verspreide ziekte is op de kamers gering. Het is belangrijker om jezelf te beschermen tijdens de wandelingen in secundair regenwoud. Dit geldt dan voor de volgende wandelingen:

  • St. Martin: Pic Paradis
  • Statia: The Quill
  • Saba: Alle wandelingen (maar ook weer niet echt aangezien er echt bijna geen muggen zijn)

  Let op! 
  Indien je via de Verenigde Staten naar Sint Maarten vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'O') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

  U dient voor een bezoek aan St. Maarten, St. Eustatius, Saba en Bonaire bij aankomst over een geldig paspoort te beschikken. Dit geldt ook voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit die geboren zijn op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor actuele informatie contact op met uw gemeente. Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met uw ambassade of consulaat.

  Reizen via de Verenigde Staten
  Als u naar/vanaf een van de Caribische Eilanden via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze eisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een verblijf van minder dan 180 dagen op St. Maarten, Aruba en Curaçao hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over een vliegticket voor de terug- of doorreis bezitten en documenten/visa voor een volgende bestemming.

  N.B. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit en geboren op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten hebben ook voor een langer verblijf op Curaçao of St. Maarten geen visum nodig. Voor Aruba geldt dit alleen als men ook op Aruba geboren is.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor actuele informatie contact op met uw gemeente. Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met uw ambassade of consulaat.

  SNP service visumverplichtingen
  SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor St. Maarten-St. Eustatius-Saba-Bonaire

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

  Gezondheidszorg
  De gezondheidsvoorzieningen op de Bovenwindse- en Benedenwindse eilanden zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
  N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Medicijnen
  Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Verplicht
  Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied aankomt op Aruba, Saba of St. Eustatius, dan is een Gelekoorts-vaccinatie verplicht.

  Zikavirus (& dengue en chikungunya)
  Sinds 2015 is er sprake van een zikavirusuitbraak in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt overgebracht door een bepaalde steekmug en de gebruikelijke antimuggenmaatregelen moeten in acht worden genomen. Het zikavirus lijkt vooral een groter risico mee te brengen voor zwangere vrouwen op afwijkingen van het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM.

  Aanbevolen
  Ter voorkoming van Dengue (Knokkelkoorts) en dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Dit kan door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met muggenwerend middel dat DEET bevat. Chikungunya -  een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door tijgermugjes - komt op Bovenwindse eilanden in mindere mate voor dan op de Benedenwindse eilanden (ca. 1000 km zuidwaarts). De mugjes zijn actief in de schemering. Met name tussen 5 en 7 's avonds is het aan te raden lange mouwen en een lange broek te dragen en een muggenwerend middel te gebruiken met DEET. Slapen onder een (met muggenwerende vloeistof geïmpregneerd) muskietennet wordt ook aangeraden.  

  Voor andere ziektes zijn bij een bezoek aan de Bovenwindse eilanden (Saba, St. Eustatius en St. Maarten ) en de Benedenwindse eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) geen vaccinaties nodig.

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde ( ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum ( GGD Nederland). Vaccinaties kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

  Wat kost deze reis?

  kustwandeling_st_maarten.jpg

  Caribisch Nederland - Wandelreis

  Bovenwinds wandelen op St Maarten, St Eustatius en Saba

  wandelvakantie langs hotels & lodges

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Reisgezelschap

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Accommodaties

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  Startdatum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  Of bekijk de veelgestelde vragen