Terug naar Brazilië

Verblijf vanuit pousada en fazenda

Verken de Pantanal en Bonito met uw eigen huurauto. Bij het dorpje Bonito ligt een karstplateau vol watervallen, bossen, grotten en kristalheldere beken vol kleurrijke vissen. Verken de Gruta do Lago Azul, ga snorkelen in Rio da Prata, een van de helderste bosbeken ter wereld, en zie het spektakel van krijsende rode ara’s in de grot ‘Buraco das Araras’. De Pantanal staat synoniem voor het wetland, met de grootste concentratie flora en fauna ter wereld. Verken het rijke dierenleven met zijn capibara’s, jacaré’s, herten en talrijke kleurrijke vogels. Een korte reis voor echte natuurliefhebbers!

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 261226
5 dagen

Brazilië - Mato Grosso do Sul * Pantanal Zuid & Bonito Selfdrive

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Nadat jullie op de luchthaven van Campo Grande de huurauto in ontvangst hebben genomen, rijden jullie westwaarts dieper de provincie Matto Grosso do Sul in. Let op overstekende emoes en gordeldieren, je rijdt immers door de steppe-achtige hooglanden waarin deze dieren zich thuisvoelen. Jullie rijden naar de vallei van de Mirandarivier waar jullie na ca. 5 uur aankomen bij de pousada in Bonito.

Overnachting in

Bonito

Dag 2

Vandaag ga je de mooiste plekken in de omgeving van Bonito verkennen. Als eerste bezoek je 's ochtends vroeg de Gruta de Lago Azul dat op ca. 20 km ten westen van Bonito ligt. Alleen in de maand december kunnen de zonnestralen op slechts enkele dagen rechtstreeks op het water vallen tussen 07.00 en 09.20 uur. Enig geluk moet je dus hebben om dat mee te maken. Van september tot februari valt het zonlicht ‘s ochtends tot omstreeks 10:00 uur in de grot en weerkaatst het via de wanden op het water. Ook dat is mooi om mee te maken.    

Op ongeveer 50 km ten zuiden van Bonito ligt Olha d’Agua, het 'Oog van het Water'. Dit is een bron waar het door kalkgruis gefilterde water van de Rio da Prata opborrelt. Deze rivier, met de toepasselijke bijnaam 'zilveren rivier', is een van de helderste bosbeken ter wereld en vanwege zijn 50 vissoorten een snorkelparadijs. Na een wandeling van 40 minuten naar de bron, kun je in een klein uur, of indien je er geen genoeg van krijgt nog een half uur langer, meedrijven met het rustig stromende water. Het enige wat je doet is af en toe wat bijsturen om ’n boomstronk te ontwijken en de vele nieuwsgierige vissen recht voor je snorkelbril te krijgen. Op slechts 3 km hier vandaan ligt Buraco das Araras, een doline (ingestorte grot) van 160 meter breed en 124 meter diep. Op de bodem bevindt zich tropische begroeiing en een meertje met kaaimannen. In de wanden van de grot nestelen honderden rode ara’s (officieel groenvleugelara), een van de grootste, kleurrijkste en meest bedreigde arasoorten. Tegen zonsondergang levert het een ongekend spektakel op van kleuren en gekrijs.

Overnachting in

Bonito

Dag 3

Nadat u bent uitgecheckt gaat u op weg naar de fazenda in de Pantanal. U rijdt steeds dieper het uitgestrekte drasland in. Langs de weg heeft u een grote kans op het zien van capibara’s, jacaré’s (krokodillen) en vele vogelsoorten. De weg tussen Bonito en de Pantanal (Bonito-Aquidauana) is geheel geasfalteerd en prima te berijden. De route van Aquidauana naar de Pousada (circa 50 km) is een zandweg maar wel in goede staat.

Aan de hand van uw wensen, die u met de gids kunt bespreken, bepaalt hij wanneer en hoe u het beste de Pantanal kunt verkennen. Indien u op zoek wilt naar de jaguar, reist u per boot diep de Pantanal in. Jaguars zijn in het algemeen overdag actief langs rivieroevers. Wie weet heeft u geluk! Tegen de schemering ontwaken dieren in het drasland en in de moerassen, kwakende kikkers, zoemende cicaden en roepende nachtzwaluwen zorgen voor een avondconcert. 's Nachts gaat u met een jeep en een zaklamp op zoek naar bijzondere vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en vlinders.

Overnachting in

Pantanal - Fazenda San Fransisco

Dag 4

Vandaag gaat u op pad onder begeleiding van een lokale gids. Afhankelijk van het seizoen en de waterstand, verkent u te voet, te paard, met de auto of kano de Pantanal. U zult een grote variëteit aan dieren tegenkomen, zoals miereneters die langs de rivier scharrelen, capibara's (het grootste knaagdier ter wereld) ontelbare vogels en als u geluk heeft een glimp van de zeldzame jaguar. Bespreek met uw gids of het mogelijk is om in de middag op piraña's te vissen, als u een goede vangst heeft, zal deze worden geserveerd bij het avondmaal.

Overnachting in

Pantanal - Fazenda San Fransisco

Dag 5

Na het ontbijt rijdt u weer terug naar Campo Grande alwaar u de huurauto weer inlevert en dit reisarrangement eindigt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de maaltijden

De Braziliaanse keuken is gevarieerd en overvloedig met voor elk wat wils: groenten, vlees en vis kunnen op velerlei wijze klaargemaakt worden. Rijst, bonen en salade vormen vaste onderdelen van vrijwel elk diner. De ontbijten zijn uitgebreid met diverse brood- en cakesoorten, kaas en veel vers tropisch fruit.

Inbegrepen

 • Accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • Lunch (2x) en diner (2x)
 • Autohuur 5 dagen (meest uitgebreide verzekeringsdekking)
 • Excursie Buraco das Araras, Gruta do Lago Azul
 • Snorkelen Rio da Prata
 • Excursies vanuit fazenda in de Pantanal
 • Routebeschrijving (ter plaatse)
 • Informatiepakket SNP 

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Overige uitgaven van persoonlijk aard (o.a. fooien en souvenirs)
 • Tweetalige gids bij de excursie op dag 2 (ca. €115)

Niveau

Deze reis is geschikt voor iedereen die in een goede gezondheidsstaat verkeerd.

Praktische informatie

De wildobservaties in de Pantanal zijn in de maanden augustus tot en met oktober een goede periode aangezien je door de droogte verzekerd bent van het makkelijk observeren van dieren. November is de laatste jaren ook onderdeel van het droge seizoen, al bestaat de kans dat het regenseizoen al begint, wat de afgelopen jaren niet het geval was. Er zit weinig verschil tussen de maanden augustus, september, oktober en november qua wilde dieren. Misschien dat er een aantal migrerende vogelsoorten niet geobserveerd kunnen worden in november, maar dat zal in aantal nihil zijn. Qua beschikbaarheid is november altijd een prima tijd om de Pantanal en Amazone te bezoeken, het zijn meestal rustigere maanden dan augustus en september.  

 • Regen & Vloedseizoen (januari – maart); hHevige, vaak korte, regenbuien in het stroomgebied van de Paraguay rivier zorgen voor het stijgen van het waterpeil en overstroming van 60% van de Pantanalvlakte, waardoor het landschap fantastisch oogt. De weerspiegeling van de hemel en de fraaie zonsondergangen in de uitgestrekte watervlakte zorgt voor een spectaculaire kleurenschouwspel. Het is met name het seizoen voor de verschillende watervogels zoals de jabiroes, kaalkop ooievaars, eenden, reigers en vele andere. De zoogdieren migreren met name naar de hogere en drogere gebieden in de Pantanal alhoewel soorten zoals o.a. capibara’s, vossen, pampa’s nog veel voorkomend zijn in de natte gebieden. 
 • Tussenseizoen (april – juni); in april worden de temperaturen milder en de sterrenhemel nog helderder. Met het einde van de regenperiode begint het water zich ook langzaam maar zeker terug te trekken, waardoor kleine ondiepe poelen ontstaan. In de lager gelegen gebieden vormt het overgebleven water kanalen die terugstromen naar de rivieren. De velden en heuvels komen langzaam weer tevoorschijn in het landschap, zoals ook verschillende soorten zoogdieren, waaronder de witlip- en halsband pekari’s, moerasherten en groepen brul- en kapucijnapen. 
 • Droogseizoen (juli – november); de droge periode is het beste seizoen voor wildobservatie. Het zal nagenoeg niet meer regenen en de rivieren en meren trekken zich terug naar hun originele bedding. Meren en poelen tjokvol met vissen, zorgen voor een uitbundig ‘banket’  voor de zoogdieren, reptielen en vogels die op de oevers leven. De vogels zullen het broedseizoen ingaan waardoor ze zich van hun mooiste kant laten zien met hun balsgedrag en verleidelijk gezang. Miereneters, coatis en krabetende vossen zijn een aantal van de veel geziene zoogdieren. Het droge landschap zal langzaam een bruine tint krijgen, die doorbroken wordt door de bloeiende gele- en roze trompetbomen.
 • Regenseizoen (december); de eerste regenbuien, die snel geabsorbeerd worden door de droge bodem, zorgen voor de terugkeer van het groene landschap en voedsel voor de verschillende soorten vogels. Grote groepen aras, jabiroes, kaalkop ooievaars en honderden andere soorten leren hun jongen vliegen en het luchtruim te verkennen. Het waterpeil zal langzaam stijgen waardoor de eerste zoogdieren beginnen met het migreren naar de hoge, droge gebieden van de Pantanal.

De bovenstaande seizoenen zijn geen regels. In februari 2012 is de Pantanal nagenoeg nog niet onder water gelopen.

Tijdens uw verblijf in Bonito en de Pantanal hoeft u op relatief weinig extra kosten te rekenen. De meeste maaltijden zijn inbegrepen, dus u hoeft alleen nog de lunches en diners (dag 1 en 2), drankjes, fooien en eventuele souvenirs zelf te betalen. 

Toeristenbelasting
In Brazilië geldt, net zoals in Nederland, dat u toeristenbelasting dient te betalen. De hoogte varieert vaak van gemeente tot gemeente. Een indicatie van het tarief is € 0,10 tot € 0,50 per persoon per dag.

 • lichte waterdichte wandelschoenen;
 • dagrugzak;
 • regenhoes voor dagrugzak;
 • regenkleding (bijvoorkeur incl regenbroek)
 • fleecejack;
 • zwemkleding;
 • luchtige kleding, vooral met lange mouwen, liefst gedekte kleuren;
 • eenvoudige EHBO-middelen;
 • zonnebrandcrème, pet / hoedje, zonnebril, lippencrème met UV filter;
 • insectenwerend middel;
 • één verrekijker per persoon (dit verhoogt het plezier van de excursies aanzienlijk);
 • geldig paspoort;
 • kopieën van reisdocumenten en verzekeringspapieren.
 • zaklamp.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Brazilië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Brazilië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Brazilië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Bij de check-in op Schiphol, in het vliegtuig of bij aankomst in Brazilië ontvangt u een visumformulier. Dit benodigde visumformulier, genaamd 'Cartão de Entrada e Saída', is persoonlijk en kost niets. U overhandigt het ingevuld bij de paspoortcontrole bij aankomst, waar het wordt afgestempeld. De doorslag moet u goed bewaren, want dit levert u in bij het verlaten van het land.

Langer verblijf
Wilt u langer in Brazilië blijven? Het visumformulier of aangevraagde visum geeft in principe recht op een verblijf van max. 90 dagen. Dat kan eenmaal voor max. 90 dagen verlengd worden, als u tenminste aan kunt tonen over voldoende financiële middelen te beschikken (een bankafschrift met daarop minimaal € 700,00) en over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Brazilië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Brazilië is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Brazilië goed zijn, kunt u in de meeste plaatselijke restaurantjes met een gerust hart eten. Pas echter op met wat u eet en wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Brazilië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Brazilië zelf komt ook Gelekoorts voor.
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
In Brazilië breidt Gelekoorts zich uit. Naast alle noordelijke en centraal westelijke staten, hebben de autoriteiten nu ook de staten Maranhão en Minas Gerais, de regio's zuidwestelijk van Piauí, westelijk van Bahia en westelijk van Paraná, westelijk van Santa Catarina, noordwestelijk van Rio Grande do Sul en noordwestelijk van São Paulo bestempeld als risicogebieden (sinds januari 2008).

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Brazilië komt met een hoog risico het hele jaar Malaria voor in bosgebieden op minder dan 900 m hoogte in het Amazonegebied ('Legal Amazonia': Acre, Amap, Amazonas, West-Maranho, noordelijk Mato Grosso, Par, Rondnia, Roraima en West-Tocantins). De kans op Malaria is klein in de steden en, vanwege de hoge zuurgraad van het water, op en langs de Rio Negro.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts) en Leishmaniasis
De Braziliaanse autoriteiten waarschuwen voor een Dengue-koorts epidemie rondom bijna alle steden waar regenwater achterblijft in vuilnis, watertonnen, ongebruikte zwembaden, ed. zoals oa. in delen van Rio de Janeiro, muv. toeristische centra als Copacabana en Ipanema en in woongebieden rond de stad. De ziekte wordt overgebracht door muggen. De verschijnselen lijken op griep. Er bestaat geen vaccinatie tegen Dengue.
Leishmaniasis wordt overgebracht door zandvliegen. De ziekte komt vooral voor in de Mato Grosso do Sul. Reizigers dienen zich goed te beschermen tegen beten van muggen en zandvliegen (kleding, insectenwerende middelen, muskietennet).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristenpolitie - Delegacia do Turista
Net als in ieder ander arm land is er in Brazilië veel kleine criminaliteit. De meeste criminaliteit vindt plaats in de wijken rond toeristische trekpleisters, hotels, discotheken, bars en nachtclubs. Ook in de (stads)bussen en op busstations wordt veel gestolen. Verschillende Braziliaanse steden hebben daarom een gespecialiseerd politiecorps dat met name de toeristenbuurten in de gaten houdt (Delegacia do Turista).

Naar het strand
In Rio de Janeiro moet u extra op uw hoede zijn, want daar zijn voornamelijk toeristen het slachtoffer van diefstal en berovingen. Met name de gebieden rond de stranden zijn geliefde doelwitten. Vermijd de stranden en lege straten na zonsondergang. Het is gebruikelijk naar het strand uitsluitend een handdoek of pareo en wat kleingeld mee te nemen. Evt. graaft u uw badtas in als u gaat zwemmen.

Alert zijn
Ook op luchthavens, busstations en andere openbare gelegenheden lopen veel zakkenrollers rond. Een veelgebruikte truc is om de toerist af te leiden, terwijl een handlanger toeslaat. Wees dus extra attent als u aangesproken wordt. Favoriete objecten zijn laptops, aktetassen, camera’s, mobieltjes en andere handbagage.

Algemeen advies
Een algemeen advies voor reizigers naar Zuid-Amerika is: laat uw sieraden en dure horloges thuis, draag uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding dan wel, altijd beter, laat dit achter in de kluis van uw hotel- en blijf altijd alert!

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs