Terug naar Brazilië

Verblijf vanuit pousada

De halfopen savanne Pantanal is een moerasgebied; voor dierenliefhebbers het absolute summum! In de droge tijd concentreert het leven zich langs rivieren en poelen, de ideale tijd om kaaimannen, reigers, ijsvogels, ooievaars en apen voor de lens te krijgen! De Pousada Piuval, tevens een boerderij in werking, heeft een observatietoren op het 7000 hectare grootte landgoed. Hoe heerlijk smaakt het diner bereid met verse regionale producten, terwijl u luistert naar de ontwakende kikkers, zoemende cicaden en roepende nachtzwaluwen.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 261243
4 dagen

Brazilië - Mato Grosso * Pantanal Noord

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van Cuiabá wordt u opgewacht voor de transfer naar uw pousada. De geasfalteerde weg loopt al snel over naar de onverharde Pantaneira Highway. Dankzij dieren die in de geulen langs de verhoogde weg hun verkoeling in het water zoeken of hier op zoek zijn naar eten is deze weg (onverwacht) een verrijking van het ecosysteem. Na ongeveer 1,5-2 uur komt u aan op bij de pousada Piuval. Voordat het avondmaal geserveerd wordt heeft u nog wat tijd voor ontspanning.

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 2

Na het ontbijt gaat u met de gids uitgebreid de omgeving verkennen. Afhankelijk van de waterstand, besluit de gids of u te voet, te paard (=de “gaucho style”), met een gemotoriseerde kano of met de auto op pad gaat. Indien u wensen heeft kunt u deze met uw gids bespreken, zo stippelt hij de meest interessante route voor u uit. In de middag wordt een warme lunch geserveerd, daarna gaat u op pad voor het tweede gedeelte van een verkenning in de Pantanal. Onderweg kunt u rode adelaars en hyacinth ara’s tegenkomen, wie weet krijgt u de zeldzame jaguar nog voor de lens.

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 3

Vandaag gaat u wederom met een gids op pad. Pas op voor miereneters en gordeldieren, zij kunnen uw pad kruisen. Met geluk spot u de jabiroe, de reuzenooievaar die met zijn 1,5 meter grootte het symbool is van de Pantanal. Bespreek met uw gids wat uw wensen zijn en hoe u de omgeving wilt verkennen. Capibara's, reuzenotters, tapirs en hyacinth ara's laten zich vaak zich in het gebied. In overleg met uw gids kunt u vissen op piranha’s. 

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 4

Na het uitchecken wordt u met een transfer teruggebracht naar de luchthaven van Cuiabá.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodatie

Uw verblijft in een sfeervolle pousada, gelegen aan de Transpantaneira, een onverharde weg die dwars door de Pantanal loopt.

Over de maaltijden

De pousada heeft een restaurant met regionale gerechten en veel verse producten.

Inbegrepen

 • Transfers volgens programma
 • Verblijf in pousada o.b.v. vol pension (diner dag 1 t/m ontbijt dag 4)
 • Alle excursies vanuit pousada
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden en drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Dit reisarrangement is voor iedereen toegankelijk met een gezonde conditie.

Praktische informatie

De beste periode om de Pantanal te bezoeken hangt sterk af van wat u wilt aantreffen. Prachtige waterlandschappen vind je van februari tot mei. De kenmerkende Tabebuia-bomen bloeien geel of roze tussen eind juli en augustus, de Pantanal-Ooievaar (jabiroe of tuiuiu) nestelt en broedt tussen juli en november, wat tevens de beste tijd is om de jaguar te zien. Vogels zijn op zich op hun best van september tot november (broedseizoen, verenpracht, zang, jongen). De droge tijd (juni t/m september) is voor veel natuurliefhebbers het beste omdat vogels zich dan in de Pantanal bij de opdrogende watertjes verzamelen om de vissen die daar vast zitten op te peuzelen. Bovendien zijn de bosvogels van het regenwoud in deze periode actiever en dus beter te zien dan in andere seizoenen. Maar de meeste trekvogels, watervogels en vlinders zie je juist in de regentijd, wanneer trouwens ook de zonsondergangen het meest spectaculair zijn en de waterplanten op hun mooist. Maar de meeste mensen kiezen als beste reisperiode mei tot oktober, wanneer de temperaturen aangenamer zijn, de muggen schaarser en bijna droogvallende meren zorgen voor een gemakkelijkere observatie van kaaimannen en zoogdieren als miereneters, katachtigen en apen. Elke maand heeft dus zijn eigen charme in dit gebied!

Tijdens dit arrangement  zijn de maaltijden inbegrepen, met start vanaf dag 1 diner en einde op dag 4 ontbijt. Wij raden u aan wat extra geld mee te nemen voor o.a. fooien en uitgaven van persoonlijke aard. 

Toeristenbelasting
In Brazilië geldt, net zoals in Nederland, dat u toeristenbelasting dient te betalen. De hoogte varieert vaak van gemeente tot gemeente. Een indicatie van het tarief is € 0,10 tot € 0,50 per persoon per dag.

 • lichte waterdichte wandelschoenen;
 • dagrugzak;
 • regenhoes voor dagrugzak;
 • regenkleding (bijvoorkeur incl regenbroek)
 • fleecejack;
 • zwemkleding;
 • luchtige kleding, vooral met lange mouwen, liefst gedekte kleuren;
 • eenvoudige EHBO-middelen;
 • zonnebrandcrème, pet / hoedje, zonnebril, lippencrème met UV filter;
 • insectenwerend middel;
 • een verrekijker (verhoogt het plezier van de excursies aanzienlijk);
 • geldig paspoort;
 • kopieën van reisdocumenten en verzekeringspapieren.
 • zaklamp.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Een gids is aanwezig, volgens programma

Voor een verblijf in Brazilië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Brazilië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Brazilië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Bij de check-in op Schiphol, in het vliegtuig of bij aankomst in Brazilië ontvangt u een visumformulier. Dit benodigde visumformulier, genaamd 'Cartão de Entrada e Saída', is persoonlijk en kost niets. U overhandigt het ingevuld bij de paspoortcontrole bij aankomst, waar het wordt afgestempeld. De doorslag moet u goed bewaren, want dit levert u in bij het verlaten van het land.

Langer verblijf
Wilt u langer in Brazilië blijven? Het visumformulier of aangevraagde visum geeft in principe recht op een verblijf van max. 90 dagen. Dat kan eenmaal voor max. 90 dagen verlengd worden, als u tenminste aan kunt tonen over voldoende financiële middelen te beschikken (een bankafschrift met daarop minimaal € 700,00) en over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Brazilië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Brazilië is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Brazilië goed zijn, kunt u in de meeste plaatselijke restaurantjes met een gerust hart eten. Pas echter op met wat u eet en wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Brazilië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Brazilië zelf komt ook Gelekoorts voor.
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
In Brazilië breidt Gelekoorts zich uit. Naast alle noordelijke en centraal westelijke staten, hebben de autoriteiten nu ook de staten Maranhão en Minas Gerais, de regio's zuidwestelijk van Piauí, westelijk van Bahia en westelijk van Paraná, westelijk van Santa Catarina, noordwestelijk van Rio Grande do Sul en noordwestelijk van São Paulo bestempeld als risicogebieden (sinds januari 2008).

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Brazilië komt met een hoog risico het hele jaar Malaria voor in bosgebieden op minder dan 900 m hoogte in het Amazonegebied ('Legal Amazonia': Acre, Amap, Amazonas, West-Maranho, noordelijk Mato Grosso, Par, Rondnia, Roraima en West-Tocantins). De kans op Malaria is klein in de steden en, vanwege de hoge zuurgraad van het water, op en langs de Rio Negro.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts) en Leishmaniasis
De Braziliaanse autoriteiten waarschuwen voor een Dengue-koorts epidemie rondom bijna alle steden waar regenwater achterblijft in vuilnis, watertonnen, ongebruikte zwembaden, ed. zoals oa. in delen van Rio de Janeiro, muv. toeristische centra als Copacabana en Ipanema en in woongebieden rond de stad. De ziekte wordt overgebracht door muggen. De verschijnselen lijken op griep. Er bestaat geen vaccinatie tegen Dengue.
Leishmaniasis wordt overgebracht door zandvliegen. De ziekte komt vooral voor in de Mato Grosso do Sul. Reizigers dienen zich goed te beschermen tegen beten van muggen en zandvliegen (kleding, insectenwerende middelen, muskietennet).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristenpolitie - Delegacia do Turista
Net als in ieder ander arm land is er in Brazilië veel kleine criminaliteit. De meeste criminaliteit vindt plaats in de wijken rond toeristische trekpleisters, hotels, discotheken, bars en nachtclubs. Ook in de (stads)bussen en op busstations wordt veel gestolen. Verschillende Braziliaanse steden hebben daarom een gespecialiseerd politiecorps dat met name de toeristenbuurten in de gaten houdt (Delegacia do Turista).

Naar het strand
In Rio de Janeiro moet u extra op uw hoede zijn, want daar zijn voornamelijk toeristen het slachtoffer van diefstal en berovingen. Met name de gebieden rond de stranden zijn geliefde doelwitten. Vermijd de stranden en lege straten na zonsondergang. Het is gebruikelijk naar het strand uitsluitend een handdoek of pareo en wat kleingeld mee te nemen. Evt. graaft u uw badtas in als u gaat zwemmen.

Alert zijn
Ook op luchthavens, busstations en andere openbare gelegenheden lopen veel zakkenrollers rond. Een veelgebruikte truc is om de toerist af te leiden, terwijl een handlanger toeslaat. Wees dus extra attent als u aangesproken wordt. Favoriete objecten zijn laptops, aktetassen, camera’s, mobieltjes en andere handbagage.

Algemeen advies
Een algemeen advies voor reizigers naar Zuid-Amerika is: laat uw sieraden en dure horloges thuis, draag uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding dan wel, altijd beter, laat dit achter in de kluis van uw hotel- en blijf altijd alert!

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs