Brazilië - Bahia, 15 dagen Natuurparadijs, Transatlantisch regenwoud en de mooiste stranden

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis vanuit pousadas en hotels

Waterratten, zonaanbidders, natuurvreters en liefhebbers van rust. Heerlijk eten en genieten van tropische drankjes bij zonsondergang. Ontdek mangroven vanuit de kano en zoek de verkoeling in het zoete rivierwater. Wandel over witte zandstranden van de Costa do Dendê, snorkel in getijde poeltjes en struin over het haast verlaten eiland Boipeba dat als onderdeel van de Tinharé archipel beschermd Unesco-gebied is. Ga op zoek naar in het Trans Atlantisch regenwoud naar kapucijnaapjes en luiaards en geniet van Taipu de Fora, een van Brazilie’s topstranden! Laat je in de bruisende culturele hoofdstad Salvador de Bahia verrassen door de Portugese architectuur en leer de beginselen van de capoeira. Liggend in je hangmat bij kleinschalige pousadas met zeezicht begrijp je het lokale woord ‘caiçara’; leef het leven bescheiden maar wel zo comfortabel mogelijk.

Uniek aan deze reis

 • Autoloos eiland Boipeba
 • Salvador de Bahia, Afrikaanse roots & ritme
 • Selfdrive-reis langs Coste Dendê en Coste Cacao
 • Slow travel met kleine reisafstanden
 • SNP-reispakket, veel info om je weg te vinden
 • Reis in een rustig authentiek Braziliaans kustgebied
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Brazilië - Brazilie Bahia

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Salvador de Bahia. Bem Bindo! Je wordt verwelkomd op de luchthaven door een Engelssprekende gids. Met een privé transfer reis je in ongeveer 15 minuten naar het dichtbij gelegen resort aan de kust van de Atlantische Oceaan. De rest van de dag heb je de tijd aan jezelf, even bijkomen van de lange vlucht.

Overnachting in

Salvador de Bahia

Dag 2

Met een privé gids die tevens de chauffeur is hebben jullie het comfort om vandaag naar Ilheus te rijden. Wel zo makkelijk om de grote stad Salvador de Bahia te komen en met de veerbont (vertrek om 09.00 of 10.00 uur) de Allerheiligen Baai over te steken. De gehele dag is de gids je vraagbaak. Handig om te weten waar je stops kunt maken, waar je eettentjes vindt en waar je kunt tanken.

Bij het verlaten van het eiland Itaparica kom je weer op het vaste land. Het landschap is lieflijk, groene heuvels en rode vruchtbare grond. Tot aan Valenca is de weg goed, daarna een stuk minder met gaten, kuilen en drempels. Omdat ze lang niet allemaal goed staan aangegeven, is het fijn dat je deze eerste lange rijdag wordt gereden. Je komt onderweg meerdere dorpjes tegen, de één wat levendiger dan de ander. Bochtige wegen, heuvelachtig landschap, rijden door het Transatlantisch woud, er valt genoeg te zien vandaag. Na ongeveer 6 uur rijden (300 km) kom je aan bij de luchthaven van Ilheus waar de gids je assisteert met het in ontvangst nemen van de huurauto. Vanaf hier rijd je ca. 40 km naar het noorden richting Itacaré. Iemand van de pousada waar je verblijft begeleid je vanaf de luchthaven Ilheus. Bij aankomst op de pousada Fazenda Vista Mar word je met een verfrissend kokoswater drankje (of een 'mel de cacao' ) verwelkomd.

Overnachting in

Ten noorden Ilhéus, nabij reservaat Parque Estadual da Serra do Conduru

Dag 3

Na het ontbijt ga je op pad voor een wandeling over de organische cacao plantage van de fazenda. Er produceren cacao bonen van topkwaliteit met een gecertificeerd keurmerk. Om dit te behalen moeten ze aan veel eisen voldoen. Kom veel te weten hoe het ‘donkere goud’ van Brazilië wordt geoogst, gedroogd en hoe het fermenteert. Hier kun je je eigen cacaoboom planten. Natuurlijk is een ' cacaotour'  pas echt af als er ook een proeverij bij zit! Terug op de fazenda staat de chocola klaar om verder te bewerken en te proeven. Na de lunch heb je de middag ter vrije besteding. Met een lokaal tourtje rijd men je naar het meer Lagoa Encantada waar kinderen aan het spelen kunnen zijn. Op het rustige water van het meer kun je suppen met een boot die bij je blijft. Natuurlijk kun je ook lekker uitrusten bij de fazenda met zicht op de Atlantische Oceaan, het is tenslotte vakantie!

Overnachting in

Ten noorden Ilhéus, nabij reservaat Parque Estadual da Serra do Conduru

Dag 4

Vandaag een korte rijdag (ca. 2 uur rijden over 60 km) naar Itacaré. Vertrek na een goed ontbijt en maak een kleine omweg om naar het uitzichtpunt Mirante Serra Grande te rijden. Na de incheck in de pousada krijg je een uitleg wat er allemaal te doen is. denk hierbij aan surfen, suppen, welke stranden zijn goed om te bezoeken en raften (niveau 3-4). Itacaré is een gemoedelijke stad met slechts 28.000 inwoners aan de monding van de Comtes rivier aan de Atlantische oceaan. Nabij de stad bevinden zich veel stranden waarvan 5 op loopafstand. De meeste stranden hebben lifeguards en met een vlag wordt er aangegeven hoe sterk de golven zijn. Praia da Concha is een baai met niet alleen een rustige zee maar ook veel restaurants waar het goed eten is met lokale gerechten. In het SNP-reispakket geven we een paar eetsuggesties.

Overnachting in

Itacaré

Dag 5-6

De komende twee dagen vul je zelf in wat je gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken langs vier stranden tezamen met een van de weinige Engelssprekende gidsen in Itacaré. Het eerste stuk gaat over een klinkerweg naar beneden. Alles wat je kan eten of wat een geurtje heeft laat de gids je zien, proeven en ruiken. Hij plukt allerlei kruiden en legt uit welke werking ze hebben. Met sap van een plant kun je kleuren, sommige bladeren lenen zich erg goed als je even geen WC-papier bij je hebt. Van de lekkerste kokosnoten drink je het sap en eet je de kokos.

Vanaf het strand start je de wandeling door het Atlantisch regenwoud, een groene subtropische ervaring. Je wandelt over een smal pad langs de oceaan, af en toe wat klimmen over rotsen. Het is een avontuurlijke route maar als je goed ter been bent is dit prima te doen. Via Praia Camboinha kom je bij Praia Hawaizinho en als laatste strand Praia Engenhoca. Onderweg staan hutjes waar je wat kan drinken en eten, zoals bijvoorbeeld vers gemaakte sap van bamboe met gember of limoen. Je outdoor-outfit voor vandaag: zwemkleding! Op de stranden die zich op loopafstand van Itacaré bevinden kun je jezelf ook prima vermaken. Soms wordt er gevoetbald op een strand, op de ander weer gesurft. Er zijn overal stalletjes waar je wat kunt eten en drinken. Besluit de dag op de rotsen bij Mirante aan het einde van ' Praia da Concha'  voor een zonsondergang.

Overnachting in

Itacaré

Dag 7

Vanaf Itacaré rijd je naar het 60 km lange schiereiland Do Maraú, een gebied dat bestaat uit een groot estuarium van verschillende rivieren. De rijafstand bedraagt slechts 52 km waar je maximaal 1,5 uur over doet. Je passeert twee stranden voordat je door het stadje Saquaíra rijdt en de borden ziet naar de pousada. Het laatste stukje van 2,5 km voert je over smalle, zanderige en hobbelige weg. De komende drie nachten verblijf je in een pousada op een landtong gelegen tussen het strand Praia de Cassange aan de Atlantische Oceaan en de lagune Lagoa do Cassange. Er waait hier een constante verkoelende bries, heerlijk op een warme dag! Vanaf de pousada wandel je over een zandweggetje naar Lagoa de Cassange, prachtig om hier met zonsondergang te zijn. Je kunt op het meer kayakken.

Behalve de nieuwe omgeving weer in je opnemen, kun je vanmiddag het 19 km noordelijk gelegen Barre Grande bezoeken, een leuk dorpje met ongeveer 2000 inwoners. Je rijdt er in een uur naartoe of je wandelt over het strand er in ca. 4-5 uur naartoe. Met de pousada regel je een taxi terug! Het dorpje Barra Grande is bekend om haar gastronomisch festival in augustus. Een kleine 20 restaurants serveren allerlei visspecialiteiten. Op de 40 km verlaten stranden, niet gehinderd door auto’s die hier weinig voorkomen, liggen veel getijdepoeltjes, koraalriffen, mangroven en wederom het Transatlantisch regenwoud. Het strand Taipu de Fora is met zijn 7 km lengte, palmbomen, witte stranden en koraalriffen een van de top 6 stranden van Brazilië

Overnachting in

Peninsula do Maraú

Dag 8

Bij hoogtij maak je vandaag een tour (ca. 2-3 uur) met een lokale visser naar het Tanque eiland dat door slechts 500 mensen wordt bewoond. Wandel op dit eiland met zowel tropisch regenwoud als gecultiveerd land naar een mooi uitzichtpunt over een baai. De huizen die je ziet zijn gemaakt van modder en rieten daken waarop TV-antennes enigszins contrasteren. Tijdens de wandeling verneem je waar de mensen van leven en welke tradities in ere worden gehouden. Met de boot vaar je via mangroven over de rivier Cassange weer terug naar het haventje vanaf waar je vertrok

Op 15 minuten vanaf de pousada ligt het schoolproject 'Maramar' dat in 2011 door de pousada is opgericht. Er verblijven zo'n 120 kinderen in de leeftijd van 2 t/m 16 jaar. Naast de gebruikelijke lessen krijgen de kinderen er ook vakken te leren zodat ze zich meer kunnen ontwikkelen. 20 jaar geleden kon amper iemand lezen en schrijven op het eiland Maraú. Voor studeren in de stad is geen geld, maar met dit project bereiken ze wel dat kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Als je het leuk vindt om dit project te bezoeken, word er een tijd met je afgestemd. In de weekenden zijn de kinderen uiteraard vrij en niet aanwezig. Speelgoed of schoolspullen meenemen wordt absoluut gewaardeerd.

Overnachting in

Peninsula do Maraú

Dag 9

Na het ontbijt vertrek je met een open truck naar Porto do Jobel waar je overstapt in een speedboot. Onder begeleiding van een bootsman en een gids ga je op avontuur om eilandjes in de Baía de Camamu te verkennen. In deze baai verken je vissersdorpjes op de eilanden Sapinho, Taipu, Goio en ‘Ilha da Pedra Furada’. Dit laatste eilandje bestaat uit rotsen en strandjes met mooie doorkijkjes. Bij laagtij komen de rotsen met hun natuurlijke begroeiing bloot te liggen onder de blauwe hemel. Een natuurlijke boog verbindt de twee gedeeltes van dit eiland, dat haar naam hier aan ontleent. De inwoners van het dorpje Cajaiba beheersen het ambacht om nog steeds boten met twee of drie masten met de hand te maken zoals hun voorouders deden. Met een vers bereide vismaaltijd, zittend in de schaduw van een ‘Jambo’ boom op het eiland Sapinho, dwalen je gedachten makkelijk af om hier voor altijd te willen blijven. In de loop van de middag keer je weer terug bij de pousada. Vanaf hier kun je 's avonds een strandwandeling maken naar het strand Algodões waar zich meerdere barretjes en een restaurant bevindt.

Overnachting in

Baía de Camamu

Dag 10

Al rijdend over onverharde wegen verlaat je het schiereiland Do Maraú om weer op het asfalt naar het noorden te gaan met mooie uitzichten over de oceaan en kustlijn. Met een omweg van maximaal een uur kun je de verkoeling opzoeken bij de waterval Cachoeira de Pancade Grande. In het dorpje Graciosa parkeer je de huurauto op een veilige plek om vervolgens de gedeelde speedboot (vertrek vaste tijden) te nemen naar het eiland Boipeba, een van de eilanden die behoren tot de Tinharé eilandengroep dat door Unesco is erkend als een Biosfeerreservaat en Werelderfgoed. Zwemvesten om. De speedboot doet er ongeveer 40 minuten over. Bij aankomst aan het strand helpt iemand je (tegen een kleine vergoeding) met je bagage in de kruiwagen naar de pousada. Geniet van dit nieuwe paradijs. 's Avonds is het een aanrader om bij de pousada te eten. De eigenaar van de pousada is tevens de chef-kok.

Overnachting in

Boipeba

Dag 11-12

Twee volle dagen verblijf je op het eiland Boipeba waar geen auto te bekennen is. Het eiland van 84 km² wordt bewoond door ongeveer 4.000 inwoners waarvan het merendeel in Boipeba. De bevolking van Boipeba is zeer begaan met hun mooie stranden, eens per maand maken ze de stranden schoon. Wat kun je zoal ondernemen? Bij de pousada is een mooie kaart van het eiland verkrijgbaar. Je kunt kanoën door de mangroven waarbij je zelf wel of niet peddelt. En met een speedboot kun je 's ochtends naar getijdepoeltjes varen. Bij laag water kun je er in zitten, bij hoog water is het twee meter diep. Neem je duikbril en snorkel mee, het is mooi om in het glasheldere water visjes te zien. Over het strand kun je in twee uur naar Praia do Moreré wandelen en genieten van de oceaan en witte stranden. Je loopt op het strand, alleen bij hoogwater wandel je tussen de palmbomen en waad je een stuk door het water. Het Praia da Cueira nodigt uit om te gaan zwemmen. Vanaf het stadje Moreré rijd je met een tractor (je zit op de aanhangwagen!) in 15 minuten weer terug naar Boipeba. In deze kleine stad met een aantal restaurants en winkels is het leuk om rond te lopen. 's Avonds wordt het wat levendiger dan overdag.

Overnachting in

Boipeba

Dag 13

Met de speedboot laat je Boipeba achter je op weg terug naar Graciosa waar je de huurauto weer oppikt. Via Valenca rijd je richting de veerboothaven Ferry Terminal Bom Despacho. Mocht je rond het middaguur al in de buurt zijn van de veerboot, dan kun je nog een bezoek overwegen aan de plaats Itaparica. Om dit stadje te bezoeken dien je op minimaal 1,5 uur extra te rekenen. Itaparica heeft een oud historisch centrum met een koloniale promenade, een fontein voor de jeugd en een fort. Het is voor de geschiedenis een belangrijke locatie omdat de onafhankelijkheid van Brazilië hier is begonnen. Bij aankomst met de veerboot in de haven van Salvador word je verwelkomd door een Engelssprekende gids. De spits in Salvador is groot met veel chaotisch verkeer van brommers en auto’s. De gids rijd je voor naar het stadskantoor van de autoverhuurder waar je de huurauto weer inlevert. Met een privé transfer word je naar het aangename stadshotel Convento do Carmo gereden in het koloniale stadscentrum van Salvador de Bahia.

Overnachting in

Salvador de Bahia

Dag 14

Het op een heuvel liggende historische centrum Pelourinho bruist! Gekleurde oude gebouwen, kerken met kans op een mis, mooie muurschilderingen, veel galerijen, je komt ogen tekort. Het soms overdonderende geluid van percussieoptredens vindt zijn oorsprong in de koloniale tijd. Veel West-Afrikaanse slaven werden naar Brazilië gehaald om te werken op de plantages. De optredens zijn bijna spontane straatfeestjes. Deze ochtend verken je de stad met een Engelstalige stadsgids waarbij je beslist je interesses kunt aangeven, ook als je bijvoorbeeld deze reis maakt met je gezin en kinderen. aan afhankelijk van wat ouders willen. Met de lift Elevador Lacerda ga je naar beneden gegaan naar Mercado Modelo. Op deze overdekte markt met kraampjes met o.a. souvenirs eindigt de stadstour. Neem hierna zelf een taxi naar de kerk Senhor do Bonfim waar voor het hek duizenden lintjes zijn vastgeknoopt. Als je lintje vastknoopt dan mag je een wens doen.

's Middags bezoek je een capoeira les die de Mestre Bimba wordt gegeven. Hij wordt beschouwd als de 'ultieme revolutionair' voor zijn strijd om de kunst - capoeira- tot een legitieme atletische sport en waardevolle culturele expressie van Afrikaanse erfgoed in Brazilië te maken. Voor capoeiristas over de hele wereld is Mestre Bimba synoniem voor innovatie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. De capoeiristas zien deze plek als een tempel. Als je wilt kun je de les proberen te volgen en nadoen waardoor deze artistieke expressie meer voor je gaat leven. Je kunt uietraard ook gewoon toekijken.

's Avonds kun je uit eten gaan naar een van de vele restaurants die versierd zijn met tableaus van mozaïek of beschilderde deuren. Ook kun je 's avonds nog een dans- en muziek voorstelling bijwonen waarbij verschillende dansrituelen uit de deelstaat Bahia worden opgevoerd.

Overnachting in

Salvador de Bahia

Dag 15

Na het ontbijt kun je de koloniale stad nog in voor de laatste souvenirs. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek van je vlucht naar Nederland/België vindt de privé transfer plaats naar de luchthaven van Salvador de Bahia.

Blader door het programma

Reisdetail

Tijdens deze reis verblijf je in kleinschalige pousadas, de Braziliaanse tegenhanger van Bed & Breakfasts. De pousadas liggen allen dichtbij de Atlantische Oeaan, sommigen zelfs met direct uitzicht hierop. Bij aanvang van de reis verblijf je een nacht in een zeer comfortabel resort aan de Atlantische Oceaan dichtbij de luchthaven van Salvador de Bahia, wel zo makkelijk. Aan het einde van de reis verblijf je in het koloniale stadshart van Salvador de Bahia, tegen de volkswijk Pelourinho aan.

Over de maaltijden

De Braziliaanse keuken is gevarieerd en overvloedig met voor elk wat wils: groenten, vlees en vis kunnen op velerlei wijze klaargemaakt worden. Rijst, bonen en salade vormen vaste onderdelen van vrijwel elk diner. De ontbijten zijn uitgebreid met diverse brood- en cakesoorten, kaas en veel vers tropisch fruit.

Kindvriendelijkheid

Deze actieve rondreis is ook prima te maken met gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar. De reisafstanden zijn klein en qua activiteiten valt er in en rondom het water- dat nooit veraf is - veel te doen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2x diner Fazenda Vista Mar  
 • Privé transfer bij aankomst Salvador met Engelstalige gids
 • Privé vervoer met Engelstalige gids Salvador - Ilhéus (dag 3)
 • Privé transfer bij vertrek (dag 15)
 • Speedboot Graciosa - Boipeba v.v. 
 • Rondwandeling organische cacao-plantage (dag 3)
 • Excursie Tanque eiland (dag 8)
 • Excursie eilandjes Baía de Camamu (dag 9)
 • Stadswandeling Salvador de Bahia met Engelstalige gids
 • Capoeira workshop in Salvador de Bahia 
 • Autohuur (incl. total cover verzekering en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • SNP-reispakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht
 • maaltijden voor zover niet inclusief
 • optionele activiteiten en excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof en 'one way drop off')
 • fooien
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap is de volgende huurauto inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: Dacia Logan AC/A / vierdeurs (categorie DC)

Voor een upgrade van de huurauto raden we aan:

 • bij 1 t/m 4 personen: Renault Duster SUV / AC / A / vierdeurs (categorie FS)

Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

One way drop off kosten huurauto

Over de activiteiten

Deze reis is door iedereen met een gezonde conditie te maken. De excursies op dag 8 en 9 van het reguliere programma zijn gericht op het beleven van de cultuur op het eiland Tanque, een zeer afgelegen plek. Je verkent de vissersdorpjes op de eilanden Sapinho, Taipu, Goio en ‘Ilha da Pedra Furada’. Ter plaatse kun je bij Fazenda Vista do Mar een MTB-tocht maken van 18 km (ca. 2 uur) die eindigt in het dorp Serra Grande of bij het strand. Ook kun je suppen over het meer Lagoa Encantada en genieten van het glasheldere water en de mangroven.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Salvador de Bahia.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Qua klimaat is de regio gezegend met veel zon en warmte gedurende het gehele jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 27 en 32 °C, 's nachts tussen de 18 en 22 °C. De gemiddelde temperatuur van het zeewater ligt tussen de 25 en 28 °C. Wanneer je ook reist in deze regio, de luchtvochtigheid bedraagt ca. 80% waar tegenover weer een vaak heerlijke bries aan de kust staat. In de wintermaanden (juni-augustus) is de temperatuur het 'laagst'. Temperaturen voelen aangenaam door de altijd aanwezige zeewind. Regendagen komt het gehele jaar voor, doch de piek ligt in de maanden april tot en met juni (300 mm per maand) en de maanden september en oktober zijn het droogst. In de maanden mei en juni is de pousada op Boipeba gesloten omdat het dan erg rustig is op het eiland i.v.m. de regen. In deze twee maanden raden wij het maken van deze reis dus af. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Brazilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze reis dien je rekening te houden op een aantal bijkomende kosten. Alle ontbijten zijn inbegrepen evenals het diner (2x) tijdens je verblijf in de pousada Fazenda Vista do Mar. De rest van de maaltijden, drankjes, optionele excursies, kosten huurauto (brandstof en one way drop off), fooien en persoonlijke uitgaven dien je zelf ter plaatse te betalen. Het eten en drinken in Brazilië staat op hetzelfde prijspeil als in Nederland. In het SNP-reispakket tref je duidelijke informatie aan over betaalmiddelen (pinpassen en credit cards) en pinautomaten.

Met deze reis verplaats je je met privé vervoer, een huurauto en een paar trajecten met een speedboot. 

 • Dagrugzak (25 liter)
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Anti-insectenmiddel
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Veldfles (1-1,5 liter)
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO eenvoudige middelen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Brazilië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Brazilië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Brazilië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Bij de check-in op Schiphol, in het vliegtuig of bij aankomst in Brazilië ontvangt u een visumformulier. Dit benodigde visumformulier, genaamd 'Cartão de Entrada e Saída', is persoonlijk en kost niets. U overhandigt het ingevuld bij de paspoortcontrole bij aankomst, waar het wordt afgestempeld. De doorslag moet u goed bewaren, want dit levert u in bij het verlaten van het land.

Langer verblijf
Wilt u langer in Brazilië blijven? Het visumformulier of aangevraagde visum geeft in principe recht op een verblijf van max. 90 dagen. Dat kan eenmaal voor max. 90 dagen verlengd worden, als u tenminste aan kunt tonen over voldoende financiële middelen te beschikken (een bankafschrift met daarop minimaal € 700,00) en over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Brazilië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Brazilië is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Brazilië goed zijn, kunt u in de meeste plaatselijke restaurantjes met een gerust hart eten. Pas echter op met wat u eet en wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Brazilië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Brazilië zelf komt ook Gelekoorts voor.
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
In Brazilië breidt Gelekoorts zich uit. Naast alle noordelijke en centraal westelijke staten, hebben de autoriteiten nu ook de staten Maranhão en Minas Gerais, de regio's zuidwestelijk van Piauí, westelijk van Bahia en westelijk van Paraná, westelijk van Santa Catarina, noordwestelijk van Rio Grande do Sul en noordwestelijk van São Paulo bestempeld als risicogebieden (sinds januari 2008).

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Brazilië komt met een hoog risico het hele jaar Malaria voor in bosgebieden op minder dan 900 m hoogte in het Amazonegebied ('Legal Amazonia': Acre, Amap, Amazonas, West-Maranho, noordelijk Mato Grosso, Par, Rondnia, Roraima en West-Tocantins). De kans op Malaria is klein in de steden en, vanwege de hoge zuurgraad van het water, op en langs de Rio Negro.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts) en Leishmaniasis
De Braziliaanse autoriteiten waarschuwen voor een Dengue-koorts epidemie rondom bijna alle steden waar regenwater achterblijft in vuilnis, watertonnen, ongebruikte zwembaden, ed. zoals oa. in delen van Rio de Janeiro, muv. toeristische centra als Copacabana en Ipanema en in woongebieden rond de stad. De ziekte wordt overgebracht door muggen. De verschijnselen lijken op griep. Er bestaat geen vaccinatie tegen Dengue.
Leishmaniasis wordt overgebracht door zandvliegen. De ziekte komt vooral voor in de Mato Grosso do Sul. Reizigers dienen zich goed te beschermen tegen beten van muggen en zandvliegen (kleding, insectenwerende middelen, muskietennet).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristenpolitie - Delegacia do Turista
Net als in ieder ander arm land is er in Brazilië veel kleine criminaliteit. De meeste criminaliteit vindt plaats in de wijken rond toeristische trekpleisters, hotels, discotheken, bars en nachtclubs. Ook in de (stads)bussen en op busstations wordt veel gestolen. Verschillende Braziliaanse steden hebben daarom een gespecialiseerd politiecorps dat met name de toeristenbuurten in de gaten houdt (Delegacia do Turista).

Naar het strand
In Rio de Janeiro moet u extra op uw hoede zijn, want daar zijn voornamelijk toeristen het slachtoffer van diefstal en berovingen. Met name de gebieden rond de stranden zijn geliefde doelwitten. Vermijd de stranden en lege straten na zonsondergang. Het is gebruikelijk naar het strand uitsluitend een handdoek of pareo en wat kleingeld mee te nemen. Evt. graaft u uw badtas in als u gaat zwemmen.

Alert zijn
Ook op luchthavens, busstations en andere openbare gelegenheden lopen veel zakkenrollers rond. Een veelgebruikte truc is om de toerist af te leiden, terwijl een handlanger toeslaat. Wees dus extra attent als u aangesproken wordt. Favoriete objecten zijn laptops, aktetassen, camera’s, mobieltjes en andere handbagage.

Algemeen advies
Een algemeen advies voor reizigers naar Zuid-Amerika is: laat uw sieraden en dure horloges thuis, draag uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding dan wel, altijd beter, laat dit achter in de kluis van uw hotel- en blijf altijd alert!

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Brazilië - Bahia

Natuurparadijs, Transatlantisch regenwoud en de mooiste stranden

Actieve rondreis vanuit pousadas en hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten